NWG SENATOR

NWG-Senator


SENATOR??
29 juni j.l. hield onze afdeling de eerste proeverij in het Corona tijdperk. De uitbater van ons proeflokaal
“de Brug” te Reeuwijk had, in samenspraak met het bestuur, een Coronaveilige tafelopstelling gemaakt.
Nu geen 3 of 4 man per tafel maar steeds 2 tegenover elkaar. Dat alles om maar aan het 1.5 meter criterium te kunnen voldoen.

De proeverij stond in het teken van dialectiek. Of, zoals de spotvogels onder ons zeggen, het gaat er om welke wijnmeester het beste kan liegen. Wie van de twee (Martin en Tom) weet het geloofwaardigste verhaal rond de wijn aan de man of vrouw te brengen!

In deze wijnproeverij kwamen verrassende wijnen langs. Meestal met bekende namen, soms uit onverwachte hoek (zoals een Chardonnay uit de Beaujolais). Maar ook een Senator! Een Senator Beeren Auslese 1994, is dat ook drinkbaar? Jazeker! Niet alleen de kleur was schitterend goud geel, de neus, niet overdreven uitbundig, vol rozijnen, vijgen, sinaasappel etc. De smaak dito met een verrassend fris zuur die met de lange afdronk maakte dat het al met al nog steeds een spannende wijn is (of beter was). Nog lang niet dood! Gelukkig ligt er nog 1 fles in de kelder.

Jammer, jammer- maar deze wijn wordt niet meer gemaakt. Het ras is verdwenen! Met wortel en tak uitgeroeid!

De geschiedenis: Opa Lersch, de grootvader van de huidige bezitter (Thomas) van Weingut Lersch te Langenlonsheim (Nahe) had in z’n perceel Silvaner een zeer vroeg rijpende mutant ontdekt. Deze heeft hij vermeerderd en aangemeld, waarop deze variant van de Silvaner is geregistreerd onder de naam Senator á raison van DM 4000.- per jaar. Alleen Lersch beschikte over dit soort die, aangemeld bij de Deutschen
Bundessorte amt, ook naam en soortbescherming genoot.
In de 70er en 80er jaren had deze vroeg bloeiende druif grote voordelen. Hij bereikte al vroeg hoge Öchsle waarden en was soms wel een maand eerder oogstbaar (en onder betere omstandigheden) als de gangbare Silvaner. Daarnaast was er in die periode nog een grote markt voor zoete wijnen. Meerdere vliegen in éen klap dus! Maar toen kwam begin 80er jaren de droge wijn in de mode en vanaf de 90er jaren had het klimaat al een dermate sprong voorwaarts (?) gemaakt dat de voordelen tot nadeel zijn geworden. Om economische redenen heeft de familie Lersch afscheid moeten nemen van hun unieke druif! Zoals Thomas me onlangs letterlijk mededeelde: Ohne Klimawandel wäre die Sorte noch in unserem
“Sortiment“.

Extra nadeel in deze zaak: Langenlonsheim, is éen van de warmste plekken aan de Nahe door z’n ligging in de luwte van het Langenlonsheimer Wald (600 ha) en de komvormige wijnbergen. De druiven hebben altijd een kleine voorsprong in Öchsle. Een groot voordeel van Langenlonsheim is de afstand tot de A61 binnen 5 auto minuten kan je er zijn vanaf de Autobahn (Afslag Münster – Sarmsheim thv. Bingen)

Opm: Het onbeschadigde etiket is zo lelijk, dat een foto maken een zinloze onderneming is. Destijds in zwart uitgevoerd met goudkleurige opdruk. Een opdruk die totaal verbleekt is in de loop der tijd.

Dirk de Jong (secr. NWG – MH)