Marijkes eigen kijk op wijn

De keuze van de kurk zegt meer over de wijn(maker) dan je denkt! 

Wijn maken is permanent keuzes maken. Verpakt de wijnmaker de wijn in een fles (ook een keuze) dan rijst vervolgens de vraag: waar sluit ik ze mee af? Kiest de wijnmaker voor een kurk, dan opent zich een scala aan nieuwe opties. En elke keuze zegt iets over de wijnmaker en ook over de wijn onder de kurk. Tijd om daar – binnen de beperkte mogelijkheden van een column – ietsje dieper op in te gaan. Gelukkig hebben we om verder onverklaarbare redenen ???? thuis een hele verzameling kurken. Let’s go! 

“Marijkes eigen kijk op wijn” verder lezen

Wijngaarden in Europa

De wijnboer als koopman  

In dit artikel wil ik kort ingaan op een wat ongebruikelijke kijk op de locaties waar wijngaarden worden aangelegd.  

Vaak wordt ervan uitgegaan dat ‘terroir’ het belangrijkste is om de locatie van wijngaarden te bepalen. En natuurlijk is terroir heel belangrijk. Want voor de druif is het belangrijk, immers zonder goede bodem en expositie geen gezonde, rijpe druif. Maar ook zonder goede wijnboer blijft het aanmodderen. En onderschat tot slot de rol van de wijnmaker niet. Zonder goed kelderbeheer wordt het ook niet veel. Kortom voor een goede (verkoopbare) wijn is terroir belangrijk. Maar de wijnboer zal zakelijk gezien niet overleven als de combinatie van kwaliteit en verkoopbaarheid niet deugt.   

“Wijngaarden in Europa” verder lezen

Witte wijn van de zwarte grond

Een familietrip naar Lanzarote, behorende tot de Canarische Eilanden, leverde weer een nieuwe ervaring op in de wijnkennis.  

De wijnproductie op Lanzarote is uniek vanwege het uitdagende vulkanische terrein van het eiland en de bijzondere omgevingsomstandigheden. De wijnproductie onderscheidt zich door de geografische ligging en het klimaat van het eiland. Dat resulteert in wijnen meteen bijzonder karakter dat de unieke omstandigheden van de Canarische Eilanden weerspiegelt. De wijnen staan bekend om hun mineraliteit en hun vermogen om de essentie van de vulkanische bodem over te brengen.  

“Witte wijn van de zwarte grond” verder lezen

Genoten van ….

De Rinklin Rosé Trocken Spätburgunder. 2022 heeft een alcoholpercentage 12,5% en is geproduceerd door Weingut Friedrich Rinklin te Eichstetten (Kaiserstuhl / Baden) www.rinklin.de Ik heb de wijn gekocht op het wijngoed. 

Beoordeling: Als je deze wijn blind zou proeven, zou je niet snel op een rosé uitkomen. Kleur: helder doorzichtig licht oranjerood. Geur: fris, aardbei, framboos, iets kruidig, met een zuurtje Smaak: fris, fruitig, met een klein prikkeltje. Ik vond het een heerlijke wijn. 

Prijs: in Nederland te krijgen voor € 9,40 bij maximuswijnimport.nl. Het is ook rechtstreeks bij het wijngoed te bestellen: € 8,90.   

Bijzonderheden: 

“Genoten van ….” verder lezen

Colofon

Deze Tannine van maart 2024 is een uitgave van het Nederlands Wijngilde.
De Tannine verschijnt 6x per jaar, meestal op de eerste zaterdag van de oneven maand.
Redactie: Harry Dekker (Breda), Joke Scholtens (Amsterdam), Marijke Kop (Maastricht), Reinier Broeks (Arnhem) en Wim Schepman (Nijmegen). Deze keer met medewerking van Ilse Swank (Utrecht), Steven van der Linde (Amsterdam en landelijk voorzitter), Menno Nieuwenhuyse (Utrecht), John van Dijk (Gouda), Liesbeth Kollewijn (Twente), Bert Sluis (Twente) en Thomas Zipper (Twente).

Tannine 23 verschijnt begin mei 2024.
Tips over te interviewen personen, interessante websites etc. zijn van harte welkom via de redactie.

Tannine wordt als nieuwsbrief rechtstreeks door de redactie aan de meeste leden verspreid. Sommige leden ontvangen Tannine echter pas via het secretariaat van hun afdeling.
Als je Tannine ook rechtstreeks wilt ontvangen, kun je je hier aanmelden.

NWG Nijmegen: Cuvée’s van Nederlandse bodem

Gepresenteerd door Désirée, Jan en Wim. Het merendeel van deze wijnen heeft een gouden (G) of zilveren (Z) medaille gewonnen bij de Wijnkeuring van de Lage Landen door de Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz op 10 september 2023. De rode wijnen zijn belucht.

WijnProducentPrijs
1.Prins Extra Brut 2019Domein Holset, Holset (LB)€ 31,00
2.Bergdorpje Wit 2022 (Z)Wijndomein Sint Martinus, Vijlen (LB)€ 18,45
3.Cuvée Wit 2022 (G)De Linie, Made (NB)€ 12,00
4.Auansati Wit 2022 (G)Wijndomein Auansati, Kerk-Avezaath (GD)€ 14,50
5.Langedijker Rode 2022 (Z)Wijndomein De Koen, Zuid-Scharwoude (NH)€ 15,00
6.LingeRood Cuvée Signature 2021 (G)Betuws Wijndomein, Erichem (GD)€ 15,50
7.Twentewijn Sueterie Rood Select 2021Wijngaard Hof van Twente, Bentelo (OV)€ 16,95
8.Olivier 2019 (Z in 2021)Wijndomein Sint Martinus, Vijlen (LB)€ 20,95
9.Frysling Rood 2018 (G)Wijngaard de Friesling, Twijzel (FR)€ 39,95
“NWG Nijmegen: Cuvée’s van Nederlandse bodem” verder lezen

NWG Sneek januari 2024 – IGP Pays d’oc wijnen

Op de avond van 30 januari kwamen de leden van het Nederlands Wijngilde Sneek bijeen voor de eerste proefavond van het nieuwe jaar. De avond beloofde een smaakvolle start van 2024 te worden met als thema de IGP Pays d’Oc wijnen. Deze avond werd met zorg georganiseerd door een van onze toegewijde leden, Daphny. In totaal werden er zes wijnen gepresenteerd, waarvan twee witte en vier rode.

“NWG Sneek januari 2024 – IGP Pays d’oc wijnen” verder lezen

In memoriam Gert Crum


Op 19 januari, is de Nederlandse wijnschrijver Gert Crum (1948-2024) overleden. Hij was de auteur van verschillende belangrijke standaardwerken over wijn, zoals een monografie over Domaine De La Romanée- Conti en het boek “Champagne, le réveil des terroirs” , in het Engels verschenen als “Champagne, the future uncorked”.
Gert Crum was een autoriteit op het vlak van Champagne en Bourgogne, maar natuurlijk ook op het gebied van wijn in het algemeen. Hij bezat een heel heldere schrijfstijl en wist zijn lezers altijd te boeien.
Hij was een vriendelijke, bescheiden man. Hartelijk en gul. Hij bezat, met een natuurlijke flair, eruditie inzake wijn.