T24 Leden vragen

Vraag:
Wat is het verschil tussen karafferen en decanteren? 

Antwoord:
Karafferen is het beluchten van de wijn door hem in een karaf met een brede bodem te schenken – eigenlijk te storten.

Decanteren is het voorzichtig overschenken van wijn in een smalle(re) karaf om het depot in de wijnfles te houden. 

Toelichting: 
Het doel van karafferen is om de wijn snel in contact te brengen met zuurstof. Daardoor forceer je een milde oxidatie. De tannine in rode wijn wordt zachter en de aroma’s komen, vooral bij jonge witte wijnen, maximaal los. Beluchten van oude(re) wijnen is niet nodig en meestal zelfs onwenselijk. De wijn kan snel ‘kapotgaan’. 

Bij oude(re) rode wijnen en vintage port met veel depot is decanteren heel gebruikelijk. Zet de fles een dag rechtop, ontkurk hem voorzichtig en schenk daarna heel rustig over in een smalle karaf. Met op de achtergrond een felle lichtbron zodat je goed kunt zien wanneer het depot bereikt is.