Vooruitblik Masterclass Bordeaux

Unieke kans!
Ontdek de tertiaire aroma’s van mooi gerijpte Bordeaux tijdens de
NWG Masterclass op 25 november 2023 om 13:30 in Zeist
door Gies Stolze

Dit jaar zal de inmiddels traditionele middagproeverij in november in het teken staan van Bordeaux. Maar waarom Bordeaux? ….

Uit dit gebied komen de meest schitterende wijnen, en het behoort zeker tot een van de allerberoemdste wijngebieden ter wereld.
In de afgelopen maanden was er weer het “Bordeaux voorverkoop circus” – in dit geval van het jaartal 2022 – een jaar waar de deskundigen lovend over schrijven. Helaas rijzen de prijzen inmiddels de pan uit – en overstijgt voor menig wijn de vraag ruimschoots het aanbod: helaas, de 2022 Leoville Barton kost zo’n 90 euro, en Calon Segur 145 euro per fles. Iedereen kent wijnen uit dit grote gebied, en dan niet alleen de beroemde premier crus en “super seconds”. Van de vele kleine maar ook de “grotere” namen. De voorverkoop is natuurlijk prachtig, maar het duurt nog een lange tijd voor we de 2022 zullen proeven. Juist het feit dat menig hogere Bordeaux zo fraai kan rijpen maakt deze wijnen geliefd. Maar oudere Bordeaux zijn steeds lastiger te krijgen, en vaak ben je aangewezen op wijnveilingen of op privé-kelders.

Op deze reis door de Bordeaux gaan we ervaren wat “leeftijd” doet met de wijn, en we zullen proberen te doorgronden of de bekende typiciteit van de diverse appellaties blijkt. Van de “lieflijke” Margaux naar de stoere “St. Estephe”. Maar ook het “zoete einde” zal niet ontbreken.
Welke 10 wijnen worden er verwacht -in willekeurige volgorde?

Chateau Leoville Barton 1998 (St. Julien)
Chateau Canon-la-Gaffeliere 1998 (St. Emilion)
Chateau Sociando Mallet 1996 (Haut Medoc)
Chateau Giscours 2003 (Margaux)
Chateau Moulin Haut Laroque 2001 (Fronsac)
Chateau Calon Segur 2008 (St. Estèphe)
Domaine du Chevalier 2001 (Pessac Leognan)
Chateau Batailley 2009 (Pauillac)
Chateau Gravette de Vieux Chateau Certan 2012 (Pomerol)
Chateau Rieussec 1999 (Sauternes)

Meer info m.b.t. deze wijnproeverij volgt

Gies Stolze, Landelijk NWG Wijnmeester