Wat is de waarde van medailles in de wijnwereld? (A5)

In de fascinerende wereld van wijnconcoursen is de glans van een medaille vaak het onderwerp van gesprek. Deze competities, bekend als ‘Concours’, zijn niet zomaar evenementen; ze zijn het toneel waar honderden vakmensen, semi-professionals en ervaren amateurs duizenden wijnen beoordelen.

Deze juryleden, ofwel ‘dégustateurs’, komen uit diverse hoeken van de wijnwereld – van oenologen tot wijnverzamelaars en zelfs ervaren amateurs met een grote passie voor wijn. Hun taak? Wijnen beoordelen op uiterlijk, aroma’s, smaakintensiteit, kwaliteit van smaak, en de algehele balans en harmonie. Vaak uit gedrukt in Excellent, Très Bien, Bien, Convenable of Médiocre is (uitstekend, heel goed, goed, voldoende of armoedig), maar steeds vaker maken organisaties gebruik van een puntensysteem.

Een medaille op een wijnfles is meer dan een mooi plaatje; het is een indicatie dat de wijn ‘technisch’ goed is – van kleur tot geur en smaak. Maar het zegt niets over de prijs-kwaliteitverhouding of persoonlijke smaakvoorkeur. Toch is het voor de consument vaak een handige leidraad in de complexe wereld van wijnkeuze.

Organisaties zoals Armonia zetten de standaard hoog voor de objectiviteit van deze concoursen. Hun competities zijn ISO 9001 gecertificeerd en moeten voldoen aan strenge criteria, waaronder goedkeuring door het Franse Ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening. Dit alles om te zorgen voor een eerlijke en betrouwbare beoordeling.

Toch is er kritiek. De beoordeling kan subjectief zijn, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden zoals licht en temperatuur. Er is zelfs een geval bekend waar een goedkope wijn, vermomd als een duurder product, een gouden medaille won, wat vragen oproept over de betrouwbaarheid van sommige wijnbeoordelingen.

Kortom, een wijnconcours is een intrigerend samenspel van expertise, passie en soms controverse, waarbij de schittering van een medaille zowel een belofte van kwaliteit als een onderwerp van debat kan zijn.

Lees hier het interessante artikel over de wereld achter de medailles.

Reinier Broeks, redactie