Piemontese Pinot Nero

Piemontese Pinot Nero: een genot voor wijnliefhebbers 

In de enorme wijnwereld heeft één categorie consequent mijn hart veroverd: de Piemontese Pinot Nero. Piemonte, gelegen in de noordwestelijke hoek van Italië, is een land waar schoonheid verweven is met traditie. Het is een plek waar glooiende heuvels, eeuwenoude wijngaarden en pittoreske dorpjes samenkomen en een uniek microklimaat vormen. Dit is het terroir van de Piemontese Pinot Nero.  

“Piemontese Pinot Nero” verder lezen

Marijkes eigen kijk op wijn

In Tannine 17 heb ik geschreven over een kleine broer in de Loire. Deze keer gaat het ook over een kleine broer, maar dan wel een héél kleine broer. Neergestreken in de Côte Chalonnaise op de grens met de Mâconnais , maakten we een wandeling vanuit Saint-Gengoux-le-National en kwamen langs het – verder voor mij onbekende gehucht – Savigny-sur-Grosne. Die naam kun je verder vergeten, maar laat in die gemeente een van de oudste wijngaarden, geëxploiteerd door de monniken van Cluny,  zijn. Een wijngaard luisterend naar de naam ‘le Clos Mont-Rachet’. En dan gaan alle bellen rinkelen en komt hele grote broer in beeld ‘Le Montrachet, een kleine 50 km noordelijker. Zou kleine broer zich een beetje kunnen meten met grote broer? De overeenkomst is in ieder geval de herkomst van de naam. Rachet is oud-frans voor chauve en dat betekent kaal. Beide bergen misten begroeiing.  

“Marijkes eigen kijk op wijn” verder lezen

De redding van een wijnillusie

In de glooiende heuvels rondom het Gardameer bij het plaatsje Raffa groeien voortreffelijke druiven. Druiven die dan ook kwalitatief goede wijnen geven. 

In Gargnano stap ik een lokale slagerij binnen met ambachtelijke Italiaanse delicatessen. Mijn voorgangers bestellen een fles rode wijn Ca’ Granda en een broodje met vleesbeleg. Zij maken met duim en wijsvinger het universeel gebaar van kwaliteit. Geïnspireerd besluit ik zowel het broodje als de Ca’ Granda wijn te proberen. Later op de dag neem ik een slok van de Ca’ Granda. Mijn nieuwsgierigheid wordt gewekt. Waar komt deze heerlijke wijn vandaan? 

“De redding van een wijnillusie” verder lezen

Genoten van ….

Wil je zelf eens een wijn, waarvan je echt genoten hebt, in het zonnetje zetten? Mail dan tekst en foto naar de redactie! mail naar de redactie

Genoten van …. Les Fiefs de Lagrange 1989

Heeft hij het gehaald?
Dat was de vraag toen de fles  Les Fiefs de LaGrange, de 2e wijn van chateau LaGrange van  1989 uit de kelder van een wijnvriend werd gehaald.

De verrassing was niet alleen dat de wijn drinkbaar was maar van een uitstekende kwaliteit, helder dakpannen rood met in de neus zwarte kers en bes, ceder en drop.
In de mond nog voldoende fruit, afgebouwde tannines maar nog voldoende kracht en lengte.
En dat na 34 jaar, heel bijzonder.
Zo mooi kan een goede Bordeaux dus ouderen.
De wijn is nog te koop voor € 47,50 bij belgiumwinewatchers.com

Theo Gasseling, voorzitter Wijngilde Nijmegen 

“Genoten van ….” verder lezen

Poll van de maand

Eerst de uitslag van de Poll van vorige maand over wat betekent het Nederlands Wijngilde voor jou?

Gezamenlijk proeven en beoordelen van wijnen. Daardoor leer je beter smaken en wijnen te onderscheiden. Leren van anderen.
Bijzondere wijnen proeven
Kennismaken met wijnen, die je niet zo veel in Nederland ziet.
De gezelligheid en kennis(sen) opdoen.

“Poll van de maand” verder lezen

Colofon

Deze Tannine van september 2023 is een uitgave van het Nederlands Wijngilde.
De Tannine verschijnt 6x per jaar, meestal op de eerste zaterdag van de oneven maand.
Redactie: Harry Dekker (Breda), Joke Scholtens (Amsterdam), Marijke Kop (Maastricht) en Wim Schepman (Nijmegen) met medewerking van Ilse Swank (Utrecht), Steven van der Linde (Amsterdam en landelijk voorzitter), Rob van Heumen (Den Haag), Theo Gasselink (Nijmegen), Bastiaan du Pau (Nijmegen) en de deelnemers aan de wijnreis naar Portugal.

Tannine 21 verschijnt begin januari 2024.
Tips over te interviewen personen, interessante websites etc. zijn van harte welkom via de redactie.

Tannine wordt als nieuwsbrief rechtstreeks door de redactie aan de meeste leden verspreid. Sommige leden ontvangen Tannine echter pas via het secretariaat van hun afdeling.
Maar als je Tannine ook rechtstreeks wilt ontvangen, kun je je hier aanmelden.

Wijnvrouw 2023: Kirsten Abels

Vijfde winnares van jaarlijkse award bekendgemaakt in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam 

Op maandag 18 september heeft de vakjury van de Wijnvrouw van het Jaar verkiezing Kirsten Abels uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2023. Een extra feestelijk moment omdat het voor de vijfde keer is dat de jaarlijkse award wordt uitgereikt. Tijdens een feestelijke finaleshow in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam mocht de bevlogen wijnvrouw de prestigieuze award in handen nemen. Winnares Kirsten Abels is wijnmaakster en directeur van BruisendWijnHuis Domein Holset. De jury koos voor Kirsten vanwege haar passie voor wijn, haar brede kennis en de impact die ze maakt op de Nederlandse wijnmarkt. Na de uitreiking genoten aanwezigen van de wijnen van sponsor Walraven Sax uit het glaswerk van Royal Leerdam.

Jury en stemmen

Het afgelopen jaar is elk kwartaal een wijnvrouw genomineerd. De vier door de jury geselecteerde vrouwen leveren elk een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse wijnwereld. Dit jaar waren, naast Kirsten Abels, Bregje van Valen, Margot Los en Simonette Lock kanshebbers voor de titel. Zij zijn beoordeeld door een vakjury van horeca- en wijnprofessionals. Deze jury bestond uit Tatjana Puklavec (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2022) Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020) Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Barbara Verbeek (vinoloog en wijnexpert. Na uitgebreid beraad is de keuze uiteindelijk gevallen op Kirsten Abels. De jury: “Kirsten scoort op alle kernwaarden die de Jury zoekt de hoogste scores, daarnaast heeft zij de meeste stemmen gekregen van het publiek. Haar enthousiasme, haar doorzettend vermogen en  haar nieuwsgierigheid naast haar enorme vakkennis maken haar dus de wijnvrouw van het jaar.”

Over Kirsten Abels

Haar eerste wijncursus volgde Kirsten (39) tijdens haar vierde jaar op het vwo. Sindsdien is ze om: het product wijn en de wereld eromheen grepen haar direct. Vol passie en gedrevenheid ging ze aan de slag bij hoog aangeschreven restaurants om praktijkervaring op te doen. Nog voordat ze haar vwo-diploma behaalde, rondde ze alle basiscursussen op het gebied van wijn succesvol af. Daarna combineert ze haar studie Ondernemingsrecht aan de universiteit van Tilburg met het volgen van de nodige wijnopleidingen. Kirsten is professioneel Gastronoom-Sommelier, Vinoloog bij de Wijnacademie en is 10 jaar docent geweest bij het Wijninstituut, waar ze nog steeds op de achtergrond bij betrokken is. Haar ondernemersavontuur begint met de oprichting van haar eigen bedrijf in 2012, Taste by Kirsten. Sindsdien verzorgt ze wijnopleidingen bij Het Wijninstituut en adviseert zij wijnimporteurs en horeca- ondernemers op wijngebied. Vanaf 2017 is Kirsten betrokken bij de ontwikkeling van BruisendWijnHuis Domein Holset, een wijndomein dat uitsluitend mousserende wijn maakt in de Zuid-Limburgse heuvels. Een droom die in vervulling gaat. Onder haar bezielende leiding wordt er gekozen om te focussen op de productie van mousserende wijn. Koers wordt ingezet om hét BruisendWijnHuis van de Lage Landen te worden waarbij de gehele vinificatie in eigen huis plaatsvindt. In 2020 wordt Kirsten directeur en inmiddels is zij ook mede-eigenaar. 2023 is een bijzonder jaar, de eerste échte mousserende wijn uit eigen wijnmakerij is een feit. Naast directeur is Kirsten wijnmaakster, bepaalt het assortiment, de koers van het bedrijf en bewaakt het merk. Inmiddels zijn er 50.000 flessen mousserende wijn van Limburgse bodem geproduceerd. In een mannenwereld van wijnboeren en wijnmakers is een vrouw aan het roer behoorlijk onderscheidend. Haar doorzettingsvermogen, wil om te ondernemen, honger naar nog meer kennis en onaflatende enthousiasme, hebben Kirsten gebracht waar ze nu is.

Kirsten: “In 2020 kwam voor mijn gevoel alles waar ik voor heb geleerd en gewerkt samen: ik kreeg de functie van directeur bij het mooie wijndomein Holset. Alles wat ik in de loop der jaren geleerd heb, komt daar samen. Of ik nu door de wijngaard loop om de kwaliteit van onze druiven te checken, in de wijnmakerij de smaak van onze wijnen proef of gasten op ons domein rondleid, ik geniet van elk facet.  In deze functie leid ik het bedrijf en heb ik de zeggenschap over de dagelijkse gang van zaken. We verbouwen hier druiven waarvan we bijzondere mousserende wijn maken volgens de traditionele methode en werken verder aan de uitbouw van het domein en inspireren jonge mensen om bij ons het vak te leren. Dat doen we zo veel mogelijk biologisch en in de wijnmakerij werken wij zo puur mogelijk. Zodat toekomstige generaties straks kunnen genieten van een (h)eerlijk glas bubbels uit Holset.”