Deze Tannine van september 2023 is een uitgave van het Nederlands Wijngilde. De Tannine verschijnt 6x per jaar, meestal op de eerste zaterdag van de oneven maand. Redactie: Harry Dekker (Breda), Joke Scholtens (Amsterdam), Marijke Kop (Maastricht) en Wim Schepman (Nijmegen) met medewerking van Ilse Swank (Utrecht), Kees Kraaij (Utrecht), Steven van der Linde (Amsterdam en landelijk voorzitter), Martin Rijxman (Gouda), Jacques Vroemen (Gouda), Gies Stolze (Utrecht en landelijk NWG Wijnmeester).
Tannine 20 verschijnt begin november 2023. Tips over te interviewen personen, interessante websites etc. zijn van harte welkom via de redactie.
Tannine wordt als nieuwsbrief rechtstreeks door de redactie aan de meeste leden verspreid. Sommige leden ontvangen Tannine echter pas via het secretariaat van hun afdeling. Maar als je Tannine ook rechtstreeks wilt ontvangen, kun je je hier aanmelden.
Hotelschool, F&B Management, Hotel automatisering, Voicemail systemen, Sales en Space Management oplossingen
Favoriet wijnland / regio
Duitsland, Frankrijk en Zuid-Afrika
Waarom in het NWG landelijk bestuur?
Lid worden van een vereniging betekent ook dat je hier en daar voor de vereniging moet inzetten. Dat kan natuurlijk op vele manieren. In mijn werk help ik mijn klanten processen te optimaliseren. Die kennis pas ik graag toe binnen verenigingen. Toen mijn kinderen nog thuis woonden deed ik dat bij de hockey vereniging, later bij Lions en nu bij het Nederlands Wijngilde. Ik vind het leuk een bijdrage te leveren om de vereniging te helpen bij onderwerpen als de eerder genoemde processen, maar ook bij een stuk professionalisering, beter maken, waarde toevoegen. Dat kan vaak met kleine zaken en soms zijn er grotere vraagstukken op te lossen. Heel veel kennis is al aanwezig. Ik probeer, door mensen en afdelingen te verbinden deze informatie te laten delen.
Over Steven
Als kleinzoon van een wijnhandelaar was wijn en wijndrinken de normaalste gang van zaken. Bij het eten werd eigenlijk altijd wijn gedronken en wij leerden als kinderen ook daar mee om gaan. Tijdens mijn studie aan de Hotelschool startte ik al snel een ‘gezamenlijke inkoop’. Ik maakte een lijstje van mooie wijnen en stuurde het rond al vrienden. Zij bestelden bij mij en ik kocht het groots in. Inmiddels het naast mijn werk een wijnhandeltje opgezet en verkoop ik wijnen via mijn website. Mijn vrouw Christa en mijn kinderen, Thomas en Sander, helpen mij regelmatig bij proeverijen en markten. Dat maakt het bijna een familie bedrijfje.
Door lid te worden van Wijngilde Amsterdam, kreeg ik de gelegenheid meer wijnen te proeven en kennis over andere wijnen te vergaren. Bovendien kon ik over wijn praten, zonder dat het ‘commercieel’ is, wat ik op proeverijen en markten natuurlijk doe.
Naast het Nederlands Wijngilde ben ik nog actief bij Lionsclub Amsterdam ’t IJ, waar ik mij, met mijn mede Lions, inzet voor mensen die het iets minder makkelijk hebben in deze wereld. Zo kook ik regelmatig voor de daklozen in Amsterdam, help vuil prikken in Amsterdamse parken en organiseren we fundraisingsprojecten voor o.a. de Voedselbank Amsterdam.
Steven is te bereiken via dit e-mailadres mailadres
HR en operationele management functies bij PostNL. Mede eigenaar detacheringbureau. Momenteel, nog één jaar, docent economie op een middelbare school en vooral ook opa.
Favoriet wijnland / regio
Alto Adige, Carnunthum, Pfalz en Frankenland
Waarom in het NWG landelijk bestuur?
Alweer veel jaren terug was ik van mening dat het Landelijk Bestuur (nog) niet optimaal functioneerde. Ergens iets van vinden is één en er iets over roepen twee. Drie, namelijk me er zelf direct mee bemoeien en verantwoordelijkheid nemen, leek me de beste actie. Daar heb ik geen spijt van gekregen. Nu, ruim zes jaar later en zeker niet alleen dankzij mij, gaat het n.m.m. veel beter, alhoewel er zeker nog stappen gemaakt kunnen worden.
Over Tom
Rond pakweg mijn 18e raakte ik via mijn vader en een vriend van hem geïnteresseerd in wijn. Via mijn schoonvader werd ik vervolgens lid van de afdeling Midden Holland, nu Gouda. Daar volgde ik mijn 1e wijnopleiding bij toenmalig wijnmeester en oprichter van Midden Holland, TON RUTTEN. Dit smaakte naar meer. Niet alleen naar nog meer proeven en drinken maar ook naar nog meer kennis en vooral ervaring opdoen. Dit laatste heb ik vervolgens gedaan. O.a. ook bij het NWG. De opleiding tot Vinoloog o.l.v. Arnout en Jeanne Braat blijf ik mij eeuwig herinneren. Samen met o.a. Martin, Andre, Jacqueline en mijn vader was het elke keer een feest om les te krijgen van zeer goede en bevlogen docenten. Vervolgens nam Martin in Gouda het stokje van Ton Rutten over. Echter op één voorwaarde. Namelijk dat ik 2e wijnmeester zou worden.
Vele jaren, proeverijen en wijnreizen verder, vind ik wijn nog steeds een geweldige hobby. Ik weet inmiddels aardig welke wijnen (druiven) waarom mijn favorieten zijn. De laatste jaren interesseer ik me derhalve steeds meer in wat, waarom de goede wijn- spijs combinaties zijn. Want om Hubrecht Duijker te citeren dan wel parafraseren, “wijn is vooral bedoeld om je volgende hap eten nog lekkerder te maken”.
HBS-B, Hogere Hotelschool, directie hotellerie, vakantiepark en toeristische organisaties
Favoriet wijnland/regio
Duitstalige regio’s (Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Zuid-Tirol) en Zuid-Afrika
Waarom lid van het landelijk bestuur van het NWG?
Tientallen jaren lang heb ik mij nooit bezig gehouden met het landelijk gebeuren, geen ALV bezocht, geen kapittel etc. Totdat er in najaar 2012 een crisis ontstond en het voorbestaan van het NWG werd bedreigd. Het belang van een landelijke wijnproefvereniging gaat immers ver boven dat van de vele plaatselijke proefclubjes uit. Vanaf die tijd heb ik met afdelingsvoorzitter en/of -secretaris aan landelijke vergaderingen (toen was er nog een Raad van Advies) deelgenomen. Eerst zitting gehad in een werkgroep voor vernieuwing van de verouderde website. Daarna de werkgroep “statuten en huishoudelijk reglement” aangestuurd, totdat ik gevraagd werd voor het landelijk bestuur in de rol van algemene zaken en webmaster. Na vertrek van Gerard heb ik zijn penningmeesterschap overgenomen.
Over Wim
Thuis en bij mijn grootouders werd er wel wijn gedronken. En ja, in die tijd met jenever, sherry en vermouth als aperitief. Op de Hogere Hotelschool werd ik snel lid van het Corps Culinaire, die op partijen en evenementen kookte en serveerde. Omdat zoiets voor wijn er niet was richtte ik wijnproefclub “Le Chai” op. Legendarische proeverijen werden georganiseerd. Als studenten gingen we naar Frankrijk om daar op de Foire de Bordeaux wijn te schenken aan de duizenden bezoekers. Uit iets latere tijd dateert mijn “Membre de la Confrérie de Cep d’Or de Champagne”. Handig dat mijn echtgenote ook wijn als interesse heeft. Zij houdt al 50 jaar van alle flessen de etiketten en (proef)notities bij. Jaren geleden hebben wij een wijncursus van het “Instituto Nazionale per il Commercia Estero” gedaan en daarna hebben we alle wijngebieden in Italië bezocht. Ook nu nog combineren wij vakanties met wijngebieden. Of het in Nieuw-Zeeland is, in Chili of in Oostenrijk. Zelfs in Vietnam en in Myanmar hebben we locale wijn geproefd. Binnenkort naar Réunion, maar daar schijnt de wijn gevaarlijke stoffen te bevatten. Voorzichtig dus! En verder? Vrijwilligerswerk in het toerisme. Genealogie als hobby, vissen als huisdieren, weinig sport (vroeger skiën en alpinisme), maar wel lekker wandelen met een wijnpauze. Genieten in het leven.
Een leuke club met veel potentie! In 2017 heb ik NWG Afdeling Amsterdam opgezet. Eigenlijk bij toeval. Ik wilde een wijnclub opzetten en kwam via familie in contact met Ronald (toenmalige NWG voorzitter). Het klikte goed en de beslissing was snel genomen om aan te sluiten. Na een jaar ben ik toegetreden tot het landelijk bestuur. Ik zie het als een uitdaging om extern meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden die deze vereniging te bieden heeft. We hebben veel kennis & voorzieningen in huis en delen dat graag met andere wijnliefhebbers. Intern mag er qua structuur, samenstelling en ‘bonding’ nog wel een tandje bij. Samen met collega-bestuurders wordt daar hard aan gewerkt!
Over Joke
Na een werkend leven in Sales & Marketing bij IT- en Financiële Instellingen heb ik mijn passie voor wijn een plek gegeven. Met veel plezier aaneensluitend SDN 2/3 en WSET 3 gedaan. Ook zakelijk een invulling aan wijn gegeven. Niets groots, beetje hobby plus, maar wel erg leuk. Portugal is mijn tweede thuisland. Ik verblijf zo’n 5 maanden, verdeeld over het jaar, in Lissabon. Prima temperatuur, goede wijn en lekker eten. Niks mis mee! Mijn zus en Portugese zwager wonen op loopafstand. We hebben er een leuk proefclubje met vrienden; alleen Portugese wijn. Als ik terug ben in Amsterdam dan geniet ik intens van het leven hier met mijn 3 kinderen en 9 kleinkinderen. Ze wonen allemaal in de buurt. Veel oppassen, logeerpartijen, van school/opvang halen…. Erg leuk! Mijn rol als landelijk bestuurslid kan ik vanuit beide locaties goed invullen. Betekent wel dat ik geen lid meer ben van een ‘vaste’ afdeling, daarvoor ben ik te veel weg. Maar met 12 wijngilden verdeeld over het land is er altijd wel een leuke proeverij waar ik kan aanhaken als ik in Nederland ben.
“Thuis” werd geen wijn gedronken, maar bij mijn francofiele schoonfamilie wel: eenmaal in mijn studententijd in contact met echt mooie wijnen – fraaie proeverijen & vakanties naar mooie wijngebieden – dat verklaart. Al jong lid van het NWG. Wijn is een product dat gemaakt wordt door mensen met passie, in prachtige streken – en gaat zo mooi samen met smakelijk eten en in goed gezelschap. Vaak het voorrecht gehad om schitterende wijnen te mogen proeven. Probeer al jaren om niet meer te kopen – maar dat lukt nog niet aardig. En wat een plezier om een tijdje terug “thuis” zo’n 18 jaargangen Beaucastel te mogen serveren uit eigen kelder aan alleen liefhebbers– van 1970 tot 2016. En wijnreizen – die maken de passie compleet!
2024, maar in 2000 in het landelijk bestuur actief geweest met de portefeuille opleidingen
Achtergrond
Kokschool, Academie voor Gastronomie WSET 2 en 3, Wijnacademie SDNEN 3 en nu Vinologen opleiding. Internationaal erkend Kaasmeester en afgestudeerd Orthomoleculair Voedingsdeskundige.
Favoriet wijnland/regio
Duitsland, Frankrijk en Nederland
Waarom lid van het landelijk bestuur van het NWG?
Het NWG draag ik al jaren een warm hart toe. Ik vind het erg fijn om mijn kennis en ervaring te delen met alle afdelingen en leden van het NWG. Ik ben van huis uit een verbinder en ik zie het dan ook als een culinaire missie om alle afdelingen samen te brengen, samen proeven, bij elkaar komen genieten tijdens de proefavonden, kennis te delen, landelijke dagen te plannen met maximale opkomst en ga zo maar door.
Als Bestuurder van het NWG wik ik graag mijn bijdragen leveren aan het creëren van meerwaarde voor de leden en de andere Bestuursleden en het verder verbeteren van de efficiency en de effectiviteit van de vereniging. Het is voor mij ook een waardevolle periode waarin ik ook weer kan leren, waarin je nieuwe vriendschappen sluit en enorm veel wijnliefhebbers ontmoet!
Over John
“Hoe moet je John Spruit omschrijven? Als chef-kok? Zeker. Hij kookt al jaren op hoog niveau bij sterrenrestaurants tot bistro’s, voor grote partijen en in opdracht van bedrijven en ketens. Als leermeester en ‘culinaire vader’ voor vele jonge kooktalenten, Kookboekenschrijver, Wedstrijd Chef (Bocuse d’Or), BBQ Pitmaster, hardcore Rotterdammer, import-Tukker? John is het allemaal en nog veel meer. Op zijn 56ste is hij actiever dan ooit.”
“De rode draad in alles wat ik doe, is mijn passie voor koken en mooie wijnen. Daarbij vind ik het erg leuk om mijn kennis en ervaring over te dragen. Ik hou ervan om mensen te trainen en ervoor te zorgen dat zij het beste uit zichzelf kunnen halen. De mooiste prijs voor mij; tijdens de Nederlandse finale van de Bocuse d’Or is mijn Commis de beste geworden van de Bocuse d’Or Nederland onder mijn begeleiding als SVH Leermeester!
Ik ben al jaren gelukkig getrouwd met Wendy, ook een wijnliefhebber en Bourgondiër in hart en nieren. We werken samen heel veel op locatie en maken samen mooie wijnreizen Ik ben een trotse papa van 2 zoons en 2 dochters.
Voor onze proefavond in juni hebben wij met onze leden besloten om een gezellige wijn/spijs avond te houden voor de zomerstop. We mochten op bezoek komen bij een van onze leden die een restaurant gaat openen in Leeuwarden.
“Thuis” werd geen wijn gedronken, maar bij mijn francofiele schoonfamilie wel: eenmaal in mijn studententijd in contact met echt mooie wijnen – fraaie proeverijen & vakanties naar mooie wijngebieden – dat verklaart. Al jong lid van het NWG. Wijn is een product dat gemaakt wordt door mensen met passie, in prachtige streken – en gaat zo mooi samen met smakelijk eten en in goed gezelschap. Vaak het voorrecht gehad om schitterende wijnen te mogen proeven. Probeer al jaren om niet meer te kopen – maar dat lukt nog niet aardig. En wat een plezier om een tijdje terug “thuis” zo’n 18 jaargangen Beaucastel te mogen serveren uit eigen kelder aan alleen liefhebbers– van 1970 tot 2016. En wijnreizen – die maken de passie compleet!
Deze wordt het beste verwoord (maar het laat zich slecht vertalen) door Jason Wilson in zijn boek Godforsaken Grapes, a slightly tipsy journey through the world of strange, obscure, and underappreciated wine: “All my knowledge and experience has come from the seat of my pants, following my passion, traveling and tasting where I could afford – and often where I could not. This is not to say that I don’t have a memory library of thousands of wines, along with in-depth travel to many wine regions, and visits with many winemakers, in my head. But it’s been a wildcat education, unstructured and self-taught. Exuberance is better than taste is one of my personal mantras!”.
Specialisatie
Alle bezochte wijngebieden van de afgelopen 23 jaar en zeer specifiek het “boosten van de wijnbeleving” middels het juiste glaswerk (zoete, neutrale of zure versterking).
Meest favoriete wijn of streek
De toekomstig nog te ontdekken wijnstreken met de beste producenten en natuurlijk de nieuwe wijnbelevingen die daar op me wachten.
Passie voor wijn
Het wetenschappelijk onderzoek ernaar staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn sterke aanwijzingen dat wie vroeger veel moedermelk gedronken heeft, later een grote kans maakt hopeloos verslingerd te raken aan wijn. Het zoet en zuur van wijn in al zijn nuances heeft een directe ingang in mijn reptielenbrein: ik was ernstig te vroeg geboren en heb als een slappe pop eindeloos genoten, hangend aan mijn moeders wijnbar. Toen was er niets, heel lang niets. Totdat ik besloot dat ik met mijn nieuwe “Hairdresser’s Car” (een Peugeot 206 Cabrio Convertible Roland Garros) het verplicht was aan mijn nieuwe standing om een wijn-spijs vakantie te houden in Toscane (met zo’n “cheesy aluminium sports car koffer van Rimowa” achterop). Mijn papieren gids (Maureen Ashley/Hugh Johnson: Toscane, een reisgids voor wijn- en fijnproevers, blz. 94 & 96) gaf bij (Brunello di) Montalcino het indringende advies: verlaat deze streek niet zonder een van de wijnen geproefd te hebben van “Il Talento” (wijnhuis Il Poggione). De rest is history: ik werd later dat jaar op een trieste novemberavond gebeten door de Wine Bug toen ik een fles van deze tovenaar open maakte. Na al die jaren maakte ik weer direct connectie met de reptieleningang van toen en ging het van “Beng in mijn hoofd”. Sindsdien ben ik op jacht, constant aandachtig op jacht, … Deze ervaring heb ik nadien in mijn tot dusver grenzeloze zoektocht nog slechts twee keer kunnen evenaren. Een niet onaardig deel van Europa’s wijngaarden heb ik inmiddels serieus bezocht met een shortlist van de beste producenten in mijn broekzak. Eens zal ik hem vinden: die ultieme fles, om dan eindeloos te slurpen en mijn ogen weer te sluiten met een gelukzalige glimlach.
Ik ben sinds 2005 geïnteresseerd in wijn en, met een achtergrond in Biologie, met name in het hele proces van wijngaard tot en met proeven. Dit heb ik in eerste instantie gedaan door veel te proeven, opleidingen te volgen en met wijnmakers te praten. In 2011 heb ik een oogst in Zuid-Afrika meegedraaid, en na mijn verhuizing naar Spanje ben ik ook wijnen gaan importeren en in 2014 en 2015 zelf wijn gaan maken in het Gredos gebergte, een uur ten westen van Madrid. Nu weer terug in Nederland is het weer een ‘gewone’ hobby geworden, maar mijn het blijft kriebelen!
Richard is bereikbaar via dit e-mailadres mailadres