Canadese wijn (A4)

Waar de beren ook wijn drinken…

Tijdens de camperreis door British Columbia in West-Canada vanaf de stad Edmonton naar Vancouver-Island en terug via Aspen, stond ook de regio Okanagan Valley op de wensenlijst. Deze regio, met de stad Kelowna als middelpunt, levert hele mooie wijnen. In tegenstelling tot de regio Toronto en Niagara Falls is deze regio bij ons minder bekend, mogelijk omdat de wijnen nagenoeg niet geëxporteerd worden.

Tijdens ons bezoek, dit jaar, heeft de regio erg veel last van droogte en bosbranden. De laatste bosbranden bedreigden ook Kelowna en de regio. Een aantal wijngaarden is zelfs kort gesloten geweest voor bezoekers. Inmiddels is de situatie gelukkig weer onder controle.

Okanagan Valley staat bekend om zijn schilderachtige landschappen en bloeiende wijnindustrie. Het ligt niet ver van de Amerikaanse grens, aan de voet van de Monashee Mountains. De regio is de thuisbasis van talrijke wijnmakers die een grote verscheidenheid aan wijnen produceren, waaronder rode wijnen zoals Pinot Noir en witte wijnen als Riesling, Chardonnay en Pinot Gris.

Het klimaat en het terroir van de Okanagan Valley creëren gunstige omstandigheden voor het verbouwen van druiven. De wijnmakers in en rond Kelowna produceren dan ook uitstekende rode en witte wijnen. Het jaar 2023 heeft veel te lijden onder de droogte en de bosbranden.

Er zijn rond de 30 wijngaarden in de regio. Het is dus noodzakelijke om een selectie te maken. Op alle wijngaarden bent u welkom voor een proeverij, en om een doosje mee te nemen natuurlijk. Wij hebben onder meer de wijngaarden CedarCreek Estate Winery en St Hubertus & Oak Bay Estate Winery bezocht.

CedarCreek is een bekende en gevestigde wijnmakerij in Kelowna. Zij staan bekend om hoogwaardige wijnen en de prachtige locatie met uitzicht op het Okanagan Lake. CedarCreek werd opgericht in 1986 door de familie Fitzpatrick. Sindsdien heeft de wijnmakerij een solide reputatie opgebouwd voor het produceren van premiumwijnen. In de loop der jaren heeft het bedrijf verschillende prijzen en erkenningen ontvangen.

De wijnmakerij staat vooral bekend om hun Pinot Noir, Chardonnay en andere variëteiten die het terroir van de Okanagan Valley weerspiegelen. Om de kwaliteit van de druiven te waarborgen hanteren ze duurzame wijnbouw. CedarCreek heeft een gerenommeerd restaurant op het terrein genaamd ‘The Home Block Restaurant’. Het restaurant biedt gastronomische maaltijden met een nadruk op seizoensgebonden en lokaal geproduceerde ingrediënten. Het is een geweldige plek om te genieten van een maaltijd met een prachtig uitzicht op Okanagan Lake.

St Hubertus & Oak Bay is ook een zeer gerespecteerde wijnmakerij. Deze wijnmakerij is genoemd naar twee nabijgelegen meren, St Hubertus en Okanagan Lake, en staat bekend om zijn prachtige locatie en hoogwaardige wijnen. De wijnmakerij heeft een geschiedenis die teruggaat tot de vroege jaren 1900 toen de familie Gebert begon met wijnbouw in de regio. De huidige eigenaren, nog steeds de Gebert-familie, zetten de traditie voort en hebben de wijnmakerij uitgebouwd tot een gerenommeerde producent van kwaliteitswijnen.

St Hubertus & Oak Bay staat bekend om zijn brede scala aan wijnen, waaronder zowel rode als witte wijnen. Ze produceren onder andere Pinot Noir, Chardonnay, Riesling en andere variëteiten. Pinot Noir is vaak een hoogtepunt, en ze hebben verschillende stijlen van deze wijn beschikbaar. Het terroir van de Okanagan Valley speelt een belangrijke rol in de smaak en kwaliteit van de wijnen van St Hubertus & Oak Bay. De combinatie van het klimaat, de bodem en de ligging van de wijngaarden draagt bij aan de unieke smaakprofielen van hun wijnen.

De wijnmakerij is prachtig gelegen met een schilderachtig uitzicht op het Okanagan Lake. Dit maakt het niet alleen een geweldige plek om wijn te proeven, maar ook om te genieten van het adembenemende landschap van de Okanagan Valley.

Nadeel van het bezoek aan de Canadese wijnhuizen is dat je niets mee naar huis kunt nemen. Dat betekent dus ter plaatse proeven en drinken. In Nederland wordt weinig wijn uit deze regio verkocht. Dit komt door de beperkte import, die onder meer wordt veroorzaakt door de relatief hoge prijzen.

Een van de wijnhuizen die wel in Nederland wordt verkocht is Burrowing Owl Estate Winery. Dit wijnhuis heeft ook een uitstekende reputatie en produceert enkele indrukwekkende Pinot Noir-wijnen.

Wij hebben een fantastische reis door British Columbia gemaakt en hebben genoten van de wijnen en het prachtige landschap van de Okanagan Valley. Een absolute aanrader!

Harry Dekker, redactie