Recent wijnnieuws uit andere media

Een rubriek met artikelen over wijn, die in andere media zijn verschenen

Wie drinkt er nog rode Bordeaux (26-05-2023)
Wijn wordt beter door muziek van Bach (10-05-2023)
Rioolwater moet Zuid-Franse wijnranken redden (30-04-2023)
Frankrijk zet wijnoverschot om in industriële alcohol (09-02-2023)
Golfbaan Rijk van Nijmegen over selectie huiswijnen (25-12-2022)
Keuringsdienst van waarde over natuurwijn (25-11-2022)
Decanter over de “eigen” duivenrassen in Georgië (07-10-2022)
Wijnvrouw van het jaar over Tatjana Puklavec, winnaar in 2022 (20-09-2022)
De Volkskrant over verschuivende wijngrens (27-08-2022)
Decanter over Witte wijn in Gigondas (15-09-2022)
NOS over Klimaatverandering dwingt Franse wijnboeren om de bakens te verzetten
Eén Vandaag over Nederlandse wijn
Nu.nl over Arrestaties bij wijnzwendel in Frankrijk

Helaas kunnen wij niet garanderen dat de andere media het artikel online houden

Speciaal bericht voor Wijngilde Nijmegen

Aan: alle leden van het Nederlands Wijngilde
c.c.:  afdelingssecretarissen

15 september 2023

“Ontdek de tertiaire aroma’s van mooi gerijpte (top)Bordeaux”
wijnproeverij op zaterdag 25 november 2023 o.l.v. Gies Stolze, landelijk Wijnmeester

Beste leden,

Op 25 november 2023 zal er – aansluitend aan de vergaderingen van de voorzitters en het bestuur, en het NWG-Wijnmeestersoverleg – een fraaie wijnproeverij georganiseerd worden met als thema “tertiaire aroma’s van mooi gerijpte (top)Bordeaux”. Hierbij gaan we onder leiding van onze eigen landelijk NWG-wijnmeester 10 fraaie wijnen proeven.

En waarom Bordeaux? Uit dit gebied komen de meest schitterende wijnen, en het behoort zeker tot een van de allerberoemdste wijngebieden ter wereld. Juist het feit dat menig hogere Bordeaux zo fraai kan rijpen maakt deze wijnen geliefd. Maar oudere Bordeaux zijn steeds lastiger te krijgen, en vaak ben je aangewezen op wijnveilingen of op privé-kelders.

Op deze reis door de Bordeaux gaan we ervaren wat “leeftijd” doet met de wijn, en zullen we proberen te doorgronden of de bekende typiciteit van de diverse appellaties blijkt. Van de “lieflijke” Margaux naar de stoere “St. Estephe”.  Maar ook het “zoete einde” zal niet ontbreken. De volgende 10 wijnen worden er verwacht -in willekeurige volgorde:

Chateau Leoville Barton 1998 (St. Julien)
Chateau Canon-la-Gaffeliere 1998 (St. Emilion)
Chateau Sociando Mallet 1996 (Haut Medoc)
Chateau Giscours 2003 (Margaux)
Chateau Moulin Haut Laroque 2001 (Fronsac)
Chateau Calon Segur 2008 (St. Estèphe)
Domaine du Chevalier 2001 (Pessac Leognan)
Chateau Batailley 2009 (Pauillac)
Chateau Gravette de Vieux Chateau Certan 2012 (Pomerol)
Chateau Rieussec 1999 (Sauternes)

Wij rekenen erop dat jullie als wijnliefhebbers graag meedoen. Er is plaats voor max. 40 proevers, op volgorde van aanmelding! Leden hebben voorrang. Mocht er op 1 oktober nog plaatsen over zijn, dan zijn ook geïnteresseerde introducees welkom!

De entreeprijs is 40 euro pp voor leden (en in latere instantie 45 euro voor introducees). Om zeker te zijn van deelname dient de betaling van de leden uiterlijk 1 oktober ontvangen te zijn.

De betaalgegevens zullen per e-mail bevestigd worden – evenals het te gebruiken rekeningnummer, aangezien inschrijving pas definitief is na ontvangst  van de betaling.

Ook dit jaar zijn wij te gast op de proeflocatie van de afdeling Utrecht, in de Oosterkerk (Woudenbergseweg 44, 3701 BC) te Zeist, centraal gelegen in de prachtige omgeving tussen Utrecht en Amersfoort.

De wijnproeverij start om uiterlijk 13.30 uur en zal tot ongeveer 16.30 uur duren.

Lunch: Er is een eenvoudige lunch, tussen 12.30 en 13.15 uur. Mocht je mee willen lunchen voorafgaand aan de proeverij, dan ben je van harte welkom! De kosten voor de lunch zijn
8 euro (NB: voor bestuursleden  kosteloos).

Leden die aan de wijnproeverij (en lunch) willen deelnemen dienen zich hiervoor liefst z.s.m. aan te melden, per e-mail, bij de landelijk NWG-wijnmeester Gies Stolze (giesstolze(at)gmail.com). De aanmeldingen van de leden zullen op volgorde van binnenkomst worden gehonoreerd. Mocht een introducee ook interesse hebben, dan kan je dat in de e-mail wel vast aangeven.

Met vriendelijke groet,

namens het landelijk bestuur NWG,

Gies Stolze, landelijk wijnmeester

PS Vele leden hebben al betaald, dus het aantal vrije plaatsen is beperkt.
Heb je belangstelling, meld je dan per ommegaande aan!

Wijnvrouw 2023: Kirsten Abels

Vijfde winnares van jaarlijkse award bekendgemaakt in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam 

Op maandag 18 september heeft de vakjury van de Wijnvrouw van het Jaar verkiezing Kirsten Abels uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2023. Een extra feestelijk moment omdat het voor de vijfde keer is dat de jaarlijkse award wordt uitgereikt. Tijdens een feestelijke finaleshow in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam mocht de bevlogen wijnvrouw de prestigieuze award in handen nemen. Winnares Kirsten Abels is wijnmaakster en directeur van BruisendWijnHuis Domein Holset. De jury koos voor Kirsten vanwege haar passie voor wijn, haar brede kennis en de impact die ze maakt op de Nederlandse wijnmarkt. Na de uitreiking genoten aanwezigen van de wijnen van sponsor Walraven Sax uit het glaswerk van Royal Leerdam.

Jury en stemmen

Het afgelopen jaar is elk kwartaal een wijnvrouw genomineerd. De vier door de jury geselecteerde vrouwen leveren elk een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse wijnwereld. Dit jaar waren, naast Kirsten Abels, Bregje van Valen, Margot Los en Simonette Lock kanshebbers voor de titel. Zij zijn beoordeeld door een vakjury van horeca- en wijnprofessionals. Deze jury bestond uit Tatjana Puklavec (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2022) Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020) Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Barbara Verbeek (vinoloog en wijnexpert. Na uitgebreid beraad is de keuze uiteindelijk gevallen op Kirsten Abels. De jury: “Kirsten scoort op alle kernwaarden die de Jury zoekt de hoogste scores, daarnaast heeft zij de meeste stemmen gekregen van het publiek. Haar enthousiasme, haar doorzettend vermogen en  haar nieuwsgierigheid naast haar enorme vakkennis maken haar dus de wijnvrouw van het jaar.”

Over Kirsten Abels

Haar eerste wijncursus volgde Kirsten (39) tijdens haar vierde jaar op het vwo. Sindsdien is ze om: het product wijn en de wereld eromheen grepen haar direct. Vol passie en gedrevenheid ging ze aan de slag bij hoog aangeschreven restaurants om praktijkervaring op te doen. Nog voordat ze haar vwo-diploma behaalde, rondde ze alle basiscursussen op het gebied van wijn succesvol af. Daarna combineert ze haar studie Ondernemingsrecht aan de universiteit van Tilburg met het volgen van de nodige wijnopleidingen. Kirsten is professioneel Gastronoom-Sommelier, Vinoloog bij de Wijnacademie en is 10 jaar docent geweest bij het Wijninstituut, waar ze nog steeds op de achtergrond bij betrokken is. Haar ondernemersavontuur begint met de oprichting van haar eigen bedrijf in 2012, Taste by Kirsten. Sindsdien verzorgt ze wijnopleidingen bij Het Wijninstituut en adviseert zij wijnimporteurs en horeca- ondernemers op wijngebied. Vanaf 2017 is Kirsten betrokken bij de ontwikkeling van BruisendWijnHuis Domein Holset, een wijndomein dat uitsluitend mousserende wijn maakt in de Zuid-Limburgse heuvels. Een droom die in vervulling gaat. Onder haar bezielende leiding wordt er gekozen om te focussen op de productie van mousserende wijn. Koers wordt ingezet om hét BruisendWijnHuis van de Lage Landen te worden waarbij de gehele vinificatie in eigen huis plaatsvindt. In 2020 wordt Kirsten directeur en inmiddels is zij ook mede-eigenaar. 2023 is een bijzonder jaar, de eerste échte mousserende wijn uit eigen wijnmakerij is een feit. Naast directeur is Kirsten wijnmaakster, bepaalt het assortiment, de koers van het bedrijf en bewaakt het merk. Inmiddels zijn er 50.000 flessen mousserende wijn van Limburgse bodem geproduceerd. In een mannenwereld van wijnboeren en wijnmakers is een vrouw aan het roer behoorlijk onderscheidend. Haar doorzettingsvermogen, wil om te ondernemen, honger naar nog meer kennis en onaflatende enthousiasme, hebben Kirsten gebracht waar ze nu is.

Kirsten: “In 2020 kwam voor mijn gevoel alles waar ik voor heb geleerd en gewerkt samen: ik kreeg de functie van directeur bij het mooie wijndomein Holset. Alles wat ik in de loop der jaren geleerd heb, komt daar samen. Of ik nu door de wijngaard loop om de kwaliteit van onze druiven te checken, in de wijnmakerij de smaak van onze wijnen proef of gasten op ons domein rondleid, ik geniet van elk facet.  In deze functie leid ik het bedrijf en heb ik de zeggenschap over de dagelijkse gang van zaken. We verbouwen hier druiven waarvan we bijzondere mousserende wijn maken volgens de traditionele methode en werken verder aan de uitbouw van het domein en inspireren jonge mensen om bij ons het vak te leren. Dat doen we zo veel mogelijk biologisch en in de wijnmakerij werken wij zo puur mogelijk. Zodat toekomstige generaties straks kunnen genieten van een (h)eerlijk glas bubbels uit Holset.”

De VDP kwaliteitspiramide

Geproefde wijnen:

WijnProducentPrijs
1.Gutswein: Riesling 2021Reichsrat von Buhl, Deidesheim, Pfalz10,00
2.Ortswein: Riesling 2020Reichsrat von Buhl, Deidesheim, Pfalz15,00
3.Erste Lage: Riesling Herrgottsacker 2020Reichsrat von Buhl, Deidesheim, Pfalz22,50
4.Gutswein: Goldriesling 2022Schloss Proschwitz, Meissen, Sachsen13,00
5.Ortswein: Riesling Terrassen 2021Schloss Proschwitz, Meissen, Sachsen20,00
6.Grosses Gewächs: Grauburgunder Schloss Proschwitz 2021Schloss Proschwitz, Meissen, Sachsen39,00
7.Gutswein: Spätburgunder2021Mayer-Näkel, Dernau, Ahr14,00
8.Ortswein: Spätburgunder Blauschiefer 2019Mayer-Näkel, Dernau, Ahr28,00
9.Grosses Gewächs: Spätburgunder Pfarrwingert 2019Mayer-Näkel, Dernau, Ahr65,00

Informatie

Presentatie

NWG Maastricht: Verslag proeverij ‘Pinot Noir’

Line up!

Notitie wijnproeverij Pinot Noir. 7 september 2023. NWG afdeling Maastricht.

Ger Dorlo (wijnmeester NWG afd. Maastricht) verzorgde deze presentatie.

We proefden 9 wijnen. Uiteraard allemaal 100% van de pinot noir-druif. Mousserend (rosé) en rood. We proeven de wijnen blind. Als ‘extra’ is bij elke wijn een passend muziekfragment te horen. Ger gaat in op de druif, terroir en diverse algemene feiten met betrekking tot (de aanplant van) pinot noir. De wijnen zijn afkomstig uit de Oude en de Nieuwe Wereld. Belangrijkste doel is om te ervaren of er een duidelijk onderscheid te maken valt tussen die twee en dan met name gelet op relatieve primaire aroma’s en tannine.

Proefnotities:

Wijn 1 Spanje, mousserende wijn. Cava Oro de Uva brut. NV. Bodegas Torre Oria.

Método Tradicional, dus tweede gisting op fles. 100% pinot noir. 14 maanden ‘sur lattes’. Kleur: bleekroze. Fijne mousse, klein rood fruit, roos, wat tropisch fruit, geen tonen van autolyse (brioche etc.). Fris, vol, fruitig, droog. Lage zuurgraad. Alcohol gemiddeld (12%). Nu drinken bij/als: aperitief, sashimi, kip, vis, olijven. Schenktemperatuur: 7-9 C.

Wijn 2 Oostenrijk, Burgenland. Weingut Höpler. Pinot Noir 2019.

Tussen de Neusiedlersee en het Leithagebergte. Hoge luchtvochtigheid, veel zonuren. Bodem: klei, kalk, zand en verweerde leisteen. Helder robijnrood. Aroma’s: kers, aardbei, kruidig. Afdronk gemiddeld. Zuurgraad gemiddeld plus. Alcohol 13,5%. Soepel, zacht, kruidig. Nu drinken bij paddestoelen, eend, charcuterie, paté. Schenktemperatuur: 16-17 C.

Wijn 3 Zuid-Afrika. Cape South Coast, Walker Bay, Hemel en Aarde Ridge (Creation Wines). Pinot Noir 2021.

Kleur helder robijnrood. Aroma’s: rood fruit, kruidig, houttonen (vanille). Smaak: fruitig, vol, fris, zachte tannines. Bodem: klei en leisteen (Bokkeveld shale). Herkenbare houtrijping: 10-12 maanden in gebruikte (3e) barriques. Zuurgraad gemiddeld +.  Alcohol: 14%. Ouderen: 3-4 jaar. Wijn/spijs: barbecue, wraps met gehakt, varkensvlees spek, filet, braadworst. Schenktemperatuur: 15-16 C.

Wijn 4 Chili. Valle de Leyda. Marea, Louis Felipe Edwards. Pinot Noir 2019.

Cool, coastal region. Druiven afkomstig van El Canelo en Atalaya Estate, resp. 7 en 2 km van de kustlijn. Koude Humboldtstroom in de Stille Oceaan. Houtrijping: 12 maanden in gebruikte barriques. Kleur: robijnrood. Aroma’s: stuivend, kers, aardbei, vanille. Smaak is mondvullend, geconcentreerd fruit, zachte tannine. Alcohol: 14%. Ouderen: 3-4 jaar. Wijn/spijs: kip, kalfsvlees, tonijn, verse kaas. Schenktemperatuur: 16-17 C.

Wijn 5 Nederland. BOB Maasvallei Limburg. Wijngoed Thorn. Pinot Noir 777 Barriques 2019.

Kleur: apart. Zeer licht robijnrood, bijna donkeroranje. Aroma’s: ingetogen, klein rood fruit, morellen, vanille, karamel? Stevige smaak. Zuurgraad gemiddeld +. Alcohol: 13%, maar lijkt hoger. Opbrengst 40hl/ha. Bodem: klei, zand, kiezel (oude Maasarm). Droog microklimaat met veel zonuren (1600). Houtrijping: 18 maanden in barriques van Frans eiken (elk jaar 1/3 nieuw). Ouderen: circa 4 jaar. Wijn/spijs: cassoulet, confit de canard. Schenktemperatuur: 17-18 C. Deze wijn werd heel divers gewaardeerd. You love it, or you hate it.

Wijn 6 VS, Californië. Monterey County, AVA Santa Lucia Highlands. Bernardus Winery. Pinot Noir 2019.

Kleur: diep robijnrood. Aroma’s: stuivend, rijp rood en zwart fruit (bessen en kersen), vanille. Smaak: vol, goede concentratie, zachte tannine, mooie afdronk. Zuurgraad gemiddeld. Alcohol: 14,1% (stevig). Bodem: graniet met toplaag van organisch materiaal. Relatief koele regio door oceaanmist in de ochtend en ligging op 300 m hoogte. Veel zonuren. Rijping: 8 maanden op deels (1/3) nieuw Frans eiken. Wijn/spijs: rund- en kalfsvlees, wild, vegetarische ovenschotel, kazen. Schenktemperatuur: 16-17 C.

Wijn 7 Frankrijk, Bourgogne. Aloxe-Corton, lieu-dit Les Crapousuets, vieilles vignes, 2019. Domaine Jean-Pierre Maldant.

Kleur: robijnrood. Aroma’s: stal, rood en zwart fruit, floraal (roos), kruidig. Smaak: krachtig maar toch zacht, geconcentreerd, stevige, mooie tannine, lengte. Alcohol: 13,5%. Klimaat: gematigd, relatief koel en vochtig. Hoogte 230 m. Bodem: roodbruin met vuursteen en (Jura)kalkresten. Rijk aan kalium en fosforzuur. Houtrijping: ja (duidelijk aanwezig, ‘neus en mond’). Wijn/spijs: boeuf bourguignon, gevogelte (eend, patrijs, parelhoen), konijn in mosterdsaus, kalfsentrecôte, camembert. Schenktemperatuur: 16-17 C.

Wijn 8 Australië, Yarra Valley. Yering Station (Village-serie). Pinot Noir 2019.

Kleur: robijnrood. Aroma’s: kers, aardbei, bosgrond, kruidig. Smaak: zacht, evenwichtig, zuiver, eucalyptus, goede afdronk. Alcohol: 13,5% (komt ++ over). Bodem: blend van druiven afkomstig van twee bodemsoorten. Rode bodem van vulkanische oorsprong in het zuiden van de vallei en grijs-bruine en rood-bruine zand- en kleibodems in het noorden. Houtrijping: 9 maanden in deels nieuw en deels gebruikt Frans eiken (vaten van 500 ltr). Wijn/spijs: gevogelte, paté, varkensvlees. Schenktemperatuur: 15-16 C.

Wijn 9 Duitsland, Baden. Weingut Ziereisen, Markgräflerland. Einzellage Tschuppen. Pinot Noir 2019.

Kleur: helder robijnrood. Aroma’s: zwarte kers, bosaardbei, framboos. Smaak: goede balans, puur, elegant, duidelijk aanwezige maar rijpe tannine. Alcohol: 13%. Klimaat: mediterraan dankzij ‘de Bourgondische Poort’ (opening tussen Vogezen en Jura). Relatief warm (micro)klimaat in het Markgräflerland. Avond en nacht: koele lucht vanuit het Zwarte Woud. Bodem: Jurakalk en löss. Houtrijping: 23 maanden (sur lie) in gebruikt Duits eiken barriques. Ziereisen werkt met spontane gisting (wilde gisten), lange schilweking (6 weken), bovendien wordt de wijn niet geklaard en evenmin gefilterd. Dit heeft als consequentie dat de wijn niet de status van “Qualitätswein” mag voeren, maar die van “ Badischer Landwein”. Wijn/spijs: wild, stoofschotels, rundvlees. Schenktemperatuur: 16-17 C.

NB. Deze wijn verdient, in dit stadium, een fikse dosis zuurstof. Karafferen doet hem goed.

Deze proeverij leidt tot de bevinding dat Pinot Noir-wijnen uit de Oude en de Nieuwe Wereld meer naar elkaar ‘toegroeien’. Het is vaak moeilijk te bepalen of een wijn nu tot de Oude of Nieuwe Wereld moet worden gerekend. Voor een belangrijk deel valt dit toe te schrijven aan de keuze voor aanplant in de Nieuwe Wereld in zgn. cool climate gebieden. Maar ook de gedeelde know-how en gebruikte moderne technieken spelen een rol.

De twee favoriete wijnen van deze proefavond bleken de Aloxe-Corton en de Californische Bernardus. De Duitse ‘spätburgunder’ was een verdienstelijke derde.

Tannine 19

Bijna rijpe Spätburgunder in de wijngaarden van Künstler in Assmannshausen in de Rheingau

Deze Tannine nummer 19 staat weer vol met wetenswaardigheden over wijn.

Stevens aperitief
De vaste column, waarin voorzitter Steven van der Linde over nieuws bij het Nederlands Wijngilde schrijft.

Primitivo
Kees Kraay gaat op bezoek bij Primitivo wijnboeren in de hak van Italië

Een wijngaard in Zeist?
Ilse Swank bezoekt wijngaard Hoog Beek & Royen

Marijkes eigen kijk op wijn
De vaste column van eindredacteur Marijke Kop over wat haar opviel op wijngebied

Vooruitblik masterclass november
Landelijk NWG Wijnmeester Gies Stolze geeft een inkijkje in de masterclass op de NWG Najaarsdag

Genoten van ….
Ook deze rubriek over wijnen, waar onze leden van hebben genoten, is maandelijks te lezen.

Poll van de maand
De uitslag van de Poll van vorige maand en de nieuwe Poll , waarin je je mening over het Nederlands Wijngilde kwijt kunt.

Website van de maand
Zoals in ieder Tannine een tip over een website, blog of andere informatiebron over wijn. Deze keer de Guides Italy

Colofon

Staan deze data al in je agenda?
Op maandag 16 oktober begint de wijnreis door Portugal.
Op zaterdag 25 november vindt de NWG Najaarsdag in Zeist plaats met een masterclass om 13:30 uur. ’s Ochtends vergaderen de voorzitters van de afdelingen. Wil je daar iets besproken hebben, meld dat dan bij je voorzitter.
De NWG Voorjaarsdag wordt in 2024 door Wijngilde Utrecht georganiseerd. Zodra de datum vaststaat, is die hier te lezen.

Aperitief

Het is september en dat betekent dat iedereen zo langzamerhand weer aan de slag gaat. Voor de meesten van ons zal de vakantie voorbij zijn en wellicht staat de vakantieproeverij op de agenda. Ik zit zelf bij het verschijnen van deze editie, samen met mijn vrouw Christa, op het prachtige eiland Sicilië, niet ver van Marsala. Hier komen de beroemde Marsala wijnen vandaan en net als bij sherry gebruiken ze voor de rijping van de wijn het solerasysteem, een dynamisch rijpingsproces. 

“Aperitief” verder lezen

Primitivo

Op bezoek in de cantina van de Primitivo-wijnboeren  

Lecce, 1 juni 2023 

Puglia is de provincie in de hak van Italië. Het heeft een rijke historie. De Grieken legde de huidige basis van de wijnbouw in Zuid-Italië. In Puglia is landbouw zeer belangrijk en dit is duidelijk wanneer je door het gebied reist tussen de olijfgaarden en wijngaarden. De wijngaarden stonden er zeer goed bij door het natte voorjaar. Hier heeft de Primitivo wijn zijn oorsprong. Primativus is de zwarte druif die het eerst van de druivensoorten geoogst wordt. De pluk vindt al in augustus plaats. 

Vóór 1980 diende de wijn uit Puglia alleen als tafelwijn of werd hij door wijnproducenten uit andere regio’s gebruikt om te versnijden. Primitivo is een donkere wijn met een hoog alcoholpercentage tot wel 18% en is daardoor zeer geschikt om wijnen te versterken en donker aan te kleuren. 

“Primitivo” verder lezen

Wijngaard Zeist

Is er in Zeist een wijngaard? Jazeker.   

Tien jaar jong  

Wijngaard Hoog Beek & Royen is niet meer de jongste wijngaard van Nederland, maar zeker niet de oudste. Welke wijngaard de oudste is, is ook niet duidelijk. Als je op internet zoekt naar de oudste wijngaard, dan lees je als eerste dat Apostelhoeve de oudste wijngaard is, maar scroll je verder naar beneden, dan blijkt dat Slavante de oudste wijngaard is. Beide wijngaarden liggen op mergelbodem met prachtige uitzichten.  

“Wijngaard Zeist” verder lezen

Marijkes eigen kijk op wijn

What’s in a name? 

Het ziet er uit als port, het ruikt naar port en als je het proeft smaakt het naar port. En toch mag het geen port heten. Hoe dat zo? Ook hier doet zich het fenomeen voor dat de Europese wijnwetgeving de herkomstbenaming tegenwoordig goed beschermt. Hoe anders was dat in vroeger tijden toen in de VS veel inheemse witte wijnen als Chablis verkocht werden. Die naam was daar zo ingeburgerd dat ik –  tijdens een van mijn bezoekjes aan Chablis – aan Amerikanen moest uitleggen dat ‘Chablis’ de naam van een dorp en een appellation was en niet de naam van een druif. Maar dat terzijde, terug naar het port/geen port vraagstuk. En daarvoor gaan we naar Zuid-Afrika, een land van uitersten ook als het gaat om terroir. 

“Marijkes eigen kijk op wijn” verder lezen

Vooruitblik Masterclass Bordeaux

Unieke kans!
Ontdek de tertiaire aroma’s van mooi gerijpte Bordeaux tijdens de
NWG Masterclass op 25 november 2023 om 13:30 in Zeist
door Gies Stolze

Dit jaar zal de inmiddels traditionele middagproeverij in november in het teken staan van Bordeaux. Maar waarom Bordeaux? ….

Uit dit gebied komen de meest schitterende wijnen, en het behoort zeker tot een van de allerberoemdste wijngebieden ter wereld.
In de afgelopen maanden was er weer het “Bordeaux voorverkoop circus” – in dit geval van het jaartal 2022 – een jaar waar de deskundigen lovend over schrijven. Helaas rijzen de prijzen inmiddels de pan uit – en overstijgt voor menig wijn de vraag ruimschoots het aanbod: helaas, de 2022 Leoville Barton kost zo’n 90 euro, en Calon Segur 145 euro per fles. Iedereen kent wijnen uit dit grote gebied, en dan niet alleen de beroemde premier crus en “super seconds”. Van de vele kleine maar ook de “grotere” namen. De voorverkoop is natuurlijk prachtig, maar het duurt nog een lange tijd voor we de 2022 zullen proeven. Juist het feit dat menig hogere Bordeaux zo fraai kan rijpen maakt deze wijnen geliefd. Maar oudere Bordeaux zijn steeds lastiger te krijgen, en vaak ben je aangewezen op wijnveilingen of op privé-kelders.

“Vooruitblik Masterclass Bordeaux” verder lezen

Genoten van ….

Wil je zelf eens een wijn, waarvan je echt genoten hebt, in het zonnetje zetten, mail tekst en foto dan naar de redactie. mail naar de redactie

Genoten van …. Alberada van het wijnhuis Mamete Prevostini

Het huis Mamete Prevostini is gevestigd in het gebied van de Valtellina, Lombardije in noord Italië. De wijnen groeien uitsluitend op de hellingen die naar het zuiden gericht zijn. 

De wijn is een zogenaamde Sforzato wijn. Het bijzondere daaraan is dat hij gemaakt wordt van druiven die gedeeltelijk gedroogd zijn. Dit zie je ook bij de Amarone. 

De wijn wordt gemaakt van de Nebiolo druif, uniek in kracht en elegantie. In de geur hints van rijp fruit en balsamico-tonen, met een buitengewone balans tussen finesse en smaak. Na opening wordt deze balans verder uitgebouwd en komen allerlei geurimpressies naar boven. 

“Genoten van ….” verder lezen