Utrecht

Bezoek ook onze website : www.wijngildeutrecht.nl

Welkom bij Wijngilde Utrecht!

Jij hebt interesse in wijn? Je wil meer van wijn weten en het liefst zou je vaker wijn willen proeven? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Elke maand, behalve de maanden juli en augustus, organiseren wij een proeverij met een specifiek thema. Dat kan een wijnland zijn, een wijnstreek of een druivensoort. Je bent zo elk jaar verzekerd van tien boeiende proeverijen. De komende proefthema’s staan bij de Agenda vermeld.

Wie zijn wij?

In april 1981 besloot een groep enthousiaste wijnliefhebbers tot de officiële oprichting van Wijngilde Utrecht van het Nederlands Wijngilde. Sommige van hen zijn nog steeds actief binnen de afdeling. Ons doel is om de kennis over wijn te verdiepen. We proberen dit te bereiken door proeverijen te organiseren met wisselend thema’s. Een blindproeverij staat ook ieder jaar op het programma. Naast het vergaren van kennis zijn er vaste jaarlijkse onderdelen zoals een koffie- wijnconcert en een wijn- en spijsavond. Tevens worden er meerdaagse wijnreizen georganiseerd.

Ons Bestuur

Voor wie?

Het Wijngilde Utrecht bestaat uit leden (van “beginners” tot Magister Vini) die het plezierig vinden om meer over wijn te leren. Het spreekt vanzelf dat er ook ruimte is voor gezelligheid en onderlinge contacten.

Hoe gaat het in z’n werk?

Belangstellenden kunnen 3x een proefavond bijwonen en daarna een verzoek indienen om lid te worden. Wilt u een proeverij bijwonen, e-mail dan naar Wijngilde Utrecht.

Wanneer, hoe en waar?

Proeverijen vinden meestal plaats op de 2e maandag van de maand, ’s avonds om 20:00h. en duren rond de 2,5 uur.

Onze vaste proeflocatie is de Oosterkerk, Woudenbergseweg 44, 3701 BC Zeist. Parkeren kan voor de deur rondom de kerk. Entree via de hoofdingang en na de hal de eerste deur links.

Per avond proeven we 6-10 wijnen. Voor introducees zijn glazen beschikbaar.

Kalenderjaar en kosten

Voor de diverse activiteiten van de afdeling Utrecht gelden de volgende tarieven.

  • Lidmaatschap voor 2024 (acht proeverijen) : € 160
  • Bijwonen proeverijen door belangstellenden : € 20
  • Belangstellen kunnen drie keer komen proeven en daarna beslissen of ze lid worden.
  • Voor extra luxe proeverijen kan een toeslag gevraagd worden.
  • Speciale evenementen :
    • Wijn en Spijs (Kerstdiner) : alleen voor leden met partner, prijs voor 2024 nog niet bekend.

De leden van Wijngilde Utrecht beslissen gezamenlijk over de prijs van het lidmaatschap en andere zaken in de jaarlijkse Algemene Vergadering, die gehouden wordt vooraf aan de proeverij in februari.

Over het Nederlands Wijngilde

Wijngilde Utrecht is een afdeling van het Nederlands Wijngilde (NWG). Het NWG is de grootste en leukste wijnproefvereniging van Nederland. We zijn in 1981 opgericht en tellen nu 300 leden. Er zijn een aantal afdelingen in het land waar mensen lid van kunnen worden. Leden hebben ook toegang tot proeverijen van andere afdelingen tegen betaling van de ledenprijs. Het NWG is niet commercieel, je kunt er dus geen wijn kopen. Wel kun je er je wijnkennis verbeteren en met gelijkgestemden de liefde voor wijn beleven onder een gezellige ambiance.