Twente

Welkom bij Wijngilde Twente!

De jaarlijkse terrasborrel

Jij hebt interesse in wijn? Je wilt meer van wijn weten en het liefst zou je vaker wijn willen proeven? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Elke maand, behalve de maanden juli en augustus, organiseren wij een proeverij met een specifiek thema. Dat kan een wijnland zijn, een wijnstreek, een druivensoort. Je bent zo elk jaar verzekerd van tien boeiende proefavonden. De komende proefthema’s staan in de agenda vermeld.

Over Wijngilde Twente

Wijn en spijs combinaties

De doelstelling van het gilde is het gezamenlijk, op een studieuze en Bourgondische manier proeven van wijn, waarbij men elkaar informeert over wat men ziet, ruikt en proeft.
Het studieuze karakter brengt met zich mee dat een ieder die van wijn houdt en er meer over wil weten lid kan worden en ieders ervaring over wat men ziet, ruikt en proeft even waardevol wordt gevonden.
Het uitwisselen van de ervaring gebeurt o.a. met behulp van een proefformulier zodat veelal dezelfde begrippen gebruikt worden.
Het Bourgondische karakter moet natuurlijk door de leden zelf ingebracht worden. Naast het wat serieuzer deel tijdens het proeven is er ruimte voor informele contacten en voor “napraten” over de al of niet lekker gevonden wijnen van zo’n avond.
Het Wijngilde Twente laat de proefavonden tien keer per jaar plaatsvinden op de 3e maandagavond in de maand. De avonden beginnen om 20.00 uur en zijn tegen 22.30 uur afgelopen, waarna er nog gelegenheid is te evalueren.
De leden brengen telkens zelf een doos met minstens zes proefglazen mee. Aan aspirant-leden wordt gevraagd zelf een aantal wijnglazen mee te brengen.
Commerciële activiteiten zoals verkoop van wijnen op een proeverij worden geweerd, terwijl wel de prijs en verkoopadressen van de wijnen bekend gemaakt worden.
Het landelijk gilde heeft een hoofdbestuur, dat het landelijk beleid bepaalt en per jaar een landelijke activiteit organiseert. De verschillende afdelingen hebben een grote mate van zelfstandigheid en de gang van zaken wordt per afdeling door het afdelingsbestuur bepaald. Het bestuur van Wijngilde Twente (autonome stichting) bestaat ten minste uit: een voorzitter, secretaris, penningmeester, NWG-Wijnmeester en een lid.
Het lidmaatschap kost € 75,- per persoon per jaar (contributie per 1-1-2018); de proefavonden worden apart berekend en ter plekke apart afgerekend. Voor de kosten van een proefavond voor introducés wordt € 15,- gevraagd en voor leden € 10. De introductie bij een afdeling vindt als regel plaats via een lid van het gilde. Een introducé kan maximaal drie maal een proefavond bezoeken waarna er een keuze gemaakt moet worden om wel of geen lid te worden.
Het gilde kent enkele ordetekenen, die men na minimaal een jaar lidmaatschap kan beginnen te verwerven en waar men afhankelijk van de graad weinig/enige/veel kennis van wijnen voor moet bewijzen.

Over het Nederlands Wijngilde

Wijngilde Twente is een afdeling van het Nederlands Wijngilde (NWG). Het NWG is de grootste en leukste wijnproefvereniging van Nederland. We zijn in 1981 opgericht en tellen 300 leden. Er zijn een aantal afdelingen in het land waar mensen lid van kunnen worden. Leden hebben ook toegang tot proeverijen van andere afdelingen tegen betaling van de ledenprijs. Het NWG is niet commercieel, je kunt er dus geen wijn kopen. Wel kun je er je wijnkennis verbeteren en met gelijkgestemden de liefde voor wijn beleven onder een gezellige ambiance. Wil je meer informatie over het NWG?
Neem dan contact met Wijngilde Twente op.
Wij zijn graag bereid meer informatie te verstrekken, je lidmaatschap te regelen of verdere vragen te beantwoorden.