Pays d’Oc

Pays d’Oc IGP Shopping Safari in Utrecht met Harold Hamersma 

Wijn-safari 

Op vrijdagmiddag 24 november was ik een van de gelukkigen die mee mocht op een heuse wijn – shopping – safari door Utrecht, op uitnodiging van Pitch PR & Communications, het Nederlands promotiebureau van Pays d’Oc IGP


Regio en klimaat 

Pays d’Oc IGP ( Indication Géographique Protégée) is een overkoepelende appellatie in de Languedoc-Roussillon met zo’n 20.000 wijnmakers. De regio strekt zich globaal uit tussen de Rhônedelta en de Pyreneeën. Het gebied heeft een mediterraan klimaat, maar omdat het zo groot is, zijn er vanuit het westen Atlantische invloeden en komt er vanuit het oosten verkoeling van de Alpen. Wind speelt ook een belangrijke rol in de regio. Het zijn er vier: le mistral (noordelijk, koel, droog), la tramontane (westelijk, koud, droog), le marin (zeewind, mild, vochtig) en l’autan (zuidoostelijke zeewind, zeer krachtig). 

Druiven 

Pays d’Oc IGP staat bekend om zijn ‘Vins de Cépage’, wijnen gemaakt van één druivenras. De naam van een enkel druivenras mag op de fles staan als minimaal 85% van de wijn van dat ras afkomstig is. In de specificatie – het Cahiers des charges – van de appellatie staat dat 58(!) druivenrassen zijn toegestaan. Met achter de naam van de druif steeds de kleur. B is blanc – wit, en N staat voor noir – blauw/zwart. 

De meesten ken ik wel, al is het maar van naam, maar met Chasan B, Muscat de Hambourg N, Niellucio N, Portan N en Terret blanc B heb ik toch weer wat druiven aan mijn lijstje kunnen toevoegen. Ook de klimaatverandering gaat de Pays d’Oc niet voorbij waardoor er nog eens 5 secundaire innovatieve druivenrassen gebruikt mogen worden: Cabernet blanc B, Cabernet Cortis N, Muscaris B, Soreli B en Souvignier gris B. 

En de belangrijke slogan van de regio ‘Liberty of Style’ staat voor een scala aan wijnstijlen. Van droog tot zoet, van wit via rosé naar rood, van stille wijn naar mousserend; in de Pays d’Oc is alles mogelijk. 

Afbeelding met overdekt, drinken, Glazen fles, Alcoholische drank

Automatisch gegenereerde beschrijving

Proef op de som 

Hoe divers en volwassen de Pays d’Oc in 30 jaar is geworden, bleek wel tijdens onze wijn-safari. We – nog negen andere winnaars en enkele influencers – proefden in drie wijnwinkels (Margeret Wines, Henri Bloem en Het Gouden Glas) in het totaal 14 wijnen; van een nauwelijks van een witte Bourgogne te onderscheiden Chardonnay tot een rode wijn waarvan je zou denken dat ie uit de noordelijke Rhône komt. De middag sloten we af in het gezellige Franse Café Carèl op het Janskerkhof. 

Topper 

Door de uiteenlopende wijnen kregen we een mooi overzicht van de mogelijkheden van de Pays d’Oc IGP. De diversiteit in stijlen en druivensoorten kwam goed naar voren.  

Afbeelding met wijn, overdekt, winkel, Wijnrek

Automatisch gegenereerde beschrijving

De topper was voor mij de Révélation Syrah – Viognier van Badet-Clément. In de neus prachtig zwart en rood fruit, iets bloemigs (door de Viognier?), een likje inkt, een beetje stal en iets amfora-achtigs. Een lange afdronk, zuiver, blijft fris en is mooi rond. 

De wijnen uit de Pays d’Oc IGP zijn echt een aanrader. Ze zijn ook nog eens zeer vriendelijk voor de portemonnee, ze kosten zelden meer dan €20,00. 

Menno Nieuwenhuyse, Wijngilde Utrecht