Genoten van ….

Wil je zelf eens een wijn, waarvan je echt genoten hebt, in het zonnetje zetten, mail tekst en foto dan naar de redactie. mail naar de redactie

Genoten van …. Alberada van het wijnhuis Mamete Prevostini

Het huis Mamete Prevostini is gevestigd in het gebied van de Valtellina, Lombardije in noord Italië. De wijnen groeien uitsluitend op de hellingen die naar het zuiden gericht zijn. 

De wijn is een zogenaamde Sforzato wijn. Het bijzondere daaraan is dat hij gemaakt wordt van druiven die gedeeltelijk gedroogd zijn. Dit zie je ook bij de Amarone. 

De wijn wordt gemaakt van de Nebiolo druif, uniek in kracht en elegantie. In de geur hints van rijp fruit en balsamico-tonen, met een buitengewone balans tussen finesse en smaak. Na opening wordt deze balans verder uitgebouwd en komen allerlei geurimpressies naar boven. 

Ik heb deze wijn gedronken samen met mijn echtgenoot en mijn mede studenten van de vinologenopleiding. De wijn draagt een uniek verhaal met zich mee. Ik heb hem gekocht in 2011 tijdens de wijnreis van de afdeling Gouda destijds nog georganiseerd door Huub Bierlaagh en zijn vrouw. Tijdens het afsluitende diner hebben we deze wijn besteld bij het hoofdgerecht. Ik zie nog het gezicht voor mij van de ober toen hij moest constateren dat de wijn kurk had. De wijn stond destijds voor zo’n € 60,00 op de kaart. 

Op de website van de producent worden wijnen te koop aangeboden voor € 55,00 per fles (exclusief verzendkosten). Daarnaast vond ik een importeur Zekvinos die ook nog oudere jaargangen heeft.  

Martin Rijxman, NWG Wijnmeester Wijngilde Gouda

Genoten van …. Arrogant Frog Cabernet Sauvignon 2020

Op een regenachtige zondag was ik op zoek in mijn wijnvoorraad(je) en kwam ik deze fles tegen. Wat een verrassing, een heerlijk soepele Cabernet Sauvignon met een mooie neus en een smaak van rood fruit en vanille. Dit zal niet iedereen waarderen, maar persoonlijk vind ik dat deze wijn prima in balans is. Past goed bij een lekker stukje kaas, bij kalfsvlees en bij een pasta. 

De wijngaarden waar Arrogante Frog wordt verbouwd zijn onderdeel van wijnhuis Paul Mas. Ze worden gemaakt in Zuid-Frankrijk, in de Franse wijnregio Languedoc.  

Voor mij is Jean-Claude Mas een van de beste wijnmakers uit de Languedoc. Hij is eigenaar van Les Domaines Paul Mas. Hij maakt geweldige wijnen en beschikt ook nog over goede marketing skills en een flinke dosis zelfspot. Jean-Claude is namelijk de bedenker van het merk Arrogant Frog. Een verwijzing naar de manier waarop buitenlanders de Fransen zien. Binnen de range van Arrogant Frog is er voor iedere wijnliefhebber altijd wel een favoriete wijn te vinden. Allemaal herkenbaar aan de vrolijke kikker op het etiket.  

Ze zijn te koop bij Gall en Gall met een gemiddelde prijs rond de €8.  Een goede keus voor een regenachtige zondag maar ook voor een zonnige vrijdagavond. 

Jacques Vroemen, Secretaris Wijngilde Gouda