Notitie wijnproeverij Pinot Noir. 7 september 2023. NWG afdeling Maastricht.
Ger Dorlo (wijnmeester NWG afd. Maastricht) verzorgde deze presentatie.
We proefden 9 wijnen. Uiteraard allemaal 100% van de pinot noir-druif. Mousserend (rosé) en rood. We proeven de wijnen blind. Als ‘extra’ is bij elke wijn een passend muziekfragment te horen. Ger gaat in op de druif, terroir en diverse algemene feiten met betrekking tot (de aanplant van) pinot noir. De wijnen zijn afkomstig uit de Oude en de Nieuwe Wereld. Belangrijkste doel is om te ervaren of er een duidelijk onderscheid te maken valt tussen die twee en dan met name gelet op relatieve primaire aroma’s en tannine.
Proefnotities:
Wijn 1 Spanje, mousserende wijn. Cava Oro de Uva brut. NV. Bodegas Torre Oria.
Método Tradicional, dus tweede gisting op fles. 100% pinot noir. 14 maanden ‘sur lattes’. Kleur: bleekroze. Fijne mousse, klein rood fruit, roos, wat tropisch fruit, geen tonen van autolyse (brioche etc.). Fris, vol, fruitig, droog. Lage zuurgraad. Alcohol gemiddeld (12%). Nu drinken bij/als: aperitief, sashimi, kip, vis, olijven. Schenktemperatuur: 7-9 C.
Wijn 2 Oostenrijk, Burgenland. Weingut Höpler. Pinot Noir 2019.
Tussen de Neusiedlersee en het Leithagebergte. Hoge luchtvochtigheid, veel zonuren. Bodem: klei, kalk, zand en verweerde leisteen. Helder robijnrood. Aroma’s: kers, aardbei, kruidig. Afdronk gemiddeld. Zuurgraad gemiddeld plus. Alcohol 13,5%. Soepel, zacht, kruidig. Nu drinken bij paddestoelen, eend, charcuterie, paté. Schenktemperatuur: 16-17 C.
Wijn 3 Zuid-Afrika. Cape South Coast, Walker Bay, Hemel en Aarde Ridge (Creation Wines). Pinot Noir 2021.
Kleur helder robijnrood. Aroma’s: rood fruit, kruidig, houttonen (vanille). Smaak: fruitig, vol, fris, zachte tannines. Bodem: klei en leisteen (Bokkeveld shale). Herkenbare houtrijping: 10-12 maanden in gebruikte (3e) barriques. Zuurgraad gemiddeld +. Alcohol: 14%. Ouderen: 3-4 jaar. Wijn/spijs: barbecue, wraps met gehakt, varkensvlees spek, filet, braadworst. Schenktemperatuur: 15-16 C.
Wijn 4 Chili. Valle de Leyda. Marea, Louis Felipe Edwards. Pinot Noir 2019.
Cool, coastal region. Druiven afkomstig van El Canelo en Atalaya Estate, resp. 7 en 2 km van de kustlijn. Koude Humboldtstroom in de Stille Oceaan. Houtrijping: 12 maanden in gebruikte barriques. Kleur: robijnrood. Aroma’s: stuivend, kers, aardbei, vanille. Smaak is mondvullend, geconcentreerd fruit, zachte tannine. Alcohol: 14%. Ouderen: 3-4 jaar. Wijn/spijs: kip, kalfsvlees, tonijn, verse kaas. Schenktemperatuur: 16-17 C.
Wijn 5 Nederland. BOB Maasvallei Limburg. Wijngoed Thorn. Pinot Noir 777 Barriques 2019.
Kleur: apart. Zeer licht robijnrood, bijna donkeroranje. Aroma’s: ingetogen, klein rood fruit, morellen, vanille, karamel? Stevige smaak. Zuurgraad gemiddeld +. Alcohol: 13%, maar lijkt hoger. Opbrengst 40hl/ha. Bodem: klei, zand, kiezel (oude Maasarm). Droog microklimaat met veel zonuren (1600). Houtrijping: 18 maanden in barriques van Frans eiken (elk jaar 1/3 nieuw). Ouderen: circa 4 jaar. Wijn/spijs: cassoulet, confit de canard. Schenktemperatuur: 17-18 C. Deze wijn werd heel divers gewaardeerd. You love it, or you hate it.
Wijn 6 VS, Californië. Monterey County, AVA Santa Lucia Highlands. Bernardus Winery. Pinot Noir 2019.
Kleur: diep robijnrood. Aroma’s: stuivend, rijp rood en zwart fruit (bessen en kersen), vanille. Smaak: vol, goede concentratie, zachte tannine, mooie afdronk. Zuurgraad gemiddeld. Alcohol: 14,1% (stevig). Bodem: graniet met toplaag van organisch materiaal. Relatief koele regio door oceaanmist in de ochtend en ligging op 300 m hoogte. Veel zonuren. Rijping: 8 maanden op deels (1/3) nieuw Frans eiken. Wijn/spijs: rund- en kalfsvlees, wild, vegetarische ovenschotel, kazen. Schenktemperatuur: 16-17 C.
Wijn 7 Frankrijk, Bourgogne. Aloxe-Corton, lieu-dit Les Crapousuets, vieilles vignes, 2019. Domaine Jean-Pierre Maldant.
Kleur: robijnrood. Aroma’s: stal, rood en zwart fruit, floraal (roos), kruidig. Smaak: krachtig maar toch zacht, geconcentreerd, stevige, mooie tannine, lengte. Alcohol: 13,5%. Klimaat: gematigd, relatief koel en vochtig. Hoogte 230 m. Bodem: roodbruin met vuursteen en (Jura)kalkresten. Rijk aan kalium en fosforzuur. Houtrijping: ja (duidelijk aanwezig, ‘neus en mond’). Wijn/spijs: boeuf bourguignon, gevogelte (eend, patrijs, parelhoen), konijn in mosterdsaus, kalfsentrecôte, camembert. Schenktemperatuur: 16-17 C.
Wijn 8 Australië, Yarra Valley. Yering Station (Village-serie). Pinot Noir 2019.
Kleur: robijnrood. Aroma’s: kers, aardbei, bosgrond, kruidig. Smaak: zacht, evenwichtig, zuiver, eucalyptus, goede afdronk. Alcohol: 13,5% (komt ++ over). Bodem: blend van druiven afkomstig van twee bodemsoorten. Rode bodem van vulkanische oorsprong in het zuiden van de vallei en grijs-bruine en rood-bruine zand- en kleibodems in het noorden. Houtrijping: 9 maanden in deels nieuw en deels gebruikt Frans eiken (vaten van 500 ltr). Wijn/spijs: gevogelte, paté, varkensvlees. Schenktemperatuur: 15-16 C.
Wijn 9 Duitsland, Baden. Weingut Ziereisen, Markgräflerland. Einzellage Tschuppen. Pinot Noir 2019.
Kleur: helder robijnrood. Aroma’s: zwarte kers, bosaardbei, framboos. Smaak: goede balans, puur, elegant, duidelijk aanwezige maar rijpe tannine. Alcohol: 13%. Klimaat: mediterraan dankzij ‘de Bourgondische Poort’ (opening tussen Vogezen en Jura). Relatief warm (micro)klimaat in het Markgräflerland. Avond en nacht: koele lucht vanuit het Zwarte Woud. Bodem: Jurakalk en löss. Houtrijping: 23 maanden (sur lie) in gebruikt Duits eiken barriques. Ziereisen werkt met spontane gisting (wilde gisten), lange schilweking (6 weken), bovendien wordt de wijn niet geklaard en evenmin gefilterd. Dit heeft als consequentie dat de wijn niet de status van “Qualitätswein” mag voeren, maar die van “ Badischer Landwein”. Wijn/spijs: wild, stoofschotels, rundvlees. Schenktemperatuur: 16-17 C.
NB. Deze wijn verdient, in dit stadium, een fikse dosis zuurstof. Karafferen doet hem goed.
Deze proeverij leidt tot de bevinding dat Pinot Noir-wijnen uit de Oude en de Nieuwe Wereld meer naar elkaar ‘toegroeien’. Het is vaak moeilijk te bepalen of een wijn nu tot de Oude of Nieuwe Wereld moet worden gerekend. Voor een belangrijk deel valt dit toe te schrijven aan de keuze voor aanplant in de Nieuwe Wereld in zgn. cool climate gebieden. Maar ook de gedeelde know-how en gebruikte moderne technieken spelen een rol.
De twee favoriete wijnen van deze proefavond bleken de Aloxe-Corton en de Californische Bernardus. De Duitse ‘spätburgunder’ was een verdienstelijke derde.