Primitivo

Op bezoek in de cantina van de Primitivo-wijnboeren  

Lecce, 1 juni 2023 

Puglia is de provincie in de hak van Italië. Het heeft een rijke historie. De Grieken legde de huidige basis van de wijnbouw in Zuid-Italië. In Puglia is landbouw zeer belangrijk en dit is duidelijk wanneer je door het gebied reist tussen de olijfgaarden en wijngaarden. De wijngaarden stonden er zeer goed bij door het natte voorjaar. Hier heeft de Primitivo wijn zijn oorsprong. Primativus is de zwarte druif die het eerst van de druivensoorten geoogst wordt. De pluk vindt al in augustus plaats. 

Vóór 1980 diende de wijn uit Puglia alleen als tafelwijn of werd hij door wijnproducenten uit andere regio’s gebruikt om te versnijden. Primitivo is een donkere wijn met een hoog alcoholpercentage tot wel 18% en is daardoor zeer geschikt om wijnen te versterken en donker aan te kleuren. 

In 1932 is in Manduria een coöperatie gesticht “Consorzio Producttori Vini Manduria”, die nu bestaat uit 100 wijnboeren met 900 ha. wijngaarden. Het oorspronkelijke gebouw staat er nog met in de kelder 30 cisternen met dikke muren waarin duizenden liters wijn elk jaar werd opgeslagen om snel te rijpen en voor de oogst leeggepompt werden om te distribueren en te versnijden. Vanaf 1980 is gewerkt om betere wijnen te gaan maken en het gebouw is nu een museum over het wijnboeren leven en met wijnattributen die vorige eeuwen gebruikt werden, zoals, amforen, pompen, ploegen, paardenwagens met wijntonnen en andere werktuigen in de oorspronkelijke cisternen in de kelder. De dikke wanden hebben nog de donkere kleur van de Primitivo wijn. Verder zijn er verkoopkantoren en de dagelijkse degustazione

Tijdens onze reis door Puglia (de g moet je inslikken, dus Pulia) hebben we deelgenomen aan de wijnproeverij met Duitsers en Belgen geleid door Cathy, een adequate Italiaanse uit de streek, die uitstekend Duits en ook Engels spreekt. We kregen 4 wijnen te proeven met regionale kaas, knoflooksalami en amandelgebak:   

– Aka Primitivo, een frisse rosé, uitstekend voor de hete zomer
– Lirica, een wijn met uitgesproken houttonen, 2.400 liter Slavonisch eikenhout
– Elegia, 12 maanden op Frans barrique
– Masrigale, een zoete dessertwijn

We hadden ons om voor te bereiden al enkele Primitivo’ s bij de pasta’s tijdens onze reis al voorgeproefd en vonden ze wat bitter. We waren zeer verrast door de ELEGIA, omdat die zeer rond en elegant is en een aanzienlijke betere kwaliteit heeft dan de supermarkt wijn. 

De ELEGIA, Primitivo di Manduria DOC Riserva heeft een alcoholische gisting ondergaan met temperatuur onder de 25 graden Celsius. Rijping van 12 maanden in Frans eikenhouten barriques. Met een alcoholpercentage van 15%. Intens robijnrood. Elegante neus, fruitig, bramen en bosbessen met vanilletonen.In de smaak droog met zachte tannine en een lange afdronk. In Nederland verkrijgbaar bij Sommelierwijnen. 

Kees Kraaij, voorzitter Wijngilde Utrecht 

PS: Dit artikel heeft aan de basis gestaan voor de bijdrage van Kees in de rubriek ‘genoten van’ in Tannine 18.