NWG Sneek juni 2024 – ALV en bourgogne wijnen

Op dinsdag 25 juni kwamen de leden van het Nederlands Wijngilde Sneek bijeen voor een speciale avond. Deze avond stond in het teken van onze Algemene Ledenvergadering (ALV), gevolgd door een feestelijke afsluiting met top Bourgogne wijnen en een heerlijke selectie aan kazen. Dit was de laatste bijeenkomst voor de zomerstop van twee maanden, en we wilden het seizoen op een hoogtepunt afsluiten.

De avond begon met de ALV, waar belangrijke zaken en plannen voor de toekomst werden besproken. De leden hadden de gelegenheid om hun ideeën en suggesties te delen, en er werd gestemd over diverse agendapunten. De vergadering verliep soepel en constructief, met een sterke betrokkenheid van alle aanwezigen.

Na de formele bijeenkomst was het tijd voor ontspanning en genot. We werden getrakteerd op een selectie van voortreffelijke Bourgogne wijnen, bekend om hun elegantie en complexiteit. Bij de wijnen werd een voortreffelijke selectie van kazen geserveerd, die perfect aansloten bij de verfijnde smaken van de Bourgogne wijnen. De combinatie van wijn en kaas zorgde voor een harmonieuze en culinaire ervaring, waarbij elke slok en elke hap een nieuw genot bood.

De volgende wijnen stonden klaar op de proeftafel:

Philippe le Hardi Bourgogne Chardonnay Vieilles Vignes – 2022 
Een heldere, stro-gele wijn met een rijke, expressive neus met daarin tonen van witte bloesem, citrus en een lichte houttoets. De aanzet is levendig, met een prettige zuurgraad, de smaak gebalanceerd, subtiel en elegant. De wijn is voor 50% gefermenteerd en gerijpt op barriques van Frans eiken. 
 
Domaine Passy le Clou Chablis – 2022 
De druiven komen uit verschillende wijngaarden in de Chablis. De bodem is rijk aan klei, kalk en oude fossiele resten en geeft de wijn zijn kenmerkende ronde, minerale karakter. Na de oogst ondergaan de druiven een strenge selectie, waarna ze zacht worden geperst. De wijn vergist in roestvrijstalen vaten, gevolgd door een lierijping van 15 tot 18 maanden. Zuiver en expressief in de neus met florale tonen en subtiele aroma’s van appel en peer. Zacht, rond en sappig van smaak met aroma’s van citrusfruit en minerale tonen, die prachtig in balans zijn met het ronde, verfijnde karakter van de wijn. 
 
Rey Pouilly-Fuisse 1er Cru sur la Roche – 2021 
De wijnen uit Pouilly-Fuissé zijn verfijnd en elegant, ieder met een duidelijke expressie van hun terroir. Eve en Michel bezitten verschillende wijngaarden in deze appellatie, ieder met een unieke bodem en microklimaat. Om de verschillen zoveel mogelijk tot uiting te laten komen in de wijnen wordt iedere wijngaard apart gevinifieerd, opgevoed en gebotteld. De wijngaard ‘Sur la Roche’ is zuidoostelijk georiënteerd. De wijnranken groeien op een kalkrijke bodem op een zeer kalkrijke mergellaag. De ligging en de bodem zorgen voor een mooie balans tussen rijke en frisse tonen in de wijn. In de wijngaard wordt vanaf 2000 al gewerkt met aandacht voor de natuur, de bodem en de wijnranken. De druiven worden handmatig geoogst, waarna de druiven meteen worden geperst. Het sap vergist en rijpt in eikenhouten vaten gedurende ongeveer 11 maanden. Warm in de neus, met aroma’s van gedroogd fruit, geroosterd brood en wat bloesem. Harmonieus van smaak met ronde tonen van rijp wit fruit, goed geïntegreerd hout, fijne zuren en mooie minerale tonen. Charmant en fruitig in zijn jeugd, met een goed rijpingspotentieel. 
 
Philippe le Hardi Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes – 2022 
De wijn heeft een diepe, robijnrode kleur. De neus is gemiddeld expressief en heeft tonen van rode bessen, bramen en wat kruiden. De smaak is verfijnd, met afgeronde tannines, de wijn komt elegant en gebalanceerd over. Voorheen was deze wijn bekend onder de naam Château de Santenay. 
 
Ardhuy Cotes de Beaune-Villages – 2022 
De druiven groeien op zuidwestelijk georiënteerde hellingen in Ladoix-Serrigny. Oude wijnranken worden afgewisseld met jonge ranken. De vruchtbare, kalkrijke kleibodem met een harde kalksteen ondergrond zorgt ervoor dat de druiven vroeg rijp zijn. Een verfijnde, charmante Bourgogne met speels rood fruit (kersen, aardbeien) en wat kruidige tonen in de neus. Deze speelsheid komt ook terug in de smaak door de frisse zuren, het sappige rode fruit en de zachte tannines. 
 
Larue St-Aubin 1er Cru Sur le Sentier Clou – 2021 
Paarsrood. In de neus heerlijk rood fruit (framboos, kersen), kreupelhout en een lichte kruidigheid. In de mond sappig met mooie rijpe zuren en flinke maar mooi rijpe tannines. Goede afdronk met prachtige mineraliteit! 
 
Larue Chassagne-Montrachet rouge – 2022 
Vrij transparante, lichte kleur. In de neus klein rood fruit, noten, kreupelhout en licht zuivelig, in de mond elegant en mild met lage tannines en een grote fraicheur. Een lange afdronk met mooie mineralen. 

De sfeer was feestelijk en gezellig, met veel gelach en goede gesprekken. Het was een perfecte manier om het seizoen af te sluiten en de zomerstop in te luiden. We danken alle leden voor hun actieve deelname tijdens de ALV en voor hun enthousiasme tijdens de afsluitende proeverij. We kijken uit naar het nieuwe seizoen, waarin we weer vele mooie avonden vol wijnontdekkingen en gezelligheid zullen beleven. Fijne zomer gewenst!