NWG Maastricht: Verslag Blindproeverij

Het mysterie onthuld

Notitie wijnproeverij ‘Blind’. 16 november 2023. NWG afdeling Maastricht.

Ons lid Pim Rijnhout verzorgde deze presentatie.

We proefden 10 wijnen. Waarbij Pim per wijn telkens iets meer informatie verstrekte, maar de proevers tot op het laatst in het ongewisse hield. Mooie, authentieke wijnen in de kleuren, wit (waarvan 1 mousserend), oranje en rood. Oude en Nieuwe wereld. Wat zie ik, wat ruik ik, wat proef ik. Alle knowhow werd ingezet, maar het bleek elke keer weer verrassend anders te zijn. Een geweldig leerproces!

Proefnotities:

Wijn 1 Champagne Jean Duclert, brut, millésime 2015. Afkomstig uit de Marne. Mooie wijn. Zeer lichtgele kleur. Aroma’s van peer, citrus, iets floraals, toast, vers brood. In de smaak ook noten, brioche en gistsporen. Mineraliteit, zachte en rijpe smaak. Goede zuren. Fijne mousse. Aciditeit: gemiddeld +. Alcohol: gemiddeld – (12%). Lage dosage, dus een echte brut. Body: gemiddeld. Blend van 70% chardonnay, 20% pinot noir en 10% pinot meunier. Maar liefst 6 jaar ‘sur lattes’. Helft vergist op eiken.

Winnaar Perswijn “Beste bubbels onder € 30 (hij kost 29,99 ????).

Wijn 2 Bizkaiko Txakolina Hondarrabi Zuri 2021. Van Doniene Gorrondona. D.O. Chacoli de Vizcaya. Spaans Baskenland. Maritiem klimaat met veel regen. Volle, ronde witte wijn. Citroengele kleur. Intense aroma’s: geel fruit, kruidig, limoen, grapefruit. Romige, iets ziltige smaak. Aciditeit: hoog. Alcohol: gemiddeld (12,5%). Gemaakt in de moderne stijl met rijpe druiven. Dit in tegenstelling tot de oude stijl: onrijpe druiven, restzoet, groene kleur, koolzuur, lage alcohol.

Wijn 3 Côtes du Rhône blanc 2021. Van M. Chapoutier. Blend van grenache blanc, clairette en bourboulenc. Strogele kleur. Aroma’s van geel fruit, kruiden, grapefruit, perzik, witte bloesem, medium intens. In de smaak duidelijk ook een bittertje. Aciditeit: gemiddeld. Alcohol: gemiddeld + (13,5%).

Wijn 4 Hongarije. Château Pajzos Tokaj Furmint 2021. Ligging in het noorden van Hongarije. Landklimaat, hete zomers, koude winters. Blend van 90% Furmint, 6% Hárslevelü en 4% Yellow Muscat. Vulkanische bodem met klei en tufsteen (houdt warmte vast). Kleur: lichtgeel, bijna de kleur van water. Aroma’s: citrus, witte peper, geel fruit, kruidig, notig. Gemiddeld intens. In de smaak een bittertje. Aciditeit: hoog. Geen hout. Alcohol: gemiddeld (12,5%).

Wijn 5 Chenin blanc. Olifantsberg 2020. Old bush vines. Kleur: citroengeel. Aroma’s: citrus, honing, exotisch fruit (mango, ananas), kruidig. Gemiddelde intensiteit. Smaak: romig, vol, mineraal. Wijn rijpt 9 maanden sur lie op Frans eiken. Aciditeit: gemiddeld +. Alcohol: gemiddeld (13%).

Wijn 6 Orange wine. Raina, Umbria Grechetto 2020. Ff wennen ????. Kleur: oranje, goudgeel.  Beetje troebel (niet gefilterd, niet geklaard). Aroma’s: floraal, appelcider, kaas, thee. Smaak: oxidatief,  beurse appel, sinaasappelschil. Zou een mooie pairing kunnen zijn bij gefermenteerd eten. Details: spontane fermentatie (druifeigen gisten), 2 dagen op schillen vergist (heel kort dus voor een ‘orange wine’). 5 maanden RVS plus 2 maanden op fles. Alcohol: gemiddeld (12,5%). Aciditeit: gemiddeld. Tannine: laag.

Wijn 7 Roussillon, IGP Côtes Catalanes. Domaine Benastra, La Petite Soeur, 2021. Blend van 30% Syrah, 30% Grenache, 20% Carignan, 20% Lledoner pelut (een grenache-variant). Alle vier apart gevinifieerd op RVS/beton. Atypische wijn voor deze IGP. Fruitig, doordrinkbaar. Vin naturel. Kleur: paars. Maar toch licht. Aroma’s: klein rood fruit (framboos, kers), roos, kruidig. Beetje prikkelend. Ook wat boers. Veel proevers dachten hierbij aan een beaujolais ????. Aciditeit: gemiddeld -. Alcohol: gemiddeld (13%). Tannine: gemiddeld -.

Wijn 8 Schwarzriesling. Oftewel: pinot meunier. Reichholzheimer First (Erste Lage) VDP, 2019. Weingut Schlör in Baden (dichtbij Franken). 18 maanden nieuwe barriques. Muschelkalk-bodem. Kleur: robijnrood. Aroma’s: rood fruit (kers), kruidig (ceder), floraal. Prima structuur, beetje boers, aards, bittertje. Rijpe tannines. Prachtige, complexe wijn. ‘Publieksprijs’. Aciditeit: gemiddeld +. Alcohol: gemiddeld + (13,5%).

Wijn 9 Blaufränkisch. Oostenrijk. Mittelburgenland. IBY, Chevalier reserve, 2018. 16 maanden Franse en Slavonische barriques (40% nieuw). Kleur: granaatrood. Aroma’s: donker fruit (bramen, zwarte bes), koffie, chocolade, vanille. Gemiddeld intens. Kruidige smaak, complex met volle body. Zachte tannines. Aciditeit: gemiddeld. Alcohol: gemiddeld + (13,5%).

Wijn 10 Monastrell. Jumilla, Spanje. Juan Gil, Silver Label, 2020. 12 maanden Frans eiken. Oude stokken. Kleur: diep granaatrood/paars. Aroma’s: zwarte kers, braam, zoete vanille, rokerig, kruidig, koffie. Diepe, ronde smaak (type syrah) met rijpe tannines. Aciditeit: gemiddeld. Alcohol: hoog (15%).

Blind proeven blijft een geweldige ervaring én uitdaging. Vrijwel steeds zat het gros van de proevers ernaast, ondanks de ‘aanwijzingen’. Dus, leerzaam en leuk!