NWG Maastricht: Verslag Proeverij Domein Pietershof

Ons lid en eigenaar van Domein Pietershof (samen met zijn echtgenote Rianne) Albert Meijer verzorgde deze presentatie. In zijn presentatie ging Albert o.a. in op de specifieke eigenschappen van het domein (incl. aanplant), de keuzes die een wijnmaker kan/moet maken zowel in de wijngaard als in de kelder, de verschillende manieren om te vinifiëren met ruime aandacht voor gisten, de specifieke eigenschappen van de te proeven wijnen.

Zeer boeiend. Albert gaf er blijk van zijn diepgaande theoretische kennis van het wijnmaken te koppelen aan ruime ervaring en durf om te experimenteren. Dit alles in het teken van het maken van kwalitatief zo goed mogelijke wijnen.

Albert liet ons 9 verschillende wijnen proeven. Allemaal van ‘klassieke’ druivenrassen (geen PiWi’s). Bijzonder was dat we telkens, naast elkaar, de jaargangen 2021 en 2022 te proeven kregen. Twee jaren die fors van elkaar verschillen, met name qua weersomstandigheden.

Alle geproefde wijnen waren wit, waarvan 1 mousserend.

Geproefde wijnen:

Wijn 1. Wit. Mousserend. Brut Nature. Méthode Traditionnelle. Uit Albert’s Borderline-serie (druiven uit de Moezelstreek door Albert geselecteerd en gevinifieerd). Non vintage. Blend (50/50) van riesling en chardonnay (dus een blanc de blancs).

Wijn 2. Wit. Pinot Blanc-Auxerrois 2021.

Wijn 3. Wit. Pinot Blanc-Auxerrois 2022.

Wijn 4. Wit. Pinot Blanc ‘wild’ 2021.

Wijn 5. Wit. Pinot Blanc ‘wild’ 2022.

Wijn 6. Wit. Pinot Gris ‘wild’ 2021.  

Wijn 7. Wit. Pinot Gris ‘wild’ 2022.

Wijn 8. Wit. Chardonnay ‘wild’ 2021.

Wijn 9. Wit. Chardonnay ‘wild’ 2022.

De aanduiding ‘wild’ betekent dat er bij de vinificatie gebruik is gemaakt van druifeigen, wilde, gisten.

Een gedurfd procedé dat zorgt voor een bijzondere diepgang van de wijnen.

In het algemeen bracht 2022 iets meer alcohol mee voor de wijnen (uitzondering: chardonnay). En liet de vergelijking zien dat de wijnen gebaat zijn bij enige flesrijping. 2022 presenteerde zich nog vrij gesloten ten opzichte van 2021.

Ook bleek dat de chardonnay won aan diepte door het (terughoudende) gebruik van ‘oud’ hout.

Een prachtige en interessante proeverij! Dat de wijnen van Albert en Rianne inmiddels in heel Nederland en België in de tophoreca worden ingezet mag geen verbazing wekken. Dat hun wijnen jaar na jaar moeiteloos worden verkocht evenmin ????

NWG Sneek februari 2024 – Noord-Nederlandse wijnen

Op de avond van 27 februari verwelkomde het Nederlands Wijngilde Sneek zijn leden en een aantal enthousiaste aspirant-leden/introducees voor een betoverende proefavond. Deze keer stond het thema in het teken van Noord-Nederlandse wijnen, een bijzonder en lokaal tintje dat de avond extra speciaal maakte. De organisatie van deze avond lag in handen van twee bevlogen leden, Marco en Ingeborg. In totaal werden er zes wijnen gepresenteerd, waarvan drie witte en drie rode.

“NWG Sneek februari 2024 – Noord-Nederlandse wijnen” verder lezen

Recent wijnnieuws uit andere media

Een rubriek met artikelen over wijn, die in andere media zijn verschenen



Koop geen wijn in doorzichtige glazen flessen (Wel.nl 27-02-2024)
Hoe je wijndrinkers bij de neus neemt (De Standaard 27-02-2024)
In de kurkdroge Languedoc moet de wijnboer inventief zijn (Trouw 20-10-2023)
Eva Brockmann is de nieuwe Wijnkoningin, lees hoe zij dat werd (29-09-2023)
NWG-Wijnmeester Jan van Asseldonk is de winnaar van SVH Wijnexpert (19-09-2023)
Wie drinkt er nog rode Bordeaux (RTL 26-05-2023)
Wijn wordt beter door muziek van Bach (RTL 10-05-2023)
Rioolwater moet Zuid-Franse wijnranken redden (NRC 30-04-2023)
Frankrijk zet wijnoverschot om in industriële alcohol (Limburger 09-02-2023)
Golfbaan Rijk van Nijmegen over selectie huiswijnen (25-12-2022)
Keuringsdienst van waarde over natuurwijn (NPO3 25-11-2022)
Decanter over de “eigen” duivenrassen in Georgië (07-10-2022)
Wijnvrouw van het jaar over Tatjana Puklavec, winnaar in 2022 (20-09-2022)
De Volkskrant over verschuivende wijngrens (27-08-2022)
Decanter over Witte wijn in Gigondas (15-09-2022)
NOS over Klimaatverandering dwingt Franse wijnboeren om de bakens te verzetten
Eén Vandaag over Nederlandse wijn
Nu.nl over Arrestaties bij wijnzwendel in Frankrijk

Helaas kunnen wij niet garanderen dat de andere media het artikel online houden

Tannine 22

Deze Tannine nummer 22 staat weer vol met wetenswaardigheden over wijn en het Nederlands Wijngilde.

Stevens aperitief
De vaste column, waar voorzitter Steven van der Linde over nieuws bij het Nederlands Wijngilde schrijft.

Marijkes eigen kijk op wijn
De vaste column van eindredacteur Marijke Kop over wat haar opviel op wijngebied.

Pays d’Oc, op shopping safari met Harold Hamersma
Een verslag van Menno Nieuwenhuyse.

Goud, zilver of brons?
Ilse Swank was bij de uitreiking van de prijzen van de Wijnkeuring van de Lage Landen en doet verslag.

Wijngaarden in Europa
Wijngilde Gouda analyseert waarom de wijngaarden in Europa liggen waar ze liggen.

Witte wijn van de zwarte grond
Harry Dekker ging de wijnen van Lanzarote ontdekken.

Genoten van ….
Wijngilde Twente laat je weten van welke wijnen zij hebben genoten.

Website van de maand
Zoals in iedere Tannine een tip over een leerzame website, blog of andere informatiebron over wijn. Deze keer aandacht voor een website waar veel vragen worden beantwoord over wijn, wijn maken, duurzaamheid, gezondheid en wijnverpakkingen.

Colofon

Aperitief

De bestemming stond al een aantal jaren op ons verlanglijstje, maar ik heb het steeds tegengehouden voor de zomervakantie. Te warm! Maar nu in februari leek het perfect: Marrakech. 

Een prachtige plaats in een mooi land met uiterst vriendelijke mensen. En je zou het niet direct bedenken: met fantastische wijnen! Op de lijn Rabat-Meknès-Fez worden hoge kwaliteitswijnen geproduceerd. De wijnen die ik heb geproefd waren veelal gemaakt van de bekende druiven als Bobal, Chardonnay, Tempranillo en Syrah. Maar ook lokale druiven worden gebruikt en daarvan worden uitstekende wijnen gemaakt, waarvan ik er enkele tijdens een proeverij in het hotel mocht proeven. Ik was verrast. 

“Aperitief” verder lezen

Marijkes eigen kijk op wijn

De keuze van de kurk zegt meer over de wijn(maker) dan je denkt! 

Wijn maken is permanent keuzes maken. Verpakt de wijnmaker de wijn in een fles (ook een keuze) dan rijst vervolgens de vraag: waar sluit ik ze mee af? Kiest de wijnmaker voor een kurk, dan opent zich een scala aan nieuwe opties. En elke keuze zegt iets over de wijnmaker en ook over de wijn onder de kurk. Tijd om daar – binnen de beperkte mogelijkheden van een column – ietsje dieper op in te gaan. Gelukkig hebben we om verder onverklaarbare redenen ???? thuis een hele verzameling kurken. Let’s go! 

“Marijkes eigen kijk op wijn” verder lezen

Wijngaarden in Europa

De wijnboer als koopman  

In dit artikel wil ik kort ingaan op een wat ongebruikelijke kijk op de locaties waar wijngaarden worden aangelegd.  

Vaak wordt ervan uitgegaan dat ‘terroir’ het belangrijkste is om de locatie van wijngaarden te bepalen. En natuurlijk is terroir heel belangrijk. Want voor de druif is het belangrijk, immers zonder goede bodem en expositie geen gezonde, rijpe druif. Maar ook zonder goede wijnboer blijft het aanmodderen. En onderschat tot slot de rol van de wijnmaker niet. Zonder goed kelderbeheer wordt het ook niet veel. Kortom voor een goede (verkoopbare) wijn is terroir belangrijk. Maar de wijnboer zal zakelijk gezien niet overleven als de combinatie van kwaliteit en verkoopbaarheid niet deugt.   

“Wijngaarden in Europa” verder lezen

Witte wijn van de zwarte grond

Een familietrip naar Lanzarote, behorende tot de Canarische Eilanden, leverde weer een nieuwe ervaring op in de wijnkennis.  

De wijnproductie op Lanzarote is uniek vanwege het uitdagende vulkanische terrein van het eiland en de bijzondere omgevingsomstandigheden. De wijnproductie onderscheidt zich door de geografische ligging en het klimaat van het eiland. Dat resulteert in wijnen meteen bijzonder karakter dat de unieke omstandigheden van de Canarische Eilanden weerspiegelt. De wijnen staan bekend om hun mineraliteit en hun vermogen om de essentie van de vulkanische bodem over te brengen.  

“Witte wijn van de zwarte grond” verder lezen

Genoten van ….

De Rinklin Rosé Trocken Spätburgunder. 2022 heeft een alcoholpercentage 12,5% en is geproduceerd door Weingut Friedrich Rinklin te Eichstetten (Kaiserstuhl / Baden) www.rinklin.de Ik heb de wijn gekocht op het wijngoed. 

Beoordeling: Als je deze wijn blind zou proeven, zou je niet snel op een rosé uitkomen. Kleur: helder doorzichtig licht oranjerood. Geur: fris, aardbei, framboos, iets kruidig, met een zuurtje Smaak: fris, fruitig, met een klein prikkeltje. Ik vond het een heerlijke wijn. 

Prijs: in Nederland te krijgen voor € 9,40 bij maximuswijnimport.nl. Het is ook rechtstreeks bij het wijngoed te bestellen: € 8,90.   

Bijzonderheden: 

“Genoten van ….” verder lezen