Genoten van ….

De Rinklin Rosé Trocken Spätburgunder. 2022 heeft een alcoholpercentage 12,5% en is geproduceerd door Weingut Friedrich Rinklin te Eichstetten (Kaiserstuhl / Baden) www.rinklin.de Ik heb de wijn gekocht op het wijngoed. 

Beoordeling: Als je deze wijn blind zou proeven, zou je niet snel op een rosé uitkomen. Kleur: helder doorzichtig licht oranjerood. Geur: fris, aardbei, framboos, iets kruidig, met een zuurtje Smaak: fris, fruitig, met een klein prikkeltje. Ik vond het een heerlijke wijn. 

Prijs: in Nederland te krijgen voor € 9,40 bij maximuswijnimport.nl. Het is ook rechtstreeks bij het wijngoed te bestellen: € 8,90.   

Bijzonderheden: 

Op wijnreis 2023 aangekocht. Helaas alweer de laatste fles. De eigenaar ontving ons buitengewoon vriendelijk en leidde ons door de wijngaard. Hij was heel enthousiast over zijn terroir en had een schep meegenomen om ons met een grondmonster deelgenoot te maken van de kwaliteit van de bodem. Het bedrijf doet al sinds 1955 aan biologische wijnbouw. 

Liesbeth Kollewijn, Wijngilde Twente 

We waren met onze afdeling Twente in 2017 in de Beaujolais. Tegenover ons hotel, Hôtel des Vignes, net buiten Juliénas, woonde een wijnmaker, die niet in ons reisprogramma was opgenomen. 

In een vrij moment liep ik met onze voorzitter naar binnen en werd zeer gastvrij ontvangen. 

Als laatste in de proeverij werd bovengenoemde wijn als ‘uitsmijter’ geserveerd. 

We waren enorm onder de indruk van deze weelderige en ook krachtige wijn. Afkomstig van een 0,5 ha grote wijngaard, 90 jaar oude stokken en slechts 40 hl/ha. 

Ik geloof dat iedereen van onze groep deze wijn gekocht heeft, met als gevolg dat de wijnboer niets meer over had. 

Gelukkig hebben we er anderhalf jaar geleden, op een proeverij, nogmaals van kunnen genieten. De wijn was nog steeds heerlijk. 

Bert Sluis, Wijngilde Twente 

In de namiddag op een prachtige plek aan de Zuid-Spaanse kust dronken we de perfecte wijn: Orube Crianza* Rioja 2019. De wijn is uitstekend te combineren met tapas van gekruide kaas, vis- en vleeshapjes. Het is een complexe wijn, die slokje voor slokje, uitnodigt de volle rijkdom aan smaken te ontdekken. Als één fles niet voldoet, hoef je de proeverij vanwege de prijs in elk geval niet te staken.  

Op het terras in Andalusië staat deze wijn voor € 17,85 op de kaart. Deze Rioja Orube is een goede combi tussen heerlijk en betaalbaar

De Wijn: Orube Crianza* 2019 
Appellatie: Rioja Alavesa – Denominacón De Origen Calificada 
Herkomst: Laguardia, Spanje 
Producent: Bodegas Orube  
Alcoholpercentage: 14,2 %  
Druiven: 85% Tempranillo, 10% Garnacha, 5% Graciano 
Vinificatie: gisting op RVS, daarna 12 maanden op een mix van Frans en Amerikaans hout 
Website: www.oruberioja.com 

Beoordeling 
Kleur: heldere donkerrode kleur, de tranen in het glas 
Geur: zeer aangenaam, rood fruit, rijpe pruimen en bramen, donkere kersen, kruidig 
Smaak: allereerst (eiken)hout en een vlaag van vanille, verder een combinatie van chocolade en donker fruit, zachte elegante tannine 

Een krachtige wijn met aangenaam aanwezige tannine en een comfortabele afdronk. 
Op het terras gedronken, geen zicht op verkrijgbaarheid in Nederland, wel te kopen in Spanje, bij diverse leveranciers via internet te vinden. Bij vinissimus.com € 9,50 

* Een Crianza moet trouwens wettelijk 12 maanden rijpen op houten vaten. 

Thomas Zipper, Wijngilde Twente