Nijmegen

English                      Deutsch                 Francais

Welkom bij Wijngilde Nijmegen!

Jij hebt interesse in wijn? Je wilt meer van wijn weten en het liefst zou je vaker wijn willen proeven? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Elke maand, behalve de maanden juli en augustus, organiseren wij een proeverij met een specifiek thema. Dat kan een wijnland zijn, een wijnstreek, een druivensoort. Je bent zo elk jaar verzekerd van tien boeiende proefavonden. De komende proefthema’s staan in de agenda vermeld.

Voor wie?

Al onze leden hebben interesse in wijn en willen graag al proevend er meer over te weten komen. De kennis en de proefervaring van iedereen is erg divers. Er zijn leden die beroepsmatig met wijn te maken hebben, anderen weer helemaal niet. Sommigen zijn als vinoloog geslaagd. Soms is er nog geen kennis, maar wel belangstelling. Voorop staat dat we leren van elkaar in een gezellige ambiance. We gaan serieus om met het proeven van wijn, echter er is ook ruimte voor ontspanning en om contacten te leggen.
Wijngilde Nijmegen is in 1985 opgericht. Een aantal oprichters is nog steeds lid. Onze Wijngilde telt ongeveer 30 leden (m/v). Het organiseren van de proefavonden is ons belangrijkste doel. Al naar gelang de wens van onze leden worden er één of meerdaagse wijnreizen georganiseerd. Deze reizen kenmerken zich door dat er bij vooraanstaande producenten mooie wijnen worden geproefd.
Leden kunnen, als zij dat willen, geïntroniseerd worden en ontvangen dan een draaglint met penning. Afhankelijk van behaalde diploma’s/certificaten wordt op het draaglint een of meer balkjes aangebracht. De wijnmeesters voorzien de leden van informatie over cursussen om hun wijnkennis te vergroten. Linten en cursussen zijn niet verplicht.

Naast de tien proefavonden worden er jaarlijks twee landelijke masterclasses georganiseerd, evenals een wijnproefwedstrijd. De kosten hiervan vallen buiten de contributie, omdat niet alle leden hier aan deelnemen.

Hoe gaat het in z’n werk?

Binnen onze club hebben we een NWG-Wijnmeester. Hij stelt, in overleg met de leden, de thema’s van de proeverijen vast. Elk thema (wijnproefavond) wordt weer door een team van twee tot vier leden georganiseerd. Zij selecteren acht tot tien verschillende wijnen van het gekozen onderwerp. Deze wijnen worden op de proefavond één voor één, of per vergelijkbare set van twee of drie geproefd en met elkaar besproken. Het niveau van de te proeven wijnen is zodanig dat je een goed beeld krijgt van het gekozen thema. Er komen ook toppers op tafel. Wijnen die je niet elke dag thuis drinkt!

Jaarlijks wordt één van de jaarthema’s door de NWG-Wijnmeesters van de afdelingen georganiseerd. Ook is er een keer per jaar een diner, waarbij ook de partners van harte welkom zijn. Het gekozen restaurant wisselt jaarlijks. Tijdens het diner staan met name de gekozen wijnen in de spotlight. De chef geeft uitleg over de gerechten en waarom hij juist die wijnen bij zijn gerechten heeft uitgezocht.

Wanneer, hoe en waar?

Onze proefavonden worden in principe op de 3e dinsdag van de maand gehouden. Dat doen we in Dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17, 6571 BM Berg en Dal dorp. Er is ruime parkeergelegenheid. We beginnen om 20.00 uur. Meestal zijn er 25 – 30 leden die op een proefavond aanwezig. Iedereen neemt zijn eigen glazen en kwispedoor (spuugemmertje) mee. De avond wordt afgesloten onder het genot van een glas wijn met een stuk kaas, paté of iets lekkers uit de regio waaruit we geproefd hebben. Rond 23.00 uur staat het einde van de avond gepland.

Kalenderjaar en kosten

Ons verenigingsjaar is gelijk aan het kalenderjaar. De jaarcontributie bedraagt € 200,- per lid en deze kan in twee termijnen worden betaald. 95% van de contributie wordt besteed aan te proeven wijnen en hapjes. Er zijn 10 proeverijen per jaar. Voor de proeverij zelf hoeft niet extra te worden betaald. Voor eventuele deelname aan het gezamenlijke diner of wijnreizen wel. Voor het proeven is een set glazen nodig en een kwispedoor. De wijnen, stokbrood en hapjes worden door het proefteam verzorgd.

Over het Nederlands Wijngilde

Wijngilde Nijmegen is een afdeling van het Nederlands Wijngilde (NWG). Het NWG is de grootste en leukste wijnproefvereniging van Nederland. We zijn in 1981 opgericht en tellen bijna 300 leden. Er zijn en aantal afdelingen in het land waar mensen lid van kunnen worden. Leden hebben ook toegang tot proeverijen van andere afdelingen tegen betaling van de ledenprijs. Het NWG is niet commercieel, je kunt er dus geen wijn kopen. Wel kun je er je wijnkennis verbeteren en met gelijkgestemden de liefde voor wijn beleven onder een gezellige ambiance. Wil je meer informatie over het NWG? Klik dan hier!

Interesse om lid te worden?

Is je interesse gewekt? Zou je wellicht een keer (gratis) willen komen mee proeven?
Stuur dan nu een e-mail naar Bastiaan van Wijngilde Nijmegen. Hij is graag bereid meer informatie te verstrekken, je aan te melden voor een gratis proeverij, je lidmaatschap te regelen of om verdere vragen te beantwoorden. Je hoeft niet te wachten tot een nieuw verenigingsjaar begint. De contributie wordt dan berekend over de nog komende avonden.

Proeflocatie op de kaart