Wijnnieuws uit andere media

Wijn uit de Zwitserse bergen (Wijnkanaal november 2024)
Gone with the wind: When wind is your terroir (ProWein november 2024)
Wine Industry Financial Symposium (Winebusiness 14-11-2024)
Barbera op z’n best (Perswijn 13-11-2024)
News on Bottle Weight (Decanter 13-11-2024)
Bordeaux wil terug in uw gratie (Wijnkanaal)
De herontdekking van wijnen van Centre-Loire (Wijnkanaal)
Rob, Jeroen en Robert maken nu Twentse BOBwijn in Geesteren (NPO1 25-10-2024).
Janna Rijpma-Meppelink gekozen tot Wijnvrouw van het jaar 2024 (Website 26-09-2024)
Odin Foodcoop start met biologische wijn in statiegeldflessen (Wijnjournaal 16-08-2024)
Wijnconcours 100 beste wijnen van 2024 van start (Perswijn 08-08-2024)
Champagne is nog nooit zo duur geweest (Wijnkanaal 19-07-2024)
Duitse droge wijn en rosé steeds populairder (Deutsches Weininstitut 18-05-2024)
Waarom er geen vieze wijn meer is en wijnmakers daar liever niet over praten (17-05-2024)
Koop geen wijn in doorzichtige glazen flessen (Wel.nl 27-02-2024)
Hoe je wijndrinkers bij de neus neemt (De Standaard 27-02-2024)
In de kurkdroge Languedoc moet de wijnboer inventief zijn (Trouw 20-10-2023)
Eva Brockmann is de nieuwe Wijnkoningin, lees hoe zij dat werd (29-09-2023)
NWG-Wijnmeester Jan van Asseldonk is de winnaar van SVH Wijnexpert (19-09-2023)
Wie drinkt er nog rode Bordeaux (RTL 26-05-2023)
Wijn wordt beter door muziek van Bach (RTL 10-05-2023)
Rioolwater moet Zuid-Franse wijnranken redden (NRC 30-04-2023)
Frankrijk zet wijnoverschot om in industriële alcohol (Limburger 09-02-2023)
Golfbaan Rijk van Nijmegen over selectie huiswijnen (25-12-2022)
Keuringsdienst van waarde over natuurwijn (NPO3 25-11-2022)
Decanter over de “eigen” duivenrassen in Georgië (07-10-2022)
Wijnvrouw van het jaar over Tatjana Puklavec, winnaar in 2022 (20-09-2022)
De Volkskrant over verschuivende wijngrens (27-08-2022)
Decanter over Witte wijn in Gigondas (15-09-2022)
NOS over Klimaatverandering dwingt Franse wijnboeren om de bakens te verzetten
Eén Vandaag over Nederlandse wijn
Nu.nl over Arrestaties bij wijnzwendel in Frankrijk

Helaas kunnen wij niet garanderen dat de andere media het artikel online houden

Wine Industry Financial Symposium (Winebusiness 14-11-2024)
Barbera op z’n best (Perswijn 13-11-2024)
News on Bottle Weight (Decanter 13-11-2024)
Rob, Jeroen en Robert maken nu Twentse BOBwijn in Geesteren (NPO1 25-10-2024).
Janna Rijpma-Meppelink gekozen tot Wijnvrouw van het jaar 2024 (Website 26-09-2024)
Odin Foodcoop start met biologische wijn in statiegeldflessen (Wijnjournaal 16-08-2024)
Wijnconcours 100 beste wijnen van 2024 van start (Perswijn 08-08-2024)
Champagne is nog nooit zo duur geweest (Wijnkanaal 19-07-2024)
Duitse droge wijn en rosé steeds populairder (Deutsches Weininstitut 18-05-2024)
Waarom er geen vieze wijn meer is en wijnmakers daar liever niet over praten (17-05-2024)
Koop geen wijn in doorzichtige glazen flessen (Wel.nl 27-02-2024)
Hoe je wijndrinkers bij de neus neemt (De Standaard 27-02-2024)
In de kurkdroge Languedoc moet de wijnboer inventief zijn (Trouw 20-10-2023)
Eva Brockmann is de nieuwe Wijnkoningin, lees hoe zij dat werd (29-09-2023)
NWG-Wijnmeester Jan van Asseldonk is de winnaar van SVH Wijnexpert (19-09-2023)
Wie drinkt er nog rode Bordeaux (RTL 26-05-2023)
Wijn wordt beter door muziek van Bach (RTL 10-05-2023)
Rioolwater moet Zuid-Franse wijnranken redden (NRC 30-04-2023)
Frankrijk zet wijnoverschot om in industriële alcohol (Limburger 09-02-2023)
Golfbaan Rijk van Nijmegen over selectie huiswijnen (25-12-2022)
Keuringsdienst van waarde over natuurwijn (NPO3 25-11-2022)
Decanter over de “eigen” duivenrassen in Georgië (07-10-2022)
Wijnvrouw van het jaar over Tatjana Puklavec, winnaar in 2022 (20-09-2022)
De Volkskrant over verschuivende wijngrens (27-08-2022)
Decanter over Witte wijn in Gigondas (15-09-2022)
NOS over Klimaatverandering dwingt Franse wijnboeren om de bakens te verzetten
Eén Vandaag over Nederlandse wijn
Nu.nl over Arrestaties bij wijnzwendel in Frankrijk

Helaas kunnen wij niet garanderen dat de andere media het artikel online houden

Inschrijven NK Blindproeven gestart, doe je mee?

Inschrijven voor het NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2025 is nu mogelijk.

Op zondag 25 mei 2025 verzamelen de beste wijnproevers uit Nederland zich op Landgoed Dijnselburg te Zeist voor de finale van de 7e editie van het NK Blindproeven, sinds 2019 bekend als het Concours le Vin en direct.

Tijdens de finale strijden 20 teams om de (verhoogde) hoofdprijs ad € 3000,00 en de nieuwe “Wine in moderation.eu award”, deze laatste is ter beschikking gesteld door de KVNW.

Voorrondes en finale

Deelname aan de finale is voorbehouden aan de 10 beste teams van het NK in 2024, aangevuld met de beste teams van de voorrondes die in april 2025 zullen plaatsvinden. 
Teams kunnen zich aanmelden voor de finale op 25 mei 2025 of de voorrondes die zullen plaatsvinden op 13 en 15 april 2025 in het Dorpshuis te Tuil. 
De beste teams uit deze voorrondes plaatsen zich eveneens voor de finale, waar in totaal 20 teams zullen strijden om de “WINE IN MODERATION.EU AWARD” en de hoofdprijs van € 3000,00.
Voor aanmeldingen, klik Hier

De wedstrijd

Het NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2025, volgt de spelregels van het WK Blindproeven. Voor alle reglementen en andere relevante informatie over het NK, klik Hier

Wine in moderation

NCS en het NK Blindproeven respecteren de historische en culturele waarde van wijn, stimuleren het uitbreiden van het kennis- en ervaringsniveau van professionele en particuliere wijnproevers in Nederland en dragen bij aan het verbeteren van het imago van wijnconsumptie en verantwoord alcoholgebruik in het algemeen.

Fred F.A. Nijhuis,

Nijhuis Consultancy & Services | Wilhelminastraat 22, 4176BN Tuil | the Netherlands | fred@fred-nijhuis.nl | tel. +316 411 65 702 | www.fred-nijhuis.nl

NWG Nijmegen: Piëmont en Aostadal

We proefden afgelopen dinsdag acht verschillende wijnen van onbekende druivensoorten uit de regio’s Piëmont en het Aostadal.

  1. Giovanni Daglio 2022 Timorasso “Derthona” Colli Tortonesi
  2. Cave Gargantua 2023 Vin de la Fée, 100% Gewürztraminer
  3. Azienda Agricola Revello Fratelli 2023 Dolcetto di Diano d’Alba
  4. Braida 2023 “Limonte” Grignolino d’Asti
  5. Cave Gargantua 2023 Gamay, Vallée d’Aoste
  6. Antica Casa Vinicola Scarpa 2022 Verduno Pelaverga
  7. Cave Gargantua Vin Rouge Gargantua
  8. Società Agricola Montalbera 2022 “Laccento” Ruché di Castagnole di Monferrato

T26 Inhoudsopgave

Deze Tannine nummer 26 staat weer vol met wetenswaardigheden over wijn en het Nederlands Wijngilde.

Aperitief
Het voorwoord, waarin landelijk voorzitter Steven van der Linde over nieuws bij het Nederlands Wijngilde schrijft en terugkijkt op zijn eerste kennismaking met wijn.
Marijkes eigen kijk op wijn
De vaste column van eindredacteur Marijke Kop over wat haar opviel op wijngebied. Deze keer gaat het over wat “de ander” van een wijn vindt.
NWG Voorjaarsdag 2025
In dit artikel wordt het programma bekend gemaakt. Blokkeer de datum 12 april 2025 in je agenda en maak die dag mee.
Wijndomein De Langenberg “Le Berceau” te Hattem
Het gaat goed met de wijnbouw in Nederland. In Hattem wordt een nieuwe wijngaard aangelegd.
Nieuwe Duitse wijnwetgeving
We hebben allemaal geleerd hoeveel suiker (gemeten in Öchsele) de druiven bij de oogst hebben en of de wijn dan een Spätlese genoemd mag worden. Na volgend jaar gaat de wet op de schop voor een geheel nieuw systeem.
Wijngaard “Avendorp” in Schagen
Niels Dijkstra kocht zijn eigen druivenstok en drinkt er nu zijn eerste wijn van
Genoten van ….
De vaste rubriek waarin leden vertellen over hun pareltjes. Deze keer de bestuursleden van Wijngilde Arnhem over Napa Valley, Piemonte, Pfalz en “het andere drankje uit de Champagne”.
Kleine appellaties
Deze keer aandacht voor Bonnezeaux AOP.
Wijnproeven of speeddaten
Een tipje van de sluier over hoe het er aan toegaat bij de fameuze Austrian Wine Challenge Vienna in Wenen.
Leden vragen, de redactie antwoordt
In dit artikel: Wat is “kurk” en wat kan ik er mee?
Wijngilde Gouda bezoekt Chinon (Loire)
Hun wijnreis voert naar 6 wijnproducenten in de omgeving van Chinon. Kleine familiebedrijven, maar ook grote commerciële producenten.
Website van de maand
Deze keer het Wijnjournaal van de vinologen Chris Alblas en Erik Leenders.
Agenda:
30 november 2024 NWG Masterclass in Zeist
12 april 2025 NWG Voorjaarsdag in Reeuwijk
Colofon

T26 Aperitief

Onlangs werd ik herinnerd aan mijn eerste echte wijnproeverij, zo’n 30 jaar geleden. In de AVRO Bode werd destijds een wijnproeverij aangeboden waar je als lid naar toe kon. Ik had mijn vader uitgenodigd om samen naar deze wijnproeverij te gaan in het topje van de Euromast te Rotterdam. De proeverij werd verzorgd door niemand minder dan Hubrecht Duijker. Het was spannend, zo de eerste keer, en natuurlijk kon je na afloop wijnen bestellen. Ik kocht een doosje witte Viognier die ik tijdens de proeverij fantastisch vond. De doos heb ik thuis op zolder veiliggesteld, waar ik ook enkele ‘drinkwijnen’ bewaarde. 

In die tijd had ik een baan waarbij ik veel en voor langere tijd in het buitenland zat, en zo kwam het dat mijn zoontje jarig was en ik er niet bij kon zijn. Mijn lieve vrouw had natuurlijk de klasgenootjes en hun moeders uitgenodigd voor koffie en taart. Aansluitend schonk ze een glas wijn en jawel, deze prachtige Viognier moest eraan geloven. Heel jammer, maar we stonden direct bekend vanwege het schenken van wel erg lekkere wijn.  

Ik werd onlangs aan deze anekdote herinnerd tijdens een proeverij ‘tussen de stellingen’, waar Hubrecht Duijker ook was. Ik deelde deze anekdote met hem en we hebben er hard om gelachen.  

Tijdens dezelfde proeverij proefde ik een aantal erg mooie Loire-wijnen; het thema van de Masterclass op de landelijke Najaarsdag over vier weken. Ook deze proeverij zal qua deelnemers weer druk bezocht zijn en dat is fantastisch. Dank aan Ger Dorlo voor het verzorgen van deze proeverij. Dit geeft maar weer aan dat we in het Nederlands Wijngilde enorm veel kennis hebben, en ik ben blij te zien dat we dit steeds meer met elkaar delen. Vraag elkaar om proeverijtips en promoot de proeverij van je eigen afdeling als deze goed ontvangen werd. 

We zoeken immers naar onderwerpen die ons allen aanspreken. Dat geldt ook voor onze pagina met ledenvoordeel op de website. Wij horen dat veel leden al hun weg hebben gevonden naar deze voordelen en er dankbaar gebruik van maken. Goede suggesties om dit aanbod uit te breiden zijn van harte welkom. 

En het ledenaantal lijkt zich steeds verder uit te breiden, nu er sprake is van een mogelijke nieuwe afdeling in oprichting in Bussum. Er wordt achter de schermen hard gewerkt om te zien of de oprichting kansrijk is.  

Daarnaast werken we aan nieuwe initiatieven voor onze landelijke activiteiten. Tijdens de Najaarsdag hebben we daar aandacht aan besteed, en werken dit nu verder uit. Binnenkort meer daarover. Voor nu wens ik iedereen een fijne tijd, de komende maanden. Drink een mooi glas en geniet van mooie verhalen met familie en vrienden, nu de dagen korten worden maar de avonden zoveel langer. 

Santé. 

T26 Marijkes eigen kijk op wijn

Ze zijn niet te negeren. Flessen met om de hals een label met de aanbeveling van een al dan niet gerenommeerd wijntijdschrift, -gids of -deskundige. Beplakt met bronzen, zilveren of gouden medailles gewonnen op concoursen. En ook op internet buitelen de recensies over elkaar heen. Une mer à boire!  

Maar wat zijn die aanbevelingen (lees: meningen) waard voor de consument? De meerwaarde voor de producent is evident. Een wijn die wordt aanbevolen, valt op in de overdaad aan aanbod en zal daarom allicht beter verkopen. Maar voor de meeste consumenten zijn volgens mij maar twee dingen echt belangrijk. Met stip op een: ga je van de wijn genieten? En als goede tweede: klopt de kwaliteit-prijsverhouding een beetje? Aan de hand van die criteria zul je de keuze bepalen. En helpt het dan als je je daarbij laat leiden door de mening van de ander? 

Welnu, dat hangt dus helemaal van ‘de ander’ af. Om af te kunnen gaan op een recensie, zul je als (argeloze) consument enig inzicht moeten hebben in die ander. Wat is de smaak van de wijndeskundige, hoe is de beoordeling op een concours tot stand gekomen, welke criteria zijn gehanteerd, hoe onafhankelijk is het wijntijdschrift, op hoeveel meningen is de recensie gebaseerd? En dit is geen limitatieve opsomming!  

Een voorbeeld 

Een – niet geheel willekeurig – voorbeeld: Stel dat de wijndeskundige, die de wijn heeft beoordeeld,  een voorliefde heeft voor zware, volle rode wijnen met een hoog alcoholpercentage en jij bent juist een liefhebber van een lichte, delicate rode wijn. Dan zijn 98 punten niet echt een aanbeveling. En zou je misschien eerder blij worden van een wijn die hij juist lager heeft gewaardeerd. 

Kortom, ken uw pappenheimers! 

T26 NWG Voorjaarsdag 2025

Wijngilde Gouda organiseert komend jaar de voorjaarsdag op 12 april 2025. Het programma is bekend en dat maakt dat je meteen zin krijgt om te komen. Dus zet die datum al in je agenda. 

Na de koffie start de strijd om de prestigieuze André de Caluwe Bokaal. Dit jaar in een fris, nieuw jasje. De wedstrijd staat open voor alle leden, dus doe mee! In de middag zijn er twee interessante parallelsessies om je te informeren over de nieuwste ontwikkelingen in de wijnwereld. In een van de sessies vertelt Dr. Oliver Trapp van de Ludwig-Maximilians-Universiteit in München je alles over PIWI. Dat zijn druiven die beter bestand zijn tegen ziektes. 

Voor partners is er een speciaal ochtend- en middagprogramma rond Bodegraven en Gouda. 

Het evenement vindt plaats in De Brug in Reeuwijk, een centraal gelegen locatie in Nederland die goed bereikbaar is. 

Programma van de dag: 
10:30: Ontvangst met koffie, thee en lokale lekkernijen 
11:00: Start van de wedstrijd om de André de Caluwe Bokaal. Iedereen kan meedoen, dus schrijf je met een team in! 
12:30: Uitgebreide lunch met lokale producten 
14:00 – 17:00: Twee parallelsessies van anderhalf uur, waaronder een sessie over PIWI 
17:00: Prijsuitreiking van de André de Caluwe Bokaal, gevolgd door een afsluiting met een goed glas wijn en lokale producten.
Rond 18:00 sluiten we de dag af. 

Het volledige programma en overzicht van de  kosten ontvang je in december. Je kunt je dan ook inschrijven. Houd je mail in de gaten! 

T26 Wijngilde Epe bezoekt Wijndomein De Langenberg “Le Berceau”

Het is begin juni 2023 als ik met Bert-Jan de Bondt over het door bomen omzoomde, licht-hellende stuk land achter zijn huis in Hattem (Gld) loop. Een week tevoren zijn daar 3.750 stuks mini-wijnstokjes gepland met een gps-gestuurde plantmachine. Deze kleine wijnstokjes zitten dan nog grotendeels verborgen in groene kunststof ‘rokjes ‘- een soort kokertjes – ter bescherming van de tere plantjes.  

Op het terrein is het op deze zonnige dag warm, waait het nauwelijks en trilt de lucht boven de aarde. ‘Dat is nou precies waarom dit zo’n goede plek is om wijn te verbouwen’, zegt Bert-Jan. ‘Beschut tegen de natuurlijke elementen zoals te veel en koude wind’.  Terwijl we verder over het land lopen vertelt Bert-Jan dat hij al jaren met het idee rondliep een wijngaard aan te planten, en dat de weg naar de uiteindelijke aanplant er een was van grondige voorbereiding.  

Denk hierbij onder andere aan een vergunning, een betere toegang tot het terrein en bodemonderzoek door het ‘Staatliches Weinbau Institut Freiburg’ (D) om te analyseren wat de samenstelling van de grond is en wat er aangevuld moet worden voor grondverbetering. Daarnaast welke druivensoorten het beste zouden kunnen gedijen in deze grond. ‘Voor een representatieve bodemanalyse moet je meerdere bodemmonsters nemen, vervolgens opsturen naar de intituut in Freiburg’, vertelt Bert-Jan. Het advies werd uiteindelijk Solaris, Regent, en Souvignier Gris. ‘Daarnaast moet je tevoren ook goed nadenken over het plan van aanpak en de uitvoering door het jaar heen. En Je hebt veel handen nodig voor onderhoud en de oogst bijvoorbeeld.’ 

Alvorens de kleine druivenstokjes de grond in gingen werd de grond verrijkt met maar liefst 80.000 kilo gefermenteerde paardenmest (Bokashi) en kalk. En is er een seizoen haver en rogge verbouwd. In de weken na het planten werden nog vele tussenpalen en eindpalen met grondankers geplaatst, 30 rijen van 125 meter lengte (totale oppervlakte wijngaard is 1,2 ha). Om vervolgens staaldraden – ruim 22,5 kilometer! – op vier verschillende hoogtes aan te brengen en op te spannen. Daarlangs gaan de druivenplanten groeien en naar het licht klimmen. 

De enten op de druivenstokjes zullen ontspruiten en het is de kunst om daarbij alles weg te wrijven, behalve die ene loot die direct verticaal naar het zonlicht groeit. Dit is een enorm karwei maar goed voor de ontwikkeling van de gaard.  

Hierna volgt een spannende periode; want voelt de druif zich thuis op de bodem om voldoende te gaan groeien? Is het weer goed genoeg om de groei te stimuleren? En ondertussen ligt het werk niet stil, de paden tussen de rijen moeten onkruidvrij blijven. De overbodige jonge loten, de zogenaamde diefjes, moeten van de kleine plantjes worden verwijderd. En de op de loer liggende meeldauw en insectenaanvallen moeten worden bestreden zodra deze toeslaan.  

Elke wijnstok in deze nieuwe Gelderse wijngaard wordt dagelijks scherp in de gaten gehouden en met toewijding verzorgd. De kans van slagen van een dergelijk groot project is hiervan dan ook grotendeels afhankelijk.  

T26 Duitse wijnwetgeving verandert

De nieuwe Duitse wijnwetgeving, treedt – na een overgangsperiode – volledig in werking vanaf het oogstjaar 2026. Het introduceert een helder en overzichtelijk kwaliteitssysteem gebaseerd op het motto ‘Herkunft ist alles’.

Het nieuwe kwaliteitssysteem gaat uit van verschillende niveaus, waarbij de herkomst van de druiven centraal staat. Aan de basis staan wijnen zonder specifieke herkomstaanduiding, zoals ‘Deutscher Wein’, en wijnen met Beschermde Geografische Aanduiding (g.g.A.), vergelijkbaar met het Franse Vin de Pays. Daarboven vinden we de Beschermde Oorsprongsbenaming (g.U.), de zogeheten kwaliteitswijnen. 

Een belangrijke pijler in dit systeem is de onderverdeling in verschillende herkomstgebieden. Duitsland is verdeeld in 13 wijnbouwgebieden (Anbaugebiete), die op hun beurt zijn onderverdeeld in regio’s en wijngaarden. Het principe is simpel: hoe specifieker de herkomst van de druiven, hoe hoger de te verwachten kwaliteit. Zo staan Ortsweine voor dorpswijnen, Lageweine voor wijnen van kleine(re) wijngaarden, en aan de top van de piramide vinden we Grosses Gewächs (GG), vergelijkbaar met de Grand Cru in de Bourgogne. 

De kwaliteiten van Duitse wijn volgens de nieuwe wijnwetgeving van 2021 van hoog naar laag: 

  1. GG – Grosses Gewächs: van de beste wijngaarden, vergelijkbaar met Grand Cru uit de Bourgogne 
  1. EG – Erstes Gewächs: van een goede wijngaard, vergelijkbaar met Premier Cru uit de Bourgogne 
  1. Lage – Lageweine: wijnen van wat grotere of meerdere wijngaarden 
  1. Ort – Ortsweine: de naam van een dorp of gemeente staat op de fles, vergelijkbaar met Franse Villages-wijnen 
  1. Region – Regiowijnen: wijnen uit een wat groter gebied, bijvoorbeeld ‘Kaiserstuhl’ in Baden 
  1. g.U. – Gebietsweine: wijnen uit een van de 13 wijnbouwgebieden, bijvoorbeeld Mosel 
  1. g.g.A. – Landweine: in Frankrijk vergelijkbaar met Vin de Pays 
  1. Deutscher wein: wijn zonder enige aanduiding, bij ons noemen we dat tafelwijn 

Bronvermelding: https://www.winesofgermany.com/ 

Een belangrijk onderscheid met de oude wetgeving is dat de herkomst nu leidend is in plaats van termen zoals Prädikatswein. Begrippen als Kabinett en Spätlese staan niet langer voor kwaliteitsniveaus, maar voor de wijnstijl en de rijpheid van de druiven op het moment van de oogst. De focus ligt nu op de exacte herkomst van de druiven, waardoor de transparantie voor de consument toeneemt. 

Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat Duitse wijn een duidelijke en logische kwaliteitsstructuur krijgt, wat hopelijk bijdraagt aan een betere herkenning van de kwaliteit van de verschillende wijnen. 

Lees het hele artikel op de site van Reinier Broeks https://winecastr.com/artikelen/duitsland-nieuwe-wijnwetgeving/ 

T26 Wijngilde Bergen bezoekt Wijngaard Avendorp

Wist u dat er in het mooie West-Friesland in de buurt van Schagen een wijngaard genaamd Avendorp is opgezet door vijf vrienden? Zij wilden hun eigen wijn maken van zelf geteelde druiven op Hollandse zeeklei.
Ik werd in juli 2020 getipt door een medewijnliefhebster van Wijngilde Bergen dat het mogelijk was om een druivenstok te adopteren voor vijf jaar. Iedere deelnemer wordt uitgenodigd voor het jaarlijkse oogstfeest, en als er wijn is geproduceerd ontvangen de deelnemers een fles wijn. Ik was direct enthousiast en heb mij aangemeld om een druivenstok te adopteren. Op 1 augustus 2020 waren alle 500 wijnstokken geadopteerd; ik was net op tijd. Donateurs mogen altijd langskomen op de wijngaard. Het is ook mogelijk om mee te helpen bij het snoeien, bemesten en oogsten van de druiventrossen.  Ik heb een Johanniter-druivenstok #227 geadopteerd (zie foto). Afgelopen jaar heb ik mijn eerste fles wijn Johanniter 2023 in ontvangst genomen. Ik herkende de frisse grapefruit- en groene appelaroma’s in de geur en smaak. Voor een piepjonge wijn hebben ze een prima prestatie geleverd. 

Drie druivenrassen 

Op de wijngaard worden momenteel drie druivenrassen verbouwd. 

Johanniter: een kruising tussen Riesling, Seyve-Villard, Ruländer en Gutedel. Wijnen gemaakt van Johanniter druiven zijn vaak fruitig en levendig, met aroma’s van meloen en grapefruit met sterk aanwezige zuren. 

Regent: een blauwe druif die is ontstaan uit de kruising van de witte Diana (Silvaner x Müller-Thurgau) en blauwe Chambourcin. De Regent is vooral aangeplant in noordelijke wijnstreken vanwege zijn vroege rijping en hoge resistentie tegen schimmels en wintervorst (PiWi). Wijnen van de Regent zijn vol en fruitig, met aroma’s van kersen en zwarte bessen. 

Souvignier Gris: een kruising tussen de blauwe Cabernet Sauvignon en de witte Bronner (kruising witte Merzling en de blauwe Geisenheim 6494). Dit druivenras rijpt vrij laat. De wijnen van de Souvignier Gris zijn neutraal tot licht fruitig. Het boeket toont subtiele fruitaroma’s van meloen, gekonfijte abrikozen en kweepeersap. Verder fijne, fruitige zuren, delicate tannine en een lange afdronk.  

Al doende leren 

Tijdens de winter van 2021-2022 groeiden de wijnstokken onder alle weersomstandigheden door. De kou verdween en enkel een kale houten druivenstok stond overeind. Tot eind april, toen de knoppen opeens ontwaakten en de scheuten uitgroeiden. Het nieuwe groeiseizoen 2022 was begonnen. Het was een ontdekkingstocht. De wijngaard moet immers goed voorbereid worden voor het eerste oogstjaar 2023. Van belang is rekening te houden met grote bedreigingen als meeldauw, valse meeldauw en botrytis. Daarnaast gaat het om het loofwandbeheer, het aantal trossen voor de juiste blad-vrucht-verhouding, en wanneer oogsten en waar de wijn maken. Veel te onderzoeken en mooie uitdagingen voor de vijf vrienden van Avendorp.  

Ook 2024 blijkt een jaar met uitdagingen. Een late nachtvorst en een nat voorjaar hebben geleid tot de slechtste oogst in het prille bestaan van Avendorp. Een jaar om snel te vergeten. 

Niet alleen druiven 

Naast druivenstokken vind je bij Avendorp ook een grote moestuin en een prachtige bloementuin met kleurrijke bloemen, grassen en vaste planten. De bloementuin draagt bij aan een gezonde bodem en vergroot de biodiversiteit in de wijngaard. Ieder jaar is er eind juni gedurende twee weken een pop-up restaurant in de wijngaard. Gasten kunnen dan genieten van een mooi menu met groenten uit de moestuin en bijpassende wijnen uit Nederland.  

T26 Genoten van ….

Gedronken bij een gegrild stukje zeebaars op een bedje van spaghetti van courgette, met zelfgemaakte Spaanse romesco saus. Deze wijn hebt ik drie jaar geleden van mijn dochter gekregen, meegebracht vanuit de States. De intentie was toen deze wijn met elkaar te drinken bij een bijzonder moment. Door vele omstandigheden heeft dat moment op zich laten wachten, maar zaterdag 4 oktober konden we toasten op de mooie momenten in het leven. 

Deze maangele wijn heeft mooie lange benen in het glas en biedt een groot boeket aan aroma’s en smaken. In de geur ruik je zachte witte perzik, limoen, Cantaloupe-meloen, maar ook de vanille en wat hints van gerookte amandelen. Eenmaal in het glas opent de wijn zich verder en komen alle aroma’s ruimschoots naar voren. Zo ook in de smaak. De wijn heeft een mooie lang afdronk en heeft een filmend effect in de mond. 

De wijn is destijds gekocht in St. Helena, Californië bij het Estate van Robert Mondavi voor 50 dollar. In Nederland is de wijn nog wel te bestellen via Vivino maar dan voor gemiddeld €100,34 per fles. 

Dus niet zomaar een flesje om open te trekken! 

Noot van de redactie: de Fumé Blanc 2022 van Robert Mondavi is gemaakt van de 87% Sauvignon Blanc en 13% Sémillon 

Afgelopen september was ik een paar dagen voor een congres naar Turijn. Voor mijn terugreis had ik nog een ochtend om even door de stad te lopen. Het was een prachtige nazomerdag en voor de lunch vond ik een leuk plekje op een terras met uitzicht over de rivier de Po, de stad en daarachter de Alpen met een vers laagje sneeuw.  

Als lunch bestelde ik een vitello tonnato. De serveerster vroeg of ik een witte wijn uit de streek wilde. Piemonte is natuurlijk bekend om zijn heerlijke rode wijnen zoals Barbera en Barolo. De witte Arneis was nog helemaal onbekend voor mij en dus leuk om te proberen. 

Het was een aangename kennismaking. De wijn was licht strogeel en rook floraal en fruitig – groene appel, peer, meloen en citrus. Aangenaam fris, niet strak droog en middelzuur, en een aangename middellange afdronk. De combinatie van deze lichte wijn met de lichte lunch in de septemberzon was perfect. Op internet vond ik dat de naam Arneis ‘kleine rakker’ betekent omdat hij zo moeilijk te verbouwen is waardoor veel wijnboeren stopten met de teelt van deze druif. De belangstelling voor deze druif neemt de laatste jaren weer toe. Voor het glas betaalde ik 7 euro en dat vond ik het zeker waard. Ik ga de Arneis absoluut nog eens proberen. De wijn is in Nederland te koop bij Grand Cru wijnen voor € 17,50. 

We vergeten het weleens, maar de Pinot Gris/Grauburgunder heet zo omdat zijn schillen lichtrood van kleur zijn. Het is per slot van rekening een kleurmutatie van Pinot Noir. Normaal gesproken merken we daar weinig van, omdat de druiven – zoals gebruikelijk bij witte wijn – direct na binnenkomst geperst worden. Daarna vergist het ‘witte’ sap.. Bij de wijn die op 11 september in mijn glas zat was het niet te missen. Voor de Grauer Burgunder ‘Kalkmergel’ 2022 van VDP Weingut Friedrich Becker uit de Pfalz, Duitsland, hebben de druiven drie dagen schilweking gehad. Dat gaf de wijn nét dat beetje extra kleur: lichtroze. We proefden de wijn bij NWG Arnhem als onderdeel van de Landelijke serie met thema ‘Burgunders uit Duitsland’.  

Het was een fijn glas wijn, met ingehouden tropische tonen en wat ‘groens’ in de neus. Een vol-sappig glas met goede zuren, best wat body en zelfs een beetje tannine. Een bijzonder glas, waarvan ik vermoed dat hij een paar jaar extra in de kelder prima kan hebben. 

De fles komt bij Winterberg Wijnen uit Heemskerk vandaan en kost daar €21,50.  

Een maand geleden gedronken in restaurant The Church in Arnhem als begeleider bij een kaasplateau ter afsluiting van een lunch. 

Deze Ratafia is van Henri Giraud uit Aÿ. Gemaakt van 70% Pinot Noir en 30% Chardonnay.  Ratafia wordt gemaakt uit de tweede persing (meer fenolen) en versterkt met Marc de Champagne tot een alcoholpercentage van 16 %. 

Hij rijpt in vaten in een solera systeem waarin wijnen van 1990 tot 2016 gemengd worden. Het uitschenken uit de rehoboam, een fles van 4,5 liter,, gebeurt aan tafel door met een pipet de wijn uit de fles te extraheren. Prachtige blauwe fles trouwens. Spektakel aan tafel doet het altijd goed.  

Elegante volwassen neus met citrus, amandel honing en gekonfijte kersen. Opvallend speelse mineraliteit met mooie zuren en goed geïntegreerde alcohol. De afdronk is verrassend fris en met een elegant zoetje, crunchie hazelnoot, lang en lekker. 

Ik dacht, dat kunnen we thuis ook! Helaas, de prijs in Nederland voor een rehoboam is € 739,99; in Duitsland iets goedkoper: € 450,00. 

Echter, Pasteuning verkoopt de 0,5 liter S90-13 voor € 55,95, Zeker het proberen waard! 

T26 Kleine appellaties

In de Loire-vallei, aan de oevers van de Layon, bevindt zich het bijzondere wijngebiedje Bonnezeaux AOP. Deze appellatie ligt in het hart van de Coteaux du Layon en staat bekend om zijn uitstekende zoete witte wijnen, gemaakt van de Chenin Blanc-druif. De wijngaarden van Bonnezeaux liggen op drie karakteristieke zuidwestelijke hellingen – La Montagne, Beauregard en Fesles – die samen een strook vormen van ongeveer 2800 meter lang en 500 meter breed. De bodem bestaat voornamelijk uit St. Georges zandsteen, schist en blauwe leisteen, wat zorgt voor unieke smaakprofielen in de wijnen. 

De ligging van de wijngaarden aan het riviertje de Layon draagt bij aan een speciaal mesoklimaat. Dit zorgt voor een optimale rijping van de druiven en geregeld de vorming van Botrytis cinerea, ook wel pourriture noble, nobel rot of edele rotting genoemd. Deze grauwe schimmel zorgt ervoor dat de druiven vocht verliezen, waardoor de suikers en aroma’s zich concentreren. Het resultaat is een zoete, complexe wijn met een hoge zuurgraad, wat voor balans zorgt. De oogst gebeurt handmatig en de opbrengst is zeer beperkt – slechts 25 hectoliter per hectare, wat neerkomt op ongeveer 210.000 flessen per jaar. Er zijn zo’n 40 wijnboeren actief in Bonnezeaux, waarvan Château de Fesles een van de bekendste is. 

Bonnezeaux-wijnen hebben een minimaal restsuikergehalte van 51 gram per liter en een alcoholgehalte van minimaal 12%. De wijnen zijn vaak te koop in halve literflessen en kunnen met gemak tien jaar bewaard worden. In goede jaren kan de wijn zelfs meer dan honderd jaar rijpen, wat zorgt voor een indrukwekkende smaakontwikkeling. Jonge wijnen profiteren van karafferen om hun aroma’s volledig tot hun recht te laten komen. 

Culinair gezien is Bonnezeaux een veelzijdige wijn. Past perfect bij foie gras, blauwe kazen en desserts met peren en amandelen, en is als aperitief uitstekend geschikt. Denk bijvoorbeeld aan combinaties met geitenkaas in bladerdeeg of ontbijtspek, of zelfs een frisse salade met artisjok en tomaat. De rijke zoetheid en de uitgesproken zuurgraad maken Bonnezeaux een prachtige begeleider van hartige, pittige en zoete gerechten. 

Een bezoek aan Bonnezeaux is niet compleet zonder langs te gaan bij het Musée des Boissons in Sainte-Gemmes-sur-Loire, op slechts een half uur rijden. Een museum vol informatie over de rijke geschiedenis van drank en wijn, een perfecte aanvulling op je reis door dit unieke wijngebied. Bonnezeaux biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, met flessen tussen de 25 en 50 euro – een ware aanrader voor liefhebbers van bijzondere zoete en tegelijkertijd frisse wijnen. 

T26 Wijnproeven of speeddaten

NWG Wijnmeester Ilse Swank had dit jaar in augustus de eer om panellid te zijn tijdens de Austrian Wine Challenge Vienna (AWC) in Wenen. En dat is bijzonder genoeg om na een korte uitleg over de AWC haar aan het woord te laten. 

Wat is de AWC Vienna?

De AWC is een van de grootste, niet commerciële en meest uitdagende internationaal erkende wijncompetities. Dit jaar zijn 10.824 wijnen ingestuurd van maar liefst 1.412 producenten uit 41 landen.   

Alle wijnen zijn blind geproefd en er gelden strikte proefregels. De ruim 200 juryleden zitten afgescheiden van elkaar (overleg is niet mogelijk) en beoordelen alle wijnen op de (internationaal erkende) schaal van 100. De te beoordelen wijnen werden verdeeld over steeds 6 panelleden die dan dezelfde wijnen proeven.  

Welke eisen worden aan een panellid gesteld? 

Je komt niet zomaar in aanmerking om panellid te zijn. Om de standaard hoog te houden, worden eisen gesteld aan de panelleden. De voorwaarde voor toelating – zo staat op de website van AWC – is óf het bezit van een officieel wijnproefexamen volgens de Oostenrijkse of Europese regelgeving óf aantoonbaar gelijkwaardige internationale ervaring. Het panel van experts – oenologen, wijnexperts, sommeliers, gastronomen, wijnhandelaren en journalisten – komen uit de hele wereld hiernaartoe.  En ja, dus zelfs uit het onbekende wijnland als Nederland.  

Speeddaten 

‘Het proeven en beoordelen is hard werken’, zo merkte Ilse. ’Op één dag krijg je wel 117 wijnen te keuren’. De vergelijking met speeddaten dringt zich op. Soms zou je willen dat een glas minder dan half vol was. Focus houden en uitspugen is een must, hoewel: een panellid bleek zo onder de indruk van een aantal zoete witte (dessert)wijnen (restsuiker 45 gram), dat hij het niet kon weerstaan om ze op te drinken. Vraag is hoe zijn beoordeling daarna tot stand kwam, maar dat terzijde …’ 

Elke speeddate met een wijn duurt ongeveer twee minuten. Als panellid beoordeel je in die korte tijd uiterlijk, balans, complexiteit, diepgang en intensiteit. Aan de hand daarvan kent elk panellid de punten toe. Constateert een panellid een fout in de wijn, dan geen punten. Twee minuten lijkt kort, maar het is voldoende voor een eerste goede indruk. Uiteindelijk is die eerste indruk immers vaak bepalend. Binnen 38 minuten heb je de eerste flight gehad van 19 wijnen. Je krijgt vijf minuten pauze en dan ga je weer door met proeven. Op één dag krijg je zo vijf flights voorgeschoteld. Echt hard werken dus! 

Gelukkig ook tijd voor ontspanning 

Tijdens de heerlijke Oostenrijkse lunch komen de verhalen op tafel. Eindelijk de mogelijkheid om de wijnen met elkaar te vergelijken. Ilse had voor zichzelf ook op een apart papier de beoordelingen opgeschreven en besproken met enkele andere panelleden. Verrassend was, dat er toch ongeveer dezelfde beoordelingen uitkwamen.  

Waardering en bekroning  

Er waren vier verschillende proeflokalen met 30 proevers. Een flight van wijnen werd door zes personen geproefd. Uit deze verschillende beoordelingen komt dan een gemiddelde score. De wijn moet voor een ‘seal of approval’ 84 tot en met 86,9 scoren, voor een zilveren medaille 87 tot 89,9 punten en voor goud 90 punten tot en met 100. 

Onder de inzendingen waren ook Nederlandse wijnen. Het viel Ilse op dat een groot deel van de aanwezige experts slecht geïnformeerd was over Nederland Wijnland. Waar komt die wijn vandaan? Uit Nederland?  Dat de Nederlandse wijnmakers meer internationale bekendheid verdienen is voor Ilse een zekerheid. Nederland is immers meer dan regen, fietsen, tulpen, water, zwart wit gevlekte koeien op een vlakke vlakte, windmolens en boerenklompen. Om de clichés eens te noemen. 

En dan toch succes voor Nederland! 

In september zijn de medaillewinnaars bekend gemaakt. En dan blijken er ook medailles aan Nederlandse wijnmakers toegekend. Waaronder Hoog Beek & Royen, Hof van Twente en De Daalgaard. Super toch! 

T26 Leden vragen, de redactie antwoordt

Kun je de kurkgeur wegkrijgen? Heeft het zin om aan de kurk te ruiken bij het openen van een fles wijn? Het korte antwoord luidt twee keer ‘nee’. Maar waarom? 

Veel wijnliefhebbers kennen de teleurstelling van een fles met kurkgeur. Helaas is er geen manier om deze geur van schimmel, de reuk van vochtige kelders, uit de wijn te verwijderen. Het enige wat rest, is de wijn in de keuken te gebruiken voor een saus, want eenmaal (in)gekookt is die nare odeur niet meer waarneembaar. Oma’s trucjes zoals een muntstuk in de wijn doen, of een aardappelschil om de geur te absorberen, helpen helaas niet. 

TCA 

Veroorzaker van de kurkgeur is 2,4,6-trichlooranisol, beter bekend als TCA, een stof die ontstaat wanneer kurk besmet raakt met schimmels en in contact komt met chloorverbindingen. Een uiterst kleine hoeveelheid TCA – slechts 0,000000001 gram per liter – is voldoende om een wijn ondrinkbaar te maken. In de jaren negentig van de vorige eeuw was er een ‘epidemie van kurk’. Het duurde een tijdje voordat onderzoekers begrepen dat de kurk zelf niet de dader was. Maar dat het kwam door het gebruik van chloorhoudende producten om wijnkelders en wijnvaten te reinigen. 

Er is ook een subtielere vorm die veel weg heeft van kurk, namelijk ‘schijnkurk’. Deze is moeilijker te herkennen en resulteert in een vlakke, neutrale wijn met weinig aroma’s en een wat droge, bittere afdronk. Voor producenten is dit extra vervelend, omdat de wijn tegenvalt zonder een duidelijk defect. Ook hier is niets aan te doen. 

Het is belangrijk om kurkgeur niet te verwarren met geuren die ontstaan door reductie (zuurstofgebrek) of overmatige vatrijping met oxidatie, verlies van fruitigheid en zelfs bitterheid en drogende tannine tot gevolg. Deze kunnen vaak worden verholpen door de wijn te karafferen of te decanteren, waardoor fruitige aroma’s naar voren komen. Echte kurkgeur verdwijnt juist niet en wordt zelfs sterker bij meer contact met zuurstof. 

Kurkruikers 

Wat betreft het ruiken aan de kurk: in restaurants zien we vaak obers die overdreven aan de kurk staan te snuffelen. Hoewel dit misschien professioneel oogt, zegt het in feite weinig tot niets over de kwaliteit van de wijn. Kurkgeur is beter te herkennen in de geur van de wijn zelf. Bovendien kunnen kurken soms weinig geur afgeven, zelfs als de wijn besmet is. Het is dus zinvoller om de wijn te proeven en te ruiken dan om aandacht te besteden aan de kurk. 

Moderne technieken en verbeterde kwaliteitscontroles hebben het risico op kurk verminderd. Alternatieve sluitingen, zoals schroefdoppen, glazen stoppen of materialen gemaakt van suikerrietresten (bagasse), worden steeds vaker gebruikt. Vooral voor wijnen die bedoeld zijn voor directe consumptie. Toch blijft kurkgeur een probleem waar producenten, horeca en consumenten alert op moeten zijn.