Marijkes eigen kijk op wijn

In Tannine 17 heb ik geschreven over een kleine broer in de Loire. Deze keer gaat het ook over een kleine broer, maar dan wel een héél kleine broer. Neergestreken in de Côte Chalonnaise op de grens met de Mâconnais , maakten we een wandeling vanuit Saint-Gengoux-le-National en kwamen langs het – verder voor mij onbekende gehucht – Savigny-sur-Grosne. Die naam kun je verder vergeten, maar laat in die gemeente een van de oudste wijngaarden, geëxploiteerd door de monniken van Cluny,  zijn. Een wijngaard luisterend naar de naam ‘le Clos Mont-Rachet’. En dan gaan alle bellen rinkelen en komt hele grote broer in beeld ‘Le Montrachet, een kleine 50 km noordelijker. Zou kleine broer zich een beetje kunnen meten met grote broer? De overeenkomst is in ieder geval de herkomst van de naam. Rachet is oud-frans voor chauve en dat betekent kaal. Beide bergen misten begroeiing.  

Nieuwsgierig geworden koop ik een fles Mâcon-Villages, lieu-dit Clos de Mont-Rachet 2020 bij ‘La  Cave des Vignerons de Buxy’.  Een coöperatie die overigens sowieso de moeite van het bezoeken waard is. En het moet gezegd, het is misschien niet handig om ‘m naast een ‘Le Montrachet’ te zetten, maar hij heeft een absolute prima kwaliteit-prijs verhouding. Hij kostte  €9,50 en daarvoor krijg je een mooie, zuivere wijn met een mooie neus. Aroma’s van citrus en (rijp) geel fruit, een delicaat bittertje met mooie mineralen. Waarschijnlijk een malolactische fermentatie ondergaan en dat geeft hem iets van het boterige dat grote broer ook heeft. En met 12,5 % alcohol ook nog eens mooi in balans.  

Voor grote broer tel je gemakkelijk het 100-voudige neer. En of hij 100 keer lekkerder is?

Marijke Kop, redactie