T24 Genoten van ….

Onlangs heb ik in een restaurant aan de Loire genoten van een mooie witte Touraine 2022. Een monocépage, namelijk voor 100% gemaakt van Sauvignon Blanc, van Domaine de la Renaudie. -Om AOC Touraine op de fles te mogen zetten, moet de wijn van alleen Sauvignon Blanc gemaakt zijn. 

De wijn is gemaakt door Charlotte Denis, wijnmaakster bij dit 13,26 hectare grootte wijnhuis in de Val de Loire. Het etiket geeft aan dat qua spijs deze wijn onder andere goed combineert met vis, wat op zich niet verrassend is. Echter, ik had kip als hoofdgerecht gekozen, en ook dat ging uitstekend samen met de smaak van de wijn: fris, ietwat stuivend, complex fruitig en mineraal. Ik betaalde € 28 voor deze fles in het restaurant; volgens Vivino bedraagt de gemiddelde winkelprijs zo’n €12 – € 13. Nogmaals, zeer de moeite waard. Salut! Bovendien kreeg de 2022 een gouden medaille op het Concours Général Agricole de Paris 2023

Jos Zwienenberg, voorzitter Nederlands Wijngilde Epe 

Over smaak valt niet te twisten. Dat geldt ook voor of je van bubbels houdt of niet. Ik ben geen liefhebber van cava, prosecco of champagne, dus kies ik aan het begin van een diner toch liever een tongstrelende stille witte wijn dan een bubbel. 

 Twee jaar geleden, tijdens een zomerse tuinproeverij van importeur van Noord-Italiaanse wijnen, Ewald Jansen uit Maurik, met onder andere fraaie Barbera’s en Viogniers uit Piemonte, liet ik me toch overhalen een Prosecco te proberen; ik was zeer verrast. 

De bubbels kwamen iets ingetogen over en het subtiele zoetje (restsuiker 16 g/l) in het begin deed het goed tussen het frisse fruit en de zachte smaak van noten om vervolgens te eindigen in een bedeesd bittertje. 

Deze Prosecco DOC extra dry van het wijnhuis Tosti 1820 uit Piemonte is gemaakt van 100% Glera,. De druiven komen uit de wijngebieden Veneto en Friuli. 

Leuk detail: het is de enige fles ter wereld met een ‘navel’ , het kuiltje in de buik van de fles boven het etiket, zie gele markering onder. Met je duim erin schenkt het prettig! 

Prijs voor deze Prosecco: 12,50€ per fles.  

Matthias, Wijngilde Epe

Onlangs was ik bij Chez Papinou, een oergezellig typisch Frans restaurantje in Neuilly sur Seine, een stadsdeel tussen de Seine en het hart van Parijs. In de kelder mochten we een wijn uitkiezen; onze keuze was een prachtige Sancerre Pinot Noir 2021 van Domaine Paul Cherrier. Want ik wist dat deze rode Sancerre een heerlijke wijn is, met een mooie, heldere robijnrode kleur. 

Als je eraan ruikt, komt een heerlijke mix van geuren naar boven: kersen, frambozen en aardbeien, met een vleugje viooltjes en kruiden. Bij het proeven valt meteen de frisheid van de wijn op. Hij heeft een lichte tot medium body en een levendige zuurgraad, wat hem heel verfrissend maakt. De smaken van rode bessen komen duidelijk naar voren. De afdronk, of nasmaak, van de Sancerre Pinot Noir is elegant en blijft lang hangen. Je begrijpt wel dat we genoten hebben. 

De Sancerre Pinot Noir heeft echt mijn hart gestolen en is een aanrader. Ik heb er nog een paar liggen voor de komende zomer, heerlijk bij geroosterd gevogelte, groenten en een kaasje. 

Het is overigens niet gemakkelijk om Sancerre Pinot Noir in Nederland te kopen voor een redelijke prijs; ze kosten al snel € 20 of meer. Bij Chez Papinou betaalden  we € 42 voor deze voortreffelijke wijn.. 

Proost, en een prachtige zomer toegewenst! 

Joost, Wijngilde Epe