Aperitief

Het is september en dat betekent dat iedereen zo langzamerhand weer aan de slag gaat. Voor de meesten van ons zal de vakantie voorbij zijn en wellicht staat de vakantieproeverij op de agenda. Ik zit zelf bij het verschijnen van deze editie, samen met mijn vrouw Christa, op het prachtige eiland Sicilië, niet ver van Marsala. Hier komen de beroemde Marsala wijnen vandaan en net als bij sherry gebruiken ze voor de rijping van de wijn het solerasysteem, een dynamisch rijpingsproces. 

Wij hebben bij het NWG deze zomer niet stil gezeten. Tijdens de najaarsdag zijn er vragen gesteld over onze juridische vorm en een kleine groep heeft dit onderzocht en aanbevelingen gedaan aan het landelijk bestuur. Inmiddels zijn alle afdelingen hiervan op de hoogte gebracht en hebben ze  – voor zover ze dat nog niet hebben gedaan –  het advies ontvangen zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiermee zijn de bestuursleden van de afdelingen juridisch beter beschermd en het biedt tevens een aantal andere voordelen.  

Over voordeel gesproken, wij zijn ook bezig steeds meer ledenvoordeel te creëren. Inmiddels hebben we twee al op de website staan: Korting Perswijn abonnement en korting bij deelname aan de workshops van Fred Nijhuis. We zijn met diverse partijen in gesprek voor meer leuke aanbiedingen, dus dit lijstje zal nog worden uitgebreid. 

Als je toch op de website bent, kijk dan ook even bij ‘Over ons’. Hier is een nieuwe rubriek opgenomen waar de wijnmeesters van de verschillende afdelingen zich voorstellen. Nog niet alle bijdragen zijn ontvangen, maar die zien we graag binnenkort verschijnen. Leuk om zo iets meer over elkaar te leren. 

Leren doen we ook naar aanleiding van de poll over de voorjaarsdag. Wij ontvingen zeer bruikbare en openhartige reacties. Kies de meest gunstige datum, biedt los te boeken componenten aan en let overall op de prijs, zijn de belangrijkste conclusies. Alle reacties helpen ons om het de volgende keer anders en beter te doen. Met de uitkomsten is ook de afdeling Utrecht inmiddels aan de slag en zij zijn al bezig met de voorjaarsdag van 2024. 

De nieuwe Poll gaat over wat het NWG voor jou persoonlijk betekent en wat je graag toegevoegd zou willen zien. Vul deze daarom in! 

Nog even terug naar de Marsala wijn. Wanneer de wijn klaar is, wordt deze toegekend aan één van de vijf kwaliteitscategorieën. Deze categorieën zeggen iets over de lengte van het rijpingsproces van Marsala. De rijping varieert van 1 tot 5 jaar. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen want soms rijpen de wijnen wel meer dan 20 jaar! Ik gebruik Marsala om mooie sausen te maken, dus als kookwijn. Maar het is meer dan dat. Veel meer. Weer wat geleerd. 

Met vrolijke groet, 
Steven van der Linde 
Landelijk bestuur | voorzitter