Puzzels

Oplossing prijsvraag uit nummer 1

  8           Barbera, sloot aan op 1 vertikaal: CabernetSauvignon
19           Rulaender, sloot aan op 17 vertikaal: CabernetFranc
7           Aligoté, sloot aan op 6 vertikaal: Viognier
12           Aleatico, sloot aan op 1 vertikaal: CabernetSauvignon
16           Malvasia, sloot aan op 11 vertikaal: Palomino

Dus “Braam” is het gevonden woord.
Helaas zijn er geen goede oplossingen ingestuurd.
De wijn als prijs blijft in de pot.

Nieuwe prijsvraag in Tannine nummer 2

Over welk wijngebied gaat het?

Het gezochte wijngebied is duidelijk opgedeeld in subgebiedjes, hoewel de wijnbouw sterk verstrooid is. Een blik op de kaart maakt de indeling door de bochten van de rivier duidelijk. In de middeleeuwen was het gebied een van de grootste wijngebieden van het land. Tegenwoordig beslaat de oppervlakte druiven nog maar 1/10 daarvan. Weliswaar is in de laatste dertig jaar de oppervlakte weer verdubbeld. Het gebied wordt door het klimaat zowel gekoesterd als bedreigd. De zomers zijn heet, de vorst in het voorjaar en de herfst is gevaarlijk en in de winter funest.  

De wijnen hebben de naam droog en robuust te zijn. De naam van het gebied wordt snel samen genoemd met één druivensoort. Er is nog een visueel kenmerk aan de wijnen, als die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Die noemen we echter niet, want dan weet iedereen de oplossing.

Het gebied is ook attractief voor toeristen, vooral voor kunstliefhebbers. Bijzonder mooi zijn de dorpen en steden met hun middeleeuwse karakter. Dat geldt vooral voor de grootste stad aan de rivier met zijn kerken, paleizen en andere barokke gebouwen. In de wijnbergen staan veel Madonnabeelden.

Over welk wijngebied gaat het?

Mail je antwoord naar redactie@nederlandswijngilde.nl
Onder de goede inzendingen verloten wij een mooie fles wijn.

Terug naar Tannine …..