NWG Bergen: Chique Riedelglazen

Maken wijnglazen echt het verschil?

Welke glazen moet ik kopen?

Welke wijn gaat in welk glas?

Onze grote wens was om met de wijnclub van Bergen Commanderie de la Montagne een heuse Riedelproeverij te doen, en dat hebben we dinsdag 8 september gedaan.

In het clubhuis van The Bears in Bergen, met de mannen van Wijnkoperij De Gouden Ton en salesmanager Benelux Guilherme Mantovani.

We hadden sinds maart niet meer samen geproefd, en het was hartstikke spannend om weer op te starten, hebben de leden zin en durven ze weer te komen? Pascal en ik hebben alles opgemeten, anderhalve meter duimstok was ons vriendje, het lukte om 22 zitplaatsen te creëren om de proeverij veilig te doen.

Lynn maakt de uitnodiging en ja hoor, zo vol!

Ook Guilherme vertelde dat het zijn eerste proeverij weer was sinds 15 maart.

Linker glas Riesling dan Montrachet, dan Pinot Noir en rechter glas Cabernet

Riedel maakt sinds 1756 glaswerk in Oostenrijk en wel in Kufstein, de vijfde generatie is goed bezig onder leiding van CEO Maximillian Riedel. Riedel is een prestigemerk namelijk.

Tip: wanneer je wijn inschenkt doe dat tot het breedste stukje van het glas en als je proost  doe dat met de bolling, niet de opening.

We hebben drie wijnen geproefd, in vier verschillende glazen, van de serie Veritas

Chardonnay Enate fermentado en barrica 2018 Somontano Spanje

Pinot Noir Corralillo 2017 San Antonio Chili

Bordeaux Grand Villages Superieure 2016 Frankrijk

De eerste wijn, de houtgerijpte chardonnay van Enate, deed het het best in het Montrachet-glas, glas 2.

In het eerste smalle glas was nauwelijks geur en je rook heel veel alcohol. In glas 3  smaakte de wijn bitter en had hogere zuren, en glas 4 was de wijn drogend.

De tweede wijn, de Pinot Noir van Matetic: glas 1 zwoel rijp fruit, weinig spanning, glas 4 geen geur, glas 3 meer geur, meer smaak en koeler fruit, dus het Pinot Noir-glas klopt!

De Bordeaux met 85% merlot en 15% cabernet franc kwam totaal niet uit in glas 2 en 3, te breed en deed het het beste in glas 4, het Cabernet glas.

Na het wijnproeven kregen we een demonstratie van Guilherme van de karaffen van Riedel, vooral de Boa was integrerend, een kunst om alle wijn uit te schenken zonder te verspillen.

We waren verrast door de invloed van glazen op je eigen wijnbeleving, en ik ga nogmaals kijken in mijn wijnglazenvoorraad, wat heb ik nodig om nog meer te genieten.

Een belangrijk ding is: niet kopen als je simpele wijnen drinkt, hou het bij witte en rode glazen.
Riedel heeft namelijk “instapglazen”, zijn iets dikker, wel heel goed, weet nog dat ik mijn echte Riedel eerste glas kreeg…..

Conclusie na de proeverij:

Iedere druivensoort heeft ander mondgevoel en smaak, en het heeft te maken hoe groot het glas is, een groter glas daar kan meer lucht bij.

En hoe de vorm is, die bepaalt waar de wijn in je mond komt.

Het zit namelijk zo: het linker glas, glas 1 is smal en hoog, als je daaruit drinkt dan komt de wijn binnen op het puntje van je tong, waar je zeg maar eerst het zoet proeft, en daarna het zuur.

Het tweede en derde glas zijn breed en lager, dan komt de wijn binnen halverwege, en proef je eerst het zuur, geschikt voor wijnen die minder zuren hebben.

Dit is een plaatje van de tong:

Dus als je goed kijkt dan proef je altijd het zoet vooraan en het zuur aan de zijkant, het bitter achterop.

De leden waren blij elkaar te zien, zeker omdat de proeverij in de puntjes was verzorgd door De Gouden Ton Bergen in samenwerking met Riedel Benelux.

Door Annelies Kuijs-Boogert, wijnmeester Montagne