In deze unieke en gekke tijd blijft het voor mij “in de buurt blijven en veilig genieten”. Ik pak iedere dag mijn fiets en trek erop uit, Noord Holland wat ben je toch mooi!
Zo ontdekte ik bij Landmarkt, deze zit sinds 2019 als shop-in-shop bij Ranzijn Alkmaar, een heerlijke winkel met producten direct van de boer, de wijnen van Wijngaard Zwirs, nam een folder mee, ik werd meteen nieuwsgierig.
“Kom Jaap, we gaan naar Oterleek!”
Keiharde westenwind, met de E-bike maakt het niet uit, wij op een zondagmiddag fietsen naar deze wijngaard.
We zetten de fietsen neer en gaan in het proeflokaal van Zwirs, en worden “op afstand” ontvangen door één van de twee broers/eigenaren Atze en mogen meeproeven, hij opent drie witte wijnen.
De drie wijnen heten Sophie een lichte wijn, zeer geschikt als aperitief, niet te vol, wel zuiver en verrassend, gemaakt van Johanniter en Souvignon Gris.
Dan Abel, gemaakt van Solaris, met een pietsie koolzuur in de aanzet, witte bloemen, ananas, mango, meer lengte en meer zuren, een mooi glas!
We eindigen met Eva, de wijn heeft hout gehad, wat je proeft in een volle wijn, met vanille en honing, naast bloemen en weer mooie zuren.
De wijnen zijn vernoemd naar hun kinderen en naar hun oma.
Rijtje weetjes over de wijngaard:
Locatie: Oterleek een dorp met lintbebouwing, naast Heerhugowaard, met eigen postcode, 1,2 hectare, wijngaard productie ongeveer 4200 flessen.
Klimaat/weer: typisch ouderwets Noord-Hollands weer.
Bodem: kleigrond, met focus op biodiversiteit, ecologisch werken, zo natuurlijk mogelijk, de rijen wijnstokken hebben natuurlijke begroeiing, veel bloemen en wild gras.
Druivenrassen: Johanniter, Solaris, Souvignon Gris en Cabernet Cortis
Wijnbouw: de eerste stokken zijn geplant in 2003, richting oost-west, zo natuurlijk mogelijk werken; geen pesticiden, geen kunstmest en gebruik maken van de klavers om insecten aan te trekken, en schapen als grasmaaiers in de wijngaard te zetten. Atze vertelt dat hun kinderen zorgeloos moeten kunnen spelen en rondlopen, wil een zo gezond mogelijk milieu.
Wijnmaken: natuurlijke gisten, heel weinig sulfiet, roestvrijstaal voor de vergisting, eiken om te rijpen, alles gebeurt op het wijndomein.
Drie witte wijnen: de wijnen hebben de namen van de familieleden, soms wordt een mousserende wijn gemaakt, en een rosé, dat alleen als er genoeg druiven zijn. De mousserende wijn wordt in Duitsland gemaakt door een sektbedrijf.
Productie: wijndomein maakt maximaal 4200 flessen per jaar.
Wetgeving: valt onder Nederlandse wijnwetgeving.
Geschiedenis is begonnen in 2003, in 2014 kwam het proeflokaal erbij.
Wat zo ontzettend leuk was, dat een groep kwam proeven in de wijngaard, bij de fruitbomen, na een uitgebreide rondleiding; je kan dus een feest of bijeenkomst doen, op een unieke locatie, met verrassende wijnen, op verzoek met catering.
We bestellen bitterballen nadat we de wijngaard hebben gezien, de wind laat alles bewegen; de bomen, de grassen, de bloemen, de druifjes in wording en we genieten van de Noord-Hollandse zon en wind.
We beseffen dat wanneer je in de wijngaard begint met gezond te werken, je zeker mazzel nodig hebt met het weer en alle elementen, je goede wijn kan maken met de locale druivenrassen die ons land heeft.
Lees hier de overtuiging van de broers van Zwirs, en een heel leuk weetje is dat er zoveel bloemen zijn dat er bijenkassen staan en een imkerschool! En ga vooral naar hun website, Facebook en Instagram om te zien hoe zij op dat mooie stukje grond fantastische wijnen maken.
We fietsen terug vanaf de natuurwijngaard met vier mooie flessen en een potje honing uit Oterleek.
Je hoeft niet ver te gaan om te genieten!
Voor meer informatie …..
Annelies Kuijs- Boogert, Wijngilde Bergen
Terug naar Tannine …..