Tips omgang met Corona

Een bijzondere tijd – de afgelopen maanden – in menig opzicht. Ik hoop van harte dat het goed met jullie gaat, na deze onzekere tijd van Corona. En dat jullie ook toch nog mooie wijnen hebben mogen proeven.

Langzaamaan zijn we als NWG (landelijk zowel als afdelingen) weer gaan opstarten, en is de eerste afdeling alweer samengekomen, en staan de andere in de startblokken om weer samen te komen.

Natuurlijk is er ook behoorlijk wat onderling contact geweest om o.a. te spreken over de aanstaande najaarsproeverijen, de Landelijke serie, en andere wijnwetenswaardigheden. Ook is geprobeerd of en hoe een virtuele wijnproeverij werkt, zowel binnen het NWG, maar ook door de wijnhandel.

Als bestuur hebben we de afdelingen een voorzet gegeven m.b.t. “voorwaarden” en “overwegingen” voor het organiseren van een “veilige” wijnproeverij: let op: de leden dienen zich comfortabel te voelen om mee te doen aan de wijnproeverij!

Om zo eens een aantal punten te noemen:

  • Benoem per afdeling een vast “coronalid” voor ideeën en toezicht;
  • Toegang alleen voor leden zonder klachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, plotseling verlies van reuk of smaak, verhoging, koorts en benauwdheid); als je in quarantaine moet zijn – gewoon doen – volgende maand is er weer een proeverij
  • Duur van de proeverij beperken tot 2,5 uur;
  • Op locatie moet 1,50 mtr afstand gehouden kunnen worden, anders (tijdelijk) locatie wisselen; of meer proefavonden in kleinere groepjes? Behoefte aan meer “landelijke proeverij” op locatie met meer ruimte? Overweeg wat werkt in jullie afdeling
  • Bij binnenkomst handen desinfecteren;
  • Zoveel mogelijk ramen open / ventilatie aan;
  • Registreren van wie waar zit (analoog aan Duits terrasbezoek voor mogelijk contactonderzoek (moet na vier weken worden vernietigd);
  • Ieder lid gebruikt zijn eigen spuugemmertjes, geen gezamenlijke en geen van de afdeling;
  • Schenkers dragen tijdens het schenken een mondkapje, dus volgens een rooster indelen en niet spontaan vragen;
  • Gezellige nazit met kaas tijdelijk afschaffen (past dat ook binnen de 2,5 uur?) of anders organiseren (bordje per persoon?);
  • Na afloop “één voor één op volgorde” spuugemmertjes gaan legen;
  • Na vertrek van de aanwezigen: tafels en stoelleuningen desinfecteren;
  • Etc. etc

Misschien lijken de maatregelen “te” streng, maar gezondheid & ieders welzijn – ook gezien de hogere leeftijd van sommige leden-  zijn van groot belang.

En wat betekent dit dan voor de afdelingen? In het verslag van Jan van Asseldonk kun je lezen wat de ervaringen in de afdeling Breda zijn geweest. Nuttig om te lezen!

En heb je zelf nog suggesties, laat het weten!

Gies Stolze, landelijk NWG Wijnmeester

Terug naar Tannine …..