Wijngaard De Holdeurn in Berg en Dal (A6)

Op een kleine 10 kilometer van wijndorp Groesbeek, op de stuwwal in Berg en Dal, ligt Wijngaard de Holdeurn. Eigenaar en wijnboer Sjacco Jaspers woont hier vanaf zijn geboorte in een 17de-eeuwse boerderij, die hoorde bij het oude landgoed De Holdeurn. Zijn opa gebruikte de grond om koeien en kalveren te houden, zijn vader had er een kippenhouderij. Koeien en kippen lopen er niet meer rond; sinds 2006 verbouwt Sjacco er druiven. Hij combineert dat met akkerbouw, vakantiewoningen, een wijnterras en vanaf volgend jaar ook een wijnmakerij. 

De wijngaard 

Aangestoken door Freek Verhoeven, de inmiddels overleden oprichter en wijnboer van de Colonjes in Groesbeek, plantte Sjacco in 2006 de eerste wijnstokken aan op de glooiende zuidhelling. Hij koos daarbij in de eerste instantie voor Pinotin, een blauw, schimmelresistent druivenras. De druif bleek het bijzonder goed te doen op deze plek. Met zijn eerste wijn in 2009 scoorde Sjacco meteen een gouden medaille op de Berliner Wine Trophy. 

Naast Pinotin (b) plantte Sjacco ook Johanniter (w), Souvignier Gris (w) en Cabernet Blanc (w) aan; in het voorjaar 2024 komt daar nog Muscaris (w) bij. Deze ‘nieuwe’ druivenrassen doen het uitstekend op de lössbodem op de stuwwal en zijn minder gevoelig zijn voor meeldauw en rot. De Pinotin is overigens een paar jaar geleden gerooid: na een volledig mislukte Pinotin-oogst door het suzuki-fruitvliegje (Drosophila suzukii) besloot Sjacco de druif te vervangen door de roze Souvignier Gris. 

De rijen wijnranken staan relatief ver uit elkaar geplant; in de eerste instantie om er met de tractor tussendoor te kunnen rijden. Maar ook voor een gezonde ontwikkeling van de druiven blijkt dit een goede zet. De druiven krijgen meer zon en de wind wat zorgt voor minder kans op rot. Sjacco gebruikt vrijwel alleen natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen in de wijngaard, en het gebruik van koper is voor hem uitgesloten. Het werk in de wijngaard doet hij met een vaste groep vrijwilligers – onder andere leden van Wijngilde Nijmegen. Zij krijgen in de wijngaard uitgebreid uitleg over de wijnstokken en de werkzaamheden.  

Wijn maken

Test

Tot nu toe brengt Sjacco de druiven naar het Wijnbouwcentrum in Groesbeek, waar wijnmaker Adam Dijkstra er wijn van maakt. Maar vanaf komend jaar is dat anders. Dan gaat hij samen met wijnschrijfster Marieke Kruize, wijnmaakster in opleiding, zijn eigen wijnen maken. Dat worden dan fruitige, frisse witte wijnen en een wat vollere wijn met houtopvoeding, van Souvignier Gris. De kelder is inmiddels in aanbouw, samen met een mooi proeflokaal van waaruit bezoekers uitkijken over de wijnen in wording. 

Sinds afgelopen jaar heeft De Holdeurn ook een bijzondere kruidenwijn: Mulsum,. Die wijn is gemaakt volgens een oud Romeins recept. Want de historische boerderij staat op een bijzondere plek. In een ver verleden hadden namelijk de Romeinen hier dakpannen-ovens staan. Reden voor Unesco om De Holdeurn op te nemen in de Werelderfgoedlijst. De Mulsum, een blend van Johanniter met honing en kruiden, is een eerbetoon aan dit opmerkelijke verleden. 

Ook nu heeft de plek een bijzondere uitstraling: in de zomer wordt het wijnterras druk bezocht door wandelaars en wijnliefhebbers die hier, uitkijkend over de wijngaarden en de glooiende heuvels, genieten van een heerlijk glas wijn. 

Jan Jans, Wijngilde Nijmegen

www.holdeurn.com  www.wijnterras.com