T24 Bezoek wijndomein Heerenhuys d’r Pley

Op zondag 12 april bezochten we met een delegatie van het Wijngilde Arnhem in het kader van onze wijnreis door Limburg en Belgisch Limburg ook Wijndomein Heerenhuys d’r Pley in Noorbeek. 

Eind 2002 nam Peter Peters met enkele geïnteresseerden, onder wie Pierre Gubbels, het initiatief om te bekijken of in Noorbeek wijnbouw te realiseren was. Dat bleek mogelijk, en zo begonnen zij in eerste instantie Wijngaard ‘Op gen Heugde’. De oorsprong van Heerenhyus d’r Pley loopt parallel met Op gen Heugde, ook in Noorbeek. In 2004 werd de Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek opgericht met een aantal enthousiaste hobbyisten. De samenstelling van de groep wisselde wat en uiteindelijk is de vereniging  in 2018 door Pierre Gubbels overgenomen. 

Pierre Gubbels, Noorbekenaar en wijnliefhebber, heeft zijn hobby op Heerenhuys d’r Pley afgelopen jaren steeds verder uitgebreid. Vol overgave stortte hij zich op het maken van wijn. Inmiddels is hij volbloed wijnboer. In 2009 is hij zijn eerste eigen wijngaard begonnen. Tegenwoordig runt Pierre de wijngaarden, , Chitièn en Asberg, Op gen Heugde en Noordal. Totaal bestrijkt het gebied 1,75 hectare, met een opbrengst van 3.000 flessen per jaar. 

Het bedrijf is klein, maar heeft het gehele wijnproces is in eigen beheer. Er wordt met de hand geplukt en men beschikt over moderne apparatuur. Heerenhuys d’r Pley heeft een wijnboetiek, een wijnkelder en een heerlijk terras om te proeven.  

De wijngaard is onderdeel van BOB Mergelland. De wijnen kenmerken zich allen door veel mineraliteit, fruitigheid en elegantie. Alle wijnen hebben een uitstekende zuurbalans wat zeker geldt voor een Noordelijke Chardonnay. 

Heerenhuys d’r Pley heeft Pinot Gris en Chardonnay, beide met en zonder opvoeding op eikenhouten barriques. Alle flessen hebben een schroefdop. De wijn wordt bewaard in RVS-vaten en de ‘Barrique’ vanzelfsprekend op eiken vaten. Inmiddels zijn er ook stokken Pinot Noir, Pinot Meunier en Chenin Blanc aangeplant, en maken zij in zeer beperkte oplage ook mousserende wijn. 

De wijnen zijn de afgelopen jaren steeds beter geworden. Enerzijds door het vergaren van en toepassen van de juiste kennis, anderzijds doordat de wijnstokken ouder worden. 

Al een aantal jaren doen de wijnen van Pierre Gubbels mee aan de beoordelingen door Mundus Vini, een activiteit van de Duitse uitgever Meininger (vergelijkbaar met het Nederlandse Perswijn). Daardoor krijgen de wijnen een wat internationale statuur.. Tijdens Mundus Vini Spring Tasting 2020 heeft de Noordal Chardonnay Barrique uit 2018 een zilveren medaille gekregen. De wijnen van Pierre staan op de kaart bij een aantal gerenommeerde restaurants in Limburg en Amsterdam. Naast wijn siert Heerenhuys d’r Pley zich door het tentoonstellen van kunst en is Pierre Gubbels betrokken bij diverse sociaal- maatschappelijke projecten. Sedert 2020 is ook zoon Joep toegetreden tot het wijndomein. 

Mocht je nog twijfelen over de wijnen? Niet doen! Ga proeven en dan zul je merken dat het allemaal op zijn ‘plek’ valt in het Noordal: Een schitterende omgeving, een mooi bedrijf, heerlijk eten en zeer mooie wijnen! 

Wijngilde Arnhem