Marijkes eigen kijk op wijn (A8)

Une des plus petites appellations de France….

Fransen zijn dol op classificaties en wedstrijdjes. Toerend door Frankrijk, zal het je veel moeite kosten om niet in een dorp verzeild te raken dat het predicaat ‘un des plus beaux villages de France’ heeft. Helaas blijkt het krijgen van dat predicaat vaak het einde van de authenticiteit van en de rust in het dorp. Ze hebben zelfs een jaarlijkse uitverkiezing van ‘le village préféré des Français’, opvallend vaak gewonnen door dorpen in de Elzas. Ik vraag me af wat dat dan betekent voor het dorp in kwestie. Maar goed, monsieur of madame le/la maire oogt altijd erg blij bij de bekendmaking, dus ik neem aan dat zij het in ieder geval als iets louter positiefs zien.

Nu een bruggetje naar de wijn, immers deze column gaat over mijn eigen kijk op wijn en niet over mijn eigen kijk op toeristisch Frankrijk. En toch was het op een van onze trips door Frankrijk dat wij stuitten op ‘une des plus petites appellations de France’ (voilà het bruggetje).

In de Aubrac, grofweg tussen Conques (bezoek de romaanse kerk) en Laguiole (koop een mes) ligt een piepkleine appellation: AOP Entraygues-Le Fel. Een AOP sinds 2011, 14 hectares in totaal, waarvan 35% wit. Echt piepklein dus. Voor zover ik kan nagaan niet in Nederland te koop. Maar zijn de wijnen het omrijden waard?
Manlief en ik namen de proef op de som en dronken een witte Entraygues-Le Fel van Domaine Méjanassère 2020. Gemaakt van 100% Chenin Blanc (daar Gamet d’Entraygues geheten). Het blijkt een niet al te ingewikkelde, maar evenwichtige wijn te zijn. Aroma’s van citrus, appel en peer, maar bovenal floraal (acacia). Dankzij de duidelijk aanwezige zuren geen laffe wijn. De aroma’s zijn primair; geen malo, geen hout. Naar eigen zeggen zou je nog tonen van vuursteen kunnen ontwaren, maar dat is mij helaas niet gelukt. De wijn heeft een gemiddelde body en is daarmee zeker geschikt om te drinken bij een lokale, niet te oude kaas (cantal) of een mooie riviervis.
Mijn advies is om ‘m niet al te koud te drinken. Maar de hamvraag blijft: ervoor omrijden? Dat zou ik niet doen, maar als je in de buurt bent, is het toch fantastisch om een wijn te kopen en te drinken uit “une des plus petites appellations de France” (notre pays le plus préféré).