Recent wijnnieuws uit andere media

Een nieuwe rubriek met artikelen, die in andere media zijn verschenen


Keuringsdienst van waarde over natuurwijn (25-11-2022)
Decanter over de “eigen” duivenrassen in Georgië (07-10-2022)
Wijnvrouw van het jaar over Tatjana Puklavec, winnaar in 2022 (20-09-2022)
De Volkskrant over verschuivende wijngrens (27-08-2022)
Decanter over Witte wijn in Gigondas (15-09-2022)
NOS over Klimaatverandering dwingt Franse wijnboeren om de bakens te verzetten
Eén Vandaag over Nederlandse wijn
Nu.nl over Arrestaties bij wijnzwendel in Frankrijk

Helaas kunnen wij niet garanderen dat de andere media het artikel online houden

Weinig relevant 18

NWG-WEINIG RELEVANT 18

  • VERWARRING:                                                                                                                                                                  In Wallis (Vallais) zijn twee bekende rode druiven. De Humange Rouge en de Cornalin. Tot zover niets aan de hand! Maar als je je meer gaat verdiepen in namen en verwantschappen (DNA), stuit je op iets geks.  De Humange Rouge is sterk verwant (eigenlijk identiek) aan de Cornalin van Aosta.  Verdiep je je in de naam Cornalin van Wallis, dan zou je denken dat deze dezelfde druif moet zijn als die in Aosta. Niets is minder waar! De Cornalin uit Wallis heette oorspronkelijk Rouge du Pays ofwel Landroter. Deze naam deed te veel denken aan goedkope wijn en er werd een nieuwe naam gezocht. Dat werd Cornalin! In Wallis ging men er van uit dat deze druif in Aosta uitgestorven was…. Fout! Cornalin Aosta was bijna verdwenen, maar is nu bezig aan een geweldige come back. Kortom in Wallis is een spelletje Who is who in the family.  Vergelijkbare verwarring is er rond de druiven  Müller Thurgau (Rivaner)  en Portugieser (later meer?!)

WATER BIJ DE WIJN?                                                                                                                                                        Al eeuwen lang is er met wijn gesjoemeld. Aanlengen met water valt eigenlijk nog onder de categorie “kleine criminaliteit”. Aan de Moezel is het zelfs lange tijd toegestaan geweest om in de vorm van suikerwater de zo geliefde Riesling drinkbaar te maken. Pas in 1985 is deze “Nassverbesserung” bij wet verboden! Dat lijkt nog niet eens zo heel lang geleden.        Tegenwoordig vindt ook het omgekeerde toepassing. Door omgekeerde osmose wordt er water aan de most (en dus de wijn) onttrokken bij wijnen die  “te dun” dreigen te worden. Ik verwacht dat moeder natuur deze methode spoedig naar het museum stuurt of het moet zijn dat we een paar natte koude jaren krijgen.

ONTWIKKELINGEN:                                                                                                                                                          Dat Bio en Biodyn het stadium van de wollen sokken duidelijk voorbij is wordt wel in Oostenrijk bewezen. Met ruim 14% van de totale wijnbouw oppervlakte onder de noemer Bio en aanverwant ligt dit land duidelijk voor op de rest van de Europese wijngebieden.

PRIJSPOLITIEK:                                                                                                                                                                     Hoe het bestaat dat er correcte wijn in de super ligt voor minder dan € 5,– per fles, inclusief alles heeft ten dele te maken met een chronisch overschot van (goede middenklasse) wijn. Andere manieren om de prijs te drukken zijn voor de gehele agrarische wereld gangbaar. Weinig (grote) afnemers en veel (kleine) aanbieders. Om toch een boterham te houden zijn er twee mogelijkheden; specialisatie, het bedienen van een niche markt of “rationaliseren” ofwel kosten bewust of beter kosten gericht werken. Een voorbeeldje is snelheid van werken opvoeren. Noem maar de oogstmachine. Veel kilo’s / man / uur en laat dat gepruts op een steile helling maar over aan de liefhebber. Vereenvoudiging van het proces is ook een weg tot kostenbesparing. Soms op gebieden die je niet verwacht. Bijvoorbeeld de malolactische gisting (standaard voor rode wijn): Langs spontane weg duurt het wel 2 maanden voordat alle Malaat = appelzuur (echt zuur) is omgezet in het veel zachtere Melkzuur (Lactaat). Hier wordt gebruik gemaakt van de in de kelder aanwezige (“vrij zwevende”) bacteriën. Een andere oplossing is het enten van de wijn met een bedrijfseigen cultuur (= selectieve starter), dan is de klus in 14 dagen geklaard. Heb je nog minder geduld dan is toevoeging van lactobaccillus Plantarum de oplossing om het proces in 2 dagen te kunnen afsluiten. Ideaal voor de groothandel, die grote partijen goedkope bulk moet kunnen leveren……………                                                         Wijnwereld, waar blijft de romantiek? 

NWG Gouda Crémant

Inleiding: Tijdens onze proeverij afgelopen maandag (28/11), vertelde ik bij de inleidende “bubbel” dat Duitse Sekt (onder bepaalde voorwaarden) Crémant genoemd mag worden.Hieronder volgt een verkorte tekst van de regelgeving rond Sekt en Crémant.

Duitse Crémant? Ja dat bestaat! Is in Frankrijk Crémant de meest gedronken bubbel, met een nog steeds groeiend marktaandeel, heet dat aan de andere kant van de Rijn meestal Sekt. Wijngoed Bibo Runge (Rheingau), met een frisse blik op marketing en de wijnwereld, heeft z’n Winzersekt omgedoopt tot Crémant. Bubbels, die op traditionele wijze gemaakt worden (Méthode Champagnoise) maar niet in de Champagnestreek heten in Frankrijk Crémant, gevolgd door de gebiedsnaam. Er gelden strikte regels voor Crémant; Maximale persing is 100 liter sap uit 150 kilo druif. Persen met een zgn.  Champagnekorfpers, een gemoderniseerde verticale pers. . De grondwijn moet tenminste 9 maanden op gist liggen. Er is een voorgeschreven duur voor flesrijping. De “15% regel” geldt niet voor Crémant. Dus bij vermelding van de druivensoort mag geen ander (onvermeld) worden toegevoegd.  

Wetgeving rond het gebruik van de namen Crémant en sekt: Voor het EU recht is het woord Crémant niet strikt voorbehouden aan Frankrijk. Het is een aanduiding voor een bubbel, kwalitatief behorend tot de top van de kwaliteitspiramide, volgens strikte regels gemaakt. Met als eis: minimaal 9% alcohol, minimaal 3.5 bar druk en de uitrusting, fles type, agrafe, folie en champignon vorm kurk zijn voorgeschreven.  Het gebruik van het woord Sekt geeft veel meer ruimte. Voor Sekt zonder nadere aanduiding kan de grondwijn overal vandaan komen (wat voor de goedkope soorten ook het geval is!). Ook de methode van maken is hier vrij, het kan dus “tank Sekt” zijn. Bij Deutscher Sekt moet de grondwijn afkomstig  zijn uit Duitsland. Bij Sekt b.A. is ook het gebied vastgelegd!  Voor Winzersekt geldt: het is een b.A. Sekt, valt onder de Duitse wijnwetgeving. Dit is het grote verschil met Crémant (EU – recht). Een ander verschilletje, de  grondwijn van Winzer Sekt mag machinaal geoogst worden, maar moet wel van het bedrijf zelf zijn en op het bedrijf (eventueel onder toezicht) gemaakt worden. In tegenstelling tot de Franse pendant, mag er geen aangekochte grondwijn worden toegevoegd.                                                                                                                                                                                                                                                                    Terug naar de Crémant van Bibo Runge: Het betreft 100% Pinot Noir, met wijnberg aanduiding (Hallgartener Schönhell), zero dosage (= Pet Nat), dus geen suikeroplossing gebruikt na het degorgeren. Het is dus een Brut Nature van de top van de piramide. De prijs ook (rond € 30.–)! Maar dat is geen beletsel voor een vlot lopende afzet! Nog dit jaar (rond Kerst)  komt er ook een Riesling versie op de markt.                                                                                                                                                                                                                                                            NB: dit wijngoed perst alle druiven met een zo genaamde “Champagne” (verticaal) korfpers!

Voor de goede orde onderstaand etiket is niet van de genoemde Sekt, maar laat wel mooi het beeldmerk zien van het wijngoed.

Dirk de Jong (secr. NWG Gouda / MH en bij genoemde proeverij inval”wijnmeester”)

NWG Masterclass Hongarije

Onder de bezielende presentatie van Atilla geproefde wijnen
1. Henye Tokaji Furmint Prestige Réserve Brut 2017
2. Laposa Badacsnyi Olaszrizling 2019
3. Szent Tamás Tokaji Mád Furmint 2019
4. Szeremley Huba Badasconyi Kéknyelü 2006
5. Szent Tamás Tokaji Furmint ’86 2012
6. Atilla Egri Léanyka 2013
7. Gál Tibor Egri Kékfrankos 2017
8. Gál Tibor Egri Bikavér Titi Superior 2016
9. Ikon Balatonboglári Tulipán 2009
10. Heumann Villányi Trinitás Cabernet Franc 2015
11. Chateau Dereszia Tokaji Eszencia 2000

Wijngilde Twente. Thema: Sint Hubertus proeverij, 8e editie. Leiding: Bert Sluis.

Sint Hubertus proeverij – Wijngilde Twente – 21 november 2022

Ter inleiding: De deelnemers kregen 8 witte wijnen voorgeschoteld. De 8 wijnen moeten dan “gematcht” worden met een lijst van 12 wijnen (zie bijgevoegde lijst ). De geselecteerde wijnen zijn (zoveel mogelijk) representatief voor de regio van herkomst. Elke druif komt in principe slechts één keer voor. Het betekent niet dat er alleen monocépagewijnen op tafel zullen staan! 
Bert had een mooie samenstelling voor de wedstrijd uitgezocht. ‘Veel moeilijker dan het proeven van rode wijnen’ werd gehoord. Er waren 18 deelnemers. De damesgroep uit Wierden werd winnaar met 26 punten! Na afloop waren er enthousiaste reacties. Afgesproken werd dat we het evenement met de witte wijnen in de toekomst zullen herhalen.

“Wijngilde Twente. Thema: Sint Hubertus proeverij, 8e editie. Leiding: Bert Sluis.” verder lezen

Wijn- en kaasproeverij | 11 oktober 2022

Wijn en kaas is toch wel een gouden combinatie, mits goed ingezet. En hoe kan je nu het beste leren wat de juiste wijnspijs-combinatie is, dan door te proeven!

Op dinsdag 11 oktober hebben wij bij het Wijngilde Commanderie de la Montagne weer mogen genieten van een heerlijke wijnproeverij door Jeffrey Beermann, van Beermann Wijnimport en wijntjeproeven.nl. hij gaf deze wijnproeverij gezamenlijk met Karen, van Kaatjes Deli uit Alkmaar.

NWG Amsterdam: Portugal Rood (landelijk thema)

Petja Klaarhamer (erelid NWG Utrecht) leidde de avond met een prachtige presentatie en vol enthousiasme. De (aspirant) leden van het Wijngilde Amsterdam hingen deze avond aan zijn lippen. De avond bestond niet louter uit het proeven van wijnen, maar ook in het delen van kennis.

En juist dát is de kracht van het Nederlands Wijngilde. Aan het einde van de avond heb je volop kennis gemaakt met het thema land. En niet alleen met de wijnen zelf, die overigens van zeer hoge kwaliteit waren, maar ook met het land, en de wijn geschiedenis.

Proeven op locatie | 12 juni 2022

Een keer per jaar hebben wij bij het Wijngilde een POL (Proeven op Locatie). Nadat het een paar jaar helaas niet door kon gaan, hebben wij zondag 12 juni 2022 extra kunnen genieten van thema Frankrijk bij één van onze leden in de tuin!

Tekst kan niet uitleggen hoe erg wij genoten hebben, zodoende foto’s van de dag!

Tannine 14

Een buitenkans !!
Door annulering zijn er nog twee plaatsen vrij bij de Masterclass Hongarije
op zaterdag 26 november a.s. in Zeist. Je kunt je hier nog aanmelden.

Ook deze Tannine staat weer vol met interessante artikelen over wijn.
Inhoudsopgave:
Interview met Tatjana Puklavec, wijnvrouw van het jaar 2022, over Slovenië, Tilburg, Orange Wine, sushi en de sportschool
Elektrisch naar de Pfalz, een nieuwe ervaring om elektrisch te rijden naar bekende wijnproducenten en Flammkuchen
Marijkes eigen kijk op wijn, een dagje meedraaien bij het druivenoogsten op de grens van Limburg en België
Nu ook wijnproeven in Den Haag, Wijngilde Den Haag i.o. stelt zich voor
NWG Najaarsdag, voordat we gaan proeven in de Masterclass Hongaarse wijn van Atilla wordt er eerst nog vergaderd
App van de maand, een praktische hulp om je wijn bij je spijs te kiezen of andersom
Poll van de maand, de uitkomst van de vorige over Orange Wine en deze keer gaat het over wijnopleidingen
Colofon

Afmelden kun je altijd via MailChimp

Staat deze datum al in je agenda?
Op zaterdag 13 mei 2023 wordt de NWG voorjaarsdag in Wageningen georganiseerd door Wijngilde Arnhem.

Wijnvrouw van 2022: Tatjana Puklavec

Interview met Tatjana over wijn, Slovenië, Tilburg, Orange Wine, sushi en de sportschool.  

Wijnonderscheiding

De jury (drie van de vier vrouwen was zelf al eerder wijnvrouw van het jaar) draagt elk kwartaal een genomineerde voor en uit die vier wordt “de” wijnvrouw van het jaar gekozen. Tatjana was al zeer vereerd om in het eerste kwartaal genomineerd te worden en nog meer door uiteindelijk gekozen te worden. De jury koos haar om haar ambitieuze visie, professionaliteit en toegankelijkheid. 

Wijnliefhebber

“Wijnvrouw van 2022: Tatjana Puklavec” verder lezen