NWG Nijmegen: De VDP kwaliteitspiramide

Geproefde wijnen:

WijnProducentPrijs
1.Gutswein: Riesling 2021Reichsrat von Buhl, Deidesheim, Pfalz10,00
2.Ortswein: Riesling 2020Reichsrat von Buhl, Deidesheim, Pfalz15,00
3.Erste Lage: Riesling Herrgottsacker 2020Reichsrat von Buhl, Deidesheim, Pfalz22,50
4.Gutswein: Goldriesling 2022Schloss Proschwitz, Meissen, Sachsen13,00
5.Ortswein: Riesling Terrassen 2021Schloss Proschwitz, Meissen, Sachsen20,00
6.Grosses Gewächs: Grauburgunder Schloss Proschwitz 2021Schloss Proschwitz, Meissen, Sachsen39,00
7.Gutswein: Spätburgunder2021Mayer-Näkel, Dernau, Ahr14,00
8.Ortswein: Spätburgunder Blauschiefer 2019Mayer-Näkel, Dernau, Ahr28,00
9.Grosses Gewächs: Spätburgunder Pfarrwingert 2019Mayer-Näkel, Dernau, Ahr65,00
“NWG Nijmegen: De VDP kwaliteitspiramide” verder lezen

NWG Maastricht: Verslag proeverij ‘Pinot Noir’

Line up!

Notitie wijnproeverij Pinot Noir. 7 september 2023. NWG afdeling Maastricht.

Ger Dorlo (wijnmeester NWG afd. Maastricht) verzorgde deze presentatie.

We proefden 9 wijnen. Uiteraard allemaal 100% van de pinot noir-druif. Mousserend (rosé) en rood. We proeven de wijnen blind. Als ‘extra’ is bij elke wijn een passend muziekfragment te horen. Ger gaat in op de druif, terroir en diverse algemene feiten met betrekking tot (de aanplant van) pinot noir. De wijnen zijn afkomstig uit de Oude en de Nieuwe Wereld. Belangrijkste doel is om te ervaren of er een duidelijk onderscheid te maken valt tussen die twee en dan met name gelet op relatieve primaire aroma’s en tannine.

Proefnotities:

Wijn 1 Spanje, mousserende wijn. Cava Oro de Uva brut. NV. Bodegas Torre Oria.

Método Tradicional, dus tweede gisting op fles. 100% pinot noir. 14 maanden ‘sur lattes’. Kleur: bleekroze. Fijne mousse, klein rood fruit, roos, wat tropisch fruit, geen tonen van autolyse (brioche etc.). Fris, vol, fruitig, droog. Lage zuurgraad. Alcohol gemiddeld (12%). Nu drinken bij/als: aperitief, sashimi, kip, vis, olijven. Schenktemperatuur: 7-9 C.

Wijn 2 Oostenrijk, Burgenland. Weingut Höpler. Pinot Noir 2019.

Tussen de Neusiedlersee en het Leithagebergte. Hoge luchtvochtigheid, veel zonuren. Bodem: klei, kalk, zand en verweerde leisteen. Helder robijnrood. Aroma’s: kers, aardbei, kruidig. Afdronk gemiddeld. Zuurgraad gemiddeld plus. Alcohol 13,5%. Soepel, zacht, kruidig. Nu drinken bij paddestoelen, eend, charcuterie, paté. Schenktemperatuur: 16-17 C.

Wijn 3 Zuid-Afrika. Cape South Coast, Walker Bay, Hemel en Aarde Ridge (Creation Wines). Pinot Noir 2021.

Kleur helder robijnrood. Aroma’s: rood fruit, kruidig, houttonen (vanille). Smaak: fruitig, vol, fris, zachte tannines. Bodem: klei en leisteen (Bokkeveld shale). Herkenbare houtrijping: 10-12 maanden in gebruikte (3e) barriques. Zuurgraad gemiddeld +.  Alcohol: 14%. Ouderen: 3-4 jaar. Wijn/spijs: barbecue, wraps met gehakt, varkensvlees spek, filet, braadworst. Schenktemperatuur: 15-16 C.

Wijn 4 Chili. Valle de Leyda. Marea, Louis Felipe Edwards. Pinot Noir 2019.

Cool, coastal region. Druiven afkomstig van El Canelo en Atalaya Estate, resp. 7 en 2 km van de kustlijn. Koude Humboldtstroom in de Stille Oceaan. Houtrijping: 12 maanden in gebruikte barriques. Kleur: robijnrood. Aroma’s: stuivend, kers, aardbei, vanille. Smaak is mondvullend, geconcentreerd fruit, zachte tannine. Alcohol: 14%. Ouderen: 3-4 jaar. Wijn/spijs: kip, kalfsvlees, tonijn, verse kaas. Schenktemperatuur: 16-17 C.

Wijn 5 Nederland. BOB Maasvallei Limburg. Wijngoed Thorn. Pinot Noir 777 Barriques 2019.

Kleur: apart. Zeer licht robijnrood, bijna donkeroranje. Aroma’s: ingetogen, klein rood fruit, morellen, vanille, karamel? Stevige smaak. Zuurgraad gemiddeld +. Alcohol: 13%, maar lijkt hoger. Opbrengst 40hl/ha. Bodem: klei, zand, kiezel (oude Maasarm). Droog microklimaat met veel zonuren (1600). Houtrijping: 18 maanden in barriques van Frans eiken (elk jaar 1/3 nieuw). Ouderen: circa 4 jaar. Wijn/spijs: cassoulet, confit de canard. Schenktemperatuur: 17-18 C. Deze wijn werd heel divers gewaardeerd. You love it, or you hate it.

Wijn 6 VS, Californië. Monterey County, AVA Santa Lucia Highlands. Bernardus Winery. Pinot Noir 2019.

Kleur: diep robijnrood. Aroma’s: stuivend, rijp rood en zwart fruit (bessen en kersen), vanille. Smaak: vol, goede concentratie, zachte tannine, mooie afdronk. Zuurgraad gemiddeld. Alcohol: 14,1% (stevig). Bodem: graniet met toplaag van organisch materiaal. Relatief koele regio door oceaanmist in de ochtend en ligging op 300 m hoogte. Veel zonuren. Rijping: 8 maanden op deels (1/3) nieuw Frans eiken. Wijn/spijs: rund- en kalfsvlees, wild, vegetarische ovenschotel, kazen. Schenktemperatuur: 16-17 C.

Wijn 7 Frankrijk, Bourgogne. Aloxe-Corton, lieu-dit Les Crapousuets, vieilles vignes, 2019. Domaine Jean-Pierre Maldant.

Kleur: robijnrood. Aroma’s: stal, rood en zwart fruit, floraal (roos), kruidig. Smaak: krachtig maar toch zacht, geconcentreerd, stevige, mooie tannine, lengte. Alcohol: 13,5%. Klimaat: gematigd, relatief koel en vochtig. Hoogte 230 m. Bodem: roodbruin met vuursteen en (Jura)kalkresten. Rijk aan kalium en fosforzuur. Houtrijping: ja (duidelijk aanwezig, ‘neus en mond’). Wijn/spijs: boeuf bourguignon, gevogelte (eend, patrijs, parelhoen), konijn in mosterdsaus, kalfsentrecôte, camembert. Schenktemperatuur: 16-17 C.

Wijn 8 Australië, Yarra Valley. Yering Station (Village-serie). Pinot Noir 2019.

Kleur: robijnrood. Aroma’s: kers, aardbei, bosgrond, kruidig. Smaak: zacht, evenwichtig, zuiver, eucalyptus, goede afdronk. Alcohol: 13,5% (komt ++ over). Bodem: blend van druiven afkomstig van twee bodemsoorten. Rode bodem van vulkanische oorsprong in het zuiden van de vallei en grijs-bruine en rood-bruine zand- en kleibodems in het noorden. Houtrijping: 9 maanden in deels nieuw en deels gebruikt Frans eiken (vaten van 500 ltr). Wijn/spijs: gevogelte, paté, varkensvlees. Schenktemperatuur: 15-16 C.

Wijn 9 Duitsland, Baden. Weingut Ziereisen, Markgräflerland. Einzellage Tschuppen. Pinot Noir 2019.

Kleur: helder robijnrood. Aroma’s: zwarte kers, bosaardbei, framboos. Smaak: goede balans, puur, elegant, duidelijk aanwezige maar rijpe tannine. Alcohol: 13%. Klimaat: mediterraan dankzij ‘de Bourgondische Poort’ (opening tussen Vogezen en Jura). Relatief warm (micro)klimaat in het Markgräflerland. Avond en nacht: koele lucht vanuit het Zwarte Woud. Bodem: Jurakalk en löss. Houtrijping: 23 maanden (sur lie) in gebruikt Duits eiken barriques. Ziereisen werkt met spontane gisting (wilde gisten), lange schilweking (6 weken), bovendien wordt de wijn niet geklaard en evenmin gefilterd. Dit heeft als consequentie dat de wijn niet de status van “Qualitätswein” mag voeren, maar die van “ Badischer Landwein”. Wijn/spijs: wild, stoofschotels, rundvlees. Schenktemperatuur: 16-17 C.

NB. Deze wijn verdient, in dit stadium, een fikse dosis zuurstof. Karafferen doet hem goed.

Deze proeverij leidt tot de bevinding dat Pinot Noir-wijnen uit de Oude en de Nieuwe Wereld meer naar elkaar ‘toegroeien’. Het is vaak moeilijk te bepalen of een wijn nu tot de Oude of Nieuwe Wereld moet worden gerekend. Voor een belangrijk deel valt dit toe te schrijven aan de keuze voor aanplant in de Nieuwe Wereld in zgn. cool climate gebieden. Maar ook de gedeelde know-how en gebruikte moderne technieken spelen een rol.

De twee favoriete wijnen van deze proefavond bleken de Aloxe-Corton en de Californische Bernardus. De Duitse ‘spätburgunder’ was een verdienstelijke derde.

Tannine 19

Bijna rijpe Spätburgunder in de wijngaarden van Künstler in Assmannshausen in de Rheingau

Deze Tannine nummer 19 staat weer vol met wetenswaardigheden over wijn.

Stevens aperitief
De vaste column, waarin voorzitter Steven van der Linde over nieuws bij het Nederlands Wijngilde schrijft.

Primitivo
Kees Kraay gaat op bezoek bij Primitivo wijnboeren in de hak van Italië

Een wijngaard in Zeist?
Ilse Swank bezoekt wijngaard Hoog Beek & Royen

Marijkes eigen kijk op wijn
De vaste column van eindredacteur Marijke Kop over wat haar opviel op wijngebied

Vooruitblik masterclass november
Landelijk NWG Wijnmeester Gies Stolze geeft een inkijkje in de masterclass op de NWG Najaarsdag

Genoten van ….
Ook deze rubriek over wijnen, waar onze leden van hebben genoten, is maandelijks te lezen.

Poll van de maand
De uitslag van de Poll van vorige maand en de nieuwe Poll , waarin je je mening over het Nederlands Wijngilde kwijt kunt.

Website van de maand
Zoals in ieder Tannine een tip over een website, blog of andere informatiebron over wijn. Deze keer de Guides Italy

Colofon

Staan deze data al in je agenda?
Op maandag 16 oktober begint de wijnreis door Portugal.
Op zaterdag 25 november vindt de NWG Najaarsdag in Zeist plaats met een masterclass om 13:30 uur. ‘s Ochtends vergaderen de voorzitters van de afdelingen. Wil je daar iets besproken hebben, meld dat dan bij je voorzitter.
De NWG Voorjaarsdag wordt in 2024 door Wijngilde Utrecht georganiseerd. Zodra de datum vaststaat, is die hier te lezen.

Aperitief

Het is september en dat betekent dat iedereen zo langzamerhand weer aan de slag gaat. Voor de meesten van ons zal de vakantie voorbij zijn en wellicht staat de vakantieproeverij op de agenda. Ik zit zelf bij het verschijnen van deze editie, samen met mijn vrouw Christa, op het prachtige eiland Sicilië, niet ver van Marsala. Hier komen de beroemde Marsala wijnen vandaan en net als bij sherry gebruiken ze voor de rijping van de wijn het solerasysteem, een dynamisch rijpingsproces. 

“Aperitief” verder lezen

Primitivo

Op bezoek in de cantina van de Primitivo-wijnboeren  

Lecce, 1 juni 2023 

Puglia is de provincie in de hak van Italië. Het heeft een rijke historie. De Grieken legde de huidige basis van de wijnbouw in Zuid-Italië. In Puglia is landbouw zeer belangrijk en dit is duidelijk wanneer je door het gebied reist tussen de olijfgaarden en wijngaarden. De wijngaarden stonden er zeer goed bij door het natte voorjaar. Hier heeft de Primitivo wijn zijn oorsprong. Primativus is de zwarte druif die het eerst van de druivensoorten geoogst wordt. De pluk vindt al in augustus plaats. 

Vóór 1980 diende de wijn uit Puglia alleen als tafelwijn of werd hij door wijnproducenten uit andere regio’s gebruikt om te versnijden. Primitivo is een donkere wijn met een hoog alcoholpercentage tot wel 18% en is daardoor zeer geschikt om wijnen te versterken en donker aan te kleuren. 

“Primitivo” verder lezen

Wijngaard Zeist

Is er in Zeist een wijngaard? Jazeker.   

Tien jaar jong  

Wijngaard Hoog Beek & Royen is niet meer de jongste wijngaard van Nederland, maar zeker niet de oudste. Welke wijngaard de oudste is, is ook niet duidelijk. Als je op internet zoekt naar de oudste wijngaard, dan lees je als eerste dat Apostelhoeve de oudste wijngaard is, maar scroll je verder naar beneden, dan blijkt dat Slavante de oudste wijngaard is. Beide wijngaarden liggen op mergelbodem met prachtige uitzichten.  

“Wijngaard Zeist” verder lezen

Marijkes eigen kijk op wijn

What’s in a name? 

Het ziet er uit als port, het ruikt naar port en als je het proeft smaakt het naar port. En toch mag het geen port heten. Hoe dat zo? Ook hier doet zich het fenomeen voor dat de Europese wijnwetgeving de herkomstbenaming tegenwoordig goed beschermt. Hoe anders was dat in vroeger tijden toen in de VS veel inheemse witte wijnen als Chablis verkocht werden. Die naam was daar zo ingeburgerd dat ik –  tijdens een van mijn bezoekjes aan Chablis – aan Amerikanen moest uitleggen dat ‘Chablis’ de naam van een dorp en een appellation was en niet de naam van een druif. Maar dat terzijde, terug naar het port/geen port vraagstuk. En daarvoor gaan we naar Zuid-Afrika, een land van uitersten ook als het gaat om terroir. 

“Marijkes eigen kijk op wijn” verder lezen

Vooruitblik Masterclass Bordeaux

Unieke kans!
Ontdek de tertiaire aroma’s van mooi gerijpte Bordeaux tijdens de
NWG Masterclass op 25 november 2023 om 13:30 in Zeist
door Gies Stolze

Dit jaar zal de inmiddels traditionele middagproeverij in november in het teken staan van Bordeaux. Maar waarom Bordeaux? ….

Uit dit gebied komen de meest schitterende wijnen, en het behoort zeker tot een van de allerberoemdste wijngebieden ter wereld.
In de afgelopen maanden was er weer het “Bordeaux voorverkoop circus” – in dit geval van het jaartal 2022 – een jaar waar de deskundigen lovend over schrijven. Helaas rijzen de prijzen inmiddels de pan uit – en overstijgt voor menig wijn de vraag ruimschoots het aanbod: helaas, de 2022 Leoville Barton kost zo’n 90 euro, en Calon Segur 145 euro per fles. Iedereen kent wijnen uit dit grote gebied, en dan niet alleen de beroemde premier crus en “super seconds”. Van de vele kleine maar ook de “grotere” namen. De voorverkoop is natuurlijk prachtig, maar het duurt nog een lange tijd voor we de 2022 zullen proeven. Juist het feit dat menig hogere Bordeaux zo fraai kan rijpen maakt deze wijnen geliefd. Maar oudere Bordeaux zijn steeds lastiger te krijgen, en vaak ben je aangewezen op wijnveilingen of op privé-kelders.

“Vooruitblik Masterclass Bordeaux” verder lezen

Genoten van ….

Wil je zelf eens een wijn, waarvan je echt genoten hebt, in het zonnetje zetten, mail tekst en foto dan naar de redactie. mail naar de redactie

Genoten van …. Alberada van het wijnhuis Mamete Prevostini

Het huis Mamete Prevostini is gevestigd in het gebied van de Valtellina, Lombardije in noord Italië. De wijnen groeien uitsluitend op de hellingen die naar het zuiden gericht zijn. 

De wijn is een zogenaamde Sforzato wijn. Het bijzondere daaraan is dat hij gemaakt wordt van druiven die gedeeltelijk gedroogd zijn. Dit zie je ook bij de Amarone. 

De wijn wordt gemaakt van de Nebiolo druif, uniek in kracht en elegantie. In de geur hints van rijp fruit en balsamico-tonen, met een buitengewone balans tussen finesse en smaak. Na opening wordt deze balans verder uitgebouwd en komen allerlei geurimpressies naar boven. 

“Genoten van ….” verder lezen

Poll van de maand

De uitslag van de Poll van vorige maand over het meewerken op een wijnbedrijf en het zelf maken van wijn.
Twee leden hebben betaald gewerkt voor een wijnproducent en drie leden hebben vrijwilligerswerk gedaan.
De werkzaamheden bestonden uit snoeien, oogsten en verkoop, in wijngaarden in Nederland, België en Frankrijk.

Drie leden hebben zelf wijn gemaakt, waarvan één het al 20 jaar jaarlijks doet.

De Poll van deze maand gaat over het Nederlands Wijngilde zelf. Wat vind je er van en wat zou het NWG nog meer moeten doen.
VUL DEZE S.V.P. HIER IN!