NWG Sneek september 2023 – Bodegas Volcanes

Op de avond van 26 september hebben wij weer de eerste proefavond na de zomerpauze gehad. Deze keer was het thema gewijd aan het verkennen van wijnen van het Chileense wijnhuis Bodegas Volcanes. De selectie bestond uit zeven wijnen, waarvan twee witte en vijf rode, allemaal afkomstig van dit bijzondere wijnhuis.

Bodegas Volcanes
Bodegas Volcanes is een project dat van start ging in 2009 en maakt deel uit van de Grupo Vinos del Pacifico (GVP). Het idee achter dit project ontstond bij een aantal medewerkers van GVP, die op het idee kwamen om een reeks wijnen te produceren die uitsluitend afkomstig zouden zijn van wijngaarden met bodems van 100% vulkanische oorsprong.

Het vijf-koppige team achter Bodegas Volcanes, met onder andere wijnmaakster María del Pilar Díaz, geoloog Gonzalo Hendriguez en terroir manager Agustín Aguerrea, heeft met zorg drie verschillende wijngaarden door heel Chili geselecteerd. Ze waren op zoek naar locaties die volgens hen de ultieme expressie van vulkanische bodems in hun wijnen zouden laten zien.

In Rapel Valley ontdekten ze een wijngaard met een bodem bestaande uit silt, klei, leem en grovere materialen zoals stenen van Andesiet, een uitvloeiingsgesteente. In Maule Valley vonden ze een wijngaard met verweerd graniet als bodem, en in Malleco Valley plantten ze druivenstokken op een bodem van “Tolhuaco”, bestaande uit vulkanische as.

María Díaz streeft naar het laten zien van de puurheid en mineraliteit van deze vulkanische bodems in de wijnen die ze produceren. Dit bereiken ze door terughoudend te zijn met het gebruik van nieuw hout tijdens de vergisting en rijping. Het resultaat is opvallend: alle wijnen van Bodegas Volcanes zijn levendig en rijk, en ze vertonen een complexiteit in geur en smaak die verder gaat dan wat je normaal gesproken zou verwachten van wijnen uit dezelfde regio.

Chili

De wijngaarden in Chili beslaan 200.000ha in valleien die lopen van de Andes tot de Stille Oceaan. Chili was in 2015 het zesde grootste wijn producerende land met een productie van ongeveer 1.280 miljoen liter en de vijfde grootste wijnexporteur.

De Europese druivenranken, Vitis Vinifera, arriveerden rond 1555 met de Spaanse conquistadores en missionarissen. De toen aangeplante variëteit was País. Het werd in 1520 door Hernán Cortés naar Mexico gebracht. In de 19e eeuw veranderden Franse immigranten en investeerders de Chileense wijngaard met hun kennis, nieuwe technieken en nieuwe variëteiten zoals Cabernet sauvignon, Carmenère, Malbec, Merlot en Sauvignon blanc. Een interessant en verrassend punt: Chili is vrij gebleven van Phylloxera(druifluis).

Onze bevindingen
De proefavond begon met het proeven van de witte wijnen, waarin we de vulkanische invloed van de bodems echt konden ontdekken. De aroma’s en smaken waren doordrongen van mineraliteit en boden een boeiende kijk op de unieke terroirs van Bodegas Volcanes. Vervolgens gingen we over naar de rode wijnen, die zeker indruk maakten, maar waarvan we opmerkten dat de vulkanische achtergrond iets minder uitgesproken was in vergelijking met de witte wijnen.

Al met al was het een geslaagde proefavond waarbij we de kans hadden om de buitengewone inspanningen van Bodegas Volcanes en hun toewijding aan vulkanische terroirs te waarderen. De wijnen boden een interessante kijk op de invloed van de bodem op de smaak en het karakter van wijn, en we kijken uit naar toekomstige proefavonden waarin we meer van dergelijke ontdekkingen kunnen doen.