Arnhem

Welkom bij Wijngilde Arnhem!

Jij hebt interesse in wijn? Je wilt meer van wijn weten en het liefst zou je vaker wijn willen proeven? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Elke maand, behalve de zomermaanden juni, juli en augustus organiseren wij een proeverij met een specifiek thema. Dat kan een wijnland zijn, een wijnstreek of een druivensoort. Je bent zo elk jaar verzekerd van negen boeiende proefavonden. De proefavonden staan op onze site vermeld bij agenda.

Wie zijn wij?

Wijngilde Arnhem is een afdeling binnen het Nederlands Wijngilde en telt 22 leden. Onze leden hebben interesse in wijn en willen graag al proevend er meer over te weten komen. De kennis en de proefervaring van iedereen is divers. Er zijn leden die beroepsmatig met wijn te maken hebben, anderen alleen hobbymatig. Voorop staat dat we leren van elkaar in een gezellige ambiance. We gaan serieus om met het proeven van wijn, maar er is ook ruimte voor ontspanning en om contacten te leggen. Geïnteresseerden kunnen tweemaal als introducee tegen kostprijs deelnemen voor zij besluiten lid te worden.

Hoe gaat het in z’n werk

Onze leden (alleen of samen) verzorgen bij toerbeurt een proeverij waarbij we kiezen uit een jaarlijks “keuze menu” met maximaal acht flessen.
– Drie maal een vergelijkende gebieds- / streekproeverij.
– Drie maal een vergelijkende cépage (één druivensoort) proeverij.
– Eén maal een blindproeverij.
– Eén maal een vergelijkende druivensoort (twee tegenover elkaar) proeverij.
– Eén maal een verticale (dezelfde druif steeds ouder) proeverij.
De leden weten ongeveer een jaar van te voren wanneer hun proefavond zal plaatsvinden, zij kunnen dan aangeven welke keus er gemaakt zal worden uit de negen beschikbare proefavond varianten. Deze definitieve keus zal zo spoedig mogelijk worden ingeleverd bij de NWG-wijnmeester zodat met het versturen van de uitnodiging de proeflijst alvast kan worden bestudeerd door de leden. De te proeven wijnen (6 tot maximaal 8 flessen) mogen een willekeurige prijs hebben (€ 5,00 tot € 40,00) met een maximaal budget per proeverij van € 160,00.

Naast de proeverijen hebben we een “eindejaarslunch” in de zomer. Jaarlijks organiseren we tevens een wijnreis, die in mei of september plaatsvindt. Leden kunnen zich hiervoor inschrijven en één of twee leden organiseren de reis.

Middels contacten met andere NWG afdelingen kunnen proeverijen aldaar worden bijgewoond. Via de website (www.nederlandswijngilde.nl) is alle informatie te volgen.

Wanneer, hoe en waar?

Onze proefavonden worden gehouden op de tweede woensdag van de maand. Dat doen we in De Paperclip, Eiberstraat 16, 6883 EJ Velp. We beginnen om 20.00 uur. De avond wordt om 22.00 uur afgesloten. In juni, juli en augustus zijn er geen proeverijen. Leden ontvangen een doosje glazen en een spuwbeker, die ze zelf elke keer meenemen naar de proeverijen.

Kalenderjaar en kosten

Het lidmaatschap bedraagt € 150,00 per jaar. Introducees betalen € 15,00 per avond. Leden van andere afdelingen betalen € 5 per avond. Ons verenigingsjaar is gelijk aan het kalenderjaar. Wil je lid worden dan hoef je niet te wachten tot een nieuw verenigingsjaar begint. De contributie wordt berekend over de resterende maanden van het kalenderjaar.

Over het Nederlands Wijngilde

Wijngilde Arnhem is een afdeling van het Nederlands Wijngilde (NWG). Het NWG is de grootste en leukste wijnproefvereniging van Nederland. We zijn in 1981 opgericht en tellen circa 300 leden. Er zijn een aantal afdelingen in het land waar mensen lid van kunnen worden. Leden hebben ook toegang tot proeverijen van andere afdelingen tegen betaling van de ledenprijs. Het NWG is niet commercieel, je kunt er dus geen wijn kopen. Wel kun je er je wijnkennis verbeteren en met gelijkgestemden de liefde voor wijn beleven onder een gezellige ambiance. Wil je meer informatie over het NWG? Klik dan hier! Daarnaast kent het NWG een leuk aantal voordelen: 2x per jaar de landelijke proeverijen rond grotere thema’s, korting bij wijnspeciaalzaken en Perswijn en wijnreizen georganiseerd door de afdeling en/of landelijk.

Interesse om lid te worden?

Is je interesse gewekt? Neem dan contact met Wijngilde Arnhem op. Wij zijn graag bereid meer informatie te verstrekken, je lidmaatschap te regelen of verdere vragen te beantwoorden.