NWG Nijmegen: Landelijke Proeverij Pinot Noir – Wereldwijd

Organiserend comité

Jos Peters en Theo Gasseling

Proefverslag

Op 15 februari 2022 mogen we weer wat meer van Mark Rutte en Hugo de Jonge i.v.m. de afbouw van de Coronamaatregelen. Dus wordt het tijd voor onze eerste proeverij in 2022 na de laatst gehouden Grauburgunder proeverij in oktober 2021. De beheerder van onze proeflocatie “Kerstendal” vindt dat het ook weer moet kunnen, dus beginnen we weer met frisse moed!

Maar welk thema is er aan de beurt? Eigenlijk Italië: Toscane rood. Maar dat is toch wat te kort dag voor het organiserende team.

Dan komt onze penningmeester Martijn er achter dat er ergens nog een Landelijke serie Pinot Noir Wereldwijd moet zijn.

Na enig zoekwerk komt de vergeten Landelijke Proeverij Pinot Noir – Wereldwijd te voorschijn uit de kelder van onze wijnmeester Jos Peters.

Maar wie wat bewaard die heeft wat! De series zijn nog in uitstekende conditie wat blijkt uit de proefnotities die opgenomen zijn in de presentatie onder de beschreven wijnen.

We begonnen onze eerste proeverij in het jaar 2022 natuurlijk met een wijn met belletjes! Een prachtige Cava Brut Reserva 2018 van Albet i Noya uit de Penedès. Een cava met veel fruit, mooie zuren en een prachtige mousse!

Het was inderdaad een Pinot Noir – Wereldwijd. We begonnen in Chili en via Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Zuid-Afrika, Italië, Nieuw-Zeeland eindigden we in de Verenigde Staten.

Meer informatie De presentatie met beschrijvingen van alle wijnen en de conclusies van de leden van de Commanderij het Rijk van Nijmegen vind je hier: 

NWG Amsterdam: Vulcanic Wines

Geproefde wijnen van deze avond:

  1. Azores Wine Company – Arinto dos Açores White 2019
  2. Azores Wine Company – Verdelho The Original White 2019
  3. Cooperative Ilha do Pico – Frei Gigante White 2018
  4. Bodegas Los Bermejos – Malvasía Seco 2021
  5. Tamerán – Marmajuelo 2020
  6. Suertes del Marqués – Vidonia 2020
  7. Cossart Gordon – 5 years Sercial Dry
  8. Cossart Gordon – 5 years Verdelho Medium Dry
  9. Cossart Gordon – 5 years Bual Medium Sweet
  10. Cossart Gordon – 5 years Malmsey Full Rich
Nederlands Wijngilde Amsterdam – Proeverij Vulcanic wines – 6 april 2022

NWG Nijmegen: Horecaproeverij

Zie hieronder de proefwijnen en uitslag van onze horecaproeverij van 15 maart jl. Er zijn 4 winnaars in de top 3, omdat twee restaurants gelijk geëindigd zijn op de 3e plaats.

Er is een foto verschenen in de Gelderlander van de prijsuitreiking aan de winnaar, waarin ook de andere restaurants genoemd worden die in de top 3 geëindigd zijn. Zie hieronder een foto van deze foto.

NWG Maastricht Verslag Proeverij Toscane

Onze eerste proeverij met een gastspreker. Onder leiding van Dolf van Rooijen, vinoloog én eigenaar van een wijngaard in Limburg, maar – niet te vergeten – ook enthousiast liefhebber en kenner van italiaanse wijnen, hebben we een aantal mooie wijnen mogen proeven en vergelijken. Proeven we het verschil tussen een Chianti Classico, een Chianti Classico Riserva en een Chianti Classico Gran Selezione? Zeker te weten! De verschillen in complexiteit zijn aanmerkelijk, zo ook (helaas) de prijsverschillen. Wat vinden we van de ‘Super Tuscan’ en de Vino Nobile de Montepulciano? En tot slot (niet de volgorde van de proeverij) mochten we ons uitspreken over de Vernaccia van onze voorkeur. We eindigden met een bijpassend hapje en een mystery wine. Over die laatste kan ik natuurlijk niets vertellen.

Vernaccia

Vernaccia di San Gimignano Bianco, Panizzi, 2020

Vernaccia di San Gimignano Riserva, Panizzi, 2016

Evoè Bianco, Panizzi, 2016

Chianti  

San Jacopo Chianti Classico,Vicchiomaggio, 2019

Agostino Petri Chianti Classico Riserva, Vicchiomaggio, 2018

Agostino Petri Chianti Classico Gran Selezione, Vicchiomaggio, 2017

SuperTuscan

Eneo Toscana IGT Montepeloso 2018

Vino Nobile de Montepulciano

Vino Nobile di Montepulciano, Poliziano, Asinone 2017

NWG Amsterdam: Argentinië

Geproefde wijnen:
1. Wit: Torrontes ‘Riserva’, Finca El Origen, Salta 2020;
2. Chardonnay, Catena, Mendoza 2020 ;
3. Rood: Bonarda ‘Ocasion’, Mairena, Mendoza 2018;
4. Pinot Noir , Saurus, Patagonië, 2017;
5. Cabernet Sauvignon ‘High Mountain Vines’ Catena, Mendoza 2020;
6. Altimus Blend, El Esteca, Calchaqui Valley 2016;
7. Clos de los Siete, by Michel Rolland, Mendoza 2018;
8. Malbec, Saurus, Patagonië 2020;
9. Malbec ‘Barrel Selection’ Salentein Valle de Uco Mendoza 2018;
10. Malbec ‘Primus’ Salentein Valle de uco Mendoza 2018.

Nu na lange tijd alle Corona beperkende maatregelen opgeheven zijn, konden wij bij Nederlands Wijngilde Amsterdam eindelijk weer samen komen om te proeven. We hadden veel te vieren. Niet alleen konden we weer proeven, maar voor het eerst op onze nieuwe locatie; De VerbroederIJ in Amsterdam Noord. Het beloofde een bijzondere proeverij te worden.

Per 1 januari zijn twee nieuwe bestuursleden aangetreden en heeft er een verschuiving in de bezetting plaats gehad. Het bestuur bestaat nu uit Steven (voorzitter), Arjan (secretaris), Ingrid (penningmeester) en Hans (wijnmeester).

De avond werd geopend door de nieuwe voorzitter en werden de twee vertrekkende bestuursleden even in het zonnetje gezet en hartelijk bedankt voor hun jaren lange inzet voor de vereniging. Zij ontvingen beiden een goede fles wijn en, hoe kan het anders in Amsterdam; een bos tulpen.

De rest van de avond stond in het teken van het wijnland Argentinië. Jan Vegter (MV) leidde de proeverij en nam ons mee door de prachtige wijngebieden. Hij liet ons kennis maken met verschillende inheemse druivenrassen en de verschillende hoogtes waarop wijngaarden liggen. Maar ook het door de ligging van het Andes, zo noodzakelijke irrigatiesysteem dat zorgt dat wijnbouw mogelijk is.

NWG Maastricht: Verslag van de online proeverij Zuid Italië

Onze eerste proeverij op 10 februari 2022 hebben we – voor alle zekerheid – online georganiseerd. Corona was nog zo grillig dat we het niet verantwoord vonden om de proeverij fysiek te organiseren. Zelfs als de maatregelen van overheidswege het hadden toegestaan. Het organiseren van een online proeverij brengt voor een jonge afdeling weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Het uitzoeken van proefflesjes, het kiezen van een transporteur en ga zo maar verder….maar het is prima gelukt en we kijken terug op een geslaagde avond met als thema Zuid Italië. Onze wijnmeester heeft ons zeer deskundig door de geheimen en verrassingen van de hak en teen geleid en ook Sicilië is niet vergeten. Molise hebben we voor deze proeverij gerekend tot het zuiden van Italië.

Online blijft next best, maar was een uitkomst in tijden van de pandemie.

Geproefde wijnen Zuid Italië

  1. Greco di Tufo, DOCG, Feudi di San Gregorio, 2020, 12,5%. Regio Campania.
  2. Bianco Salento IGT, San Marzano, Edda, 2020, 13,5%
  3. Tintillia del Molise DOC, Tenimenti Grieco, 200 metri, 2018, 13,5%.
  4. Negroamaro, Puglia IGT, Masseria Cuturi Zacinto 1881, 2018, 14%
  5. Nero d’Avola, Sicilia DOC, Corte Ibla 1697, Bio Organic, 2019, 14%
  6. Aglianico del Beneventano, Collezione Privata, Beneventano IGT, 2019, 14%. Regio Campania, subregio Beneventano.
  7. Primitivo di Manduria DOC, Surani, Costarossa, 2019, 14%
  8. Irpinia Campi Taurasini DOC, Nativ, Bicento, 2017, 14,5%
  9. Florio, Marsala Superiore dulce DOC, 2017, 18%

Tannine 10

In dit nummer

Het vieren van het 8e Lustrum gaat nu echt door Door een paar afmeldingen zijn er een paar plaatsen vrijgekomen. Wees er snel bij!
Hoe dynamisch is bio? Peter Hekers en Lisanne Brands weten van de hoed en de rand en laten je dat weten ook.
Marijkes geheel eigen kijk op wijn Een uitzondering in de Bourgogne vraagt om uitleg.
Een moderner logo voor het NWG Een nieuw jasje voor een eigentijdse uitstraling van de afdelingen.
Webtip van de maand Doe er je voordeel mee!
Poll van de maand De uitslag van alcoholvrij en iets nieuws over vakantie.
Vooruitblik Tannine nummer 11 Nieuwe artikelen voor de komende uitgave.
Colofon En wie doen dit voor jullie.

Het vieren van het 8e Lustrum gaat nu door jij kunt je nog aanmelden

Wat hebben we ernaar uitgekeken… horeca weer open… geen vaste zitplaatsen… en weg met de 1,5 meter. Dat betekent dat wij het Lustrumfeest kunnen gaan houden zoals we dit voor ogen hadden. Geen concessies, geen beperkingen. Op zaterdag 23 april van 12.30 – 21.30 uur gaat het gebeuren. En we hebben er super veel zin in!

Voor degenen die zich vorig jaar hadden aangemeld staat deze datum nog goed in de agenda. Voor een aantal leden kwam de nieuwe datum echter niet goed uit. Daardoor zijn er 10 plaatsen vrijgevallen. Wil je je nog aanmelden? Dat kan tot 9 april. Introducees zijn welkom. Vol=vol.

Er zijn drie opties met bijbehorende deelnamekosten per persoon:
1.Lunch en twee proeverijen € 65 (leden) / € 75 (introducees)
2.Twee proeverijen, uitje en diner € 85 (leden) / € 95 (introducees)
3.Gehele dag € 100 (leden) / € 110 (introducees)

Locatie is ‘De Observant’, een oud klooster in hartje Amersfoort. Centraal gelegen en makkelijk bereikbaar. Wil je weten wat het programma is? Kijk dan even bij Tannine 7. Je vindt daar een uitgebreide beschrijving.

Wil je inschrijven voor deze dag? Laat het ons weten via het mailadres van jokescholtens@me.com. Geef aan met hoeveel personen (aantal leden en niet-leden) je deelneemt en aan welk dagdeel (1, 2 of 3) en van welke afdeling je bent. Je ontvangt dan een factuur. Ook ontvang je een mail over dieetwensen, de keuze van het cultureel intermezzo en tips voor eventuele overnachtingen.

Het Lustrumteam

Hoe dynamisch is bio?

Uit de poll van november 2021 (Tannine 8) kwam op de vraag ‘wat wil je lezen’ onder andere naar voren dat de lezers van Tannine belangstelling hebben voor biodynamische wijnen. Zowaar een goed idee. De koe bij de horens vattend, toog uw amateur-journalist daarom op een mooie zaterdag naar Maastricht om daar Peter Hekers en Lisanne Brands te interviewen. Peter en Lisanne importeren -onder de naam Pierre Ache Wijnen – namelijk al sinds 2007 biologische en biodynamische wijnen, weten dus van de hoed en de rand en zijn dermate enthousiaste vertellers dat ik me geen betere ambassadeurs kan indenken.  

Pen en papier, acht richtinggevende vragen en een flinke dosis nieuwsgierigheid, met deze ingrediënten begin ik het interview. Een interview dat zijn eigen weg volgt en zich niets gelegen laat liggen aan mijn voorbereiding. Maar dat terzijde. 

Slechte wijnen – goede wijnen – wijnen met karakter
Op mijn eerste vraag ‘Wat is het verschil tussen biologisch en biodynamisch? Wat doet de wijnboer anders?’ antwoordt Peter dat daar eigenlijk een ander onderscheid aan vooraf gaat. Hij start, zo vertelt hij, zelf altijd met een driedeling: slechte wijn – goede wijn – wijn met karakter. Waarbij de slechte wijn en de goede wijn in de ogen van Peter in meer of mindere mate industriële producten zijn en de wijnen met karakter ambachtelijk gemaakt worden. Slechte wijn is om weg te gooien, de goede wijnen zijn prima als je geen bijzondere verwachtingen van wijn hebt en van de wijnen met karakter worden Peter en Lisanne blij. Oké, de slechte hebben we weggegooid, maar hoe onderscheiden zich dan de wijnen met karakter van de goede wijnen? 

“Hoe dynamisch is bio?” verder lezen

Marijkes geheel eigen kijk op wijn

Vreemde eend 

De wijnboeren in de Bourgogne hoeven de druivensoorten nooit op hun etiket te zetten. Immers wit is gemaakt van chardonnay en rood van pinot noir. Toch? 

Nee niet altijd! Zo is er bijvoorbeeld een klein dorp in de noordelijke Bourgogne – onder de rook van Auxerre – luisterend naar de naam Saint Bris-le-Vineux alwaar de plaatselijke AOP nu eens niet gemaakt wordt van chardonnay, maar van sauvignon blanc. De druif die we o.a. kennen uit de Loire en vooral ook Nieuw Zeeland. Zowaar une exception! Ze zijn er trots op. Voor de zekerheid wordt bij de uitzondering de druivensoort wel op het etiket gezet. Denk ook aan andere uitzonderingen in de Bourgogne, zoals ‘passetoutgrain’ en ‘aligoté’. Maar daar waar wijnen van laatstgenoemde soorten mij niet bijster kunnen bekoren, maak ik een uitzondering voor de sauvignon blanc uit Saint Bris.  

En omdat manlief mijn voorliefde voor uitzonderingen kent, kreeg ik onlangs een Saint Bris in het glas. Deze wijn van het Domaine Gérard Persenot (2018) is absoluut een mooi exemplaar. Een prachtige sauvignon blanc uit de Oude Wereld: ingetogen, mineralig en met frisse aroma’s van o.a. appel en citrus. Zoveel delicater dan zijn nichtjes uit de Nieuwe Wereld en nog ingetogener, iets hoger in de zuren en aardser dan zijn zusjes uit de Loire. Sancerre ligt overigens niet eens zo ver weg, maar een kleine 100 km.  

Één druif…zoveel verschillen. Je weet het, maar het blijft je verbazen.  

Een moderner logo voor het NWG

Voor dat het Marketing Team aan de slag gaat met promotie is eerst kritisch naar het NWG logo gekeken. Op zich een logisch vignet (symbolisch voor ruiken, proeven en educatie), maar wat rafelig getekend als met krijtje op een schoolbord.
Een naam in hoofdletters en vele kleuren, die bovendien onscherp lijkt, doordat er een schaduw aan elke letter is toegevoegd.
Er was geen apart logo voor de afdelingen, zodat de naam van de afdeling er op allerlei manieren aan werd toegevoegd.

Conclusie: Het vignet moet strakker en met een naam in een vriendelijk rond lettertype in één kleur maakt het weer eigentijds. De plaatsnaam wordt er onder, op een rode lijn, aan toegevoegd.
Et voilà, het nieuwe logo is geboren. Zoon Pascal van een bestuurslid heeft meegedacht en getekend. De adviezen van een marketing bureau onderschrijven deze stap.

“Een moderner logo voor het NWG” verder lezen