Vijfde winnares van jaarlijkse award bekendgemaakt in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam
Op maandag 18 september heeft de vakjury van de Wijnvrouw van het Jaar verkiezing Kirsten Abels uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2023. Een extra feestelijk moment omdat het voor de vijfde keer is dat de jaarlijkse award wordt uitgereikt. Tijdens een feestelijke finaleshow in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam mocht de bevlogen wijnvrouw de prestigieuze award in handen nemen. Winnares Kirsten Abels is wijnmaakster en directeur van BruisendWijnHuis Domein Holset. De jury koos voor Kirsten vanwege haar passie voor wijn, haar brede kennis en de impact die ze maakt op de Nederlandse wijnmarkt. Na de uitreiking genoten aanwezigen van de wijnen van sponsor Walraven Sax uit het glaswerk van Royal Leerdam.
Jury en stemmen
Het afgelopen jaar is elk kwartaal een wijnvrouw genomineerd. De vier door de jury geselecteerde vrouwen leveren elk een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse wijnwereld. Dit jaar waren, naast Kirsten Abels, Bregje van Valen, Margot Los en Simonette Lock kanshebbers voor de titel. Zij zijn beoordeeld door een vakjury van horeca- en wijnprofessionals. Deze jury bestond uit Tatjana Puklavec (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2022) Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020) Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019) en Barbara Verbeek (vinoloog en wijnexpert. Na uitgebreid beraad is de keuze uiteindelijk gevallen op Kirsten Abels. De jury: “Kirsten scoort op alle kernwaarden die de Jury zoekt de hoogste scores, daarnaast heeft zij de meeste stemmen gekregen van het publiek. Haar enthousiasme, haar doorzettend vermogen en haar nieuwsgierigheid naast haar enorme vakkennis maken haar dus de wijnvrouw van het jaar.”
Over Kirsten Abels
Haar eerste wijncursus volgde Kirsten (39) tijdens haar vierde jaar op het vwo. Sindsdien is ze om: het product wijn en de wereld eromheen grepen haar direct. Vol passie en gedrevenheid ging ze aan de slag bij hoog aangeschreven restaurants om praktijkervaring op te doen. Nog voordat ze haar vwo-diploma behaalde, rondde ze alle basiscursussen op het gebied van wijn succesvol af. Daarna combineert ze haar studie Ondernemingsrecht aan de universiteit van Tilburg met het volgen van de nodige wijnopleidingen. Kirsten is professioneel Gastronoom-Sommelier, Vinoloog bij de Wijnacademie en is 10 jaar docent geweest bij het Wijninstituut, waar ze nog steeds op de achtergrond bij betrokken is. Haar ondernemersavontuur begint met de oprichting van haar eigen bedrijf in 2012, Taste by Kirsten. Sindsdien verzorgt ze wijnopleidingen bij Het Wijninstituut en adviseert zij wijnimporteurs en horeca- ondernemers op wijngebied. Vanaf 2017 is Kirsten betrokken bij de ontwikkeling van BruisendWijnHuis Domein Holset, een wijndomein dat uitsluitend mousserende wijn maakt in de Zuid-Limburgse heuvels. Een droom die in vervulling gaat. Onder haar bezielende leiding wordt er gekozen om te focussen op de productie van mousserende wijn. Koers wordt ingezet om hét BruisendWijnHuis van de Lage Landen te worden waarbij de gehele vinificatie in eigen huis plaatsvindt. In 2020 wordt Kirsten directeur en inmiddels is zij ook mede-eigenaar. 2023 is een bijzonder jaar, de eerste échte mousserende wijn uit eigen wijnmakerij is een feit. Naast directeur is Kirsten wijnmaakster, bepaalt het assortiment, de koers van het bedrijf en bewaakt het merk. Inmiddels zijn er 50.000 flessen mousserende wijn van Limburgse bodem geproduceerd. In een mannenwereld van wijnboeren en wijnmakers is een vrouw aan het roer behoorlijk onderscheidend. Haar doorzettingsvermogen, wil om te ondernemen, honger naar nog meer kennis en onaflatende enthousiasme, hebben Kirsten gebracht waar ze nu is.
Kirsten: “In 2020 kwam voor mijn gevoel alles waar ik voor heb geleerd en gewerkt samen: ik kreeg de functie van directeur bij het mooie wijndomein Holset. Alles wat ik in de loop der jaren geleerd heb, komt daar samen. Of ik nu door de wijngaard loop om de kwaliteit van onze druiven te checken, in de wijnmakerij de smaak van onze wijnen proef of gasten op ons domein rondleid, ik geniet van elk facet. In deze functie leid ik het bedrijf en heb ik de zeggenschap over de dagelijkse gang van zaken. We verbouwen hier druiven waarvan we bijzondere mousserende wijn maken volgens de traditionele methode en werken verder aan de uitbouw van het domein en inspireren jonge mensen om bij ons het vak te leren. Dat doen we zo veel mogelijk biologisch en in de wijnmakerij werken wij zo puur mogelijk. Zodat toekomstige generaties straks kunnen genieten van een (h)eerlijk glas bubbels uit Holset.”