Op de avond van 30 januari kwamen de leden van het Nederlands Wijngilde Sneek bijeen voor de eerste proefavond van het nieuwe jaar. De avond beloofde een smaakvolle start van 2024 te worden met als thema de IGP Pays d’Oc wijnen. Deze avond werd met zorg georganiseerd door een van onze toegewijde leden, Daphny. In totaal werden er zes wijnen gepresenteerd, waarvan twee witte en vier rode.
Het Franse systeem van herkomstbenamingen telt drie niveaus. Het basisniveau is wijn zonder specifieke herkomst: vin de France. Vervolgens is er landwijn met een beschermde
herkomstbenaming: de Indication Géographique Protégée (IGP), opvolger van de vin de pays. De top bestaat uit wijnen met een Appellation d’Origine Protégée (AOP), de vroegere AOC. Binnen bepaalde AOP’s bestaan wijngaardclassificaties, waarbij de beste wijngaarden de status van premier of grand cru dragen. In Bordeaux zijn het châteaux die zich cru classé mogen noemen.
Pays d’Oc IGP werd in 1987 in het leven geroepen en vertegenwoordigt zo’n 13.000 wijnmakers. Het Pays d’Oc gebied omvat de Languedoc-Roussillon streek en is volume marktleider in export van Franse wijnen. Deze landwijn wordt erop gemaakt om te voldoen aan de eisen van de moderne consument die hogere eisen stelt aan kwaliteit, maar ook toegankelijke wijnen wil. Ze wordt in de gehele Languedoc-Roussillon geproduceerd. De wettelijke normen voor deze wijn zijn minder zwaar dan die van de appellation. Druivensoorten van buiten de eigen streek kunnen hiervoor gebruikt worden, zoals chardonnay, merlot en cabernet sauvignon. Op het etiket wordt sinds 2013 naast IGP
Pays d’Oc ook een logo en de vermelding Vin de France gebruik. Eveneens hebben de producenten besloten in hun communicatie de Franse herkomst te benadrukken met de slogan: ‘Vin de France par naissance, vin de qualité par conviction’.
Onder de IGP Pays d’oc kunnen wijnboeren kiezen uit 58 druivensoorten zoals de bekende
chardonnay, viognier tot merlot en pinot noir. De wijnboeren hebben dus enorm veel vrijheid in het experimenteren en dat levert steeds vaker bijzondere wijnen op. Dat doen ze met druivensoorten die je hier eigenlijk niet zou verwachten. Zo wordt de Italiaanse sangiovese, Spaanse albarino maar ook de gewürztraminer steeds meer aangeplant. Veelal wordt er gewerkt met assemblage blends, waarbij verschillende druivenrassen en wijnen worden gemengd. Toch zie je ook steeds vaker cépage wijnen, gemaakt van één druivenras.
De wijnen die we hebben mogen ontdekken:
- Philibert du Charme Chardonnay
Wijnhuis Philibert du Charme
Oogstjaar 2022
Land/Gebied Frankrijk, Languedoc-Rousillion
Indication IGP Pays d’oc
Druiven Chardonnay
Terroir Klei, kalksteen, keien - Le Grand Noir Viognier
Wijnhuis Le Grand Noir
Oogstjaar 2022
Land/Gebied Frankrijk, Languedoc-Rousillion
Indication IGP Pays d’oc
Druiven Viognier
Terroir Klei, kalksteen - Claude Vialade – Influences Naturelles Syrah – Grenache
Wijnhuis Claude Vialade
Oogstjaar 2021
Land/Gebied Frankrijk, Languedoc-Rousillion
Indication IGP Pays d’oc
Druiven Syrah, Grenache - Domaine de la Clapière Gatefer
Wijnhuis Domaine de la Clapière
Oogstjaar 2020
Land/Gebied Frankrijk, Languedoc-Rousillion
Indication IGP Pays d’oc
Druiven Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon
Terroir Grind, keien
Rijping Nieuwe eikenhouten vaten, 12 maanden - Domaine Valinière Appassimento
Wijnhuis Domaine Valinière
Oogstjaar 2021
Land/Gebied Frankrijk, Languedoc-Rousillion
Indication IGP Pays d’oc
Druiven Syrah, Petit Verdot
Terroir Klei, kalksteen - Z de l’Arjolle Vin de France Zinfandel
Wijnhuis L’Arjolle
Oogstjaar 2021
Land/Gebied Frankrijk, Languedoc-Rousillion
Indication Vin de France
Druiven Zinfandel
Rijping 12 maanden, eikenhout