Amsterdam

NWG WijnmeesterHans Braam
WijngildeAmsterdam
Lid van het NWG sinds2019
NWG Wijnmeester sinds2022
Wijnopleiding/verledenDeze wordt het beste verwoord (maar het laat zich slecht vertalen) door Jason Wilson in zijn boek Godforsaken Grapes, a slightly tipsy journey through the world of strange, obscure, and underappreciated wine: “All my knowledge and experience has come from the seat of my pants, following my passion, traveling and tasting where I could afford – and often where I could not. This is not to say that I don’t have a memory library of thousands of wines, along with in-depth travel to many wine regions, and visits with many winemakers, in my head. But it’s been a wildcat education, unstructured and self-taught. Exuberance is better than taste is one of my personal mantras!”.
SpecialisatieAlle bezochte wijngebieden van de afgelopen 23 jaar en zeer specifiek het “boosten van de wijnbeleving” middels het juiste glaswerk (zoete, neutrale of zure versterking).
Meest favoriete wijn of streekDe toekomstig nog te ontdekken wijnstreken met de beste producenten en natuurlijk de nieuwe wijnbelevingen die daar op me wachten.

Passie voor wijn

Hans Braam

Het wetenschappelijk onderzoek ernaar staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn sterke aanwijzingen dat wie vroeger veel moedermelk gedronken heeft, later een grote kans maakt hopeloos verslingerd te raken aan wijn. Het zoet en zuur van wijn in al zijn nuances heeft een directe ingang in mijn reptielenbrein: ik was ernstig te vroeg geboren en heb als een slappe pop eindeloos genoten, hangend aan mijn moeders wijnbar. Toen was er niets, heel lang niets. Totdat ik besloot dat ik met mijn nieuwe “Hairdresser’s Car” (een Peugeot 206 Cabrio Convertible Roland Garros) het verplicht was aan mijn nieuwe standing om een wijn-spijs vakantie te houden in Toscane (met zo’n “cheesy aluminium sports car koffer van Rimowa” achterop). Mijn papieren gids (Maureen Ashley/Hugh Johnson: Toscane, een reisgids voor wijn- en fijnproevers, blz. 94 & 96) gaf bij (Brunello di) Montalcino het indringende advies: verlaat deze streek niet zonder een van de wijnen geproefd te hebben van “Il Talento” (wijnhuis Il Poggione). De rest is history: ik werd later dat jaar op een trieste novemberavond gebeten door de Wine Bug toen ik een fles van deze tovenaar open maakte. Na al die jaren maakte ik weer direct connectie met de reptieleningang van toen en ging het van “Beng in mijn hoofd”. Sindsdien ben ik op jacht, constant aandachtig op jacht, … Deze ervaring heb ik nadien in mijn tot dusver grenzeloze zoektocht nog slechts twee keer kunnen evenaren. Een niet onaardig deel van Europa’s wijngaarden heb ik inmiddels serieus bezocht met een shortlist van de beste producenten in mijn broekzak. Eens zal ik hem vinden: die ultieme fles, om dan eindeloos te slurpen en mijn ogen weer te sluiten met een gelukzalige glimlach.

Hans is bereikbaar via dit e-mailadres mailadres