NWG Maastricht: Verslag proeverij ‘Bordeaux’

Notitie wijnproeverij Bordeaux. 19 oktober 2023. NWG afdeling Maastricht.

David Hoeksema (penningmeester NWG afd. Maastricht) verzorgde deze presentatie.

We proefden 9 wijnen uit diverse appellations van Bordeaux. Drie leden hadden wijnen uit hun eigen kelder ingebracht. Droog en zoet wit en natuurlijk rood. David gaat in zijn presentatie onder andere in op de geschiedenis en de terroir- en aanplantingsverschillen. Een mooi reis door de Bordeaux-streek waarbij niet is gestreefd naar volledigheid maar wel naar eigenheid.

Proefnotities:

Wijn 1 Witte Pessac-Leognan. Le Colombier de Château Brown (tweede wijn), 2016. Mooie wijn met aroma’s van rijp geel fruit, citrus en boenwas (sémillion). Geen malo, geen overdreven hout. Aciditeit gemiddeld plus, alcohol gemiddeld (13%), body gemiddeld

Wijn 2 Pauillac. Château Pédesclaux (5e GCC) 2003. Uiteenlopende beoordelingen. Aroma’s: zwart en rood (geconfijt) fruit, tabac. Beetje ‘jammy’. Wellicht als gevolg van de heetste zomer in Frankrijk ooit gemeten. Tertiaire aroma’s. Duidelijk aanwezige, maar zachte tannine. Alcohol, aciditeit en body: gemiddeld.

Wijn 3 Saint-Emilion. Château La Tour Figeac (GCC), 2006. Mooie wijn. Aroma’s: donker robijnrood. Zwart fruit, leer, ceder, grafiet, kruidig. Duidelijk hout. Nog enigszins stroeve tannine. Aciditeit, body en alcohol: gemiddeld.

Wijn 4 Saint-Estèphe. Château Lilian Ladouys, 2009 (magnum). Klassiek, kruidig, donker fruit. Tertiaire aroma’s. Iets drogende tannine. Body en alcohol: gemiddeld + (14%), aciditeit: gemiddeld.

Wijn 5 Lalande de Pomerol. Château Haut-Chaigneau, 2009 (magnum). Zwart en rood fruit. Truffel. Duidelijk aanwezige, maar zijdezachte tannine. Body: gemiddeld. Alcohol: gemiddeld + (14%). Aciditeit: gemiddeld -.

Wijn 6 Médoc. Château La Tour de By, 2015. Robijnrood. Klassieke neus, zwarte bes, rood fruit, fruitig. Gematigde tannine. Body: gemiddeld. Alcohol: gemiddeld (13,5%), maar komt wat hoger over. Aciditeit: gemiddeld.

Wijn 7 Margaux. Jacques Boyd (2e wijn Château Boyd Cantenac), 2016. Iets ‘geparfumeerd’, aardbei, cassis, menthol. Mooi fruit. Klein zoetje. Enigszins drogende tannine. Zachte aanzet, duidelijk ‘hout’. Body: gemiddeld. Alcohol: gemiddeld +. Aciditeit: gemiddeld.

Wijn 8 Médoc. Château Loudenne, 2016. Zeer donker robijnrood. Rijp, donker fruit. Volledig op dronk. Iets stroeve tannine. Body, alcohol en aciditeit: gemiddeld.

Wijn 9 Sauternes. Carmes de Rieussec (2e wijn Château Rieussec), 2015. Duidelijke botrytisneus, honing, bijenwas, sinaasappelschil. Complex, maar niet heel geconcentreerd. Mooie, typische wijn.

Body: gemiddeld. Alcohol: gemiddeld (13,5%). Aciditeit: gemiddeld +.

Deze proeverij bevestigt dat de regio Bordeaux een breed scala aan wijnen voortbrengt die over het algemeen een hoog niveau hebben. Ook werd duidelijk dat flesrijping, mede afhankelijk van het oogstjaar, bij deze wijnen zorgt voor prachtige aroma’s en smaken.