NWG Nijmegen: Proeverij Oostenrijk

NWG Wijnmeester Jos Peters presenteerde het landelijk thema Carnuntum, aangevuld met enkele wijnen uit andere regio’s. Onderstaand een overzicht van de geproefde wijnen en de presentatie (de dia’s van wijn 2 en 3 moeten nog opnieuw geordend worden, volgt z.s.m.).

WijnProducentPrijs
1.Sekt Brut Rosé Reserve 2023Bründlmayer, Kamptal, Niederösterreich€ 23,50
2.Cuvée Eisenbach Marko 2020Lukas Markowitsch, Göttlesbrunn, Carnuntum€ 15,60
3.Göttlesbrunn DAC 2019Weingut Buschenschak Lager, Göttlesbrunn, Carnuntum€ 15,00
4.Anna-Christina 2019WG Franz & Christina Netzl, Göttlesbrunn, Carnuntum€ 29,00
5.Ried Bärnreiser 1ÖTW 2020Philipp Grassl, Göttlesbrunn, Carnuntum€ 29,80
6.Rosenberg 1ÖTW 2020 1e LageGerhard Markowitsch, Göttlesbrunn, Carnuntum€ 33,00
7.Mythos Merlot 2018Weingut Oppelmayer, Göttlesbrunn, Carnuntum€ 20,00
8.Sankt Laurent 2020Johannishof Reinisch, Thermenregion€ 15,00
9.Blaufränkisch Bambule 2019Judith Beck, Neusiedlersee, Burgenland€ 23,50
10.Blaufränkisch Leithakalk DAC 2020Kollwentz, Burgenland€ 25,00
“NWG Nijmegen: Proeverij Oostenrijk” verder lezen

NWG Maastricht: Verslag proeverij Italië

Notitie wijnproeverij Italië. 11 januari 2024. NWG afdeling Maastricht.

Mark Engelman (Pro Vino, Schinnen) verzorgde deze presentatie.

We proefden 10 wijnen van voornamelijk onbekendere druivenrassen uit Italië. Droog wit, rood en zoet wit. Mark weet op enthousiasmerende wijze elke wijn niet alleen deskundig toe te lichten, maar ook van mooie anekdotes te voorzien die getuigen van veel achtergrondkennis.

Geproefde wijnen:

Wijn 1. Wit. Gavi Spumante. Metodo Classico. Millesimato 2015. 100% Cortese van La Mesma. Regio Piemonte Novi Ligure.

Wijn 2. Wit. Kerrias Pecorino, 2021. 100% Pecorino van Tenuta del Priore. Regio Abruzzen, gemeente Collecorvino.

Wijn 3. Wit. Nosiola L’Ora, 2018. 100% Nosiola van Cantina Toblino. Regio Trento, gemeente Sarche di Calavino.

Wijn 4. Wit. Soave Classico La Frosca, 2016. 100% Garganega van Gini. Regio Veneto, gemeente Monteforte d’Alpone.

Wijn 5. Wit. Biancanima, 2021. 100% Bianchello van Guerrieri. Regio Marken, gemeente Terre Roveresche.

Wijn 6. Rood. Langhe Nebbiolo Roccardo, 2021. 100% Nebbiolo van Rocche Costamagna. Regio Piemonte, gemeente La Morra.

Wijn 7. Rood. Gamba di Pernice, 2017. 100% Gamba di Pernice van Collina d’Oro. Regio Piemonte, gemeente Calosso.

Wijn 8. Rood. Lagrein Graf von Meran, 2019. 100% Lagrein van Cantina Merano. Regio Alto Adige, gemeente Merano.

Wijn 9. Rood. Montefalco Sagrantino, 2014. 100% Sagrantino van Colle Ciocco. Regio Umbrië, gemeente Montefalco.

Wijn 10. Amber. Vin Santo Cardinal de Retz, 2007. Van Marchesi Gondi. Regio Toscane.

Een geweldige proeverij waarbij diverse, tot dusver, onbekende druivenrassen de revue passeerden.

Zonder uitzondering hadden de wijnen een hoog niveau. Een paar aantekeningen: de Biancanima was zeer verrassend. Kruidig en complex. De Langhe gedijt goed bij veel zuurstof (karafferen of laten ouderen). De Sagrantino was nu al (jaargang 2014!) goed toegankelijk, maar kan evengoed nog 10 jaar liggen. De Vin Santo was ongelooflijk complex.

Wijnland Italië blijft enorm boeiend. Zoveel nog te ontdekken, autochtone, druivenrassen! Zo’n fantastische kwaliteit. Voor de rechtgeaarde wijnliefhebber een heuse schatkamer.

14ė wijngebied in Duitsland

14 e WIJNGEBIED in DUITSLAND?
Alweer ruim een maand geleden waren Ynnit en ondergetekende op stap met het
RheingauerWeinKonvent. Zeg maar het NWG van de Rheingau, maar dan met zo’n 600
leden. Ondanks de grootte dezelfde problematiek als het NWG; vergrijzing en moeite om
het ledenbestand op peil te houden. In de gloriedagen meer dan 1000!
In het kader van de “Grosse Konvents Tagen”, kortweg Groko, werd o.a. een trip
georganiseerd naar Limburg a/d Lahn e.o.
Even ter oriëntatie: Limburg a/d Lahn ligt rechts van de Rijn op de hoogte van Koblenz, niet
ver van de A3.
De trip was niet vanwege het schilderachtige stadje met haar vele vakwerkhuizen, de Dom
en de mooie natuur langs deze zijrivier van de Rijn, maar vanwege de wijnbouw! Al heel
vroeg vond er wijnbouw plaats. Karel de Grote heeft zich volgens de geschriften toen al
ingezet voor de verbetering van de kwaliteit. Echter de oorspronkelijke wijnbouw is door
allerhande oorzaken, zoals de kleine ijstijd, de 30 jarige oorlog, de druifluis en niet in de
laatste plaats door de concurrentie van de beter toegankelijke wijnbouw langs de Rijn, bijna
volledig ten onder gegaan. Nu vindt er een (bescheiden) revival plaats. De wijnboeren
lopen over van enthousiasme. Aan hen zal het niet liggen. De opwarming van de aarde
werkt in hun voordeel. Bovendien kunnen ze prima op de al rijdende kar springen van het
ecotoerisme in het gebied langs de rivier. Fietsen langs de Lahn is goed georganiseerd met
goede wegbewijzering, bagage transfers en prima gastronomie.
Een tweesporenbeleid is in dit gebied goed mogelijk. Eén die aansluit bij de traditie met de
traditionele rassen zoals Arbst, Schwarzer Heunisch, Roter Riesling en Weisser Traminer
en de andere poot die goed aansluit bij de perceptie van het gifmijdend deel der natie met
de aanplant van PiWi’s zoals Solaris, Johanniter, Souvignir Gris, Pinotin, Rondo, Cabartin
etc. Tijdens de presentatie over het gebied met o.a. de aanleg van de stadswijngaard, de
Schlossgarten (hartje stad), werden de diverse wijnen geproefd volgens het 20 punten
systeem (gaf wel wat commotie bij de oudere leden) en ik moet zeggen dat het met het
technisch kunnen van de wijnboeren wel goed zit. Sommige soorten zoals Arbst, daar moet
je wel even aan wennen. , maar qua niveau deden de wijnen zeker niet onder voor de (sub)
top van de wijnen uit de Lage Landen”.
Met de uitstraling van het gebied zit het ook wel goed. Veel groen, veel historie
(vakwerkhuizen), goede infrastructuur zonder al te veel voortrazend verkeer (m.u.v. A3 en ICE) en een goede Gastrosector als steuntje in de rug. Maar de wens om 14 e wijngebied van Duitsland te worden zal nog wel een illusie blijven. Voorlopig wordt het tot de “Mittelrhein” gerekend, ook al zijn de omstandigheden er anders. Toch is het zo’n gebiedje om in de gaten te houden, zeker gezien het gebodene en de bestaande ambities in combinatie met de opwarming. Echt iets voor degene, die iets anders zoekt dan Chardonnay en Pinot Noir.
Wie ben ik om te twijfelen aan de kans van slagen, de Runkeler Rote weer de glans te
geven van anderhalve eeuw geleden? Aan de wijnboeren, de Bisschop en de burgemeester
van Limburg zal het niet liggen zo bleek tijdens de presentatie………….

Centrum

Dom

KERSTSFEER IN LIMBURG a/d LAHN

Dirk de Jong (secr. NWG Gouda)

Dialectiek

INTRO:                                                                                                                                                             

Traditioneel doen we iets leuks tijdens de laatste proeverij van het proefseizoen. Deze keer staat de proeverij in het teken van DIALECTIEK. Een wat prikkelender benaming is “de LEUGEN PROEVERIJ”. Onze beide wijnmeesters, Tom en Martin, vertellen over de ingeschonken wijn. Eén van beide vertelt valselijk een verkeerd verhaal, dat misschien wel past bij de wijn, maar in dit geval volstrekt onwaar is.

DE PROEVERIJ:                                                                                                                                                           Goed bezocht, zeer geanimeerd, hoog tempo  (14 wijnen). Start na aankondiging dat voorzitter John in het nieuwe jaar de hamer overdraagt aan Jacques. Naar goed gebruik (volgens de penningmeester) worden vooral wijnen geschonken, die resteren uit eerdere proeverijen.Tijdens deze proeverij is er ook nog een prijs te verdienen voor degene die de meeste wijnen in de juiste categorie plaatst. In afwijking van onze “normale” proeverijen worden er nu wel kaas, worst en hapjes gepresenteerd, waarbij de wijnmeesters hun best doen een goede combi te vinden.  De wijnen? Ook al gaat het hier om een “restanten” proeverij, zijn van een kwalitatief goed niveau met een topper tot slot. De alternatieve waarheid was kennelijk zo geloofwaardig dat er flink twijfel is gezaaid. Niemand had alle wijnen goed. Slechts 2  deelnemers slaagden er in om slechts 1 fout te maken. Omdat in dit geval de secretaris over enige voorkennis beschikte was er feitelijk slechts 1 echte winnaar (Mees)

De wijnen met bijbehorende commentaren volgen in een ander document als bijlage. De “leugens” staan in cursief!

DE HAPJES:                                                                                                                                                              Viskoekjes naar recept van Martin.                                                                                                                         Voorzitter John met echte boerenkaas (van ongepasteuriseerde melk).                                             Teun met kaas van kaasboerin Corry Vroege en                                                                                           gerookte Ossenworst van Slager Ferry Lempers (Linschoten)                                                               Rob (Stof) met 2 Quiches w.v. 1 met zalm (recept Dineke).                                                                        Dirk presenteerde Edelmannetjes, een notenkoekje naar recept van  Gasthaus/Winzer Edelmann Göttlesbrunn.

De recepten worden ter zijner tijd gepubliceerd.

  1. Heidi Schröck 2018 Burgenland Weissburgunder € 9,00
    T: Leugen; Hongaarse wijn gemaakt van Furmint; Wijnen van de Furmint druif kenmerken
    zich door mooie zuren, zijn kruidig, krachtig, “krokant” wordt ook vaak genoemd en hebben
    rijke aroma’s van rijpe appel, peer en citrus.
    M: Waarheid; kenmerkend zijn groene appel, limoen, perzik en munt.
  2. Salwey 2019 Kaiserstuhl Weissburgunder € 9,45
    M: Leugen; Deze Chablis van Domaine de Pisse-Loup heeft aroma’s en smaaktonen die doen denken aan wit fruit zoals appel, peer en witte perzik. Niet wat je zou verwachten van een doorsnee Chablis, maar wel een heel mooie gebalanceerde wijn.
    T: Waarheid; Een waanzinnig mooie Pinot Blanc (Weissburgunder) gemaakt door hét
    topwijnhuis uit Baden. De wijn heeft een strogele kleur en aroma’s die doen denken aan
    amandel en honing. De smaak is romig en delicaat. Heerlijk fijn fruit. Mooie droge afdronk
    die lang aanhoud.
  3. Bercher-Schmidt 2018 Kaiserstuhl Auxerrois € 8,90
    Bischoffinger Rosenkranz
    M: Leugen; Een wijn met elegantie en niet te hoge zuurgraad doet mij denken aan zuidelijke
    landen in Europa. Recentelijk zijn we in Portugal geweest met de Alvarinho, maar dat is een
    Vinho verde; Spanje kent de Airen; Italië kent o.a. de Arneis. Dat is het niet!
    Marrone Langhe Favorita Deze exquise wijn, gemaakt door het gerenommeerde Marrone
    wijnhuis in Langhe, Italië, biedt een knisperende en verfrissende smaak met tonen van
    citrusvruchten en groene appels, verleidelijke aroma’s van witte bloemen en tropisch fruit.
    T: Waarheid; De Baden-wijn van het wijnjaar 2018 is indrukwekkend. De medium zuurgraad
    geeft een mooie structuur aan deze droge witte wijn. Een opwindende wijn met veel
    elegantie!
  4. Schiopetto 2019 Friuli Friulano € 9,50
    T: Waarheid; In Friuli komt de druif friulano vaak voor en wordt deze vaak verward met pinot
    grigio. Dit komt door z’n noot-achtig karakter van amandelen.
    M: Leugen; Elegante Pinot Gris met klassieke aroma’s van geroosterde amandel, hazelnoot
    en een vleugje exotisch fruit. De breed gestructureerde smaak wordt mooi ondersteund door fijne fruitzuren van limoentjes, citrus en fijne mineralen.
    Wijn van het huis Salwey uit de kaiserstuhl van Grauburgunder
  5. Bercher-Schmidt 2018 Kaiserstuhl Chardonnay € 16,50
    1 er Lage Rosenkranz
    T: Leugen; Chardonnay is niet voor niets de hoer van de wijnboer en de wijngaard.Je proeft
    dat de wijn veel hout heeft gehad en du heel commercieel gemaakt is.
    Chileense Chardonnay staat bekend om zijn frisse zuurgraad en verse fruitsmaken, met tonen van appel, peer en citrus. De wijn wordt vaak gerijpt in eikenhouten vaten, die smaken van vanille, kruiden en geroosterd eikenhout kunnen toevoegen.
    Montes Reserva Chardonnay
    M: Waarheid; Niet mijn favoriete wijn, daar hij gemaakt is van Chardonnay en dat typische
    tropische toontje heeft, daarnaast proef je ook dat hij op hout is opgevoed, wat ik niet lekker vind.
  6. Wijnstaete 2021 Nederland Souvignier Gris
    M: Waarheid; Het is een aperitief wijn et een smaak van ananas en mango. Voor de rest is er
    over deze wijn weinig te vinden
    T: Leugen; De ananas en mango geven al weg dat de wijn is gemaakt van chardonnay. Dat
    typische tropische karakter aangevuld met een lichte hout toon, maakt dat deze wijn geschikt is bij alle soorten van de maatijd.
    Stevig van karakter. Deze Zuid Franse Chardonnay uit de Pays d’Oc
  7. Edelmann, Aurelius 2017 Carnuntum Blaufrӓnkisch St. Laurent € 7,50
    T: Waarheid; De wijn bestaat uit de druivenrassen Blaufränkisch (60%) en St. Laurent (40%)
    en werd 8 maanden bewaard in gebruikte barriques. Het resultaat is een elegante wijn met
    zure kersenaroma’s en donkere bessenaroma’s.
    M: Leugen; De zuren in de wijn doen mij denken aan een wijn met italiaans karakter. Hij is
    lichtvoetig een aperitief wijn. Niet te zwaar maar wel stevig van kleur.
    Ik denk dan aan een dolcetto uit noord Italië
  8. Domaine La Colombette 2017 Pays d’Herault Pinot Noir € 8,50
    T: Leugen; Zie de omschrijving bij de waarheid. Dat kan bijvoorbeeld ook uit een land als Zuid Afrika komen. Zeer as het gaat om een Kruger Pinot noir uit de Hemel en Aarde Vallei.
    M: Waarheid; Veel wijnliefhebbers hebben bij een pinot noir, als het om Frankrijk gaat, nog
    altijd de Bourgogne voor ogen. Maar François Pugibet bewijst dat deze druif ook de top kan
    halen in de Languedoc. Niet zo gek natuurlijk dat juist hij daarin slaagt, want al dertig jaar
    laat Pugibet zien dat hij oude regels aan zijn laars lapt. Lichtrood van kleur, typisch pinot
    noir. Fijn aroma van rood fruit zoals bessen en rijpe kersen. Lichte kruidigheid maar vooral
    een mond vol rijpe kersen met prachtig verfijnde zuren.
  9. de Tappenmars Nederland cuvée
    M: Waarheid; Over deze wijn is niets te vinden. We moeten dus op basis van proeven en
    ervaring maar iets verzinnen
    T: Leugen; Over deze wijn is niets te vinden. We moeten dus op basis van proeven en
    ervaring maar iets verzinnen
  10. Edelmann, Rubin Carnuntum 2017 Zweigelt € 9,00
    M: Leugen; Wijn uit een wijnreis naar de Bergerac. Het wijnhuis La Jaubertie maakt deze
    prachtige Merlot met een hout opvoeding. Volrode wijn met een fijn aroma van rijp rood fruit en licht eikenhout. De smaak is soepel en elegant en eindigt aromatisch en fris. Een goed glas evenwichtige wijn!
    T: Waarheid; Volgens een bepaald reglement wordt deze 100% Zweigelt, na een korte
    periode op hout, een jaar na de oogst door een jury beoordeeld en op de markt gebracht.
    Donker robijnrode granaat, violette reflecties, delicate randverlichting. Delicate geroosterde aroma’s, wat houtkruiden, donker bessenfruit, cassis, fijne nougattoets. Medium body, fruitig-zoet als pruimen, sappig, frisse structuur, citrus in de afdronk, goede begeleider van eten.
  11. T Due Palme, Sangaetano 2018 Primitivo di manduria € 8,00
    : Waarheid; De primitivodruiven staan aangeplant in het gebied Manduria, dat met z’n
    kenmerkende rode aarde (door veel ijzer in de bodem) als een van de beste primitivo-terroirs wordt beschouwd. De druiven worden laat geoogst. Dit resulteert niet alleen in een
    geconcentreerdere smaak, met tonen van jammy en gedroogd fruit, maar ook in een stevige body. Om alleen de hoogste kwaliteit trossen te selecteren, plukt Due Palme met de hand.
    M: Leugen; Qua land is het helemaal goed, maar dit is Barbera van Andrea Faccio. Een
    robijnrode wijn mooie aromatisch tonen van rijpe kersen, rode vruchten en kruiderijen. Van
    structuur is hij precies zoals bedoeld: gul, fluweelzacht, sappig, vlezig, rond en lekker
    mondvullend van afdronk.
  12. Tagaro, Pinataro 2018 Puglia Nero di troia € 8,00
    M: Waarheid; Nero di Troia Pinataro Masseria Tagaro
    Robijnrode wijn, de aroma’s doen denken aan viooltjes, met frisse bessen, kersen en
    pruimen. Een lichte kruidigheid en specerijen zoals zoethout. Uva di troia of nero di troia is
    een autochtoon druivenras uit Apulië. Nero di troia is een druif met weinig vruchtvlees en
    een dikke, stevige, paarse schil. Hij heeft redelijk veel tannine. De trossen zijn compact en
    van boven breed. Hij komt tot een ideale rijping tussen eind september en begin oktober.
    T: Leugen; De stevige taninnes doen denken aan een wijn uit een noordelijk gebied. Je zou
    kunnen denken aan Nederland of een duitse wijn. Het eerste is juist. Het betreft namelijk een St Matinus Bergdorpje rood. Soepele, fruitige rode wijn op eikenhout gelagerd. Waardoor de wijn naast de fruitige geur van rood en zwart fruit ook diepgang krijgt. Sinds 2016 exclusief gemaakt voor het bergdorp Vijlen.
  13. Heidi Schröck 2018 Burgenland Blaufrӓnkisch € 12,00
    Ried Kulm
    T: Leugen; Het betreft hier een heel jonge Cabernet Franc uit de Loire. Met name een Chinon van het huis Bernard Baudry
    M: Waarheid; De Ried Kulm Blau Fränkisch 2018 komt van de oudste wijngaard van het
    domein en werd in 1955 door Heidi’s oudtantes aangeplant. Gefermenteerd met 10% hele
    trossen en gedurende 14 dagen voorzichtig geëxtraheerd (met remontage), rijpt de wijn in
    eikenhouten vaten van 2.000 liter. voor een jaar. De neus van de robijnkleurige wijn is puur,
    fris en zeer aromatisch in zijn onmiddellijk aantrekkelijke boeket van rijpe zwarte bessen,
    kersenconfiture en sur lie-tonen. Zacht, elegant en fruitintensief, met rijpe en verfijnde
    tannines en een opvallende minerale frisheid en zuurgraad, dit is een charmante maar toch
    serieuze en leeftijdswaardige rode wijn die zal profiteren van verdere flesrijping.
    Indrukwekkende structuur, vitaliteit en charme.
  14. Vitikult J. Heinrich 2017 Burgenland Blaufrӓnkisch € 11,90
    M: Leugen; Oude Beaujolais gaat lijken op bourgogne, echter veel donkerder van kleur.
    Dit is een wijn uit 2016 en heeft dus die oude tonen, maar dan veel donkerder.
    T: Waarheid; Aromatische bosbessen en pruimen worden in de neus gecombineerd met een vleugje kaneel. De smaak komt met een donkerder aspect en voegt teer toe aan deze
    sappige, heldere combinatie. Deze is kruidig, krachtig en boordevol vers fruit. De afdronk is
    droog en verfrissend.

NWG Nijmegen: Syrah / Shiraz wereldwijd

Het organiserende team presenteerde een reeks wijnen van deze druif, van lichte tot zware exemplaren. Onderstaand een overzicht van de geproefde wijnen en de presentatie.

WijnProducentPrijs
1.Rufus Stone
2019
Tyrell’s, Victoria,
Australië

21,50
2.Zarihs
2019
Bodegas Borsao, Campo de Borja, Aragón,
Spanje

18,95
3.Alphá
2020
Montes Altes, Colchagua Valley,
Chili

15,50
4.Syrah Reserve
Barrique 2020
Weingut Bühler, Kallstadt, Pfalz,
Duitsland

23,50
5.Shiraz
2017
UnderOaks, Paarl,
Zuid-Afrika

17,25
6.Klanis
2015
Tenuta Montecchiesi, Cortona, Toscana,
Italië

29,50
7.Saint-Joseph Offerus
2020
Jean-Louis Chave, Saint-Joseph, Rhône,
Frankrijk

27,90
8.Shiraz
2015
Domaine des Tourelles, Vallée de Beka,
Libanon

28,00
9.Côte-Rôtie Brune et
Blonde 2015
E. Guigal,
Frankrijk

66,00
“NWG Nijmegen: Syrah / Shiraz wereldwijd” verder lezen

Tannine 21

Welk wijngebied staat op deze foto?

Deze extra dikke Tannine nummer 21 staat wederom vol met wetenswaardigheden over wijn en het Nederlands Wijngilde. De redactie is uitgebreid met Reinier Broeks, lid van Wijngilde Arnhem. Reinier is Register Vinoloog en wijnschrijver. Zijn eerste bijdrage gaat over de waarde van medailles in de wijnwereld.

Stevens aperitief
De vaste column, waarin voorzitter Steven van het Linde over nieuws bij het Nederlands Wijngilde schrijft

Masterclass rijpe Bordeaux
Een kort verslag van de masterclass, die op 25 november in Zeist werd gepresenteerd

Summerschool
In juli wordt een tweedaagse workshop met Japanse en Chinese gerechten georganiseerd

Canadese wijn
Harry Dekker was er op ontdekkingsreis en doet verslag

Wat is de waarde van medailles in de wijnwereld?
Reinier Broeks geeft een inkijkje in de medailleverlening aan wijnen

Wijngaard De Holdeurn in Berg en Dal
Jan Jans van Wijngilde Nijmegen vertelt over zijn “vrijwillige werkplek”

Van de NWG Wijnmeesters
Ger Dorlo van Wijngilde Maastricht over vooringenomenheid

Marijkes eigen kijk op wijn
De vaste column van eindredacteur Marijke Kop over wat haar opviel op wijngebied

Genoten van ….
Ook deze rubriek over wijnen, waar onze leden van hebben genoten, keert in elke uitgave terug
Deze maand geeft het bestuur van Wijngilde Breda hun tips

Website van de maand
Zoals in iedere Tannine een tip over een website, blog of andere informatiebron over wijn Deze keer aandacht voor de columns van Charlotte van Zummeren

Colofon

Staan deze data al in je agenda?
Op zaterdag 20 april 2024 wordt de NWG Voorjaarsdag door Wijngilde Utrecht georganiseerd. Klik hier voor meer informatie > Klik hier voor meer informatie.
In het weekend van 6 en 7 juli  organiseren we de tweedaagse Summerschool Japan & China Foodpairing in Rotterdam. Meer informatie in deze Tannine.
Op zaterdag 23 november 2024 wordt de NWG Najaarsdag op een centrale locatie georganiseerd met ‘s middags een Masterclass voor alle leden.

Stevens Aperitief

Ergens tijdens het diner, afgelopen kerstdagen, hoorde ik iemand zeggen ’We gaan nu de erfenis verdelen‘. Gelukkig doelde hij niet op zijn eigen bezittingen en gelden, maar op een goede fles wijn van Bosman Family Vineyards uit Wellington, Zuid-Afrika. Een stevige blend , gemaakt van Pinotage, Shiraz, Cinsaut, Cabernet Franc en Merlot. Een heerlijke wijn voor bij de maaltijd. Het was een feest om die met vrienden te kunnen delen. 

Het deed mij terugdenken aan de voortreffelijke Bordeaux Masterclass op 25 november in Zeist. Wat was dat een prachtige middag, en mooi om met zoveel wijnvrienden zulke excellente, gerijpte Bordeauxs te mogen proeven. Met ruim 60 aanmeldingen was dit, by far, de grootste masterclass van de laatste jaren.  

“Stevens Aperitief” verder lezen