Recent wijnnieuws uit andere media

Een rubriek met artikelen over wijn, die in andere media zijn verschenenDuitse droge wijn en rosé steeds populairder (Deutsches Weininstitut 18-05-2024)
Waarom er geen vieze wijn meer is en wijnmakers daar liever niet over praten (17-05-2024)
Koop geen wijn in doorzichtige glazen flessen (Wel.nl 27-02-2024)
Hoe je wijndrinkers bij de neus neemt (De Standaard 27-02-2024)
In de kurkdroge Languedoc moet de wijnboer inventief zijn (Trouw 20-10-2023)
Eva Brockmann is de nieuwe Wijnkoningin, lees hoe zij dat werd (29-09-2023)
NWG-Wijnmeester Jan van Asseldonk is de winnaar van SVH Wijnexpert (19-09-2023)
Wie drinkt er nog rode Bordeaux (RTL 26-05-2023)
Wijn wordt beter door muziek van Bach (RTL 10-05-2023)
Rioolwater moet Zuid-Franse wijnranken redden (NRC 30-04-2023)
Frankrijk zet wijnoverschot om in industriële alcohol (Limburger 09-02-2023)
Golfbaan Rijk van Nijmegen over selectie huiswijnen (25-12-2022)
Keuringsdienst van waarde over natuurwijn (NPO3 25-11-2022)
Decanter over de “eigen” duivenrassen in Georgië (07-10-2022)
Wijnvrouw van het jaar over Tatjana Puklavec, winnaar in 2022 (20-09-2022)
De Volkskrant over verschuivende wijngrens (27-08-2022)
Decanter over Witte wijn in Gigondas (15-09-2022)
NOS over Klimaatverandering dwingt Franse wijnboeren om de bakens te verzetten
Eén Vandaag over Nederlandse wijn
Nu.nl over Arrestaties bij wijnzwendel in Frankrijk

Helaas kunnen wij niet garanderen dat de andere media het artikel online houden

NWG Sneek mei 2024 – wijn-spijscombinaties

Op dinsdag 28 mei genoten de leden van het Nederlands Wijngilde Sneek van een bijzondere en culinaire proefavond. Het thema van deze maand was wijn-spijscombinaties, een verfijnde verkenning van hoe wijnen en gerechten elkaar kunnen versterken. Deze avond werd met passie en expertise verzorgd door twee van onze leden, Ruben en Lennard, die ons vijf wijnen lieten proeven, elk vergezeld van een perfect bijpassend gerecht.

“NWG Sneek mei 2024 – wijn-spijscombinaties” verder lezen

Nooit meer dronken

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Zwitserse wetenschappers hebben een middel ontwikkeld dat de negatieve effecten van het drinken van alcoholische dranken aanzienlijk beperkt. Een product uit wei (= waterige fractie van melk) vormt na koken een gel. Deze gel wordt voorzien van een katalysator (naar verluidt goud!). Dit preparaat bindt reeds in de maag de alcohol en zorgt er zo voor dat deze (sterk beperkt) in de dunne darm komt. De aldus gebonden alcohol wordt enzymatisch omgezet tot azijnzuur en daarmee onschadelijk gemaakt. Onder “normale”  omstandigheden passeert de alcohol de maag om vervolgens vanuit de darm in de bloedsomloop. Via deze weg komt het in de hersenen met bekende sederende werking tot gevolg, maar ook in de lever, waar het uit het bloed gehaald wordt, waarbij de gezondheid schadelijke aldehydes ontstaan. Hier dus een dubbel positief effect: Je blijft helder en de lever en andere organen worden minder belast met het carcinogene (?) aldehyde.

NWG Maastricht: Verslag Proeverij Witte Wijnen van de Wereld

Onze leden Hans en Reina van Nieuwkerk verrasten ons met een proeverij van witte wijnen van de Wereld. Technisch ondersteund door hun zoon Chris verzorgden zij een interessante proeverij met witte wijnen uit verschillende landen. Het weer zat weliswaar nog niet helemaal mee, maar toch kwamen de wijnen goed tot hun recht. We dronken een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland (Mount Vernon Sauvignon Blanc 2023 uit Marlborough van Lawson’s Dry Hills) die we ingeschonken kregen tegelijk met een Sancerre Blanc (eveneens 2023) van S&A Dezat. natuurlijk van dezelfde druif. Er ontspon zich een leuke discussie over ‘hoe het toch kan dat een en dezelfde druif zulke verschillende wijnen kan opleveren’. Via Chili (Valdivieso Chardonnay 2023) ‘vlogen’ we wederom naar Frankrijk en troffen we een Pouilly-Fuissé 2022 in ons glas. Weer dezelfde druif en weer (niet verrassend) heel verschillend. Op naar Spanje. Uit dat land proefden we een Rueda Verdejo 2023 van Cune. Door naar Italië en het volgende glas bleek een wijn van de niet al te bekende druif Pecorino (Umani Ronchi 2022 Pecorino Terre di Chieti). Vanuit Italië is het niet ver naar Hongarije. Uit dat land dronken we een wijn uit Tokaji van de druif Harslevii 2021 van Chateau Stephanus. En weer door! De 8e wijn heette Steen op Hout en dan weet je al dat je in Zuid Afrika bent beland. Deze Steen (Chenin Blanc) met houtrijping 2022 was van Mulderbosch. We eindigden in Frankrijk met een Meursault Charmes Premier Cru 2016 uit hun eigen kelder. Een waardige afsluiting van een mooie reis.

CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2024

COUNTING DOWN…

Over minder dan twee weken is het zover!
Het prestigieuze NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2024 gaat van start op zondagmiddag 26 mei!


THE BEST OF THE BEST

Voor het zesde jaar vindt de jaarlijkse titanenstrijd plaats tussen de beste wijnproevers uit Nederland, zowel gerenommeerde professionals als gelouterde particuliere wijnkenners.  Onder hen een Master of Wine, Magisters Vini, voormalige finalisten en winnaars van het NK Blindproeven of andere competities zoals de Grand Prix Saint Hubert of Vinoloog van het Jaar, Weinakademikers, Registervinologen, Gastronomen, WSETdippers, sommeliers, importeurs, detaillisten, wijndocenten, wijnmakers en wijnschrijvers. The best of the best dus, bijna 100 wijnspecialisten die allen Nederlands Kampioen Blindproeven willen worden. In totaal 20 teams, die via voorrondes of een topklassering vorig jaar, hun recht op deelname aan deze prestigieuze competitie hebben verdiend. De winnaars van dit NK vertegenwoordigen Nederland op het Wereldkampioenschap Blindproeven in Frankrijk, dit jaar op 12 oktober bij Chateau Dauzac te Margaux.

“CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2024” verder lezen

NWG Sneek april 2024 – Aspergewijnen

Op dinsdag 30 april kwamen de leden van het Nederlands Wijngilde Sneek weer samen voor een heerlijke en inspirerende proefavond. Deze keer stond het thema in het teken van Aspergewijnen, een perfecte match voor het seizoen van de verse asperges. Met zes verrukkelijke witte wijnen op het programma, beloofde de avond een ware smaaksensatie te worden. Bovendien mochten we ook deze maand weer drie introducees verwelkomen, die deelnamen aan onze proeverij.

“NWG Sneek april 2024 – Aspergewijnen” verder lezen

Wil je wijnoloog worden bij Nederlandse Streekwijnen?

Beste leden, misschien is dit iets voor jou, of je vrienden

Nederlandse Wijnliefhebbers opgelet met ingang van april 2024 komt ons team van PROEF! Nederlandse wijn met speciaal daarvoor opgeleide Wijnologen graag naar jou toe!
Een Nederlandse wijnproeverij bij jou thuis of op een andere gewenste locatie. Hoe gaaf, relaxed en vooral lekker is dat!
Onze Wijnologen nemen jou en jouw gezelschap mee naar de unieke verhalen achter het etiket, vertellen alles over het wijnhuis en zorgen voor een unieke wijnproeverij.

Over de wijnproeverij:
Natuurlijk proeven we klassieke & nieuwe Nederlandse rassen,
Natuurlijk proeven wij varianten die op de wijnkaarten staan van onze Michelin ster relaties,
Natuurlijk proeven we verschillende provincies,
Natuurlijk proeven we een biologische en/of vegan variant,
Natuurlijk proeven we een mooi glas uit eigen provincie, kortom gewoon zeer uitgebreid.
Wij verzorgen op elke gewenste avond en ook in het weekend. Ons uitgebreide team van wijnologen heeft een meer dan uitstekende beschikbaarheid.

PROEF! Nederlandse wijn is een uniek concept waarin jij als Wijnoloog het verschil maakt.
Ons team van Wijnologen verzorgen premium Nederlandse wijnproeverijen bij de wijnproevers thuis en/of op de door hun gewenste locatie.

“Wil je wijnoloog worden bij Nederlandse Streekwijnen?” verder lezen

Kelderdochters

WINKELDOCHTERS:

Of beter KELDER DOCHTERS, toegegeven, ik ben geen echte liefhebber van bubbels en heb vaak te grote ogen als ik bij een wijnboer ben. Gevolg: duidelijk te veel wijn in de (goede) kelder van onze secretaris Dirk en bubbels blijven vaak liggen. Gelukkig  is er een redelijk adequaat kelderboek. Elke binnenkomende wijn wordt voorzien van een (doorlopend) nummer. Zijn er meer exemplaren van dezelfde wijn, dan krijgt de hele partij hetzelfde nummer. Behalve het aantal wordt ook genoteerd wie de maker is, het gebied, de druivensoorten, oogstjaar, de dag van opleg en de plek in de kelder (bijvoorbeeld, doos 104 o.i.d.). In een aparte kolom worden (soms) bijzonderheden vermeld. Bijvoorbeeld de schenker van de wijn.

Omdat er 2 nieuwe bubbels waren ingeboekt (beiden afkomstig van NWG afdelingen in de Lande), moest er in een nis plaats gemaakt worden. De oudste bubbel werd “geofferd”. Fles nummer 376, Laurent Perrier Brut, ingevoerd in december 1990! Geen verdere bijzonderheden vermeld, dus herkomst onbekend. Gezien het feit dat de capsule nog van lood was en geen tin of ander materiaal, moet de schenker (zo’n fles zou ik niet snel kopen voor mezelf) een reeds gerijpte Champagne cadeau gedaan hebben! 

Geen enkele fles verdwijnt hier ongemerkt in de gootsteen. Dus ook deze werd onderworpen aan het ritueel van voorzichtig decapsuleren, ontkurken en proeven.

Notitie: Muselet voorzichtig losgemaakt, de kurk zachtjes draaiend verwijderd en een zachte zucht ontsnapte uit de fles. Eigenlijk verrassend. De champagne werd voorzichtig ingeschonken en zowaar nog wat belletjes, maar geen echte mousse. Goud geel in het glas, nog ingetogen geurend van (oude) Goudrenet en in de smaak dezelfde appel. Niet veel meer, maar ook geen oxidatie tonen of ander ongerief. Korte afdronk. Conclusie: (te) oud, maar nog niet overleden. Compliment voor de maker! Blijft over een fles van bijna 1 kg…….                                                                              Dirk de Jong (secr. NWG Gouda)

Wijnproefwedstrijd om de André de Caluwe bokaal

Op zaterdag 20 april streden teams van de afdelingen van het Nederlands Wijngilde met elkaar om wie het beste de blind te proeven wijnen kon thuisbrengen. Onderstaand de 10 rode wijnen die moesten worden herkend.

Wijngilde Utrecht was met het hoogste aantal punten de terechte winnaar en zij ontvangen de André de Caluwe wisselbokaal. Volgend jaar op zaterdag 12 april is de volgende wijnproefwedstrijd, georganiseerd door Wijngilde Gouda.

NWG Nijmegen: Amphora wijnen

Op dinsdag 16 april proefden we amphora wijnen. Hieronder lees je de conclusie van het organiserend team.

Van het proefteam van 24 personen hadden een viertal eerder amphora wijnen geproefd. Voor de meeste proevers waren de neus- en mond ervaringen nogal verrassend, vooral omdat wijnliefhebbers hier in Nederland niet zo gewend zijn om amphora wijnen te drinken.

Er werd al snel geconcludeerd dat het drinken van dit soort wijnen een heel andere mindset vereist en dat de wijnen niet beoordeeld moeten worden in relatie tot de wijnen die in West- en Zuid-Europa worden geproduceerd.

“NWG Nijmegen: Amphora wijnen” verder lezen

2024 NWG Twente. Thema: “Wat heb ik in het glas?”. Leiding: Miranda Scholten.

Miranda verraste de Twentenaren opnieuw met een ludieke blindproeverij. Vooraf schreef zij in het proefboek van het gilde: “Het wordt uitdrukkelijk geen wedstrijd. Ik hoop op een mooie en open discussie met- en over de wijn.”
Er werd dan ook volop gediscussieerd!  Er waren formulieren gemaakt, waarbij de proever onderdelen van de wijn aan de hand van keuzemogelijkheden kon bepalen.
Bij de proeverij werden op een ruim uitgevoerde kaasplanken bijpassende kazen uit de delicatessenwinkel Kaas & Smaak Wierden van Josien Wegink geserveerd, die verdieping aan de smaak van de wijnen gaven. De uitslag liet ons zien dat het geen eenvoudige zaak was geweest.

“2024 NWG Twente. Thema: “Wat heb ik in het glas?”. Leiding: Miranda Scholten.” verder lezen