Genieten in een Nederlandse wijngaard

De Amsteltuin is een Nederlandse wijngaard, die gelegen is aan de Zuidrand van Amstelveen. Het is een idyllische plek in het groene Amstelland, waar het goed toeven is. Op 24 juni jl had het NWG Amsterdam daar haar proeverij, die het lastige Coronaseizoen afsloot.

Het werd een avond, die geheel in het teken van de Nederlandse wijn stond. Na verwelkomd te zijn met een glas ‘t Bruisende genieten’ (Een rosé met een bubbeltje erin, gemaakt van de druiven Cabernet Cortis en Pinotin). kreeg de Wijngildegroep Amsterdam een rondleiding door de ongeveer 1 ha grote wijngaard. Een wijngaard die met name in het weekend veel te bieden heeft. Naast de rondleidingen kan er op vrijdag, zaterdag en zondag gedronken en gegeten worden. Behalve de wijnen van het huis kun je er picknickmanden kopen. Waarna je een mooi plekje naar keuze tussen de ranken kunt uitzoeken om deze lekkernijen te nuttigen.

De wijnen van de Amsteltuin

Nadat ook het wijnbedrijf was bekeken en alle relevante informatie binnen verteld was, kwamen de overige drie wijnen van de Amsteltuin in het proefglas. Het gaat dan om:

’t Witte genieten 2018 – ’t Witte genieten 2019

Een frisse, droge witte wijn. De wijn is een cuvée van de druivensoorten Solaris en Johanniter.  

Gris d’Adriana 2019,                                                                                                                            Een volle, fruitige witte wijn, gemaakt van 85% Souvignier Gris en voor het overige van de Solaris-druif.

’t Rode genieten 2018                                                                                                                              De rode wijn van 2018 werd in augustus gebotteld. Deze rode wijn is gemaakt van Cabernet Cortis en Pinotin, is meer dan 18 maanden gelagerd op eikenhouten vaten.

Andere Nederlandse wijnen

Voorzitter Ingrid Pendavingh is een door de wol geverfde kenner van Nederlandse wijnen. Zij had dan ook daarnaast een mooie selectie van Noord-Hollandse meegebracht die net weer anders waren dan de wijnen van De Amsteltuin. Het ging daarbij om de wijnen van de Tesselse wijngaard De Kroon met haar witte wijnen Yorick ( Druivenras Johaniter) en Trots ( DruivenrasSouvignier Gris) en om twee rode wijnen van wijngaard Saalhof uit Wognum. Dat waren de Rondo en de Beaujoloos. Allemaal wijnen, die zich redelijk kunnen meten met hun buitenlandse equivalenten, al betaal je voor een Nederlandse wijn altijd wel wat meer.

De laatste twee te proeven wijnen had Ingrid meegenomen omdat ze deze wijnen de week daarvoor in Limburg had gespot. Ze vond het leuk om daarmee te eindigen. De wijnen een Siegerebe  ( Volgens Ingrid de enige wijngaard in NL die deze heeft aangeplant) en Pinot Noir 2018  kwamen van wijngaard Salamander in Eys. Hierin was duidelijk de warmte en zon van het zuiden in te proeven. 

Op weg naar een betere tijd!

Dankzij de boeiende rondleiding, het geweldige weer, de mooie buitenambiance, de kaas en de charcuterie en – niet in de laatste plaats de wijnen-  was het een prachtige avond, die veel Corona-ellende deed vergeten.

NWG helpt de Ahr

Er zijn diverse acties opgezet om de inwoners van het Ahrdal te helpen.
NWG ondersteunt de actie van VDP om de wijnboeren/wijnboerinnen in de Ahr te helpen.
Alle informatie over hoe te doneren vind je op de website van VDP

We hebben allemaal de beelden op TV gezien van de ravage, die de wateroverlast heeft aangericht in Duitsland en met name in het Ahrdal. Wij leven primair mee met de mensen, die familieleden hebben verloren, maar ook met de wijnbouwers die hun bedrijf weer zullen moeten opbouwen.
De VDP, waarin veel Duitse Winzer sinds 1910 verenigd zijn, is een hulpactie gestart om de getroffen Winzer in het Ahrdal te helpen. Doneer je ook?
Andere acties:

Een andere donateursactie is die van Schlumberger & Segnitz.
Meer informatie vind je hier.

AHRA wineregion needs Help for Rebuilding e.V.

Ganz aktuell wurde der Verein “AhrA wineregion needs Help for Rebuilding e.V.” gegründet und ein Spendenkonto für die Ahrweinerzeuger eingerichtet:

Ahr – A wineregion needs Help für Rebuilding e.V.
KSK Ahrweiler
IBAN: DE94 5775 1310 0000 3395 07
BIC: MALADE51AHR

Ook zijn er verkoopacties, waarbij een deel van de opbrengst aan de Winzer in de Ahr wordt geschonken, zoals
Weingut Nelles (Hochwasserkiste)
Weingut St. Antony
Ahr Weindepot
Künstler Winzer f:ur Winzer (inmiddels uitverkocht)

Een specifieke donateursactie voor Weingut Sermann.
Meer informatie vind je hier.

Een actie om de verwoeste Arh-Vinothek weer op te bouwen
Meer informatie vind je hier.

Verslag online proeverij Piemonte 16 juni 2021

De Maastrichtse afdeling van het Nederlands Wijngilde is op 16 juni j.l. van start gegaan met een spetterende online proeverij over het mooie wijngebied Piemonte. Fred Nijhuis, wijnschrijver én ambassadeur van I Vini del Piemonte nam ons op zeer enthousiasmerende wijze mee in de geschiedenis, bodem, klimaat en wijnproductie van dit bijzondere stukje Italië. Hij vertelde natuurlijk ook over de druivensoorten en beperkte zich daarbij niet tot de usual suspects. Zelfs de ervaren Piemonte kenners onder ons werden verrast met info die hen nog niet bekend was. En tussendoor konden we natuurlijk proeven. Maar liefst negen kleine proefflesjes waren een paar dagen voor de proeverij afgeleverd. Waaronder drie flesjes met de relatief onbekende witte druif ‘timorasso’. Drie verschillende jaren, drie verschillende producenten met ieder hun eigen stijl..….met als resultaat…drie heel verschillende wijnen. Daarna waren de rode aan de beurt. Langzaam opbouwend van dolcetto, via barbera, croatina..naar de kwalitatief belangrijkste rode druif, de nebbiolo. Met die laatste druif maakten we een tourtje van hoog in de Piemonte naar de crème de la crème…de Barolo.

Een mooiere start van ons wijngilde hadden we niet kunnen bedenken. In september gaan we live van start. De eerste proeverij is 9 september 2021, Buitenplaats Vaeshartelt met als thema ‘ontdek ook de minder bekende witte wijnen uit de Loire’. Deelname is nog mogelijk. Aanmelden kan tot 16 augustus 2021. Maar let op: leden van het Nederlands Wijngilde hebben voorrang. Lid worden of meer info? Stuur een email naar Wijngilde Maastricht

Welkom bij de 6e editie van de Tannine. 

Op de valreep, net voor de vakantieperiode, de Tannine #6. En aan vakantie zijn we toe. In sommige landen is het nog een beetje oppassen. Maar we zijn al blij met de inmiddels verworven vrijheden. We hebben een roerig half jaar achter de rug. Ook qua proeverijen. Veel online. De geluiden hierover zijn positief. Wel fijn dat na de zomer ‘live’ proeverijen weer van start gaan. Dit is een andere dimensie. Nu hopen dat de stijging van besmettingen beperkt kan blijven. Voor nu wensen we jullie een fijne vakantie! Waar je ook bent. Geniet van mooie wijn!

In deze Tannine hebben we weer een aantal interessante items opgenomen. 

  • Dit jaar bestaat ons Nederlands Wijngilde 40 jaar. We vieren dit 8e lustrum graag samen met jullie. Ook introducees zijn welkom. Het wordt een spectaculaire dag met mooie proeverijen en een heerlijk diner. Meld je nu vast aan en ontvang een vroeg-boek korting. Lees verder….
  • Interview: Birthe van Meegeren is per 1 februari van dit jaar gestart als opleidingsmanager bij de Wijnacademie. Ze volgt Klazien Vermeer op, die het stokje na 10 jaar aan haar overdraagt. De meeste wijnliefhebbers kennen Birthe wel. Van Ahold, Gall & Gall, Perswijn, KLM en als Wijnvrouw van het jaar 2019. Lees verder…. 
  • Naast het landelijk bestaat ook de afdeling Breda 40 jaar; het langst aanwezige lid haalt herinneringen op aan die tijd.  Lees verder….
  • Ons Wijngilde nu ook op Sociale Media  Lees verder….
  • Zie onze nieuwe poll van de maand. De uitkomst van de vorige poll ging over wijnlanden. Lees verder….
  • We sluiten af met een leuke web tip. Weet jij interessante wijnblogs, websites, etc. Laat het ons weten. Lees verder….

Wij wensen jullie veel leesplezier!
De redactie: Harry Dekker, Joke Scholtens en Wim Schepman

Lustrum 2021

Uitnodiging 8e NWG lustrum op zaterdag 27 november 2021 in Amersfoort

Dit jaar bestaat het Nederlands Wijngilde 40 jaar. Het is tijd voor een feestje! Noteer je 27 november alvast in de agenda? We kijken ernaar uit om na deze nare Coronatijd weer bij elkaar te kunnen zijn. Hierbij een tipje van de sluier.

Als locatie hebben we gekozen voor ‘De Observant’, een oud klooster in hartje Amersfoort. Centraal gelegen en makkelijk bereikbaar. We starten om 12.30 uur met een lunch. Goed moment om even bij te praten. Daarna komt het echte werk. Twee prachtige parallel proeverijen met de thema’s: ‘Savoie, eigenzinnig rood en stijlvol wit’ en ‘Italiaanse klassiekers, klaar voor de toekomst’. Na een korte pauze volgt een wissel. Vervolgens gaan we naar buiten voor een cultureel uitje. We zitten tenslotte in historisch Amersfoort. Last but not least een walking dinner van culinair niveau. Leuk om steeds bij een andere sta- of zittafel aan te sluiten. De avond sluit rond 21.30 uur.

“Lustrum 2021” verder lezen

Birthe van Meegeren,

het nieuwe gezicht van de Wijnacademie

Uitdagingen

Birthe is per 1 februari van dit jaar gestart als opleidingsmanager bij de Wijnacademie. Ze volgt Klazien Vermeer op, die het stokje na 10 jaar aan haar overdraagt. De meeste wijnliefhebbers kennen Birthe wel. Van Ahold, Gall & Gall, Perswijn, KLM en als Wijnvrouw van het jaar 2019. Of misschien wel vanuit Haarlem waar ze ooit haar eigen wijnwinkel had. Ik ben benieuwd naar haar grootste uitdagingen van dit moment.

“De Wijnacademie is aan vernieuwing toe. Door de jaren heen zijn meerdere wegen ingeslagen. Het paste in die tijd. Nu is het belangrijk om weer focus aan te brengen. Doen waar we goed in zijn. Het geven van wijnopleidingen op het hoogste niveau door deskundige docenten. Met veel aandacht voor inhoud en kwaliteit. Ook marketing staat hoog op ons lijstje. We willen breed uitdragen wat de Wijnacademie te bieden heeft. Zoals bijvoorbeeld zelf ontwikkeld lesmateriaal in de Nederlandse taal. Een sterk pluspunt waarmee we de drempel laag houden. Een essay in het Engels schrijven kan een struikelblok zijn. Velen realiseren zich dat niet als ze een wijnopleiding kiezen” aldus Birthe. “Onze website is inmiddels vernieuwd, we hebben een nieuwe huisstijl, het lesmateriaal wordt aangepast en we verhuizen binnenkort naar een andere locatie: het Klooster Cenakel van Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Goed bezig dus, maar we zijn er nog niet. Er staat een aantal marketingcampagnes op stapel. Zo willen we de Wijnacademie nog meer bekendheid geven.

“Birthe van Meegeren,” verder lezen

40 jaar Wijngilde Breda

Wijngilde Breda (voorheen afdeling Noord-Brabant) viert dit jaar haar 40 jarig jubileum. Een goede reden om Henk Wijnen, als de persoon die van af het begin lid is van de afdeling, te vragen om een stukje geschiedenis te vertellen.

Henk Wijnen is ook al meer dan 25 jaar penningmeester van de afdeling Breda.

Oprichting

Als oprichtingsdatum wordt door Wijngilde Breda (vóór 2020 genaamd: afdeling Noord-Brabant) aangehouden 14 mei 1981. Dit is de datum van de eerste algemene ledenvergadering van onze afdeling waarbij de benoeming van het voorlopig bestuur tot definitief bestuur werd bekrachtigd. De afdeling Breda bestaat dit jaar (2021) dus 40 jaar.

De afdeling Breda is een van de afdelingen van de landelijke vereniging Het Nederlands Wijngilde.

De oprichting van de landelijke vereniging vond eveneens plaats in 1981. Uit het verslag van de landelijke statutenvergadering van 4 april 1981 blijkt dat op dat moment sprake was van afdelingen in 8 provincies.

“40 jaar Wijngilde Breda” verder lezen

Poll van de maand

De uitslag van de poll van vorige maand (welk wijnland is favoriet voor wit en rood)
Wit
68% – Frankrijk
64% – Duitsland
23% – Oostenrijk
09% – Italië, Portugal, Spanje en Nieuw-Zeeland
05% – Zuid-Afrika
Anders één stem
Frappant is dat iemand een “ander land” aankruiste. Wij zijn reuze benieuwd welk land dat is. Hopelijk mailt de invuller het aan de redactie.

“Poll van de maand” verder lezen

Colofon

Tannine 6 van juli 2021 is een uitgave van het Nederlands Wijngilde.
De Tannine verschijnt 6x per jaar.
Redactie: Harry Dekker, Joke Scholtens en Wim Schepman
Aan deze 6e editie werkten verder mee Birthe van Meegeren en Henk Wijnen (Breda)

Tannine 7 verschijnt begin september.
Tips over te interviewen personen, interessante websites etc. zijn van harte welkom.