NWG Sneek oktober 2023 – Wijnen uit de Languedoc – Rousillon

Op de avond van 31 oktober verzamelde het Nederlands Wijngilde Sneek zich weer voor een inspirerende proefavond. Deze keer stond het thema in het teken van wijnen uit de Languedoc – Roussillon, een regio die bekend staat om zijn rijke wijncultuur en prachtige terroirs. De organisatie van deze avond was in handen van twee van onze gewaardeerde leden, Judith en Marloes, die ervoor zorgden dat we konden genieten van een selectie van zes wijnen, waaronder twee witte, een rosé en drie rode.

NWG Sneek

Inspiratie
Als fervente fans van de podcast van Saar (van Saar-magazine) werden wij vorig jaar geïnspireerd door de aflevering in week 46 waarin Lidewij van Wilgen te gast was, een Nederlandse wijnmaakster die al ruim 20 jaar haar Franse wijndomein Terre des Dames runt. Een domein gelegen in Murviel-les-Beziers in de Langedoc -Rousillin.
Bij onze proeverij wilden we graag diverse wijnen uit 1 wijngebied behandelen en zo zijn we via deze podcast uitgekomen bij de wijnen van de Langue D’Oc. Gezien de lange levertijd (dan hadden we hem zelf op moeten halen en hadden we het vanavond nog niet gered om hier te zijn, omdat we dan waren blijven hangen in dit mooie gebied) hebben we helaas geen wijn van Lidewij op het programma voor vanavond. Maar wel een witte wijn van een andere wijnboerIN. Die geleverd wordt vanuit een door twee inspirerende vrouwen opgezet wijnhuis in Nederland.

De streek
Languedoc – Rousillon is de grootste wijnstreek van Frankrijk. Het gebied loopt van De Rhone tot de grens met Catalonië in Noord Spanje. Bij toeristen vanuit de hele wereld is het gebied zeer populair. Het klimaat, droog met veel zon en de mistralwind in combinatie met de bodem, schrale hellingen waarop de bodem bestaat uit zandsteen, kalk, klei en kiezel. De meeste wijngaarden liggen in het vlakke kustgebied.

Historie 
Het wijngebied kent een lange historie, zo’n 2600 jaar geleden werd hier al wijn verbouwd door de Grieken, later opgevolgd door de Romeinen. De wijnbouw floreerde en de wijnen werden zelfs geëxporteerd. Na de val van het Romeinse Rijk werd deze wijncultuur verwoest en het duurde pas tot rond 1450 toen de wijnbouw opbloeide door de verbouw van druiven rond de kloosters. Er werd echter alleen verbouwd voor regionale consumptie. Vanaf de 19e eeuw nam de productie weer toe, maar de wijnen behielden tot de jaren ’70 van de vorige eeuw een slechte naam.   

Vanaf die periode werd de verbouw geherstructureerd en werd eind jaren ’80 de Pays D’Oc IGP ingevoerd. De Languedoc is van origine een AOP (Apellation d’ Origine Protegé), een beschermde benaming die staat voor de hoogste kwalificatie van Franse wijnen. De wijnbouwers in de Langue D’Oc trokken echter hun eigen plan. Zij wilden een toegankelijk landwijn bieden en zagen van de AOP-status.  Ze hebben zich verenigd en produceren nu volgens de IGP Indication Geographique Protegé. Dit is de tweede kwaliteitsbenaming voor Franse wijnen en staat een klasse boven de basiswijnen. Heden ten dage worden in de Langue D’Oc 910 miljoen flessen wijn geproduceerd waarvan er 42 miljoen naar Nederland worden geëxporteerd. 

Druivenrassen 
De boeren in de Langue D’Oc hebben ongeveer 100 druivenrassen tot hun beschikking. De populairste rassen zijn Carignan – Grenache – Cinsault – Mouvèdre. Bij de witte wijn zijn dat clairette – grenache blanc – Rousanne – Marsanne.  

De Wijnen 

  1. Le Jade – Côtes de Thau – Sauvignon Blanc 

Een witte wijn van het wijnhuis Cave Pomerols, rechtstreeks afkomstig van de wijnmaker. De wijnmakers in dit gebied zijn gespecialiseerd in het produceren van witte wijn. De druiven worden eind augustus al geoogst omwille van de smaak. De temperatuur wordt tijdens de gisting gecontroleerd wat een bijzonder gunstig effect op de kwaliteit heeft.  

  1. Astrid & Therèse – Diva –  Chardonnay 

Een chardonay gemaakt bij Domaine Preignes le Vieux door de vrouwelijk wijnmaakster waar we in de introductie al over spraken. Preignes le Vieux ligt in het hart van de Langue D’Oc en is een oud kasteel waarvan de historie terugvoert tot in de 12e eeuw.  

  1. Cinq – Rosé  

Een rosé vervaardigd ten oosten van het Franse Beziers. Het landgoed gesitueerd rond een dertiende eeuws kasteel. Het landgoed is in handen van een familiebedrijf dat  al vijf generaties wijnen produceert.  

  1. Camel & Joseph – Minervois  

Een rode blend wijn, 60% shyrah – 20% Procent Carignan – 20% grenache. De druiven ontwikkelen zich op een bodem die rijk is aan klei en leisteen. De druiven worden met de hand geoogst en ter waarborging van de kwaliteit. De wijn wordt gemaakt bij Camel & Joseph, een kleine boerderij waar al in 1577 wijn werd verbouwd. Het domaine ligt aan de voet van de Val de Dagne, de alaric en de Hautes Corbières.  

  1. Chateau Cesseras –  Minervois Cuvee Olric 

Een rode blend, 50 % Syrah – 25% Carignan – 25% Mouvèdre. Een wijn van het huis Chateaux Cesseras. De wijnmake is Pierre-Andrë Ournac. De wijngaard ligt in het grandcru-gebied La Livinière, het meest hoge en koeler gelegen deel van Minervois en één van de allerbeste terroirs van de Languedoc.  

  1. Domaine de L’ Arjolle Paradox Côtes de Thongue Paradox Rouge  

Een wijn gemaakt door de wijnmaker Francois Teisserenc. Domaine de l’ Arjolle ligt in Pouzolles. Het domaine is opgericht in 1974 en de wijnen vallen onder de Appelation Côtes de Thongue. Op dit terroir worden veel verschillende rassen geteeld. Dit door de variëteit van de bodem.  

Het was weer een avond vol boeiende ontdekkingen en interessante gesprekken, waarbij onze leden de kans kregen om hun smaakpapillen te verwennen en hun wijnkennis te vergroten. Dank aan Judith en Marloes voor het organiseren van deze geslaagde avond, en aan al onze leden voor hun enthousiasme en betrokkenheid. Tot de volgende proefavond!