Op de nieuwe locatie in Berg en Dal en Corona-proof de eerste proeverij van seizoen 2020/2021, georganiseerd door Désirée en Wim. Feestelijke mousserende wijnen blind geproefd uit allerlei windstreken: Serie 1, wijn 1, alcoholvrij Serie 2, wijn 2, 3, 4 en 5, meest gekocht (sekt, crémant, cava en prosecco) Serie 3, wijn 6 en 7, battle Holland-België Serie 4, wijn 8, 9, 10 en 11, meer bijzonder Wijn 2 t/m 11 zijn geproduceerd volgens de traditionele methode.
Wat vonden we er van? De voorkeuren van de 25 proevers (per serie): 61% stemmen voor Cuvée Katharina 2014 van Raumland (wijn 2) 36% stemmen voor Classic Cuvee van Nyetimber (wijn 11) 32% stemmen voor Blanc de Blancs 2014 van Cederberg (wijn 9) 90%* stemmen voor Riesling Brut 2018 van de Apostelhoeve (wijn 6) *omdat het een serie van maar 2 wijnen betrof, zijn de stemmen niet één op één vergelijkbaar met beide series van 4 wijnen.
Dit is de tweede editie van ons NWG-blad Tannine. Tannine “nieuwe stijl” is eigenlijk uit nood geboren omdat Corona het moeilijk maakt om ons verenigingsleven met elkaar te beleven, maar wij wel graag met elkaar in contact wilden blijven.
In deze unieke en gekke tijd blijft het voor mij “in de buurt blijven en veilig genieten”. Ik pak iedere dag mijn fiets en trek erop uit, Noord Holland wat ben je toch mooi!
Een bijzondere tijd – de afgelopen maanden – in menig opzicht. Ik hoop van harte dat het goed met jullie gaat, na deze onzekere tijd van Corona. En dat jullie ook toch nog mooie wijnen hebben mogen proeven.
Na maandenlange verplichte rust op het proeverij-front wilden we
als afdeling Breda in Juli toch graag weer een begin maken met de core-business
van de NWG: het organiseren van wijnproeverijen! Onze proeflocatie Horecaschool
“de Rooi Pannen” in Breda was helaas gesloten, maar onze “oude” gastheer Amrath
hotel Brabant wilde ons graag ter wille zijn met ruimte, stokbrood en kaas – de
rest regelen we zelf wel !
De jaarlunch van Wijngilde Arnhemin
Klein Hartenstein, Oosterbeek.
Elk jaar
houden we een diner of lunch met introducés. In verband met de Covid 19 regels,
was het maar de vraag of we onze jaarlunch zouden kunnen houden. Uiteindelijk
was het gelukt om een mooie en covid 19 geschikte locatie te vinden om daar 5
juli de jaarlunch te houden met in totaal 19 gasten.
8 Barbera, sloot aan op 1 vertikaal: CabernetSauvignon 19 Rulaender, sloot aan op 17 vertikaal: CabernetFranc 7 Aligoté, sloot aan op 6 vertikaal: Viognier 12 Aleatico, sloot aan op 1 vertikaal: CabernetSauvignon 16 Malvasia, sloot aan op 11 vertikaal: Palomino
8 Barbera, sloot aan op 1 vertikaal: CabernetSauvignon 19 Rulaender, sloot aan op 17 vertikaal: CabernetFranc 7 Aligoté, sloot aan op 6 vertikaal: Viognier 12 Aleatico, sloot aan op 1 vertikaal: CabernetSauvignon 16 Malvasia, sloot aan op 11 vertikaal: Palomino
Dus “Braam” is het gevonden woord. Helaas zijn er geen goede oplossingen ingestuurd. De wijn als prijs blijft in de pot.
Nieuwe prijsvraag in Tannine nummer 2
Over welk wijngebied gaat het?
Het gezochte wijngebied is duidelijk opgedeeld in subgebiedjes, hoewel de wijnbouw sterk verstrooid is. Een blik op de kaart maakt de indeling door de bochten van de rivier duidelijk. In de middeleeuwen was het gebied een van de grootste wijngebieden van het land. Tegenwoordig beslaat de oppervlakte druiven nog maar 1/10 daarvan. Weliswaar is in de laatste dertig jaar de oppervlakte weer verdubbeld. Het gebied wordt door het klimaat zowel gekoesterd als bedreigd. De zomers zijn heet, de vorst in het voorjaar en de herfst is gevaarlijk en in de winter funest.
De
wijnen hebben de naam droog en robuust te zijn. De naam van het gebied wordt
snel samen genoemd met één druivensoort. Er is nog een visueel kenmerk aan de
wijnen, als die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Die noemen we echter niet,
want dan weet iedereen de oplossing.
Het
gebied is ook attractief voor toeristen, vooral voor kunstliefhebbers.
Bijzonder mooi zijn de dorpen en steden met hun middeleeuwse karakter. Dat
geldt vooral voor de grootste stad aan de rivier met zijn kerken, paleizen en
andere barokke gebouwen. In de wijnbergen staan veel Madonnabeelden.
Elk jaar
houden we een diner of lunch met introducés. In verband met de Covid 19 regels,
was het maar de vraag of we onze jaarlunch zouden kunnen houden. Uiteindelijk
was het gelukt om een mooie en covid 19 geschikte locatie te vinden om daar 5
juli de jaarlunch te houden met in totaal 19 gasten.
Klein Hartenstein ligt naast het Airborne museum en is een statige historisch witte villa in het centrum van het mooie Oosterbeek. De patron cuisinier is Sterchef Dennis Richter Uitdenbogaardt, voorheen executive chef bij Michelinrestaurant O Mundo in Hotel de De Wereld.
Voorheen deed Richter Uitdenbogaardt ervaring op bij De Kromme Dissel in
Heelsum, Het Ambacht in Driel en La Rive in Amsterdam.
Op de eerste verdieping had men de ramen
geopend voor een goede ventilatie en de tafels zo opgesteld dat er 1,5 m
afstand was tussen de “huishoudens”.
Het, in overleg met de patron, samengestelde menu:
Bij elke gang kregen we de keuze uit 2 wijnen. Mijn voorkeur ging uit naar:
Viu Manent Secret Sauvignon (Chili, Casablanca streek) De druiven ondergaan een koude schilweking van 6 à 8 uur. Vergisting vindt plaats in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. De uiteindelijk wijn rijpt 2 à 3 maanden op zijn gistcellen in RVS. Stuivend en complex met aroma’s van wit fruit, grapefruit, ananas en een vleugje ziltigheid.
Casa Santos Lima Colossal Reserva, syrah (30%), touriga nacional (30%), tinta roriz (30%), alicante bouschet (10%) (Portugal, streek Lisboa) De rijpe druiven ondergaan een koude schilweking van 24 uur en vergisten in grote, temperatuur gecontroleerde vaten. Hierna volg opnieuw 15 dagen schilweking. De wijn rijpt tot slot 8 maanden op Frans en Amerikaans eikenhouten vaten. De wijn combineert goed bij gegrild rundvlees, kruidige stoof van lam of pittige harde kazen. veel rijp rood fruit en pruimen, een licht florale noot en overduidelijke aroma’s van specerijen. De wijn is vol en rijk, heeft fijne zuren, zachte tannines en een lange afdronk van donker fruit en specerijen.
Château Violet Sauternes, semillon, sauvignon Blanc (Frankrijk, streek Bordeaux) In vijf achtereenvolgende sessies alleen de door botrytis aangetaste sémillondruiven uit de trossen geplukt. Na de vergisting wordt de wijn geblend met circa 8% sauvignon blanc en een minieme hoeveelheid muscadelle. Elegant verfijnde nobele toets en prachtige rijkdom van honing, zoete citrusvruchten, gedroogd geel fruit, vanille en acacia.
Conclusie: De jaarlunch was net als vorig jaar een succes. Klein Hartenstein is een sterwaardig restaurant met schappelijke prijzen en heerlijke wijnen. Tip: maak er een leuke dagtrip van met een mooie wandeling, fiets- of mountainbike tocht in het schitterende glooiende landschap rond Oosterbeek.
Na maandenlange verplichte rust op het proeverij-front wilden we
als afdeling Breda in Juli toch graag weer een begin maken met de core-business
van de NWG: het organiseren van wijnproeverijen! Onze proeflocatie Horecaschool
“de Rooi Pannen” in Breda was helaas gesloten, maar onze “oude” gastheer Amrath
hotel Brabant wilde ons graag ter wille zijn met ruimte, stokbrood en kaas – de
rest regelen we zelf wel !
Bij het Amrath hadden we de beschikking over de hele foyer; een
ruimte van bijna 100m2, waar op goede afstand allemaal tafeltjes voor 2
personen waren weggezet; ruim voldoende voor de 20 leden die de Pinot Noir
Wereld-Proeverij wilden bijwonen. Bij de ingang van de Foyer konden de leden
zich desinfecteren met een handpomp en doekjes. Door de opzet met de tafeltjes
zaten de leden ook ruim 1,5 meter van elkaar verwijderd en in het gangpad
tussen de tafels was voldoende ruimte voor de Wijnmeester om uitleg te geven
over de wijnen en tegelijk ik te schenken.
Op de afgesproken tijden kwam de hoofdkelner ons brood en kaas
brengen op een verrijdbaar karretje in diverse schaaltjes , die de leden zelf
over de tafels konden verdelen; zo hoefde de hoofdkelner niet in onze directe
buurt te komen. Veilig voor hem en voor ons.
Na afloop konden we alles mooi laten staan voor de volgende
bezoekers en waren de leden uitermate tevreden over zowel de wijnen van de
proeverij alsook de gezellige en Covid-proof bijeenkomst. Op dinsdag 18
augustus staat daarom de volgende proeverij alweer gepland.
Voor de collega regio’s : zorg dat je voldoende ruimte hebt in je
proeflokaal of zoek een andere (beter geschikte) locatie als het op de
standaard locatie niet lukt. Het is leuk als de proeverijen doorgang kunnen
vinden, maar dan wel veilig svp. Veel succes en plezier gewenst.
Jan van Asseldonk, NWG Wijnmeester Wijngilde Breda
Een bijzondere tijd – de
afgelopen maanden – in menig opzicht. Ik hoop van harte dat het goed met jullie
gaat, na deze onzekere tijd van Corona. En dat jullie ook toch nog mooie wijnen
hebben mogen proeven.
Langzaamaan
zijn we als NWG (landelijk zowel als afdelingen) weer gaan opstarten, en is de
eerste afdeling alweer samengekomen, en staan de andere in de startblokken om
weer samen te komen.
Natuurlijk
is er ook behoorlijk wat onderling contact geweest om o.a. te spreken over de
aanstaande najaarsproeverijen, de Landelijke serie, en andere
wijnwetenswaardigheden. Ook is geprobeerd of en hoe een virtuele wijnproeverij
werkt, zowel binnen het NWG, maar ook door de wijnhandel.
Als
bestuur hebben we de afdelingen een voorzet gegeven m.b.t. “voorwaarden” en
“overwegingen” voor het organiseren van een “veilige” wijnproeverij: let op: de
leden dienen zich comfortabel te voelen om mee te doen aan de wijnproeverij!
Om
zo eens een aantal punten te noemen:
Benoem
per afdeling een vast “coronalid” voor ideeën en toezicht;
Toegang
alleen voor leden zonder klachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn,
hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts en
benauwdheid); als je in quarantaine moet zijn – gewoon doen – volgende maand is
er weer een proeverij
Duur
van de proeverij beperken tot 2,5 uur;
Op
locatie moet 1,50 mtr afstand gehouden kunnen worden, anders (tijdelijk)
locatie wisselen; of meer proefavonden in kleinere groepjes? Behoefte aan meer
“landelijke proeverij” op locatie met meer ruimte? Overweeg wat werkt in jullie
afdeling
Bij
binnenkomst handen desinfecteren;
Zoveel
mogelijk ramen open / ventilatie aan;
Registreren
van wie waar zit (analoog aan Duits terrasbezoek voor mogelijk contactonderzoek
(moet na vier weken worden vernietigd);
Ieder
lid gebruikt zijn eigen spuugemmertjes, geen gezamenlijke en geen van de
afdeling;
Schenkers
dragen tijdens het schenken een mondkapje, dus volgens een rooster indelen en
niet spontaan vragen;
Gezellige
nazit met kaas tijdelijk afschaffen (past dat ook binnen de 2,5 uur?) of anders
organiseren (bordje per persoon?);
Na
afloop “één voor één op volgorde” spuugemmertjes gaan legen;
Na
vertrek van de aanwezigen: tafels en stoelleuningen desinfecteren;
Etc.
etc
Misschien
lijken de maatregelen “te” streng, maar gezondheid & ieders welzijn – ook
gezien de hogere leeftijd van sommige leden- zijn van groot belang.
En wat betekent dit dan voor de afdelingen? In het verslag van Jan van Asseldonk kun je lezen wat de ervaringen in de afdeling Breda zijn geweest. Nuttig om te lezen!
In deze
unieke en gekke tijd blijft het voor mij “in de buurt blijven en veilig
genieten”. Ik pak
iedere dag mijn fiets en trek erop uit, Noord Holland wat ben je toch mooi!
Zo ontdekte ik bij Landmarkt, deze zit sinds 2019 als shop-in-shop
bij Ranzijn Alkmaar, een heerlijke winkel met producten direct van de
boer, de wijnen van Wijngaard Zwirs, nam een folder mee, ik werd meteen
nieuwsgierig.
“Kom Jaap, we gaan naar Oterleek!”
Keiharde westenwind, met de E-bike maakt het niet uit, wij op een
zondagmiddag fietsen naar deze wijngaard.
We zetten
de fietsen neer en gaan in het proeflokaal van Zwirs, en worden “op
afstand” ontvangen door één van de
twee broers/eigenaren Atze en mogen meeproeven, hij opent drie witte wijnen.
De drie wijnen heten Sophie een lichte wijn, zeer geschikt als aperitief, niet te vol, wel zuiver en verrassend, gemaakt van Johanniter en Souvignon Gris.
Dan Abel, gemaakt van Solaris, met een pietsie koolzuur in de aanzet, witte bloemen, ananas, mango, meer lengte en meer zuren, een mooi glas!
We eindigen met Eva, de wijn heeft hout gehad, wat je proeft in een volle wijn, met vanille en honing, naast bloemen en weer mooie zuren.
De wijnen zijn vernoemd naar hun
kinderen en naar hun oma.
Rijtje weetjes over de wijngaard:
Locatie: Oterleek een dorp met lintbebouwing, naast Heerhugowaard, met eigen postcode, 1,2 hectare, wijngaard productie ongeveer 4200 flessen. Klimaat/weer: typisch ouderwets Noord-Hollands weer. Bodem: kleigrond, met focus op biodiversiteit, ecologisch werken, zo natuurlijk mogelijk, de rijen wijnstokken hebben natuurlijke begroeiing, veel bloemen en wild gras. Druivenrassen: Johanniter, Solaris, Souvignon Gris en Cabernet Cortis Wijnbouw: de eerste stokken zijn geplant in 2003, richting oost-west, zo natuurlijk mogelijk werken; geen pesticiden, geen kunstmest en gebruik maken van de klavers om insecten aan te trekken, en schapen als grasmaaiers in de wijngaard te zetten. Atze vertelt dat hun kinderen zorgeloos moeten kunnen spelen en rondlopen, wil een zo gezond mogelijk milieu. Wijnmaken: natuurlijke gisten, heel weinig sulfiet, roestvrijstaal voor de vergisting, eiken om te rijpen, alles gebeurt op het wijndomein. Drie witte wijnen: de wijnen hebben de namen van de familieleden, soms wordt een mousserende wijn gemaakt, en een rosé, dat alleen als er genoeg druiven zijn. De mousserende wijn wordt in Duitsland gemaakt door een sektbedrijf. Productie: wijndomein maakt maximaal 4200 flessen per jaar. Wetgeving: valt onder Nederlandse wijnwetgeving. Geschiedenis is begonnen in 2003, in 2014 kwam het proeflokaal erbij.
Wat zo ontzettend leuk was, dat een groep kwam proeven in de
wijngaard, bij de fruitbomen, na een uitgebreide
rondleiding; je kan dus een feest of bijeenkomst doen, op een unieke
locatie, met verrassende wijnen, op verzoek met catering.
We bestellen bitterballen nadat we de wijngaard hebben gezien, de
wind laat alles bewegen; de bomen, de grassen, de bloemen, de druifjes in wording
en we genieten van de Noord-Hollandse zon en wind.
We beseffen dat wanneer je in de wijngaard begint met gezond te
werken, je zeker mazzel nodig hebt met het weer en alle elementen, je goede
wijn kan maken met de locale druivenrassen die ons land heeft.
Lees hier de overtuiging van de broers van Zwirs, en een heel leuk
weetje is dat er zoveel bloemen zijn dat er bijenkassen staan en een
imkerschool! En ga vooral naar hun website, Facebook en Instagram om te
zien hoe zij op dat mooie stukje grond fantastische wijnen maken.
We fietsen terug vanaf de
natuurwijngaard met vier mooie flessen en een potje honing uit Oterleek.
Dit is de tweede editie van ons NWG-blad Tannine. Tannine
“nieuwe stijl” is eigenlijk uit nood geboren omdat Corona het
moeilijk maakt om ons verenigingsleven met elkaar te beleven, maar wij wel
graag met elkaar in contact wilden blijven. Ik moet bekennen dat ik mijn
bijdrage aan het eerste nummer nogal zwart beleefde omdat het de problematiek
in schrille tonen schetste. Maar achteraf moet ik helaas constateren dat de
rauwe werkelijkheid nog zwarter was dan ik mij had voorgesteld. Op dit moment
leven wij gelukkig weer in een tijdperk van versoepelingen, maar de zorg
blijft. Laten wij er het beste van hopen!
Hoe dan ook, onze vereniging moet alternatieve wegen vinden waarin
wij ons bestaansrecht (her)ontdekken. Daar horen ook online-activiteiten bij.
We hebben al verschillende voorbeelden van afdelingen voorbij zien komen.
Geweldig! De live-proeverijen gaan binnenkort ook weer van start. Sommige afdelingen
hebben in de vakantieperiode al een (1,5 meter) proeverij georganiseerd. We
hebben de Corona tips en adviezen afkomstig van de verschillende wijnmeesters
gebundeld. In een van de onderstaande artikelen komen we hier graag op terug.
Waar ik mij op ga verheugen is de NWG najaarsdag van 21 november
in Zeist. Zoals bekend hebben wij de NWG voorjaarsdag 2020 laten vervallen in
verband met de Corona-problematiek. Deze staat nu gepland
op 24 april 2021. De ALV 2020 gebeurt tijdens het voorzittersoverleg op de
najaarsdag. ALV punten dienen per afdeling te worden geïnventariseerd en
stemgerechtigden brengen deze tijdens het overleg naar voren. Een
uitzonderlijke aanpak, gegeven de situatie. Of er –zoals gewoonlijk- weer in de
middag een mooie proeverij georganiseerd? We doen ons uiterste best. Je hoort
binnenkort meer hierover!
Gisten: Dat de ene gist de andere niet is moge duidelijk zijn. Binnen soorten zijn er ook weer specialisten. Samenwerken, om tot een complex goed smakend product te komen, is dan ook belangrijk. Het ene familielid wil alleen maar aan de slag als er nog sprake is van een redelijk zuurstof voorziening, de ander gedijt het best in een anaerobe *) omgeving. De meesten laten de kop hangen zodra de grens van 12.5 % alcohol is bereikt. Specialisten daarentegen gaan tot 15 en soms nog hoger. De belangrijkste familie van gisten is die van Saccharomyces cerevisae. Deze, in de natuur voorkomende, gist soort is de belangrijkste bij “spontane” vergisting van wijnen, maar ook onontbeerlijk bij brood en bier (zie ook vorige weinig relevant). Niet elke gist is een graag geziene gast. De Brettanomyces (Brett) is tegenwoordig ongewenst. Deze gist zorgt voor een zeer specifieke geur die sterk aan paardenzweet doet denken. Was deze geur (in goed ruikbare hoeveelheid) enige decennia geleden nog een kwaliteitskenmerk voor Bordeaux wijnen, persoonlijk was het zelfs het anker der herkenning, tegenwoordig is deze geur tot “persona non grata” verklaard. Deze gist voelt zich heel erg thuis in oude vaten (“niet gezwaveld” en onvoldoende gevuld met water) en weet zich daar goed te handhaven bij onvoldoende straffe reiniging. Vanuit geïnfecteerde vaten kan een gehele kelder besmet raken! Dan is het nóg lastiger om ‘m weer kwijt te raken. Een geringe hoeveelheid wordt door de consument nog wel getolereerd (of zelfs niet opgemerkt) en met het versnijden van wijn is de redding nabij zolang het maar gaat om een (solo) vat aantasting. Toch is deze gist niet overal ongewenst. In de Craft bier scene en bij veel Belgische soorten is ie soms zelfs gewenst! Wijnen met een verhoogd risico op “Brett” zijn de niet gefilterde wijnen en wijnen die lang op gist liggen. Dat heeft alles te maken met de duur van het proces. Niet gefilterde wijnen worden helder door lange rusttijden en regelmatig oversteken. Filteren vindt meestal vrij vroeg plaats (binnen een jaar) daarmee wordt ook de (geringe) besmetting afgevoerd…. In de toekomst zal ik nog eens ingaan op Brett.
SENATOR?? 29 juni j.l. hield onze afdeling de eerste proeverij in het Corona tijdperk. De uitbater van ons proeflokaal “de Brug” te Reeuwijk had, in samenspraak met het bestuur, een Coronaveilige tafelopstelling gemaakt. Nu geen 3 of 4 man per tafel maar steeds 2 tegenover elkaar. Dat alles om maar aan het 1.5 meter criterium te kunnen voldoen.