T24 Terugblik NWG Voorjaarsdag 2024

Op 20 april was het dan eindelijk zover. Na maanden van voorbereiding, puzzelen en regelen was de landelijke Voorjaarsdag van het Nederlands Wijngilde een feit. Deze keer georganiseerd door de afdeling Utrecht. Inmiddels ligt deze dag weer achter ons en blikken we terug. 

De ontvangst was in de Oosterkerk in Zeist, waar Thea Lieszner zich ontpopte tot een perfecte gastvrouw, en onverstoorbaar in de kou iedereen verwelkomde en naar binnen loodste. 

Na de lunch streden zeven teams om de André de Caluwé Bokaal. Deze blindproefwedstrijd werd na zeer gemotiveerd en intensief proeven gewonnen door het ‘Dreamteam’ Ronald van den Heuvel, Ton Pinxten (afdeling Utrecht) en Hans Braam (afdeling Amsterdam). Een mooie samenwerking van ‘030’ en ‘020’ …  

Een bijzondere 2de plek was voor team Gouda ‘Opstap’ Jacques Vroemen en Rob Stofberg. Zij bleken een soort van /snelproevers’, maar zeer succesvol.  

Heel veel dank aan Gies Stolze en Jan Vegter voor de perfecte organisatie, de mooie selectie wijnen en het snel uitrekenen van de uitslagen. 

De ‘niet strijders’ zijn in een deel van de geschiedenis van de Hernhutters in Zeist gedoken. Zij bezochten de gemeenschapsgebouwen van de Hernhutters en het museum bij het Slot Zeist. Een geslaagde rondleiding. 

Ondanks de regen en de kou troffen we elkaar daarna allemaal in de wijngaard Hoog Beek & Royen, waar we na een start met wijnen van Hoog Beek & Royen de mousserende Parelwijn, de Johanniter en de Souvignier Gris proefden. 

Ook dronken we de Linge Rood Cuvée Signature wijn, die goud won met de Wijnkeuring van het Lage landen. Deze wijn is gemaakt van Regent en Cabernet Cortis. Met zijn allen schuilend voor de regenbuien onder twee grote parasols schiep dat een band. Hoezo ‘wijnliefhebbers in hart en nieren’? 

Helaas lukte het niet om de rosé van Wijngaard Hof van Twente te proeven. Mocht je daar in de buurt zijn, dan is het zeker de moeite waard om ook een kijkje te nemen op dit wijndomein en de frisse fruitige Sueterie Rosé te drinken op hun mooie terras. De rosé is een blend van de rode druivensoorten Regent, Pinotin en Cabernet Cortis.  

Om weer op krachten te komen na al deze inspannende activiteiten werd ‘s avonds heerlijk gegeten van het Italiaans buffet van Restaurant en Kookstudio Dell’Italia met bijpassende Italiaanse wijnen van Wijnhandel Th. Geutjes. Dat alles in thuisbasis de Oosterkerk, waar koster Peter Bosma onze rots in de branding was voor de warme ontvangst en verzorging. 

Kortom, een zeer geslaagde dag voor het Nederlands Wijngilde en de Afdeling Utrecht.  Mede dankzij ieders aanwezigheid en inbreng van de vele leden die geholpen hebben, en alle wijnliefhebbers die aanwezig waren. 

Wij kijken met plezier op terug op deze dag en vooruit naar de Voorjaarsdag in 2025. 

Namens alle leden en bestuur van Wijngilde Utrecht.