Marijkes eigen kijk op wijn

What’s in a name? 

Het ziet er uit als port, het ruikt naar port en als je het proeft smaakt het naar port. En toch mag het geen port heten. Hoe dat zo? Ook hier doet zich het fenomeen voor dat de Europese wijnwetgeving de herkomstbenaming tegenwoordig goed beschermt. Hoe anders was dat in vroeger tijden toen in de VS veel inheemse witte wijnen als Chablis verkocht werden. Die naam was daar zo ingeburgerd dat ik –  tijdens een van mijn bezoekjes aan Chablis – aan Amerikanen moest uitleggen dat ‘Chablis’ de naam van een dorp en een appellation was en niet de naam van een druif. Maar dat terzijde, terug naar het port/geen port vraagstuk. En daarvoor gaan we naar Zuid-Afrika, een land van uitersten ook als het gaat om terroir. 

In het kader van deze column ga ik naar een zeer warm en droog gebied. Rijdend van oost naar west over de route 62 (bijna zo bekend als het Amerikaanse equivalent: route 66) door de Kleine Karoo. Heel veel struisvogels! Aan het landschap zie je hoe warm het is en je denkt onwillekeurig ‘hier kan toch geen mooie wijn vandaan kan komen.

Daarvoor moet ik doorrijden naar Stellenbosch en omgeving.’ Mis! Dat besef begint door te dringen als je het dorp Calitzdorp binnenrijdt en langs de kant van de weg – enigszins verweerde – borden ziet waarop South African Port wordt aangeprezen. Wat blijkt, Calitzdorp heeft een klimaat en een bodem die vergelijkbaar is met de Douro-vallei in Portugal. In Calitzdorp zijn ze daarom Portugese druiven, zoals Touriga Nacional, gaan aanplanten en maken daarvan ‘gewone’ wijn, maar ze blinken vooral uit in de versterkte wijnen. Die weliswaar inmiddels geen port meer mogen heten (so what!), maar de concurrentie met port zeker aankunnen. Een geweldige kwaliteit-prijs verhouding.

In Calitzdorp hebben we twee wijnhuizen bezocht: Boplaas en De Krans. De Cape Tawny Vintners Reserve (Boplaas) en de Cape Vintage reserve 2016 (De Krans) mochten in de koffer mee naar huis. De termen tawny en vintage op het etiket komen me toch enigszins bekend voor ?.  Gelukkig voor ons en voor onze kleren hebben de flessen de vliegreis overleefd en kunnen we ook thuis van deze pareltjes genieten. 

Dus maak je een wijnreis door Zuid-Afrika, rijdt dan eens voorbij de overbekende wijngebieden en bezoek ook Calitzdorp, ‘slechts’ 340 km ten oosten van Stellenbosch. Voor Zuid-Afrikaanse begrippen een kippeneindje! Het landschap en de struisvogels krijg je er gratis bij.