Recent wijnnieuws uit andere media

Een nieuwe rubriek met artikelen over wijn, die in andere media zijn verschenen


Frankrijk zet wijnoverschot om in industriële alcohol (09-02-2023)
Golfbaan Rijk van Nijmegen over selectie huiswijnen (25-12-2022)
Keuringsdienst van waarde over natuurwijn (25-11-2022)
Decanter over de “eigen” duivenrassen in Georgië (07-10-2022)
Wijnvrouw van het jaar over Tatjana Puklavec, winnaar in 2022 (20-09-2022)
De Volkskrant over verschuivende wijngrens (27-08-2022)
Decanter over Witte wijn in Gigondas (15-09-2022)
NOS over Klimaatverandering dwingt Franse wijnboeren om de bakens te verzetten
Eén Vandaag over Nederlandse wijn
Nu.nl over Arrestaties bij wijnzwendel in Frankrijk

Helaas kunnen wij niet garanderen dat de andere media het artikel online houden

Weinig relevant

CHIP: Als wapen tegen diefstal en vervalsingen van wijn is een chip ontwikkeld, een NFC (Near Field Communication), chip, die op korte afstand afleesbaar is met telefoon of speciale chipreader. De chip bevindt zich in de sluiting van de fles (kurk of schroefdop). Middels blockchain technologie is de chip en de fles te volgen. Op het moment dat de fles geopend wordt, wordt dat geregistreerd. Tijdens de jaarlijkse veiling van VDP wijnen in Kloster Eberbach in 2022 is er voor het eerst gebruik van deze technologie gemaakt. Elke fles krijgt een unieke chip! Vervalsingen en gestolen flessen kunnen zo gemakkelijk worden getraceerd.


BUBBEL DROOG?
. brut nature (minder dan 3 g/l Restsuiker)
. extra brut (tot 6 g/l Restsuiker)
. brut (tot 12 g/l Restsuiker)
. extra trocken (12 tot 17 g/l Restsuiker)
. trocken (17 tot 32 g/l Restsuiker)
. halbtrocken (32 tot 50 g/l Restsuiker)
. mild (meer dan 50 g/l Restsuiker) 


WIJNEXPORT naar RUSLAND?
Ondanks de boycot is de export in 2022 van zowel stille wijnen als die van Bubbels behoorlijk toegenomen. Stille wijnen noteren een plus van ca. 40 miljoen Euro (+ 30%) en de bubbels een plus van ca. 4% (totaal ongeveer een kwart miljard). Dit komt naar voren bij het analyseren van exportcijfers van landen die doorlevering toestaan. Zo heeft Letland een belangrijke rol bij doorlevering van schuimwijn. Wodka voor jan Soldaat en de betere wijn voor de elite en de macht?


NOPA??
Er wordt in de wijnwereld steeds meer geanalyseerd. NOPA is slechts 1 voorbeeld daarvan. Deze afkorting geeft aan hoeveel N (ja u leest het goed STIKSTOF!) in de most ter beschikking is voor het gisten. Zonder goed N voorziening, verloopt de vergisting niet volgens plan met als gevolg dat er fouten in de wijn ontstaan zoals de geur van rotte eieren (H₂S). Door het afzweren van kunstmest en deze niet vervangen door dierlijke mest (kompost is relatief N arm) kan de hoeveelheid N in de most zo marginaal zijn, dat er gisting problemen optreden. Dat geldt voor ALLE gisten. Zowel voor die uit het veld als die van een fabrikant. Lange periodes van droogte kunnen dit probleem nog versterken omdat er dan nog minder aanvoer vanuit de bovenste aardlagen plaats vindt. In gebieden met een meer gemengde agrarische activiteiten zal het minder snel tot problemen leiden. Maar in veel gebieden met vrijwel uitsluitend wijnbouw is het een reëel gevaar. Dat brengt me meteen tot de volgende vraagstelling.


Past wijnbouw wel in circulaire landbouw?
Of moeten we weer terug naar de goede ouwe tijd met het gemengde bedrijf? Het komt natuurlijk wel heel biodivers over om een paar schapen in de wijnberg te laten lopen of met het paard het veld werk te doen. Maar als dierenarts kan ik u wel zeggen dat schapen tekorten oplopen bij uitsluitend beweiding in de wijnbergen. Nog afgezien van het gevaar voor Kopervergiftiging (chronisch en acuut) bij Bio bedrijven die Koper blijven inzetten. (Opm: niet elk schapenras is hier even gevoelig voor)

2023 Wijngilde Twente. Thema: Wijnen uit de Veneto (Italië)

In het gastvrije Italiaanse restaurant Da Nini, in het centrum van Nijverdal, werden we onthaald door gastvrouw Jolanda, bijgestaan door Josien en Irene, alle drie leden van ons wijngilde. In de keuken zwaaide Roberto, echtgenoot van Jolanda, de scepter en Josien (Delicatessenwinkel Kaas & Smaak) verraste ons met kazen uit de regio. Het was een geanimeerde, leerzame en goed voorbereide proeverij.

“2023 Wijngilde Twente. Thema: Wijnen uit de Veneto (Italië)” verder lezen

Tannine 16

Weet je welke druivensoort dit is? Kijk in de Colofon of je het goed hebt.

Deze Tannine 16 staat weer vol wetenswaardigheden over wijn.

Riesling
Een samenvatting uit de scriptie van Magister Vini Lars Daniëls en Jan van Asseldonk over de “inns en outs” van de Riesling druif

Wijngaard Keulenhof
Deze wijngaard in het Gelderse Oosterhout, bezocht door Harry Dekker. Zijn ervaringen met Nederlandse wijn lees je hier

Marijkes eigen kijk op wijn
In deze column breekt Marijke een lans voor pareltjes uit de supermarkt

Genoten van ….
Een nieuwe rubriek met tips over wijnen, waarvan onze leden hebben genoten

Webtip van de maand
Een kijkje op het frisse blog van Els en Elly

Poll van de Maand
De uitslag van de vorige poll en een nieuwe poll over het STAP budget

Colofon

Afmelden kun je altijd via MailChimp

Staan deze data al in je agenda?
Op woensdag 12 april 20:00 uur ALV via Teams.
Op zaterdag 13 mei wordt de NWG Voorjaarsdag in Wageningen georganiseerd door Wijngilde Arnhem (jaarlijkse wijnproefwedstrijd en masterclass).
Op maandag 16 oktober begint de wijnreis door Portugal.
Op zaterdag 25 november vindt de NWG Najaarsdag plaats met een masterclass. Info over de centrale locatie volgt nog.

Riesling

Inleiding

Riesling is het meest veelzijdige druivenras ter wereld. Van geen andere variëteit wordt in gangbaarheid zulk een diversiteit aan wijnsoorten en –typen gemaakt. Ga maar na, van welke andere druivenras worden de volgende wijntypen geproduceerd: mousserende wijn (droog, halfdroge of zoet), droge witte wijn in al zijn gradaties, halfdroge witte wijn, edelzoete witte wijn van late oogst (geheel of gedeeltelijk van overrijpe, door botrytis aangetaste druiven) en Eiswein (van gezonde, in bevroren toestand geoogste druiven)?

Dat dit überhaupt mogelijk is, heeft natuurlijk alles te maken met het karakter van het druivenras zelf, zoals het feit dat het een laatrijpende druif is met een goede zuurgraad. Maar bovenal is het één eigenschap, die riesling zo boeiend maakt: zijn vermogen om zijn herkomst in zijn wijn door te geven. Riesling kan als geen ander druivenras terroirwijnen geven. Wijnen met authenticiteit, dat zijn rieslingwijnen, wijnen die boeien, telkens weer. Daar kunnen er in onze immer vervlakkende wijnwereld niet genoeg van zijn.

“Riesling” verder lezen

Wijngaard Keulenhof in Oosterhout (Gld.)

‘Een wijngaard in het vlakke Gelderland’
bezocht door Harry Dekker (Wijngilde Breda) 

Als een van je kinderen besluit om in Valburg te gaan wonen, bedenk je niet dat daar een wijngaard op loopafstand ligt. Zelfs wijnkenners uit de regio wisten niet van het bestaan van deze wijngaard. Tijdens een open dag van Keulenhof (zo heet de wijngaard en het domein) ben ik dus maar eens gaan kijken. Het was er gezellig druk, vooral veel fietsers stopten bij het wijnvat aan de kleine asfaltweg. We werden ontvangen door de eigenaar en zijn vrouw en we kregen mooie wijnen te proeven. Naast de witte Mussenberg, een droge witte wijn met als basis de Sauvignac druif is ook de Parel van Elst te koop. Dit is een mousserende wijn, die wij schonken tijdens de kerstdagen. De Parel van Elst is de nieuwste wijn van de Keulenhof en sinds het voorjaar van 2022 op de markt. Het is een heerlijke mousserende witte parelwijn, die dus uitstekend smaakt bij bijzondere gelegenheden. De Parel van Elst 2021 is gemaakt van vooral de Muscaris druiven. Het alcoholpercentage is 12 procent.

“Wijngaard Keulenhof in Oosterhout (Gld.)” verder lezen

Marijkes eigen kijk op wijn

Supermarktwijnen! 

Veel – al dan niet zelfverklaarde – wijndeskundigen spreken met een zeker dédain over wijnen uit de supermarkt. Echt goede wijn vind je volgens hen niet in de supermarkt. Daarvoor moet je bij de speciaalzaak of bij de wijnboer zelf zijn. Zoals veel dingen in het leven is ook dit onderscheid minder zwart-wit dan het soms wordt gedebiteerd. ‘Generaliseren kun je afleren’ is een van mijn favoriete oneliners.  

“Marijkes eigen kijk op wijn” verder lezen

Genoten van ….

Een nieuwe rubriek in Tannine. Leden tippen leden over een mooie wijn, die zij recentelijk hebben geproefd.

Genoten van …. Vinho do Torrão Tinto Grande Escolha van Casa Ermelinda Freitas

Mijn Portugese zwager Luis bracht gisteren deze wijn mee. Ik zit nu twee maanden in Lissabon en we wonen op loopafstand van elkaar. Luis weet dat we tijdens de NWG wijnreis in oktober Quinta de Piloto in Palmela bezoeken, de buurman van Casa Ermelinda Freitas. Diens  Torrão Tinto Grande Escolha leek hem ook interessant. Hij brengt vaker wijnen mee om samen uit te proberen.  

We dronken deze wijn buiten op hun terras uitkijkend over de Taag. Wat een moment om te koesteren! De wijn is prachtig. Zoetig donker fruit, kruidig en beetje peperig. Complex, vol en soepel met wat bittere chocolade in de afdronk. Een blend van lokale en internationale druiven. Wijnhuis Oktober verkoopt wijnen van Casa Ermelinda Freitas. Ik zie de Grande Escolha er niet meer bij. Wel de ‘instap versie’ voor € 6,95. Ik zou die maar proberen. En anders toch een keertje naar Portugal voor de Grande Escolha. Saude!  

Tip van Joke Scholtens (Amsterdam). 

Genoten van …. Pinot Bianco Vial 2021 van Kellerei Kaltern uit Südtirol (Alto Adige) 

“Genoten van ….” verder lezen

Colofon

Had je het goed? Het is Roter Riesling! Voor meer informatie klik hier.

Deze Tannine van maart 2023 is een uitgave van het Nederlands Wijngilde.
De Tannine verschijnt 6x per jaar.
Redactie: Harry Dekker (Breda), Joke Scholtens (Amsterdam), Marijke Kop (Maastricht) en Wim Schepman (Nijmegen) met medewerking van Magister Vini Lars Daniëls en Jan van Asseldonk (Breda).

Tannine 17 verschijnt begin mei 2023.
Tips over te interviewen personen, interessante websites etc. zijn van harte welkom via de redactie.

Tannine wordt als nieuwsbrief rechtstreeks door de redactie aan de meeste leden verspreid. Sommige leden ontvangen Tannine via het secretariaat van hun afdeling.
Als zij Tannine ook rechtstreeks willen ontvangen, kunnen zij zich hier aanmelden.

NWG Maastricht Verslag Proeverij Zuid/West Frankrijk

Danny en Roel Gordijn-Cornips (Tastevin) verzorgden deze presentatie.

We proefden 10 wijnen. Alle afkomstig uit het weidse Zuid-Westen (Sud-Ouest) van Frankrijk.

Enkele herkomstbenamingen waren nieuw voor een aantal deelnemers aan deze proeverij.

Proefnotities:

Wijn 1 mousserende wijn uit Gaillac. Château L’Enclos des Roses. Brut, jaargang 2020. Van één druivensoort: Mauzac Blanc. Gemaakt volgens de “méthode ancestrale”. Van oude stokken (50 jaar).

Kleur: lichtgeel. Bescheiden mousse, appel, bloesem, exotisch fruit. Lage zuurgraad. Alcohol gemiddeld (12%). Nu drinken.

Wijn 2 droge, witte wijn uit Gaillac. Domaine d’Ecausses, La Vigne de l’Oubli. Jaargang 2018. Van 3 druivensoorten: Sauvignon Blanc (45%), Mauzac (35%), Muscadelle (20%). Opbrengst 45hl/ha. 9 maanden ‘lie’ met bâtonnage. Gisting en rijping op Allier-eiken (1/3 nieuw). Botteling na 15-18 maanden.

Een lichtgele kleur. Aroma’s van druif, rijpe, gele appel en peer, passievrucht, iets ‘hout’. Ronde smaak met iets van grapefruit. Niet heel complex. Afdronk gemiddeld. Zuurgraad gemiddeld. Alcohol 13%. Nu drinken.

Wijn 3 droge, witte wijn uit Bergerac. Château Laulerie, Juste Ciel. Jaargang 2018. 100% Sémillon. Kleur: lichtgeel. Aroma’s van honing, boenwas, vanille, rijp geel fruit, rokerig, kaneel. Droge wijn, maar komt in de neus zoet over! Complex, gelaagd. Goede concentratie. Houtgerijpt. Gemiddelde zuurgraad. Alcohol: 13,5%. Binnen 2 jaar drinken.

Wijn 4 rode wijn uit Pécharmant (Bergerac-streek). Château Les Farcies du Pech. Jaargang 2019. Druivensoorten: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Malbec elk voor 25%. Helft op gebruikte barriques, helft op inox.

Kleur: granaatrood. Aroma’s: klein rood fruit, (groene) paprika, iets vanille. Smaak is een beetje kruidig, fris, heeft iets ‘metaligs’, enigszins onrijpe tannines. Alcohol: 13%. Drinken binnen 6 jaar.

Wijn 5 rode wijn uit Marcillac. Domaine du Cros. Jaargang 2019. Druivensoorten: Fer Servadou (90%), Braucol en Pinenc. IJzerhoudende grond (rougier permiens). Gisting in inox en 12 maanden flesrijping.

Kleur: licht robijnrood. Aroma’s: weinig geur, klein rood fruit. Smaak: komt een beetje zoetig over. Niet complex, korte afdronk. Fris en jong drinken. Alcohol: 12,5%.

Wijn 6 rode wijn uit Cahors. Château Pineraie, L’Authentique. Jaargang 2014. 100% Malbec. Van oude stokken (60 jaar). Laag rendement, 30 hl/ha.  Gisting en rijping (18 maanden) op hout, waarvan ca 2/3 nieuw.

Kleur: donker granaatrood. Aroma’s: zwart en rood fruit, tabak, leer, vanille, kruidig, rokerig. Smaak: vol, donker fruit, zoethout. Zuurgraad en tannines gemiddeld. Alcohol: 13,5%. Complex, lange afdronk. Drinken binnen 7 jaar.

Wijn 7 droge, witte wijn uit Pacherenc-du-Vic-Bilh. Domaine Capmartin, cuvée Agrumes & caetera. Jaargang 2018. Druivensoorten: Gros Manseng (80%) en Petit Courbu (20%). Schilweking. 6 maanden inox. Geen hout.

Kleur: helder geel. Aroma’s: ananas, grapefruit, rijp geel fruit, kruidig. Smaak: fris, kruidig. Gemiddeld + zuur en alcohol (13,2%). Niet heel complex. Nu drinken.

Wijn 8 rode wijn uit Madiran. Château Bouscassé, cuvée vieilles vignes. Jaargang 2015. Oude stokken (100 jaar). 100% Tannat. Rijping 15 maanden op nieuw eiken.

Kleur: donker granaatrood. Aroma’s: zwart fruit, ceder, tabak, vanille. Smaak: stevig (volle body), bosvruchten, mokka. Complex met lange afdronk. Rijpe tannines en gemiddelde zuurgraad. Alcohol: 14%. Drinken binnen 10 jaar.

Wijn 9 zoete, witte wijn uit Jurançon. Château Jolys, Les cigognes de Jolys. Vendange Tardive (geen botrytis). Jaargang 2019. Druivensoorten: Petit Manseng en Gros Manseng (elk 50%). Gisting in inox. Kleur: licht goudgeel. Aroma’s: ananas, honing (acacia), citrus, steenvruchten. Smaak: rijp fruit, goede balans zoet/zuur, licht bittertje. Alcohol: 12%. Nu drinken.

Wijn 10 zoete, witte wijn uit Saussignac (Bergerac-streek). Les Vignerons de Sigoulès, Vendanges d’Autrefois. Inhoud 50 cl. Jaargang 2019. 100% Sémillon. Botrytis. Houtrijping.

Kleur: goudgeel. Aroma’s: honing, geconfijt fruit, bijenwas, rijpe abrikoos. Smaak: weelderig, mooie balans zoet/zuur, bittertje. Alcohol: 14%. Drinken binnen 5 jaar.