Masterclass rijpe Bordeaux

Ontdek de tertiaire aroma’s van mooi gerijpte (top)Bordeaux’

Op een zaterdagmiddag 10 wijnen proeven met bijna 60 enthousiaste proevers is het mooie van de ‘wijnhobby’ bij ons NWG.

Ik had deze wijnproeverij een beetje ambitieus voorbereid met als thema ‘tertiaire aroma’s van mooi gerijpte (top)Bordeaux’. De meeste wijnliefhebbers vinden Bordeaux nog steeds een gebied waar prachtige wijnen vandaan komen, die bovendien fraai kunnen rijpen. Helaas zijn ze wel steeds prijziger. Gelukkig kon ik de geplande wijnen terugvinden in onze wijnkelder. De dag ervoor ontkurkt. Van de 28 flessen waren er maar 2 moeilijk te ontkurken, dus dat scheelt. Bovendien waren de flessen nog steeds goed gevuld. En gelukkig geen flessen met ‘kurk’, hoewel er bij een enkele wijn wel flesverschil was.

De proevers waren van tevoren voorzien van voldoende informatie zodat de focus op het proeven kon liggen. Natuurlijk zouden sommige wijnen gedecanteerd of gekarafeerd mooier geweest kunnen zijn. Maar dat weten we meestal pas achteraf. De volgorde heb ik zo goed mogelijk ingeschat, en die bleek gelukkig ook prima te kloppen. En met hulp van onze voorzitter en secretaris konden we de glazen van de proevers steeds gelijktijdig vullen.

Hierna volgen de korte notities van de wijnen – met dank ook aan Ger Dorlo en Marijke Kop voor het delen van hun proefnotities. NB: er zijn geen punten gegeven, en de wijnen werden niet blind geproefd.

Donker granaatrood.
Bos, tabak, paddenstoel en rijp donker fruit
Ontwikkeld, zacht door goed geïntegreerde tannine en een afdronk met mooie lengte.

Robijnrood met paarse reflexen.
Kersen, pruim, braam, vanille.
In de aanzet licht stroeve tannine, maar ook filmend (door alcohol en rijp fruit), duidelijk een ‘jongere’ wijn.

Granaatrood.
Prachtige aromatische neus van gekonfijt fruit, tabak, cederhout. Dito smaak met ook pure chocolade.
Lange afdronk en volledig op dronk. Een feestje!

Transparanter granaatrood.
Ceder, vanille, sous-bois, tabak, ook nog wat jammy.
Soepel afgebouwde tannine; fantastische balans en perfect op dronk.

Licht robijn- tot granaatrood.
Geur moet loskomen (wat flesverschil): rood fruit, viooltjes, iets droppigs en wat alcoholisch. Zachte tannine.
Gemiddelde lengte. (Bij de goede flessen was er wat meer enthousiasme)

Tussen granaatrood en dakpannenrood.
Klassieke gerijpte hoge Bordeaux-neus: rood fruit (bessen), tabak, mint, espresso en chocolade.
De aanzet eerst wat stroef, mooie zuren en goed in balans. Duidelijk een oudere wijn. Fraaie signatuur.

Diep robijnrood.
Zwoele neus met karamel, koffie, paddenstoel, een mooie mix van gerijpte aroma’s.
Evenwichtige mooi afgebouwde tannine, gemiddelde lengte, maar heel plezierig (helaas 1 fles wat afwijkend, geen kurk maar weinig te beleven – ‘mute’).

Granaatrood.
Gekonfijt fruit (o.a. cranberries), vanille, cassis, balsamico, rokerig. Veel concentratie, duidelijk wat jonger nog. Pittige tannine, niet hard, klein pepertje, mooie fruitzuren en goede lengte.

Robijnrood.
Donkerrood fruit, eerst primaire geuren, maar ook tabak, iets droppigs en kaneel.
Rijpe tannine, even wat stroefs, maar geen harde kantjes. Lange afdronk, en nu al te genieten. Klassieke wijn.

Goudgeel fonkelend, en dik door de hoge viscositeit. Heel kortdurend wat volatiels.
Honing, boenwas, kweepeer, sinaasappelmarmelade, karamel. Jeugdige indruk, en duidelijk botrytis.
Zeer filmend met goede lengte. Voldoende zuren, maar minder dan bijvoorbeeld een Duitse beerenauslese .

Voor mij viel geen enkele wijn tegen, waarbij ik graag opmerk dat ook eigen voorliefde een rol speelt bij de waardering. De tertiaire aroma’s kwamen goed naar voren. Duidelijk bleek dat sommigen de jongere wijnen (wat heet jong, want ook al zo’n 14 jaar oud) meer waarderen. De Pomerol was duidelijk wat afwijkend door zijn – jeugdige – leeftijd. Ik heb zeer genoten van de beide 1998’ers, klassiek en karakteristiek.

Verrassing was wel de Sociando-Mallet, de oudste wijn; mogelijk omdat deze uit een dubbele magnum werd geschonken. Ook een mooie Sauternes blijft een feestje. Dat zouden we veel vaker moeten drinken. De meer dan tevreden reacties tijdens en na de proeverij bevestigden dat dit thema een goede keuze was!

Gies Stolze, landelijk wijnmeester
Ilse Swank, foto’s