Wijngaard Zeist

Is er in Zeist een wijngaard? Jazeker.   

Tien jaar jong  

Wijngaard Hoog Beek & Royen is niet meer de jongste wijngaard van Nederland, maar zeker niet de oudste. Welke wijngaard de oudste is, is ook niet duidelijk. Als je op internet zoekt naar de oudste wijngaard, dan lees je als eerste dat Apostelhoeve de oudste wijngaard is, maar scroll je verder naar beneden, dan blijkt dat Slavante de oudste wijngaard is. Beide wijngaarden liggen op mergelbodem met prachtige uitzichten.  

Tja… is het de eer, de competitieve inslag of overmoedigheid van if what? Als je tegenwoordig, met de klimaatverandering, wacht met de wijngaard, dan kun je in Nederland druivenstokken van de Primitivo en Cabernet Sauvignon aanplanten. Want is het niet zo dat de Bordeaux straks jongere aanwas heeft dan Zeist? Worden al die mooie oude stammen geschiedenis, of geven de fransen ze cadeau aan Hoog Beek & Royen als jubileumgeschenk.  Krijgen wij er ook Chinese kopers bij? Dan worden we  rijk. Op 13 mei viert Wijngaard Hoog Beek & Royen haar 10-jarig jubileum.  

Een mooie wijngaard, ook onopvallend, geliefd en al prijzen in de wacht gesleept.  

Tien jaar jong en toch zo ervaren? Zijn de inzichten gebaseerd op al het werk van cisterciënzers, die alles zo systematisch hebben aangepakt in de Bourgogne?  

Hier op Hoog Beek & Royen is er deskundig gekeken welke druivenstokken op deze Zeister ‘Climat’ van zandgrond geplant moesten worden.  

Soms doen Sigrid en haar man Gerrit me denken aan de Cisterciënzers, die 200 jaar geleden de Bourgondische wijnen tot een van de beste wijnen hebben gemaakt. Zullen mensen over 200 jaar terugkijken op Sigrid als de Nederlandse Cisterciën?  

  

Ilse Swank, bestuurslid Wijngilde Utrecht