Goud, zilver of brons?

Mensen zijn dol op verkiezingen. Of het nu gaat om de mooiste vrouw (Miss World), het leukste liedje (songfestival) of de beste politiek vertegenwoordiger van jouw mening (parlementaire verkiezingen). Als er maar wat te kiezen valt. Wijnkeuringen en wijncompetities zijn eigenlijk ook een soort verkiezingen. Wie maakt de lekkerste wijn? 

Wijnkeuring van de Lage Landen 

Jaarlijks is in het Duitse Neustadt an der Weinstrasse de ‘Wijnkeuring van de Lage Landen’* door het Weinbauamt. Simon Crone, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Wijnproducenten (VNWP), levert de Nederlandse wijnen aan voor de keuring. Doordat het aantal inzendingen flink toeneemt, ‘moet’ Crone elk jaar met een grotere auto rijden. Steeds meer wijnmakers doen namelijk mee; afgelopen keer maar liefst 46. 

Winnaars 

De wijnen van de Lage Landen die in Duitsland in de prijzen vielen, werden afgelopen september 2023 in Kasteel Amerongen nogmaals in het zonnetje gezet: bekroond met een medaille.  

Deze bijzondere erkenning wordt toegekend aan de wijngaardeniers die zich onderscheiden door de hoogste scores te behalen voor hun top-drie wijnen, waarvan ten minste één wit en één rood of rosé moet zijn. Speciale aandacht ging in 2023 uit naar Wijndomein Kitsberg uit het Belgische Heers. Dankzij hun exclusieve focus op witte wijn behaalden zij buitengewone resultaten in 2018, 2019, 2021, 2022 én 2023. 

Diederik Beker van Betuws Wijndomein uit Erichem ontving uit handen van wijnschrijver en gastro-entertainer Janna Rijpma maar liefst negen gouden medailles. Daarnaast werd Diederik voor de tweede keer onderscheiden als de beste wijngaardenier, in de vorm van een tegeltje. Zijn nieuwe badkamer zal straks mooi betegeld kunnen worden. 

Bespiegelingen 

Voor de vijfde keer was ik afgelopen jaar op Kasteel Amerongen; een jubileum op zich. Na de medaille-uitreiking schonken de wijnmakers hun wijn vol trots in de glazen. Bij een wijnmaker moesten we twee wijnen blind proeven. En het resultaat doorgeven. Een kleine verkiezing. Ik deed natuurlijk mee. 

Ik bekeek de kleur, ik rook, walste, rook opnieuw en proefde. 
Ik observeerde de mensen, die met elkaar praatten. 
Ik zag hun bevlogenheid. Deze verkiezing brengt wijnliefhebbers en makers bijeen. 
Ik zag hun trots, energie, nieuwsgierigheid naar andere wijnmakers en liefde voor de wijnen. 

Verkiezingen brengen liefhebbers samen. Hoe kan ik deze bevlogenheid in een woord vangen? 
Ik verkies het woord passie

Ilse Swank, Wijngilde Utrecht 

*Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) organiseert jaarlijks de Wijnkeuring van de Lage Landen voor wijngaarden in Nederland en België. Het keuren vindt plaats bij het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse, waar de wijnen tegelijk met Duitse wijnen in de Landespraemierung worden gekeurd. 

Extra informatie: 
Nieuw record: 35 gouden medailles bij Wijnkeuring van de Lage Landen 2023 
Uitslag 2023 Wijnkeuring van de Lage Landen