Jaarlunch van Wijngilde Arnhem in Klein Hartenstein, Oosterbeek

Elk jaar houden we een diner of lunch met introducés. In verband met de Covid 19 regels, was het maar de vraag of we onze jaarlunch zouden kunnen houden. Uiteindelijk was het gelukt om een mooie en covid 19 geschikte locatie te vinden om daar 5 juli de jaarlunch te houden met in totaal 19 gasten.

Klein Hartenstein ligt naast het Airborne museum en is een statige historisch witte villa in het centrum van het mooie Oosterbeek. De patron cuisinier is  Sterchef Dennis Richter Uitdenbogaardt, voorheen executive chef bij Michelinrestaurant O Mundo in Hotel de De Wereld.

Voorheen deed Richter Uitdenbogaardt ervaring op bij De Kromme Dissel in Heelsum, Het Ambacht in Driel en La Rive in Amsterdam.

Op de eerste verdieping had men de ramen geopend voor een goede ventilatie en de tafels zo opgesteld dat er 1,5 m afstand was tussen de “huishoudens”.

Het, in overleg met de patron, samengestelde menu:

Makreel
Tartaar / structuren van wortel / cevenne ui / krokant / spinazie / melouskes

Gazpacho
Gazpacho / Hollandse garnalen / ravioli / venkel / doperwtenpuree

Lam
Rose gebraden / jus

Aardbeien
Aardbeien mousse / Romanoff / aardbeien / basilicum / kletskop

Bij elke gang kregen we de keuze uit 2 wijnen. Mijn voorkeur ging uit naar:

Viu Manent Secret Sauvignon (Chili, Casablanca streek)
De druiven ondergaan een koude schilweking van 6 à 8 uur. Vergisting vindt plaats in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. De uiteindelijk wijn rijpt 2 à 3 maanden op zijn gistcellen in RVS. Stuivend en complex met aroma’s van wit fruit, grapefruit, ananas en een vleugje ziltigheid.

Casa Santos Lima Colossal Reserva, syrah (30%), touriga nacional (30%), tinta roriz (30%), alicante bouschet (10%) (Portugal, streek Lisboa)
De rijpe druiven ondergaan een koude schilweking van 24 uur en vergisten in grote, temperatuur gecontroleerde vaten. Hierna volg opnieuw 15 dagen schilweking. De wijn rijpt tot slot 8 maanden op Frans en Amerikaans eikenhouten vaten. De wijn combineert goed bij gegrild rundvlees, kruidige stoof van lam of pittige harde kazen. veel rijp rood fruit en pruimen, een licht florale noot en overduidelijke aroma’s van specerijen. De wijn is vol en rijk, heeft fijne zuren, zachte tannines en een lange afdronk van donker fruit en specerijen.

Château Violet Sauternes, semillon, sauvignon Blanc (Frankrijk, streek Bordeaux)
In vijf achtereenvolgende sessies alleen de door botrytis aangetaste sémillondruiven uit de trossen geplukt. Na de vergisting wordt de wijn geblend met circa 8% sauvignon blanc en een minieme hoeveelheid muscadelle. Elegant verfijnde nobele toets en prachtige rijkdom van honing, zoete citrusvruchten, gedroogd geel fruit, vanille en acacia.

Conclusie:
De jaarlunch was net als vorig jaar een succes. Klein Hartenstein is een sterwaardig restaurant met schappelijke prijzen en heerlijke wijnen. Tip: maak er een leuke dagtrip van met een mooie wandeling, fiets- of mountainbike tocht in het schitterende glooiende landschap rond Oosterbeek.

Henk Welten, Wijngilde Arnhem

Terug naar Tannine …..