Save these dates !!

Evenementen

In de planning voor de komende periode:

Helaas opnieuw uitgesteld i.v.m. covid-19
17 oktober 2020 in 3 sessie de uitgestelde proeverij Piemonte te Soesterberg: Proeverij Piemonte (alles behalve Barolo en Barbaresco) door Fred Nijhuis exclusief voor leden van het NWG en hun introducées. Minimaal 10 producenten zijn zelf aanwezig.
Leden € 15,00 / niet-leden € 25,00 incl. fingerfood. Kijk in de agenda voor meer informatie.

Helaas uitgesteld i.v.m. covid-19
21 november 2020 de jaarlijkse NWG najaarsdag. Overleg met de voorzitters van de afdelingen en aansluitend een masterclass, die voor alle leden toegankelijk is. In verband met Corona is de locatie nog niet bekend, maar het zal zeker in het midden van het land zijn.

24 april 2021 te Amsterdam: NWG voorjaarsdag met Algemene Ledenvergadering, proefwedstrijd en wijn en spijs special. Nadere gegevens volgen.

Zin in een virtuele proeverij?

Zin in een virtuele proeverij? Onder leiding van wijnkoningin of wijnprinses, sommeliers of Master of Wine? Bestel nu één van de 21 thema-pakketten Duitse wijn en proef deze fysiek onder digitale begeleiding op een vast tijdstip tussen 6 en 15 november. Lezers van Vinum krijgen 10 Euro korting.

Nadeel is wel dat je in de buurt moet wonen van de Duitse grens (laat het bezorgen bij een UPS pakketshop) want de pakketten worden niet naar Nederland verzonden.

Voor meer informatie, klik hier.

NWG AMsterdam: Bergerac en Duras

Geproefde wijnen van deze avond:

  1. Chateau de Fayolle – Bulles de Sanglier
  2. Chateua de la Mallevieille – Bergerac Sec
  3. Chateau de Fayolle – Bergerac Sec
  4. Chateau de la Jaubertie – Bergerac Sec
  5. Chateau de Fayolle – Bergerac Sec
  6. Chateau du Rooy – Pécharmant
  7. Chateau de la Mallevieille – Eleve en Fut de Chene
  8. Chateau de Fayolle – Sang du Sanglier
  9. Chateau de la Mallevieille – Imagine
  10. Domaine Les Hauts de Riquets – La Mugette
  11. Chateau de Fayolle – Saussignac

Precies tussen de Corona lockdows in hadden we de gelegenheid om een proeverij te houden. Verzorgd door een van de leden, ging het dit maal over de wijnen uit Bergerac en Duras.

ACOLON

NWG-ACOLON

                                                                ACOLON                                                                        1/2

INTRO:                                                                                                                              Op 14.09 is onze tweede fysieke proeverij volgens Corona reglement gehouden. Aanvankelijk stond Duitsland met 3 gebieden op het programma. Min of meer met het idee een soort competitie van deze gebieden te houden. Drie leden zouden wijnen inbrengen uit “hun” gebied. Baden door Jan Martijn, Franken door Tom  en Dirk zou de Nahe voor zijn rekening nemen. Tijdens het opstellen van de lijst te proeven wijnen bleek de aanvankelijke competitie gedachte steeds meer een kronkel te worden. Daarom is besloten om de opzet te veranderen en de wijnen te laten beoordelen op de verschillende vinificatie methodes. Steeds werden 3 wijnen tegelijk gepresenteerd. Bijvoorbeeld 3 Grauburgunders. Eén met uitsluitend RVS, één uit een groot vat met lang gist contact en eentje met barrique opvoeding. De laatste ronde was voor de ACOLON gereserveerd.

ACOLON: de naam doet lang niet bij iedereen een belletje rinkelen. Het is daarom wel goed om wat dieper in te gaan op deze “Neuzüchtung”  (nieuw ras) Eerst even een stukje historie: Deze rode druif is ontstaan uit een kruising (1972) van Blaufränkisch en Dornfelder. De BF is voor Oostenrijk een belangrijke kwaliteitswijn leverancier, die in Duitsland ook te boek staat als Lemberger, een “oud” Europees ras. Dornfelder daarentegen is een jong ras, puur “gemaakt” als kleur druif. Deze druif geeft zeer veel kleur en was als zodanig bedoeld om de wat blekere Duitse rode wijnen wat bij te kleuren. Dat de Dornfelder een “eigen leven” is gaan leiden en als mono cépage  behoorlijk succesvol zou worden was niet voorzien. Overigens heeft de Dornfelder ook al 25% Blaufränkisch in het sap, naast Portugieser, Trollinger (= Vernatsch) en Frühburgunder.                                                                                                                                                                                           Resultaat van deze kruising (BF x D): een vroeg rijpende druif, goed geschikt voor koele gebieden, met een redelijke ziekte resistentie, goede tannine en zuur structuur, maar bovenal intens van kleur. Bijna zwart! Na het opkweken van de zaailingen is de druif uitgezet in bijna alle Duitse wijngebieden. Per gebied 1 wijnboer. Pas in 2002, dus ruim 30 jaar later, is de  periode Versuchsanbau (= soort test periode) afgesloten en de druif definitief toegelaten voor “Qualitäts” wijn.  Momenteel staat er zo’n 500 ha beplant met Acolon, tendens stijgende (dat ondanks relatieve krimp areaal rood)!

                                                                                                                                Tijdens onze proeverij stonden er aanvankelijk 3 versies op tafel.                    Een traditioneel gemaakte 2015er Qualitätswein (Baden) van 10 jaar oude stokken. Daarna een Acolon RVS + 30 % “groot hout” na 10 dagen maische van 22 jaar oude stokken *) en tot slot een gerijpte Acolon, uit 2010  van toen 14 jaar oude stokken met 18 dagen maische en 18 maanden barrique (!) (beide Nahe). De eerste was feitelijk een halfdroge wijn. De slotconclusie was dat deze wijn zeer goed geaccepteerd zou worden door mensen die op voorhand droge rode wijn afwijzen. Diep donkere kleur nog veel zwart fruit in de neus en een evenwichtig, passend smaakpatroon, dat door een (voor ons) wat andere zoet / zuur balans de nodige spanning ontbeerde, maar gezien de leeftijd een prima glas wijn om “zomaar” koel te drinken. Een wijn zonder diepere gedachte maar gezien de prijs (€ 5.-) zeker de moeite van het proberen waard.                                                                                              De nummer 2 bracht duidelijk meer spanning ter tafel. Been droog , goede zuren en mooie rijpe tannines met een mooi portie zwart fruit en ook hier een prijs, die de zonde waard is ( € 6,-).                                                                     Met enige spanning (inzender) werd uitgekeken naar de oudste van het trio. Een 10 jaar oude wijn van een onbekende soort, gemaakt door een “Riesling” wijnboer. Een teleurstelling lag op de loer. De grote vraag was dan ook of deze soort kan ouderen? Het antwoord is een duidelijke JA! Natuurlijk spreken we hier over een gerijpte wijn. Nog veel kleur, het zwarte fruit gaat meer richting gedroogde pruimen. De tannines zijn zeer gepolijst. Storende ouderdoms tonen zijn er niet, wel is de spanning minder dan bij wijn 2 (gemaakt door de zoon, de huidige eerste man), door net iets minder strak droog en een half grammetje minder zuur en de rondere tannines. Maar qua prijs kwaliteit een uitstekende keuze met € 12.—als (actuele) inkoopprijs.  Omdat de verwachtingen voor nummer 3 niet al te hoog gespannen waren, was voor de zekerheid de jongste versie meegenomen als reserve proef wijn. Omdat we onze nieuwsgierigheid niet konden bedwingen is ook deze ter tafel gekomen als “toetje”. De barrique gerijpte Acolon 2018 (stokken ruim 20 jaar), been droog met een passend portie zuur, ietsje minder donker dan de voorgangers (10% Pinot Noir?) maar met zeer veel paars. Middel krachtig, zwart fruit in de neus en in de mond goed portie tannines, veel braam en een middellange passende afdronk. Hout en alcohol (13.5%) zijn goed verpakt in deze evenwichtige wijn.Prijs€9.80!!!                                                                                                                                     

                                                                                                                                          2 / 2 Opmerkelijk detail: normaal wordt een geringe bijmenging niet vermeld op het etiket. Hier staat de met slechts 10% vertegenwoordigde Pinot Noir expliciet vermeld op het etiket. Het vertrouwde moet hier het onbekende helpen?!

Conclusie: ACOLON heeft zeker een plaats in het areaal. Zeker in de “tafelranden”, de koelere wijngebieden. In handen van de juiste wijnboer kan je er veel kanten mee op. Van alledag wijn tot bewaarwijn!  

*) Het Wijngoed Honrath (Langenlonsheim) is éen van de eerste wijnboeren die de Acolon hebben mogen testen. Vandaar de leeftijd van de gebruikte stokken! Inmiddels is de Jongste generatie aangetreden op dit kleine familie bedrijf. Christian heeft door z’n goede contacten met leeftijdsgenoten van gerenommeerde Nahe bedrijven (Kruger Rumpf en Jakob Schneider) het bedrijf een kwaliteitssprong kunnen geven en staat inmiddels met 2 druiven in de Gault Millau. Naast de wijnbouw is er ook een gastenverblijf.

Naschrift:                                                                                                                        Het artikeltje over de Acolon toont eens temeer de lange weg die een “nieuw” druivenras te gaan heeft voordat het enigermate zijn potentie heeft kunnen tonen. Om nog maar niet te spreken over de tijd die nodig is om volledig geaccepteerd te worden als cépage wijn door  de consument.            Het heeft bijna 50 jaar geduurd om een areaal van 500 hectare te ontwikkelen. Het kruisen gebeurt nog steeds in ambachtelijk handwerk. De moderne genetische technieken zoals Crispr Cas zijn tot nu toe, door de complexe genetische opbouw, niet toepasbaar bij de druif. Het opkweken van een zaailing tot een productieve stok kost 3 á 4 jaar. Maar het kost zeker 10 jaar voor een druif z’n volle potentie kan tonen! Daarnaast moet elk nieuw ras nog een aantal handicaps overwinnen. De plek waar hij voor proef gezet wordt is nooit een top plek in de wijnberg. De wijnboer die het experiment aandurft moet nog leren omgaan met de druif. Hoe “moet” ie gesnoeid worden en wat is een kwalitatief optimale opbrengst? Wanneer is het juiste oogststadium? Hoe verloopt de vinificatie? Allemaal grote onbekenden! Het is dan ook mooi te zien dat hier een “jonge generatie Riesling” wijnboer er in slaagt een goed product in de markt te zetten.           Deze stenen op de weg zijn nog groter voor de zgn. PIWI’s, de schimmel resistente kruisingen. Die vinden naast de kweekproblemen ook nog de regelgeving en een zeer sceptische consument op haar pad. Terwijl juist deze nieuwe groep druiven waarschijnlijk onze redders zijn als het gaat om uit de greep van de schimmels en hun bestrijding te komen. Maar voor hier van een echte doorbraak sprake kan zijn, is vooral de houding van de “echte liefhebber” van cruciaal belang! Vragen? Mail gerust naar:  jong.oudewater@wxs.nl 

Dirk de Jong

NWG Bergen: Chique Riedelglazen

Maken wijnglazen echt het verschil?

Welke glazen moet ik kopen?

Welke wijn gaat in welk glas?

Onze grote wens was om met de wijnclub van Bergen Commanderie de la Montagne een heuse Riedelproeverij te doen, en dat hebben we dinsdag 8 september gedaan.

In het clubhuis van The Bears in Bergen, met de mannen van Wijnkoperij De Gouden Ton en salesmanager Benelux Guilherme Mantovani.

“NWG Bergen: Chique Riedelglazen” verder lezen

Afscheid NWG-wijnmeester Petja

Gisteren, op de proeverij Sparkling 2020 heeft Petja afscheid genomen van Wijngilde Nijmegen wegens zijn verhuizing naar Zeist. Gelukkig maar dat er daar een Wijngilde Utrecht bestaat.

v.l.n.r. NWG-wijnmeesters Jos en Petja

NWG-wijnmeester Jos dankte Petja voor zijn jarenlange samenwerking als NWG-Wijnmeester en overhandigde een mooie fles 2013 Bruno Rocca ‘Rabajolo’ Langhe Rosso

“Afscheid NWG-wijnmeester Petja” verder lezen

NWG Nijmegen: Sparkling 2020

Op de nieuwe locatie in Berg en Dal en Corona-proof de eerste proeverij van seizoen 2020/2021, georganiseerd door Désirée en Wim. Feestelijke mousserende wijnen blind geproefd uit allerlei windstreken:
Serie 1, wijn 1, alcoholvrij
Serie 2, wijn 2, 3, 4 en 5, meest gekocht (sekt, crémant, cava en prosecco)
Serie 3, wijn 6 en 7, battle Holland-België
Serie 4, wijn 8, 9, 10 en 11, meer bijzonder
Wijn 2 t/m 11 zijn geproduceerd volgens de traditionele methode.

Wat vonden we er van? De voorkeuren van de 25 proevers (per serie):
61% stemmen voor Cuvée Katharina 2014 van Raumland (wijn 2)
36% stemmen voor Classic Cuvee van Nyetimber (wijn 11)
32% stemmen voor Blanc de Blancs 2014 van Cederberg (wijn 9)
90%* stemmen voor Riesling Brut 2018 van de Apostelhoeve (wijn 6)
*omdat het een serie van maar 2 wijnen betrof, zijn de stemmen niet één op één vergelijkbaar met beide series van 4 wijnen.

Presentatie met data sheets

“NWG Nijmegen: Sparkling 2020” verder lezen

Colofon

Tweede editie Nieuwe Stijl, 1 september 2020

Aan deze editie hebben meegewerkt

Ronald van den Heuvel, Landelijk NWG Voorzitter

Gies Stolze, Landelijk NWG Wijnmeester

Jan van Asseldonk, Wijngilde Breda

Annelies Kuijs-Boogert, Wijngilde Bergen

Henk Welten, Wijngilde Arnhem

Wim Schepman, Wijngilde Nijmegen

Volgende publicatie

Derde editie, 15 december 2020

Kopij s.p.v. 3 weken van tevoren inleveren

Adres

redactie@nederlandswijngilde.nl

Tannine, 2 september 2020

Nummer 2, september 2020

Slimme keuzen in lastige tijden

Dit is de tweede editie van ons NWG-blad Tannine. Tannine “nieuwe stijl” is eigenlijk uit nood geboren omdat Corona het moeilijk maakt om ons verenigingsleven met elkaar te beleven, maar wij wel graag met elkaar in contact wilden blijven.

Lees meer …..

In de buurt blijven en veilig genieten

In deze unieke en gekke tijd blijft het voor mij “in de buurt blijven en veilig genieten”. Ik pak iedere dag mijn fiets en trek erop uit, Noord Holland wat ben je toch mooi!

Lees meer …..

Tips omgang met Corona

Een bijzondere tijd – de afgelopen maanden – in menig opzicht. Ik hoop van harte dat het goed met jullie gaat, na deze onzekere tijd van Corona. En dat jullie ook toch nog mooie wijnen hebben mogen proeven.

Lees meer …..

COVID-proof wijnproeverij in Breda

Na maandenlange verplichte rust op het proeverij-front wilden we als afdeling Breda in Juli toch graag weer een begin maken met de core-business van de NWG: het organiseren van wijnproeverijen! Onze proeflocatie Horecaschool “de Rooi Pannen” in Breda was helaas gesloten, maar onze “oude” gastheer Amrath hotel Brabant wilde ons graag ter wille zijn met ruimte, stokbrood en kaas – de rest regelen we zelf wel !

Lees meer …..

De jaarlunch van Wijngilde Arnhem in Klein Hartenstein, Oosterbeek.

Elk jaar houden we een diner of lunch met introducés. In verband met de Covid 19 regels, was het maar de vraag of we onze jaarlunch zouden kunnen houden. Uiteindelijk was het gelukt om een mooie en covid 19 geschikte locatie te vinden om daar 5 juli de jaarlunch te houden met in totaal 19 gasten.

Lees meer …..

Puzzels, oplossing en een nieuwe breinbreker

Oplossing prijsvraag uit nummer 1

  8           Barbera, sloot aan op 1 vertikaal: CabernetSauvignon
19          Rulaender, sloot aan op 17 vertikaal: CabernetFranc
7           Aligoté, sloot aan op 6 vertikaal: Viognier
12           Aleatico, sloot aan op 1 vertikaal: CabernetSauvignon
16           Malvasia, sloot aan op 11 vertikaal: Palomino

Lees meer …..

 Colofon

Lees meer …..

Puzzels

Oplossing prijsvraag uit nummer 1

  8           Barbera, sloot aan op 1 vertikaal: CabernetSauvignon
19           Rulaender, sloot aan op 17 vertikaal: CabernetFranc
7           Aligoté, sloot aan op 6 vertikaal: Viognier
12           Aleatico, sloot aan op 1 vertikaal: CabernetSauvignon
16           Malvasia, sloot aan op 11 vertikaal: Palomino

Dus “Braam” is het gevonden woord.
Helaas zijn er geen goede oplossingen ingestuurd.
De wijn als prijs blijft in de pot.

Nieuwe prijsvraag in Tannine nummer 2

Over welk wijngebied gaat het?

Het gezochte wijngebied is duidelijk opgedeeld in subgebiedjes, hoewel de wijnbouw sterk verstrooid is. Een blik op de kaart maakt de indeling door de bochten van de rivier duidelijk. In de middeleeuwen was het gebied een van de grootste wijngebieden van het land. Tegenwoordig beslaat de oppervlakte druiven nog maar 1/10 daarvan. Weliswaar is in de laatste dertig jaar de oppervlakte weer verdubbeld. Het gebied wordt door het klimaat zowel gekoesterd als bedreigd. De zomers zijn heet, de vorst in het voorjaar en de herfst is gevaarlijk en in de winter funest.  

De wijnen hebben de naam droog en robuust te zijn. De naam van het gebied wordt snel samen genoemd met één druivensoort. Er is nog een visueel kenmerk aan de wijnen, als die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Die noemen we echter niet, want dan weet iedereen de oplossing.

Het gebied is ook attractief voor toeristen, vooral voor kunstliefhebbers. Bijzonder mooi zijn de dorpen en steden met hun middeleeuwse karakter. Dat geldt vooral voor de grootste stad aan de rivier met zijn kerken, paleizen en andere barokke gebouwen. In de wijnbergen staan veel Madonnabeelden.

Over welk wijngebied gaat het?

Mail je antwoord naar redactie@nederlandswijngilde.nl
Onder de goede inzendingen verloten wij een mooie fles wijn.

Terug naar Tannine …..