Witte wijn van de zwarte grond

Een familietrip naar Lanzarote, behorende tot de Canarische Eilanden, leverde weer een nieuwe ervaring op in de wijnkennis.  

De wijnproductie op Lanzarote is uniek vanwege het uitdagende vulkanische terrein van het eiland en de bijzondere omgevingsomstandigheden. De wijnproductie onderscheidt zich door de geografische ligging en het klimaat van het eiland. Dat resulteert in wijnen meteen bijzonder karakter dat de unieke omstandigheden van de Canarische Eilanden weerspiegelt. De wijnen staan bekend om hun mineraliteit en hun vermogen om de essentie van de vulkanische bodem over te brengen.  

Als je van plan bent Lanzarote te bezoeken, kan het verkennen van de wijngaarden en het proeven van de lokale wijnen een fascinerende en plezierige ervaring zijn.  

het belangrijkste druivenras dat op het eiland wordt verbouwd is Malvasía Volcánica. Dit druivenras produceert witte wijnen die bekend staan om hun unieke minerale karakter en zuurgraad. Naast de Malvasía Volcánica worden er op het eiland ook andere druivenrassen verbouwd, zoals Diego, Moscatel en Listán Blanco, die verschillende witte wijnen produceren. 

De wijngaarden van Lanzarote zijn voornamelijk aangeplant op vulkanische bodem, bekend als ‘rofe’, die bestaat uit kleine zwarte vulkanische stenen en as. Deze bodem houdt vocht en warmte vast, waardoor het zeer geschikt is voor wijnbouw. 

Om de wijnstokken te beschermen tegen sterke wind en om vocht vast te houden in het droge klimaat, wordt een traditionele teeltmethode gebruikt die bekend staat als ‘zoco’. Kleine, halfronde stenen muurtjes worden rond individuele wijnstokken gebouwd, waardoor bescherming ontstaat tegen zware omstandigheden. 

Deze unieke aanpak wordt ‘enarenado’ genoemd. Vanwege het klimaat op Lanzarote worden de druiven vaak ‘s nachts geoogst om blootstelling aan de zon te voorkomen en hun versheid te behouden. 

Er zijn ruim 20 wijnmakerijen op het eiland, waarvan er veel rondleidingen en proeverijen aanbieden, zodat bezoekers meer te weten kunnen komen over de unieke wijnbouwtechnieken van Lanzarote, en de lokale wijnen kunnen proeven. 

Lanzarote heeft zijn eigen oorsprongsbenaming (DO) voor wijn, bekend als “DO Lanzarote”, die de uitgesproken kwaliteit en kenmerken van de wijnen op het eiland erkent. 

Wij bezochten Bodegas Rubicón in La Geria en proefden daar de Rubicon Amalia Malvasia Volcánica Seco Dry uit 2022. Een zachte witte wijn met mineralen en aardse tonen. Een afdronk van papaja, mango, honingtonen en andere citrusvruchten. Het vulkaansteen is duidelijk waarneembaar.  

Het alcoholpercentage is 13,5.  

De verkoopprijzen starten bij € 20, De door ons geproefde Amalia kostte daar al € 25. Zeer de moeite waard om een keer te proberen. 

En mocht u dit eiland bezoeken, ga dan zeker langs de wijnstraat die daar in de heuvels ligt.