NWG Maastricht: Verslag Blindproeverij

Het mysterie onthuld

Notitie wijnproeverij ‘Blind’. 16 november 2023. NWG afdeling Maastricht.

Ons lid Pim Rijnhout verzorgde deze presentatie.

We proefden 10 wijnen. Waarbij Pim per wijn telkens iets meer informatie verstrekte, maar de proevers tot op het laatst in het ongewisse hield. Mooie, authentieke wijnen in de kleuren, wit (waarvan 1 mousserend), oranje en rood. Oude en Nieuwe wereld. Wat zie ik, wat ruik ik, wat proef ik. Alle knowhow werd ingezet, maar het bleek elke keer weer verrassend anders te zijn. Een geweldig leerproces!

Proefnotities:

Wijn 1 Champagne Jean Duclert, brut, millésime 2015. Afkomstig uit de Marne. Mooie wijn. Zeer lichtgele kleur. Aroma’s van peer, citrus, iets floraals, toast, vers brood. In de smaak ook noten, brioche en gistsporen. Mineraliteit, zachte en rijpe smaak. Goede zuren. Fijne mousse. Aciditeit: gemiddeld +. Alcohol: gemiddeld – (12%). Lage dosage, dus een echte brut. Body: gemiddeld. Blend van 70% chardonnay, 20% pinot noir en 10% pinot meunier. Maar liefst 6 jaar ‘sur lattes’. Helft vergist op eiken.

Winnaar Perswijn “Beste bubbels onder € 30 (hij kost 29,99 ????).

Wijn 2 Bizkaiko Txakolina Hondarrabi Zuri 2021. Van Doniene Gorrondona. D.O. Chacoli de Vizcaya. Spaans Baskenland. Maritiem klimaat met veel regen. Volle, ronde witte wijn. Citroengele kleur. Intense aroma’s: geel fruit, kruidig, limoen, grapefruit. Romige, iets ziltige smaak. Aciditeit: hoog. Alcohol: gemiddeld (12,5%). Gemaakt in de moderne stijl met rijpe druiven. Dit in tegenstelling tot de oude stijl: onrijpe druiven, restzoet, groene kleur, koolzuur, lage alcohol.

Wijn 3 Côtes du Rhône blanc 2021. Van M. Chapoutier. Blend van grenache blanc, clairette en bourboulenc. Strogele kleur. Aroma’s van geel fruit, kruiden, grapefruit, perzik, witte bloesem, medium intens. In de smaak duidelijk ook een bittertje. Aciditeit: gemiddeld. Alcohol: gemiddeld + (13,5%).

Wijn 4 Hongarije. Château Pajzos Tokaj Furmint 2021. Ligging in het noorden van Hongarije. Landklimaat, hete zomers, koude winters. Blend van 90% Furmint, 6% Hárslevelü en 4% Yellow Muscat. Vulkanische bodem met klei en tufsteen (houdt warmte vast). Kleur: lichtgeel, bijna de kleur van water. Aroma’s: citrus, witte peper, geel fruit, kruidig, notig. Gemiddeld intens. In de smaak een bittertje. Aciditeit: hoog. Geen hout. Alcohol: gemiddeld (12,5%).

Wijn 5 Chenin blanc. Olifantsberg 2020. Old bush vines. Kleur: citroengeel. Aroma’s: citrus, honing, exotisch fruit (mango, ananas), kruidig. Gemiddelde intensiteit. Smaak: romig, vol, mineraal. Wijn rijpt 9 maanden sur lie op Frans eiken. Aciditeit: gemiddeld +. Alcohol: gemiddeld (13%).

Wijn 6 Orange wine. Raina, Umbria Grechetto 2020. Ff wennen ????. Kleur: oranje, goudgeel.  Beetje troebel (niet gefilterd, niet geklaard). Aroma’s: floraal, appelcider, kaas, thee. Smaak: oxidatief,  beurse appel, sinaasappelschil. Zou een mooie pairing kunnen zijn bij gefermenteerd eten. Details: spontane fermentatie (druifeigen gisten), 2 dagen op schillen vergist (heel kort dus voor een ‘orange wine’). 5 maanden RVS plus 2 maanden op fles. Alcohol: gemiddeld (12,5%). Aciditeit: gemiddeld. Tannine: laag.

Wijn 7 Roussillon, IGP Côtes Catalanes. Domaine Benastra, La Petite Soeur, 2021. Blend van 30% Syrah, 30% Grenache, 20% Carignan, 20% Lledoner pelut (een grenache-variant). Alle vier apart gevinifieerd op RVS/beton. Atypische wijn voor deze IGP. Fruitig, doordrinkbaar. Vin naturel. Kleur: paars. Maar toch licht. Aroma’s: klein rood fruit (framboos, kers), roos, kruidig. Beetje prikkelend. Ook wat boers. Veel proevers dachten hierbij aan een beaujolais ????. Aciditeit: gemiddeld -. Alcohol: gemiddeld (13%). Tannine: gemiddeld -.

Wijn 8 Schwarzriesling. Oftewel: pinot meunier. Reichholzheimer First (Erste Lage) VDP, 2019. Weingut Schlör in Baden (dichtbij Franken). 18 maanden nieuwe barriques. Muschelkalk-bodem. Kleur: robijnrood. Aroma’s: rood fruit (kers), kruidig (ceder), floraal. Prima structuur, beetje boers, aards, bittertje. Rijpe tannines. Prachtige, complexe wijn. ‘Publieksprijs’. Aciditeit: gemiddeld +. Alcohol: gemiddeld + (13,5%).

Wijn 9 Blaufränkisch. Oostenrijk. Mittelburgenland. IBY, Chevalier reserve, 2018. 16 maanden Franse en Slavonische barriques (40% nieuw). Kleur: granaatrood. Aroma’s: donker fruit (bramen, zwarte bes), koffie, chocolade, vanille. Gemiddeld intens. Kruidige smaak, complex met volle body. Zachte tannines. Aciditeit: gemiddeld. Alcohol: gemiddeld + (13,5%).

Wijn 10 Monastrell. Jumilla, Spanje. Juan Gil, Silver Label, 2020. 12 maanden Frans eiken. Oude stokken. Kleur: diep granaatrood/paars. Aroma’s: zwarte kers, braam, zoete vanille, rokerig, kruidig, koffie. Diepe, ronde smaak (type syrah) met rijpe tannines. Aciditeit: gemiddeld. Alcohol: hoog (15%).

Blind proeven blijft een geweldige ervaring én uitdaging. Vrijwel steeds zat het gros van de proevers ernaast, ondanks de ‘aanwijzingen’. Dus, leerzaam en leuk!

NWG Sneek oktober 2023 – Wijnen uit de Languedoc – Rousillon

Op de avond van 31 oktober verzamelde het Nederlands Wijngilde Sneek zich weer voor een inspirerende proefavond. Deze keer stond het thema in het teken van wijnen uit de Languedoc – Roussillon, een regio die bekend staat om zijn rijke wijncultuur en prachtige terroirs. De organisatie van deze avond was in handen van twee van onze gewaardeerde leden, Judith en Marloes, die ervoor zorgden dat we konden genieten van een selectie van zes wijnen, waaronder twee witte, een rosé en drie rode.

NWG Sneek
“NWG Sneek oktober 2023 – Wijnen uit de Languedoc – Rousillon” verder lezen

NWG Maastricht: Verslag proeverij ‘Bordeaux’

Notitie wijnproeverij Bordeaux. 19 oktober 2023. NWG afdeling Maastricht.

David Hoeksema (penningmeester NWG afd. Maastricht) verzorgde deze presentatie.

We proefden 9 wijnen uit diverse appellations van Bordeaux. Drie leden hadden wijnen uit hun eigen kelder ingebracht. Droog en zoet wit en natuurlijk rood. David gaat in zijn presentatie onder andere in op de geschiedenis en de terroir- en aanplantingsverschillen. Een mooi reis door de Bordeaux-streek waarbij niet is gestreefd naar volledigheid maar wel naar eigenheid.

Proefnotities:

Wijn 1 Witte Pessac-Leognan. Le Colombier de Château Brown (tweede wijn), 2016. Mooie wijn met aroma’s van rijp geel fruit, citrus en boenwas (sémillion). Geen malo, geen overdreven hout. Aciditeit gemiddeld plus, alcohol gemiddeld (13%), body gemiddeld

Wijn 2 Pauillac. Château Pédesclaux (5e GCC) 2003. Uiteenlopende beoordelingen. Aroma’s: zwart en rood (geconfijt) fruit, tabac. Beetje ‘jammy’. Wellicht als gevolg van de heetste zomer in Frankrijk ooit gemeten. Tertiaire aroma’s. Duidelijk aanwezige, maar zachte tannine. Alcohol, aciditeit en body: gemiddeld.

Wijn 3 Saint-Emilion. Château La Tour Figeac (GCC), 2006. Mooie wijn. Aroma’s: donker robijnrood. Zwart fruit, leer, ceder, grafiet, kruidig. Duidelijk hout. Nog enigszins stroeve tannine. Aciditeit, body en alcohol: gemiddeld.

Wijn 4 Saint-Estèphe. Château Lilian Ladouys, 2009 (magnum). Klassiek, kruidig, donker fruit. Tertiaire aroma’s. Iets drogende tannine. Body en alcohol: gemiddeld + (14%), aciditeit: gemiddeld.

Wijn 5 Lalande de Pomerol. Château Haut-Chaigneau, 2009 (magnum). Zwart en rood fruit. Truffel. Duidelijk aanwezige, maar zijdezachte tannine. Body: gemiddeld. Alcohol: gemiddeld + (14%). Aciditeit: gemiddeld -.

Wijn 6 Médoc. Château La Tour de By, 2015. Robijnrood. Klassieke neus, zwarte bes, rood fruit, fruitig. Gematigde tannine. Body: gemiddeld. Alcohol: gemiddeld (13,5%), maar komt wat hoger over. Aciditeit: gemiddeld.

Wijn 7 Margaux. Jacques Boyd (2e wijn Château Boyd Cantenac), 2016. Iets ‘geparfumeerd’, aardbei, cassis, menthol. Mooi fruit. Klein zoetje. Enigszins drogende tannine. Zachte aanzet, duidelijk ‘hout’. Body: gemiddeld. Alcohol: gemiddeld +. Aciditeit: gemiddeld.

Wijn 8 Médoc. Château Loudenne, 2016. Zeer donker robijnrood. Rijp, donker fruit. Volledig op dronk. Iets stroeve tannine. Body, alcohol en aciditeit: gemiddeld.

Wijn 9 Sauternes. Carmes de Rieussec (2e wijn Château Rieussec), 2015. Duidelijke botrytisneus, honing, bijenwas, sinaasappelschil. Complex, maar niet heel geconcentreerd. Mooie, typische wijn.

Body: gemiddeld. Alcohol: gemiddeld (13,5%). Aciditeit: gemiddeld +.

Deze proeverij bevestigt dat de regio Bordeaux een breed scala aan wijnen voortbrengt die over het algemeen een hoog niveau hebben. Ook werd duidelijk dat flesrijping, mede afhankelijk van het oogstjaar, bij deze wijnen zorgt voor prachtige aroma’s en smaken.

NWG Nijmegen: Südtirol

Geproefde wijnen:

WijnProducentPrijs
1.Eisacktaler Praepositus DOC 2021 KernerKloster Neustift, Vahrn (bij Brixen)€ 19,60
2.Vino da Tavola Bianco 2021 Blaterle/BlatterleWeingut Nusserhof, Bozen€ 21,00
3.Vigna Feldmarchall von Fenner zu Fennberg DOC 2020
Müller-Thurgau
Weingut Tiefenbrunner / Schlosskellerei Turmhof, Kurtatsch€ 48,00
4.Rosé 20/26 Vigneti delle Dolomiti IGT 2022
Lagrein, Pinot Nero, Merlot
Weingut Elena Walch, Tramin€ 16,90
5.Sankt Magdalener Classico DOC 2022 EdelvernatschWeingut Ansitz Waldgries / Christian Plattner, Bozen€ 14,90
6.Kalterersee Classico Superiore Quintessenz DOC 2021
Vernatsch
Kellerei Kaltern, Kaltern€ 14,90
7.Lagrein Schweizer DOC 2020 LagreinWeingut Franz Haas, Montan€ 19,30
8.Lagrein Gries Reserva Kristan DOC 2020
Lagrein
Weingut Egger-Ramer, Bozen€ 27,90
9.Blauburgunder Riserva Trattmann DOC 2020
Pinot Nero
Kellerei Girlan, Girlan€ 35,95
Leveranciers:
Pinard de Picard, Saarwellingen (D) voor wijn 2
Mair-Mair, Sterzing, Südtirol (I) voor de rest
  
“NWG Nijmegen: Südtirol” verder lezen

2023 Wijngilde Twente. Thema: Wijnen uit de Provence: Grimaud en Saint-Tropez. Leiding Gerard Krone.

Tijdens zijn vakantie in mei 2023 in Cogolin (een vriendelijk dorpje aan de rand van het Maures-gebergte en kijkt uit over de Golf van Saint-Tropez) besloot ons lid Gerard Krone om zijn club te verrassen met een proeverij uit de Provence. Hij kocht de wijnen lokaal in en een familielid was zo attent om de dubbele serie mee naar huis te nemen. Het werd een geslaagde proefavond, waarbij bij alle wijnen door zijn vrouw Truus een passend hapje werd geserveerd.

“2023 Wijngilde Twente. Thema: Wijnen uit de Provence: Grimaud en Saint-Tropez. Leiding Gerard Krone.” verder lezen

Tannine 20 inhoudsopgave

Deze Tannine nummer 20 staat weer vol met wetenswaardigheden over wijn

Aperitief
De vaste column, waarin voorzitter Steven van der Linde over nieuws bij het Nederlands Wijngilde schrijft

Landelijke wijnreis naar Portugal
Een groep leden uit verschillende afdelingen bezocht in het herfstvakantie een aantal wijngebieden in Portugal

Wijn & Spijs
Joke Scholtens interviewt culinaire duizendpoot John Spruit (Wijngilde Twente)

Wijnboek voor Foodies
Recensie van een nieuw boek voor de wijnliefhebber, die wijn en spijs onderbouwd wil combineren

Piemontese Pinot Nero
Een genot voor wijnliefhebbers

Marijkes eigen kijk op wijn
De vaste column van eindredacteur Marijke Kop over wat haar opviel op wijngebied

De redding van een wijnillusie door Ilse Swank (Wijngilde Utrecht)
Het blijkt dat een mooie vakantiewijn blijkt te bestaan

Genoten van ….
Ook deze rubriek over wijnen, waar onze leden van hebben genoten, keert in elke uitgave terug. Deze maand geeft het bestuur van Wijngilde Nijmegen hun tips

Poll van de maand
De uitslag van de Poll van september en een nieuwe Poll, waarin we je medewerking vragen voor ….

Website van de maand
Zoals in ieder Tannine een tip over een website, blog of andere informatiebron over wijn. Deze keer aandacht voor het blog van Kitty

Colofon

Staan deze data al in je agenda?
Op zaterdag 25 november 2023 vindt de NWG Najaarsdag in Zeist plaats met een masterclass om 13:30 uur. ’s Ochtends vergaderen de voorzitters van de afdelingen. Wil je daar iets besproken hebben, meld dat dan bij je voorzitter.
Op zaterdag 20 april 2024 wordt NWG Voorjaarsdag door Wijngilde Utrecht georganiseerd. Zodra er meer bekend is, is dat hier te lezen.
Voor de zomer van 2024 wordt een summerschool gepland. Een paar dagen intensief bezig zijn met wijn en alles er om heen.

Aperitief

Aperitief 20 – November 2023 

Mijn opa, u weet wel, van de wijnhandel, had thuis een heel mooi klein schilderijtje hangen, met daarop de maanden van het jaar en de toestand van de wijndruif in die maand. Het hing op de WC en ik leerde als kind daarmee niet alleen de maanden in het Frans, maar ook vond ik het fascinerend te zien hoe de druif getekend was door de maanden heen. Bij de maanden september en oktober stond een druivenstok, links vol met druiven, maar aan de rechter tak in oktober waren de druiven geplukt.  

“Aperitief” verder lezen

Wijnreis Portugal 16-20 oktober 2023

De wijnreis begint met het bezoek aan Bacalhôa Museum met proeverij

Het Bacalhôa museum was verrassend. De eigenaar had hier een (hobbymatige) invulling aan gegeven, die niet veel met wijn te maken had. De gids was jong (19 jaar) maar qua wijnkennis zeer ervaren. Hij sprak uitstekend Engels. We proefden vijf wijnen: een wit, twee rood en twee muscatels.

De ‘Muscatel de Setubal’ had de voorkeur van onze verslaggever. Mooie amberkleur met orange reflexen. Tertiere aroma’s als abrikozen, krenten, rozijnen, vijg, cacao en chocolade. Complexe neus en zeer complexe smaak. Tien jaar op fust. Duidelijke vanilletonen. Een kist vol tutti-frutti. Lange afdronk.

Lees hier onder het complete verslag over de wijnreis van dag tot dag:

“Wijnreis Portugal 16-20 oktober 2023” verder lezen

Meat John!

Soms kom je per toeval leuke inhoud voor de Tannine tegen. Zo kwam ik de man die ik nu interview op het spoor omdat zijn e-mailadres niet bleek te kloppen. De Tannine kwam steeds terug. Even er achteraan. Ik keek op zijn website en zag een markante, veelzijdige persoon. Over wie ik het heb? Over John Spruit van Afdeling Twente. Zijn bedrijf heet Meat John. Zeer toepasselijk, onderstaand lees je waarom. 

Wie is John? 

“Meat John!” verder lezen

Wijnboek voor Foodies, recensie

Wijnboek voor Foodies door de Vlaamse Kristel Balcaen

(c) Wout Hendrickx

Kristel is opgeleid sommelier met specifieke belangstelling voor planten en kruiden. Zij won internationale prijzen voor haar topscores in het WSET Level 4 diploma en was champagneambassadeur en Wine Lady of the year.


Het boek is opgebouwd uit twee delen. Het eerste deel gaat over wijn in het algemeen. Dat zal voor veel wijnliefhebbers wel bekende kost zijn. Al vooruitlopend op het tweede deel van het boek (zie volgende alinea) worden de wijnklimaten ook ingedeeld naar drie wijnstijlen, die die klimaten voortbrengen. Daarna wordt een apart hoofdstuk gewijd aan aroma’s en waar die vandaan komen.  

“Wijnboek voor Foodies, recensie” verder lezen